Příspěvek 6. 1. 2008 12:23

Čtěte jako první!

Čaj kupujme vždy čerstvý, řídíme se hlavně čichem a zrakem. Až na vyjímky jako Pu-Er platí čím čerstvější tím lepší! Některé čaje, hlavně zelené a čaje z Darjeelingu již po 3 týdnech ztrácí své hodnoty a to můžou být klidně vakuově zabaleny. Kupujeme jen čaj který známe, jelikož pak je pozdě litovat že nám čaj nechutná a chtít ho z tohoto důvodu reklamovat. Každý solidní prodejce zašle nebo připraví vzorek na ochutnávku.

Po koupi čaje jej dáme ihned do tmavé nejlépe vzduchotěsné nádoby a uložíme do temna a stálé teploty. Spotřebujme co nejdříve, nemá cenu nechávat si sezónní čaje na zimu, budou chutnat jako sláma. :-) Je to jako každá jiná potravina, čím čerstvější tím lepší! Čaj je balen většinou v sypké formě, někdy vakuově, záleží na zpracování. Určité druhy jsou baleny třeba do kusu bambusu, listů rostlin, do lisovaných hnízdeček, cihliček, sošek, ale taky i do pytlíků. Ale pokud se bavíme o čajích kvalitních, tak pytlíkový kvalitní jsem viděl jen jeden, byl to červený Yunan a v samoobsluze nebo v normálních obchodech jej nekoupíte.

TEA-EARTH
Socka?