www.zalozfirmu.cz

Skladování čajů & zrání čajů.

<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 22. 8. 2014 15:08

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Imo ten průchod zábrusem bude minimální. A dá se to přetáhnout samovulkanizační (samosmršťovací) páskou.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 22. 8. 2014 17:34

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

to Davčcha: Z Tvých příspěvků si dovolím tipnout, že nejsi žádným začátečníkem. Prostě to na mě dělá dojem, že o čaji něco víš. To respektuji!
Nicméně musím konstatovat, že z Tvého příspěvku z 22.8., 10:39 nesouhlasím s vůbec ničím. Hned ta první věc....starý pu-erh se chuťově, vůní, barvou listů atd. hodně blíží starému oolongu..., tak tohle vidím "setsakramentsky" jinak. A tak bych mohlo pokračovat.
Prosím, doufám, že to nechápeš ve zlém. Je to diskuse.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 22. 8. 2014 19:14

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Jistě, nepíšu sem abych si honil triko, ale abych mohl diskutovat. Kde tedy vidíš ten zásadní rozdíl?
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 22. 8. 2014 19:47

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Chápu.
Pokusím se rozebrat tento problém z mého pohledu. Připomínám, že jde o můj subjektivní názor, že popisuji svůj pohled na zrání čajů oolong (woolong) a jejich dlouhodobé uskladňování za účelem pozitivní proměny charakterových vlastností projevující se při následné konzumaci. Za dlouhodobé uskladnění pro účely zrání považuji udržení a kultivaci materiálu po dobu tři a více let, většinou však nad deset let. Vyjedřuji se ke zrání tzv. suchou cestou, tudíž za nízké relativní vlhkosti. Mé komentáře se nevztahují k metodám zrání čaje Pu-Erh, kde je metod a popsaných technik několik.

Pro zjednodušení jsem použil citaci Tvého příspěvku se svým komentářem. Doufám, že nejde o vytržení z kontextu, pro lepší srozumitelnost doporučuji přečíst nejprve celý původní příspěvek.

starý pu-erh se chuťově, vůní, barvou listů atd. hodně blíží starému oolongu - nemohu souhlasit, pokud připustím podobnost barvou, ostatní je dle mého zcela odlišné
ke změnám dochází hlavně oxidací - nemohu souhlasit. Oxidací může suchý materiál pouze degradovat, nikoli zrát. Přístup vzduchu musí být zcela omezen, případně významně regulován
Naházel jsem si čaje na petričky s živnou půdou, a výskyt plísní a bakterií byl mnohem menší, než bych předpokládal u materiálu, který má být fermentován -předpokládám, že je řeč o Pu-Rrh (u oolongu není toto označení opodstatněné). Zde souhlasím, neboť mám podobnou zkušenost.
Což mě zpětně vede k myšlence, jestli má v tuzemských podmínkách mnohem nižší relativní vzdušné vlhkosti než v číně smysl pečetit nádobky s oolongem voskem atd., bo se tu většinou RVV v bytě pohybuje někde v rozmezí 50-60 %, což jsou vlhkosti, při kterých prakticky nehrozí riziko plísní. - nemohu souhlasit,riziko plísní hrozí velmi reálně, nicméně uzavření uskladňovacích nádob sleduje omezení přístupu vzduchu, resp. kyslíku, omezení vlhkosti je v tomto případě sekundární, ovšem nikoli nezanedbatelné
V souvislosti s tím mě napadlo, jestli by se zrání třeba nedalo urychlit zvýšením obsahu kyslíku ve skladovací nádobě - zde mohu poze konstatovat, že tento názor nesdílím, vzhledem k mému, výše popsanému názoru stran účinků vzduchu na uskladněný oolong
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 23. 8. 2014 00:34

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

No, já tady mám dva starší oolongy, jeden z roku 1999 a další z roku 1981, pak také nějaké pu-erhy 10+ let a zároveň vycházím z popisu velmi respektovaného clouda. Ty čaje mají několik věcí společných. Prakticky shodnou barvu listů, která se blíží jemněji zpracovaným červeným čajům, mimochodem. Značnou sladkost, zcela odlišnou od mladé suroviny, s chutí směrem k sušenému ovoci. Výraznou vůni, taktéž značně se lišící od původní suroviny a také směrem k sušenému ovoci. Výrazný pokles hořkosti a trpkosti.
Co to znamená? Teď moje domněnka: oba typy čaje jsou de facto polooxidované - oolong zcela jistě, pu-erh projde procesem kill green, který sice zastaví enzymatické pochody, ale právě ne zcela (jinak nezraje a je to vada). Co je sladkost? Cukr. Jak vzniká v čaji? Štěpením složitějších cukrů. Tzn. původní dlouhé řetězce cukrů muselo během uložení něco naštěpit - dost možná zbylé enzymy v listech. Ale tady pozor - cukry jsou hlavními surovinami k životu také pro plísně, bakterie a kvasinky. Pokud ty by byly hlavním činitelem při zrání pu-erhu, tak by nemohl být sladký - mikroby by cukr spotřebovaly. Ostatně, černý pu-erh, který se vyrábí kompostací za výrazné pomoci právě plísní, prakticky nikdy sladký není. Resp. jsem se setkal jen s nepatrným náznakem sladkosti, nikoliv tou výraznou bonbonovu sladkostí starých čajů. Proto si myslím, že by bylo zajímavé zjistit, jak by čaj reagoval na silnějí oxidaci. Ty pu-erhy uložené na Taiwanu atd. jsou vystavené vzduchu a vysoké teplotě, což jistě vede k větší a rychlejší oxidaci. Zároveň ale musejí mít dostatečnou vlhkost, jinak enzymy nepracují. Pu-erh je nicméně od oolongu odlišný v tom, že je stlačený, takže tolik nevyvětrá. Uvnitř koláče bude dost možná podobné prostředí, jako v láhvi plné oolongu. Ale ano, je možné, že zrání není přímo oxidace, nebo se na něm oxidace podílí jen z části, ale že jde o pokračující působení enzymů na látky obsažené v listu. Z podobné these vychází např. Hojo, který nechává pu-erh zrát spolu s pohlcovačem kyslíku. Bylo by myslím zajímavé dát do nádoby s oolongem detektor obsahu kyslíku, aby se zjistilo, zda se spotřebovává, nebo ne. Ale rozhodně se pokusím někde kyslík sehnat a zkusit hus čaje uložit do nádoby s vyšším obsahem.

Čímž se dostávám ke kruciální otázce. Hrají ve zrání pu-erhu plísně vůbec nějakou roli? Nebo jsou to jen kecy obchodníků, kteří chtějí točil prachy a tak vymýšlejí všelijaké technologie rychlozrání pu-erhu, při kterých se halt nějakým těm plísním nevyhnou? Mnozí respektovaní pijáci pu-erhu říkají, že jejich staré čaje nemají žádné stopy po plísni a pokud by tak byly cítit, byla by to vada, oproti nim zase stojí jiná skupina, která říká, že "white frost" je OK a prospívá to chuti čaje.

Při vlhkosti vduchu 50-60 % by imho plísně mohly hrozit tehdy, když by teplota klesla pod rosný bod a voda by kondenzovala na čaji. To by ale byla teplota kolem 10 °C tuším, musel bych se podívat.

Tady jsou pokusy na petričkách, možná by vás to mohlo zajímat: http://prekvapenycajem.wordpress.com/20 ... y-mezihra/

Nejdete mimochodem někdo na čajomír fest v neděli?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 23. 8. 2014 10:05

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Ad Čajomír - původně to vypadalo že to nevyjde, ale nakonec půjdeme.

Tvá tvrzení mne podobně jako Stana poměrně překvapují, nic ve zlém :-) Chuťové rozdíly mezi oolongy a pchu-ery vnímám značné, jsou to pro mne úplně jiné vesmíry. Těch řekněme archivních (kolem 10 a více let staré) jsem však neměl zrovna kvanta, ale tak cca 10. Dan Congy (včetně jednoho ze 60. let), nějaké Wu Yi, Taiwance, Tie Guan Yin, Ben Shan. S archivními pchu-ery mám o něco větší zkušenost, s kamarádem jsme toho napili poměrně dost. Nicméně to beru neutrálně, protože každý máme jinou percepci chutí, vnímáme jiný rozsah a v jiné intenzitě, vycházíme z jiných zkušeností.

Dále ale nemohu souhlasit s tím, že pchu-ery a oolongy jsou oba polooxidované. Oolongy jak říkáš beze sporu jsou, pohybují se od lehké cca 15% do silné cca 50%. Pchu-ery nejsou oxidované co jsem zatím četl téměř vůbec, právě kvůli killgreenu a zalisovaní, zrají pomocí fermentace, právě za pomoci mikroorganizmů a plísní. To na wiki o oxidaci a fermentaci čajů se týká výroby, nikoli zrání. O dvou táborech, plís-yes a plís-nou, vím také a sám se řadím spíš k plís-yes, pokud se jedná o Jin Hua (zlaté květy), tedy Aspergillus Cristatus.

Sladkost je relativní věc. Dal jsem pchu-ery i oolongy ochutnat osobám, které nebyly zvyklé na popíjení čajů. Obojí se jim zdálo velmi hořké, nehledě na to co to bylo. I např. Ba Xian D.C. nebo sheng z Youle! Taktéž mi není známo, že by čaj obsahoval cukry. Pokud vím, tak v omezené míře polysacharidy. Mikroorganismy se živí organickými látkami (koneckonců jsou to rostlinné lístky o čem se bavíme) a nikoli pouze cukry. Shu pchu-er je právě občas sladší a hladší, než sheng, takový smetanovo lískooříškový, nejedná-li se o nějakou šmakuládovou extratřídu.

K otázce na závěr o plísni - podle toho co jsem četl a zjišťoval, tak plísně jsou ve všech archivních pchu-erech. Kamarád si dal tu práci a házel je pod mikroskop. Také je fajn dát na chvíli mladší a staré koláče dohromady, mladé si převezmou část mikroorg a plísní od starších a dle toho co jsem zatím viděl mírně akccelerují zrání.

To vše však berte jako osobní intuici, rozhodně ne jako fakt. :D
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 23. 8. 2014 10:36

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Sacharid je cukr :) A kvalitní sheng je zásadně sladší než shu, a to i jako zelený. Jinak cukry samozřejmě obsahuje třeba i tráva, a jejich obsah má vliv na snadnost silážování, ale to už bychom odbočovali do výživy zvířat. Jinak, co se týče pojednání o starých čajích a skladování, doporučuji tohoto pána, pokud ho neznáte: http://www.cloudsteacollection.com/html ... set_e.html

Pu-erh z let 1980 popisuje takto: Slight aged plum aroma rised from the surface of tea liquor. That was a very aged fragrance with its clear and solid old, smooth, mellow and vivid sensation. It was a naturally aged raw Puerh tea so that it did not contain any so called earthy or woody taste. It had not much stimulation or astringent jerkiness. Definitely, it was very different from what people had those immature young raw tea cakes which were absolutely astringent. That slight and soft sweet aged plum taste occupied me entirely.

V souladu s tím, doporučuji obdobné zkušenosti lidí, kteří nechávají zrát pu-erhy buď vakuovaně, nebo bez přístupu kyslíku (a koneckonců takový ironcake, co si budem povídat...) a mají také zkušenosti se starými materiály. http://www.teachat.com/viewtopic.php?f= ... u&start=75

Já osobně se stále více kloním k názoru, že mikroby ve skutečnosti při zrání pu-erhu nehrají významnou roli.

Co se týče oxidace, po kill green, kdy se do určité míry poškodí stěny, přijde na řadu ještě promačkávání nebo rolování - to zcela jistě naruší stěny a umožní určitou úroveň oxidace, i když vzhledem k částečné inaktivaci enzymů asi nebude mít takový efekt. (a to už se nebavíme o faktu, že než se listy snesou z kopců dolů, tak se někdy docel dost pomačkají - ty nahnědlé fleky tam bývají vidět)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 23. 8. 2014 11:01

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Obsahují polysacharidy, polymery sacharidů, nikoli sacharidy jako takové ;) "Často jsou amorfní, nerozpustné ve vodě a nemají sladkou chuť, proto je jejich označování za cukry nepřesné." Tolik k cukrům v čaji ;) A shu prostě občas dokáže být sladší než sheng (samozřejmě i vice versa!), zejména než mladé. Bez zemitosti. Záleží jen na konkrétních čajích. A toto všechno už prosím říkám jako fakt, s ohledem na to, že chutě máme každý rozdílné.

Oolongy jsou jiné, jak říkáš, proces pokračuje tvarováním, rolováním .. tam ale oxidace roli hraje. U pchu-erů jsem ještě neslyšel, že by toto probíhalo, zejména tedy rolování. Mikroby a plísně - mikroby opravdu nevím, dle mého tam budou, ale plísně mám potvrzené s poměrně velkou jistotou u pchu-erů, u oolongů o nich nevím nic a to je možná zajímavá otázka.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 23. 8. 2014 11:11

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Dovoluji si upozornit na enzym ptyalin, který máme v ústech, a jeho účinek na mnohé polysacharidy. Proto se taky hui gan dostavuje dost často s určitým zpožděním - naštěpení delších cukrů nějakou dobu trvá. Já osobně rozlišuji prvotní sladkost - hned při napití, a sekundání - tedy hui-gan. Ale jistě, mám tu shu, který je sladší než mnohé mladé shengy, ale ani náhodou není tak sladký jako staré (kvalitní) shengy a starý oolong.

Co se týče zpracování pu-erhu:
After Sha Qing, the leaves are smaller but there's still a lot of water in the stems. The next step of the process is called Rou Nian .Hand-rolling gives a beautiful shape to the leaves but it is very tiring to do it. Tea producers prefer to use a machine when they can. Some do most of the rolling with a machine and finish it with a hand massage to give a good look to the leaves. It is a crucial process for the development of the aromas (!!!). http://articles.bannacha.com/index.php? ... pu-erh-tea
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1468

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 23. 8. 2014 11:53

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Ptyalin ve slinách samozřejmě ano, zde souhlas, ten samý efekt když přežvykujeme housku :-) Polysacharidů by však mělo být v lístcích poměrně málo. Rolování jsem použil ve smyslu svinutí do kuliček, to, že se lístky takto převálí samozřejmě ano. Tím se koneckonců mírně naruší i jejich struktura a může probíhat onen vývoj aroma :) Občas se ještě pro mírné narušení listu užívá třesení na bambusových rohožích. Ale to se už zrání moc netýká.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 23. 8. 2014 12:34

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Je to sice o trávách a o koních, ale co už: http://www.equichannel.cz/pastva-a-fruktany

450 g fruktuanů na kg sušiny, fruktóza má kromě toho větší pocitovu sladkost, pokud vím. Ale samozřejmě, klíčové je, jak je to pro čaj.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10022

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 8. 2014 13:29

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Vše podstatné tu asi již zaznělo, ale opravdu nejvetsi rozdíl je v technologii. Fermentace je jiný proces než oxidace, tím se pak čaje diametrálně liší, ikdyž v jistém čase si mohou být pro nekoho podobné. Chutě jsou velmi závislé na receptruře a rici jen že sheng je treba více sladký než oolong, opravdu nelze obecně. Oolongy se při zrání často po určitých letech znovu praží, to jim dodává jiné chutě. V Číně se syrový sheng prakticky nepije, vše až po letech. Ohledne pražení je hodne situací kdy tím prodejce chce zakrýt nekvalitní čaj. Není to tak dávno co jsme degustovali s Martinem Špimrem a Zdenkem Prachařem jistý nejmenovaný čaj a tam chtel výrobce zakrýt absolutně fádní čaj bez vůně přepražením. Na první očichání ok, na druhe už si človek rekl, voní ale jednim spektrem... nálev byl mdlý, vůně byla jen v jednom nálevu a chut žádná. Dali jsme dvojnásobné množství do testeru a louhovali trojnásobný čas a čaj ani nevonel ani nechutnal... pritom čaj kvalitní z teže zahrady byl naprostá bomba!!! Takže pražení je mnohdy zástěrka jen.

Takže pozor na tyhle rarity, nekdy to tu i nakousl v jiném tématu.

Jinak chut čaje a pak následny aftertaste se mohou lišit i v nálevech. Sladkost hodne ovlivnuje kvalita vody a náčíní ve kterém je pripravena.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 8. 2014 15:05

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Promiňte, kamarádi.
Upřímně řečeno, jsem líný na písemnou polemiku. myšlenky ohledně enzymů, cukrů a fermentace jsou lákavé a podnětné...
Rád si podebatuji osobně, a věřím, že bude příležitost.
Doufám, že to všichni chápete, a že nebudu nařčen ze zbabělého útěku z diskuse.
Přátelé, všem vám děkuji. Po pravdě, získal jsem spoustu zajímavých podnětů k přemýšlení.
Já teď koupím dávku super kvalitního woolongu. Z Číny, nikoli z Thajwanu, neb jsem tradicionalista (když už je to slovo na světě), a uložím ho do dózy ze super kvalitního, asi sto let starého porcelánu. Hrdlo zaliji voskem. Hedvábný provázek zapečetím svou pečetí. Za deset let můžeme pokračovat v debatě..........
Rád ochutnám vaše vzorky.....................
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10022

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 8. 2014 18:23

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Stane, docela rád bych Te vzal za slovo, prídám par ochutnávek do pranice v rovnež kvalitním porcelánu :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 23. 8. 2014 19:05

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Klidně se přidám, když mi odprodáš takové množství, aby se vešlo do menší prachovnice z tmavého sklad se zábrusem.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10022

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 23. 8. 2014 19:30

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Rozumné minimální množství si myslím je tak cca 1 litr na zrání čaje.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 8. 2014 20:08

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

To souhlasím. Pan Prachař kdysi v Brně řekl..."Nejlepší obal pro čaj, je čaj." Čím více je ho pohromadě, tím lépe zraje.
Mám několik překrásných dóziček, které jsou příliš malé na úspěšnou, mnohaletou archivaci. Bohužel.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 24. 8. 2014 09:33

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Dzine ty pupeny jakoby nesmí vyschnout, tedy dóza uzavřená asi nejlepší. I když se to pořád nějak daří tutlat a prodávat, tak připomínám, že to není čaj v pravém slova smyslu, dle prodejců, dle dvou profesorů z Yunnanské university jež se zabývají čajem a dalším profesorem z university ve městě Simao (dnes přejmenovaném na Puer), v neposlední řadě na blogu taiwanského obchodníka a znalce puerhu pana Shi Kun Mu, který dokonce před těmito čaji varuje. Podobné varování opakovaně psal např. MarshalN na fóru teachat. Dle mých informací tato bílá varianta není závadná, ale čaj to opravdu není. Strom jsem měl možnost vidět v reálu, listy připomínají čajovník jen vzdáleně, mají ostré špičky na stranách listů jež slušně píchají. Pupeny svou skladbou nepřipomínají čajový pupen ani vzdáleně. Prosím aby to někdo nebral jako kazení kšeftů ale čistě jako informační příspěvek pijáka čaje dalším pijákum - tomuto jsem věnoval celkem dost protože celou dobu pobytu v Číně jsem řešil dilema, zda toto prodávat a jak to deklarovat a po sesbírání všech dostupných informací jsem přesvědčený, že toto čaj není a osobně jej prodávat nechci.

Naproti tomu fialové pupeny čajovník jsou - skladba pupenu je také jiná, strom vypadá stejně jako čajovník, listy taktéž. Fialová varianta se vyskytuje po celém Yunnanu a ne všechen tento čaj je chutný, příp. některý je silně hořký a nepříliš příjemný, tedy s pitím tohoto také opatrně.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 24. 8. 2014 10:22

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Pardon, teď se bavíte o tom, co se prodává jako "sun dried buds"?

Jinak tedy nevím, kolik asi tak může stát litr suchého čaje, možná bych si na pokusy vystačil s půllitrem.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10022

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 24. 8. 2014 12:41

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

2 chawangpu: Ano souhlasím, už je pár dní zalitý voskem :-)

2 Davčcha: Myslím že půl litru je asi málo, zrat to bude pomalu, možná vůbec.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

chawangpu

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 160

Registrován: 5. 3. 2011 21:43

Příspěvek 24. 8. 2014 16:39

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Davčcha: Ano, omlouvám se, ale nebyl jsem pár dnů online a tak jsem to vlákno chytil až dnes. Včera jsme právě podnikli trip k divokým čajovníkům do míst pralesa, kde v roce 2012 na podzim spadl nejstarší divoký čajovník, v pohoří Bada. A právě ty fialové čajovníky tam rostly.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 24. 8. 2014 16:40

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Dzin: No, esli to stan nakoupí a podělí se, tak za deset let budeme mít jistotu.
Chawangpu: jop, díky.

2 Davčcha nejsem Džin ale Dzin. :- )
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 788

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 24. 8. 2014 17:19

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

No, tak jo.
Udělejme z toho prima akci. Navíc, tohle nemaj nikde ve světě, alespoň co jsem viděl.
Potřebuji se poohlédnout po trhu a vybrat materiál. Nechci nic přeposílat a přeprodávat, tudíž navrhuji následující postup:
Najdu obchod, kde nakoupím a dohodnu podmínky.
Pro přihlášené odběratele bude rezervován čaj v dohodnutém množství.
Každý si objedná a zaplatí obchodníkovi sám.
Každý účastník "Hry" zdokumentuje postup archivace. Ideálně foto i film. Záznam bude uložen individuálně i společně.
Společně bude dohodnutý termín otevření a degustace.
.......doplňte, prosím, další..........
Tímto prosím Dzina o založení extra vlákna. Název budiž třeba "Potěšme své vnuky"! :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10022

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 24. 8. 2014 17:26

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

dayofvictory

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 124

Registrován: 9. 2. 2013 19:27

Příspěvek 25. 8. 2014 23:29

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

Davčcha píše:Pu-erh z let 1980 popisuje takto: Slight aged plum aroma rised from the surface of tea liquor. That was a very aged fragrance with its clear and solid old, smooth, mellow and vivid sensation. It was a naturally aged raw Puerh tea so that it did not contain any so called earthy or woody taste. It had not much stimulation or astringent jerkiness. Definitely, it was very different from what people had those immature young raw tea cakes which were absolutely astringent. That slight and soft sweet aged plum taste occupied me entirely.


Jen si dovolím podotknout, snad má někdo někdy podobný pocit - pokaždé když si přečtu takovýto popis čaje ať už na blogu nebo v knize aniž bych sám ten čaj ochutnal, tak rozhodně nevím jak ten čaj chutná ale vím, že pisatel má "básnické střevo".
PředchozíDalší

Zpět na Výběr, nákup, čajování a zajímavosti o čaji

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz