Stránka 1 z 8

Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2008 16:07
od Dzin Tea Racer
Nová sekce v oddílu připrava, jedná se o nákup, skladování a zrání čajů!
Odkaz je zde!

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2008 16:16
od Zappik
Chtel bych se zeptat jestli se caj muze skladovat i v tech uzaviratelnejch pytlicich jak posila treba longfeng nebo teanet, nevim jestli v tom nebo spis ve sklenenych nadobkach (ty bych teda musel asi obarvit).

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2008 16:56
od Dzin Tea Racer
Zappik píše:Chtel bych se zeptat jestli se caj muze skladovat i v tech uzaviratelnejch pytlicich jak posila treba longfeng nebo teanet, nevim jestli v tom nebo spis ve sklenenych nadobkach (ty bych teda musel asi obarvit).


To jsou přepravní sáčky, tam se to moc skladovat nedá, doma to přesyp do lékovek, sklenic, dóz z keramiky nebo yixingu. Nemusí to nutně být tmavé sklo dej to treba do krabice a máš vystaráno :-)

PříspěvekNapsal: 14. 10. 2008 23:40
od Monishka
Dzin Tea Racer píše:
Zappik píše:Chtel bych se zeptat jestli se caj muze skladovat i v tech uzaviratelnejch pytlicich jak posila treba longfeng nebo teanet, nevim jestli v tom nebo spis ve sklenenych nadobkach (ty bych teda musel asi obarvit).


To jsou přepravní sáčky, tam se to moc skladovat nedá, doma to přesyp do lékovek, sklenic, dóz z keramiky nebo yixingu. Nemusí to nutně být tmavé sklo dej to treba do krabice a máš vystaráno :-)


Myslim, ze na kratkodobe skladovani a pro odolne caje jako Pu Erh i ty scky postaci. ... A kdyz si nechas poslat 20 vzorku tak to ani jiak nejde :))

PříspěvekNapsal: 15. 10. 2008 10:49
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Myslim, ze na kratkodobe skladovani a pro odolne caje jako Pu Erh i ty scky postaci. ... A kdyz si nechas poslat 20 vzorku tak to ani jiak nejde :))


Přesně tak, na čaje o gramáži do 100g které vypiješ dejme tomu do 2 měsíců, to je asi jedno. Jinak nakup, lékovky nebo krásné a drahé Yixing dózy a je to. Já osobně mám své oblíbené čaje, přikoupím více a dám do dózy jinak co stačím vypít schovávám takle. Skladování čajů na zrání to je zase jiná věc, o tom tu thread taky je :-)

PříspěvekNapsal: 15. 10. 2008 18:12
od Zappik
dobre diky za rady...

PříspěvekNapsal: 10. 2. 2009 22:38
od Zappik
Jeste bych se chtel zeptat jak na Pu-erhy, pokud mam 250g kolac nebo cihlu, tak mi to poslali jen v papirovem obalu, tak jsem myslel, ze bych si kousek ulomil a z toho bral, ale nevim kam dat zbytek. Stale se mi ten kolac vytahovat nechce. Jeste tu je dalsi problem, jestli mam ten kolac do neceho dat, zatim jsem ho dal do igelitoveho sacku, ale nevim jestli to je vhodne.

PříspěvekNapsal: 10. 2. 2009 22:41
od Dzin Tea Racer
Zappik píše:Jeste bych se chtel zeptat jak na Pu-erhy, pokud mam 250g kolac nebo cihlu, tak mi to poslali jen v papirovem obalu, tak jsem myslel, ze bych si kousek ulomil a z toho bral, ale nevim kam dat zbytek. Stale se mi ten kolac vytahovat nechce. Jeste tu je dalsi problem, jestli mam ten kolac do neceho dat, zatim jsem ho dal do igelitoveho sacku, ale nevim jestli to je vhodne.


No dej ho nekam kde je vlhkost mezi 55 až 65%, a dycky odlamuj z toho at to zraje. Je tu o tom hodně napsáno, do igelitáku ne, to je tak chytit plíseň melo by to dychat trochu :-)
Pochopitelne papír nevadi, to tak mej v papiru co to prislo :-)

Skladování

PříspěvekNapsal: 12. 9. 2009 19:29
od radim77
Co říkáte na skladování čajů v ledničce?

PříspěvekNapsal: 12. 9. 2009 19:34
od Dzin Tea Racer
Už se to tady probíralo... skladovat můžes ale jak to vyndas desne rychle se to kazí. Zkousel jsem to, pochopitelne ne pro zrajici čaje jako puer. Mě to z lednice nechutná a nikdy v minulosti se to nedelalo...
Skladuji v dozach nebo tmavem skle pri stále teplote.

PříspěvekNapsal: 1. 12. 2009 18:18
od Stan
Rád bych přispěl malou poznámkou k zamyšlení.
V Číně jsou některé čaje opravdu uchovávány v chladu. Jde např. o jemné Anxi woolongy typu florální TieGuanYin, někdy LongJin atd.. Ovšem pozor. Tato informace může být poněkud zavádějící, neuvedeme li zároveň že čaj je vakuovaně balený a je schraňován v mrazícím boxu, určeném pouze pro tyto účely (takže běžná domácí chadnička není rozhodně OK.) a to vše při teplotě -2st C. Tak se jemné terpencké látky a oleje lépe stabilizujjí a čaj si déle udrží svěžest.
Takto uskladněný čaj tedy vydrží déle, ale jak píše Dzin, nelze takový čaj po vyjmutí z mrazáku dlouho mimo něj skladovat. Optimální je, vyjmout dávku čaje cca 2 dny před použitím. Proto je taky velmi výhodné balení čaje po dávkách, což známe, zejména u čajů typu woolong, velmi dobře

Doba skladování

PříspěvekNapsal: 3. 1. 2010 15:59
od Holand
Chtěl bych ze zeptat, jestli je vhodné skladovat zelený čaj, tedy "nePu-Erh" v utěsněné skleničce ve tmě nějaké skříňky apod. déle než rok za pokojových podmínek. Uf, divná věta :-)

PříspěvekNapsal: 3. 1. 2010 16:32
od Dzin Tea Racer
No záleží jaky druh. Ale rozhodne ztrácí na kvalite, takový Pi Luo Chun a podobné jemné bych nepil po půl roce. :-) Ale treba drsnejší čaje tam je to znám méně. Každopádne doporučuji čaj kupovat v mensim množství a čerstvý. Zelený stárne asi nejrychleji, ale postup co jsi popsal je nejšetrnější.

PříspěvekNapsal: 3. 1. 2010 19:46
od Stan
Taky jistě hraje roli, jestli čaj, byť v malé dávce koupený, neležel náhodou už rok někde v regálu, nebo po cestě u některého z překupníků. :-) Ten rozdíl v kvalitě po skladování mohu dost dobře posoudit, když přivezu čaje přímo z Číny a vím, že jsou baleny týden po sklizni. Pak vydrží nesrovnale déle než zboží, které koupím třeba po netu.
Trvanlivost zelených čajů je velmi různá, takže hodně záleží, co, tedy jaký druh, máš konkrétně na mysli.

PříspěvekNapsal: 3. 1. 2010 20:16
od Dzin Tea Racer
Také je důlezité podotknout že třeba 2kg čaje vydrží lepe, než 50g, kde to rychleji stárne. Ale opravdu je to čaj od čaje, ale tedy pokud se tu bavíme o zelených čajích.

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2010 21:04
od Pavel>X<
Ahoj jak moc je vhodné skladovat čaj ve dřevě? přemýšlím totiž nad dřevěnejma krabičkama...:.) jako co se například vlhkosti týče. dííky

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2010 22:57
od Dzin Tea Racer
Jako přímo ve dřevě? Tak treba puer se rovnou cpe do bambusu, nektere Yunnany také, Liu Bao a Hunan jsou v proutenych koších. Ale abych pravdu rekl tak nevím. Radeji Yixing nebo tmavé prachovnice.

PříspěvekNapsal: 1. 2. 2010 23:37
od Stan
řekl bych, že bude hodně záležet na druhu dřeva. Dřevo téměř bez výjimky ovlivňuje uskladněný materiál. Prostě není neutrální. Někd to může být žádoucí, třeba u truhlic z cedrového dřeva, jako obrany proti molům. Navíc jde o bioaktivní pórovitý materiál, který nelze spolehlivě dezinfikovat.
Ovšem pokud nepůjde odlouhodobé skladování, například pro zrání čajů PuErh, může to krátkodobě fungovat, pokud budou zajištěny v prostředí optimální podmínky (teplota, vlhkost, absence plísní atd.).
Dřevo prostě není inertní materiál. I to balení do bambusu a jiného dřeva, není určeno pro skladování, natož archivaci, ale pro transport a následnou rychlou konzumaci.

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 11:50
od Dzin Tea Racer
Stane: Souhlasim az na yunnany a puery v bambusu, tam zraji, proto az na vyjimky se pone havaji v tech stvolech. Ja mam dozravarny z buku kde mi zraji shu puery ale pochopitelne tam mam zvlhcovani :)

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 19:50
od Pavel>X<
Už se zde na to ptal Zappik v jinym kontextu:
má smysl rozmělnit malou cihlu (brick?)apod kvuli skladování do skleněné dozy jestliže to není na dozrávání? dííky

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 20:58
od Dzin Tea Racer
Ve skleněné doze Ti to moc zrát nebude. Musíš čaji poskytnout podmínky, viz. sekce o skladování na tea-earth.net Není nutné cihlu drobit, nech ji zrat tak jak je. Ona sice zraje pomaleji, ale nech to tak.

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 22:09
od Pavel>X<
No já sem právě myslel že není určená ke zrání ale k ,,častému" pití tak jestli je lepší ji nechat v papíru a často odlamovat nebo ji nějak polámat a dát do těsnější dozy...

PříspěvekNapsal: 2. 2. 2010 22:15
od Dzin Tea Racer
Tak to je na Tobě, já mam takovou větší dózu tak to přelomím na 2 půlky, a pak menší a tam to rozlámu. Já to pochopil jako na zrání, to se omlouvám. :-)

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 14:17
od Standa63
Jo, díky, ten odkaz je dobrý, ale jedna věc mi tam chybí.

Píše se tam o Skladování a Zrání.

Ale měla by tam být také poznámka o skladování již vyzrálých pu-erhů(např. 10 letý tmavý, už asi zrát nějak výrazně nebude).

Počítám, že pro tedy již vyzrálé pu erhy by asi nebylo dobré skladování ve vzduchotěsně uzavřených nádobách(různé dozy) jak je uvedenov první části o Skladování. Protože tam pořád nějaký proces probíhá, asi by čaj(pu erh) měl být skladován v něčem jiném, je to tak?
Ale v čem? Např. v dřevěné krabičce? S otvory?

Budu se těšit na odpověď a na tip. :-)

PříspěvekNapsal: 2. 5. 2010 14:27
od Dzin Tea Racer
No tak já to delam takto:

1. Bud již vyzrálý ikdyž proces jak jsi dobre rekl pokracuje.. tak v dózach z Yixingu.

2. Nebo je stále v dozrávarne, kde sice nezraje už tak rychle, proces se zpomaluje, ale ( pomáhá ) mladším zrát. Nevim jeslti jsem se vyjadril dobre, ale doporučuje se mezi mladé dát vyzrálý, ono se to tak dela a je to dobre. :-)

Nevím jeslti je dobre jej nechat nejak hermeticky uzavreny ale dramatický vliv má množství. Vzorek o 10g, to je asi jedno ale já dycky z koláče uloupnu a ted delam ( pokus ) z Jin Cha 2002 shengem co mam jak v dozravarne tak v Yixingske dóze, ale to ukáže čas. Každopadne a je to muj subjektivni nazor - v dóze sice zraje ale ne tak rychle, spise si drzi vlastnosti a uhlazuje se po chutove strance.