Stránka 2 z 8

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2008 13:09
od Dzin Tea Racer
Tak dnes jsem nafotil čajík doma :grin:
Obrázek

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2008 13:20
od Monishka
Co dodat, ta rostlinka je proste uzasna v jakemkoli stavu.

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2008 13:25
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Co dodat, ta rostlinka je proste uzasna v jakemkoli stavu.


Někde snad v PC mám i květ, zkusím ho najit :)

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2008 13:39
od Dzin Tea Racer
Tady sem ho našel, škoda že nemám detail :--)

Obrázek

PříspěvekNapsal: 13. 1. 2008 15:06
od Dzin Tea Racer
Tak konečně sem doma našel fotku, je to naskenované tak se omlouvám za kvalitu.
Obrázek

PříspěvekNapsal: 3. 11. 2009 21:37
od Balajko
no ja by som si tiez niekde rad zohnal cajovnik len neviem kde na slovensku by sa dal zohnat...

Pestovanie cajovniku

PříspěvekNapsal: 12. 3. 2013 14:41
od wigwam
Mate niekto prosim skusenosti s pestovanim cajovniku doma? S nakupom semien/sadenic? Prave som sa odhodlal do pestovania, ale vsimol som si, ze sa navody a postupy (ktorych je na internete kvantum) pomerne dost lisia. Ako ste na to isli vy?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 12. 3. 2013 21:47
od Dzin Tea Racer
Sloučeno do již existujícího tématu.
Já mám nyní doma dva čajovníky :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 14:37
od FarKy
A kde by sa dali tie semena zohnat? Musi to byt uzasne si doma spracovat caj na zeleny, sheng puer, biely... zberet to :) a urobit si vlastnu zasobu, musim to niekedy vyskusat. Kolko myslite, ze by sa dalo rocne z maleho kricka nazbierat? 500g?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 14:44
od Jamo
no to uber (odhad), pol kila z malej izbovej verzie asi nebude ani pri zberu 4x rocne :-)
myslim si, ze moc kvalitne to ani nespracujes, tak max na improvizovany zelenac k okamzitemu vypitiu, proste pozbierat nechat zavadnut a vykaslat sa na krok kill green a rovno popijat dalsie technologie su len pracnejsie a podla mna ten caj len znicis ale cert vie mozno sa ti nieco podari :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 16:10
od dayofvictory
Snad nikoho neurazím, když si dovolím tvrdit, že představa domácího pěstování čajovníku, jeho sklizně a zpracování na různé druhy je velmi naivní. A i kdyby se to někomu podařilo, tak nepředpokládám, že by z keře (dejme tomu cca 1x1m, což by doma šlo mít) měl více než pár gramů (max. desítky) podřadného čaje.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 18:04
od Dzin Tea Racer
To doma opravdu nevypestuješ na sklizen, mozná na ochutnávku, pár listků :-) Já ho mam jako dekoraci. Možná v tranšeji nebo skleníků by se malá skliznička dala dělat, ale nebude to nic moc :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 19:47
od FarKy
Ano, mal som na mysli cajovnik 1 meter x 1 meter. A preco by sa to nedalo spracovat? naparit,popucit, vysusit atd.??? Ved babky bilinkarky takto spracuvavaju bylinky a maju na jednu sezonu a ked si vezmeme ze caj je tiez rastlina, tak preco by sa to nedalo? Ved male rodinne firmy v Cine tiez nepouzivaju velke mechanizovane stroje. Na zeleny by sa podla mna dal spracovat aj keby to bolo max 50g. Treba vyskusat, ked si niekedy kupim, tak skusim experimenty a dam vam vediet :) Inac, kde sa da zohnat?
A este prosimvas neslo by urobit caj tak, ze proste odtrhnem listok bez akehokolvek spracovania a urobim z neho caj??? Napr. doma pestuje mama mätu priepornu a takto robi caj, bez spracovania. Ako by to chutilo u cajovnika? neskusali ste?
a internete je dost informacii o pestovani a aj o domovom spracovani, napr. tu: http://www.e-cajovna.net/pestovani-cajovniku

Behem 7 minut jsi dal 3 posty v jednom vlákne. At se to příste neopakuje. Slouceno. Admin

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 20:18
od lesasyn
Ještě než mi oba čajovníky po přestěhování uschly, tak jsem to zkoušel. Chuť byla vyloženě "nečajová", vegetální, prostě o ničem...

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 20:21
od Dzin Tea Racer
Čajovník 1x1m asi doma nevypestuješ. Pokud ano, tak to zkus. :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 21:21
od Michaeles
Myslím si že pěstovat doma čajovník je spíše pro okrasnou funkci než pro sklizeň. Za 1. podle mě by nebyl dobrý, zadruhý moc práce skoro pro nic. Jako rád bych si taky pěstoval sestříhal pár lístků a zkusil to ale jak zamýšlí farky "udělat si home farmu" tak to asi nepude.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2013 22:29
od FarKy
Jasne ze si nechcem urobit domacu farmu :D :D :D Myslel som to tiez tak ze par listkov. A prepac admin, za tie 3 prispevy za 7 minut :(

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2013 07:58
od Jamo
no skusit to mozes :-) ale asi to nedopadne dobre :-(
inac mata ci ine bylinky sa predsa len iba ususia zavesia a koniec oproti tomu caj musis zavednut, nahriat (wok alebo para) a ususit pri najemenj zlozitom postupe, pri nizkej teplote ti zacne oxidovat pri vysokej ho znicis, tak isto zavednutie ak to bude pridlhe zacne oxidacia ak prikratke tak caj sa neulezi (imho pri zavednuti bude v listoch prebiehat niekolko biochemckych procesov), podla mna to take lahke nebude a este horsie to bude s dalsimi sortami :-)
a posledna vec kvalita listu asi nebude nijak uzastna doma sa asi s teplotou a vlhkostou nepohras nieto este s podielom svetla, co dopada na list atd. zjednodusene ti bude chybat to co pri vine sa vravi terrior :-(

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2013 19:08
od FarKy
A poznate jednu z tych legiend ako vznikol caj? Jedna hovori, ze nejakemu cisarovi spadlo do vriacej vody par listkov cajovnika a ten napojmu zacal tak chutit, ze vznikol caj.... atd, neviem ako to bolo presne. tak preco by sa nedalo len tak odtrhnut listok z cajovnika a uvarit si caj?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2013 19:31
od Stan
Nechci Ti brat iluze, ale párkrát jsem zkusil rozzvykat čerstvý čajový list a byl to dost nepříjemný zážitek. Takže výluh čerstvého čajem muže byt velmi odlišný od známé chuti řekněme standardne připraveného napoje. :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 19. 6. 2013 20:42
od Dzin Tea Racer
Udajně legenda hovoří o spadnutí suchých lístků čajovníku.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 21:44
od FarKy
A teraz cisto len teoreticky ak by som mal dom a pestoval cajovnik na zahrade, a vytvoril by som mu take meteorologicke podmienky ako v Cine - vlkost, teplota... Znecisteny vzduch by som asi neodstranil :D Tak by sa dal cisto len teoreticky urobit biely caj??? Ved biely caj je len ususeny na slnku vsak? Lebo vy vravite, ze z bytoveho cajovnka caj nespravim. Cize co dodava caju tu chut? Meteorologicke podmienky? Lebo ak mi teraz poviete, ze ani zo zahradneho cajovnika by sa nedalo urobit par gramov caju, tak sa vas opytam, ze ako to, ze caj z ciny ma chut? a pritom sa ich cajovnik nijak neodlisuje od mojho "zahradneho" ha?

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 21:49
od Dzin Tea Racer
Teoreticky ano, ale myslím že by jsi si nepochutnal a tech čajovníků by jsi musel mít opravdu hodně. :-)

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 28. 11. 2013 22:48
od tomdo
Tak tam je strašně moc faktorů, půda, nadmořská výška atd., to si neumím představit, jak bys chtěl ovlivnit. Třeba to poroste a bude přijatelné, nevím. Ale bílý čaj se připravuje z určitých kultivarů, jsou to dlouhodobě šlechtěné rostliny pro optimální výsledek. Nemůžeš čekat, že nějak nahradíš tisíciletou práci, která za tím stojí. Kromě toho mi není moc jasné, proč něco takového vlastně chceš, jestli jenom ze zájmu, pokud se to pít dá, pak asi dá, ale moc bych nečekal.

Re: Pěstujete někdo doma čaj?

PříspěvekNapsal: 29. 11. 2013 09:21
od Jamo
FarKy píše:A teraz cisto len teoreticky ak by som mal dom a pestoval cajovnik na zahrade, a vytvoril by som mu take meteorologicke podmienky ako v Cine - vlkost, teplota... Znecisteny vzduch by som asi neodstranil :D Tak by sa dal cisto len teoreticky urobit biely caj??? Ved biely caj je len ususeny na slnku vsak? Lebo vy vravite, ze z bytoveho cajovnka caj nespravim. Cize co dodava caju tu chut? Meteorologicke podmienky? Lebo ak mi teraz poviete, ze ani zo zahradneho cajovnika by sa nedalo urobit par gramov caju, tak sa vas opytam, ze ako to, ze caj z ciny ma chut? a pritom sa ich cajovnik nijak neodlisuje od mojho "zahradneho" ha?


Farky ajsne, ze to pojde a poviem ti, ze to pojde aj v byte, len:

musis mat presne rovnaku odrodu ako ten caj, ktory chces, tvoj byt, ci zahrada musi kopirovat, nadmorsku vysku, teplotu, tlak, zdrazky, oblacnost a akykolvek dalsi vykiv pocasia daneho kultivaru z ktoreho ten caj je, do toho potrebujes detailne rovnake zlozenie pody vratane mikroorganizmov, zlozenie vzduchu a jeho vlhkost, proste zkopirovat vsetky fyzikalno chemicke veliciny a biologicke javy, ktore maju vplyv na cajovnik pocas rastu a ak to zmaknes mas vyhrate :))

skusim ti odpovedat otazkov ak dovolis :-)

preco china sencha nechuti ako klasicka japan?