Stránka 6 z 8

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 15. 7. 2015 23:25
od 7inline
kdepak, 10 nad nulou...mě to překvapilo. Včera jsem si četl tvoje zkušenosti a to se dost rozchází..Podle mě ti s čajovníkem neporadí, spíš naopak ty bys je mohl vyškolit. Jsi specialista a nadšenec. Oni toho maj víc na starosti a neřeší to moc a jak jsem psal - jakási laxnost a neochota některým přímo kouká z xichtu..nicméně osobní návštěva skleníků je přínosná a paní ing. odepisuje celkem rychle.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 15. 7. 2015 23:32
od Vladan
S tou teplotou to není možné. V žádném pařeništi neudržíš teplotu nad nulou - leda s ústřením topením.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 00:21
od 7inline
je to tak, jak říkáš - měla na mysli vytápěné prostory. Co jsem procházel skleníky, byly vytápěné.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 08:54
od Vladan
No jo, to se ale pak bavíme o čajovnícíh pocházejících z tropů! Těch +10 je typická spodní hranice tropických rostlin. bylo by sakra dobré vědět, jaké čajovníky prodávají.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 10:50
od Dzin Tea Racer
Vladane, máš pravdu, mel jsem od nich čajovníky nekolikrát. Temeř každy vydzel přes rok, první rok krásně rostly a pak konec. Rostly opravdu krásně, kvetly... at jsem zimoval kolem nuly, 10 °C nebo v teple, vzdy konec. Udajne to je Čajovník Asamský, ale potvrzuji že o tom moc nevedeli nikdy...

Zemina je problém když nevíš jaký máš druh. Ideální asi rašelina a co seberes ve smrkovém lese v poměru 2:1, pripadne perlit nebo kokosák.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 11:33
od Vladan
Já samozřejmě nevím, jaký čaj dnes v ČZU pěstují, ale před těmi 30 lety jsem někde četl, že v rámci "družby meždu narodami" pěstují v pařnících čajovník z Gruzie.

Soudím, že pro tropické čajovníky je rašelina (kyselá půda) nutná, ty subtropické se bez ní možná obejdou.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 12:11
od Dzin Tea Racer
Gruzijský čajovník neexistuje. Je to jen čajovník zvyklý na toto podnebí co tam mají. Ale byl tam také dovezen.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 12:44
od Vladan
:-))
Samozřejmě, že to není druh čajovníku. Za socialismu se dal koupit čaj indický, čínský, cejlonský a gruzínský - čímž neříkám nic o botanickém zařazení :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 12:48
od Dzin Tea Racer
Já vím, jen upresnuji aby to nekdo nepochopil jinak a nechytal te za slovo. Ty čaje si dobre pamatuji a jak jsme za ne byli rádi vid? :-))))

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 12:59
od Vladan
Mezi námi - ten gruzínský mi vůbec nechutnal!

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 13:38
od Davčcha
Rašelina není zrovna moc úživná - musela by se aspoň smíchat s hlínou z jehličnatého lesa. Já to píchl do substrátu pro azalky (jednu) a druhou do téhož ve směsi právě s hlínou z lesa. Ev se dá použít substrát pro kanadské borůvky a podobné chalkofobní druhy. Hnojím to nějakým běžným NPK, teď tam mám zrovna cosik pro rajčata, ono je to fuk. Jen by se buď mělo zalejvat dešťovkou, aby se zamezilo zavápnění substrátu, nebo aspoň převařenou vodou, a případně občas přihnojit síranem amonným nebo jiným kyselým hnojivem, co vyváže vápník.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 16. 7. 2015 13:53
od Dzin Tea Racer
Já tam psal že sebirat hlinu z lesa :-)
převarená voda je zase chudá na živiny, lze ji prohnat filtrem, ale nejlepe to stridat.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2015 01:43
od 7inline
Ještě jsem se té paní co mi je dávala ptal - jestli jsou Čínské a subtropické, odpověděla, že ano...Tak buď kecala že jsou subtropické a nebo subtropické jsou, ale chovaj se stejně k subt. i tropickým.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2015 12:00
od Davčcha
Proč by měla být převařená voda chudá na živiny?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 17. 7. 2015 22:30
od Dzin Tea Racer
Zkus google? :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 18. 7. 2015 09:37
od joda
Prevarena voda by mela podle toho co vim byt chuda max na chlor, oxid uhlicity + znici se tim bakterie a asi teplotne citlive vitaminy, ale to by tam musely byt uz predtim, o cemz pochybuji. Mineralni latky a stopove prvky zustavaji.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 18. 7. 2015 12:26
od Davčcha
Maximálně se vysráží CaCO3, přechodná tvrdost vody, což je přesně to, co potřebujeme.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 18. 7. 2015 20:13
od Dzin Tea Racer
Tam se varem zmenil vice veci nez jen CaCO3...
Napriklad takova malickost ze vetsina zivota ve vode hyne varem, rada latek meni strukturu. Rostlina pochopitelne nezahyne, aby si to nekdo nevykladal jinak. Je daleko lepsi zpusob ziskavani vhodne vody, nez takto nasilny a ne zcela prirozeny.
Spise me zajima jak se daří rostlinkam nyni?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 18. 7. 2015 22:12
od Davčcha
Tak to abych to šel teda asi vyřídit domů tátovi, zahradníkovi ze zahradnický rodiny, že ty kaktusy neměl desítky let zalejvat převařenou vodou, protože mu vlastně neporostou.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 18. 7. 2015 23:51
od Dzin Tea Racer
Nevsiml jsem si ze bychom se bavili ve vlakne o čajovnicích o kaktusech. Vedel jsem ze to trochu prekroutis...ikdyz jsem psal výše aby to nekdo...

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 7. 2015 01:09
od 7inline
většinou to nejpřirozenější je nejvhodnější, čim víc se to vzdaluje, nárůstá problémů a od toho je pak adaptace- jako schopnost vyrovnat se s nepřízní...
Takže naučit rostliny na převařenou vodu by v XXX generaci nemusel být problém, ale ideálka to neni...Kde v přírodě přichází do styku rostliny s převařenou vodou - snad kromě podmořských vulkanických oblastí...Ale taky mi zbytečný to tady řešit - pár kliků na googlu a je to.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 7. 2015 01:56
od Vladan
I já připojím svůj názor. Na jedné straně (extrém) je hydroponie = veškeré živiny jsou ve vodě. Na druhé straně veškerá výživa v půdě a zalévání destilkou. Domnívám se, že realizovatelné je oboje. A teď realita - dešťová voda. Déšť má základ ve vypařené vodě (vodní páře) - tedy přesně princip přípravy destilované vody. Tato dešťová "destilka" toho v ovzduší moc "živého" zachytit nemůže - nepatrně nějaké saze, popílek... plus rozpustí oxidy síry a uhlíku (kyselost)... a pak spadne jako déšť (měkká voda - málo rozpuštěných vápenatých solí). Na zelévání ideální. Voda z kohoutku je obvykle tvrdá a obsahuje chlor (dezinfekce - ničí vše živé). Varem odstraním chlor a vápenaté soli a přiblížím ji tím k dešťové "destilce".
Moje praxe: většina rostlin jde v květnu na zahradu a je zalévána dešťovkou (chytám ji do nádrže). Přez zimu (říjen až duben) jsou na bezmrazém balkoně a musí přežít s vodou z kohoutku.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 7. 2015 09:59
od Davčcha
Tak. Ve skutečnost je nepřirozené zalévat pramenitou vodou. Protože ta - jak ví každý, kdo má elementární znalosti v oblasti výživy rostlin - zvyšuje riziko zasolení půdy.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 7. 2015 11:25
od Dzin Tea Racer
Já se priklaním k deštovce a ke kvalitní vode z řádu, ale tu máme opravdu málokdo. Naši v Praze ji nemohou ani pít, bože to je hnus.
2 Davčcha, chápu že tatíkovi to prosperuje, ale je třeba si říci co jsou kaktusy zač, jak často se zalévají a kde rostou. TO je snad opak čajovníků :-)
Deštovka je sice vyparena voda, ale zcela jinak než destilka... když pujdeme do dusledku je to jiné.
Tu deštovku z okolí velkých mest a prumyslových oblastí bych asi také nedoporučoval.
Ted nevím co dríve, ale rád bych sem hodil foto svých čajovníčku, jsou ze semene, tak to jsou mládata.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 7. 2015 11:49
od 7inline
Je rozumný přesadit teď čajovník do většího květináče? Jednomu z těch, který jsem dostal na ČZU už se draly kořeny nad povrch, asi by uvítal víc prostoru, ale nevim jestli to horko a roční doba...co myslíte?