Stránka 7 z 8

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 20. 10. 2014 12:30
od Dzin Tea Racer
2 Davčcha: Hod foto :-)

Ty bedny nejsou idealni, je to překližka a nevalné kvality.... lepidlo není dobre :-) Proto ten čaj je v bedne zabalen v igelitu :-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 20. 10. 2014 14:08
od Davčcha
Někdy ho spáchám, esli nezapomenu :o)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2014 14:35
od Davčcha
Cywe, čaje s v bedně pohnuly kupředu, docela zesládly a objevila se tam taková ta vůně "lesního ovoce v horkém letním dnu". Ale někde trochu vylezla kyselost. Ta by ale měla zase zmizet, podle toho, co jsem našel.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 10:27
od iamblichos
Ake mate skusenosti s archivaciou, resp uskladnenim cajov v cinovych nadobach?
Konkretne taketo nieco
https://www.royalselangor.com/products/ ... small-4554


Kupoval som tuto dozicku priamo v podnikovom obchode a predavac tvrdil, ze prave ten cin sposobi, ze sa vlastnosti a vona dlhodobo uchovaju

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2015 17:34
od Stan
Viděl jsem je. V Číně se dost používají jako luxusní zboží, jednu jsem dostal jako dárek.
Nikde jsem je ale neviděl použít k dlouhodobé archivaci, spíše k uchovávání čaje. Jinak je to moc hezká dekorace. Neřekl bych, že je to čistý cín, protože se mi jeví dost tvrdé (na rozdíl od dózy z 19. století, kterou mám ve sbírce), zřejmě jde o nějakou slitinu. Rozhodně bych ji používal jako dózu na "průběžné" čajování.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 14:15
od wigwam
Asi sa budem s otázkou opakovať, ale chcel by som sa poradiť, kde zohnať nejaké rozumné nádoby na archiváciu oolongu, aby sa tam vošlo tak 1-1.5 kg skalného oolongu.

Dorazila mi práve zásielka 10kg dobrých sklaných čajov z Wuyi a rád by som na časti z nich začal experimentovať s archiváciou. Na oolong, myslím, potrebujem nádobu s minimálnym prepúšťaním vzduchu. Rozmýšľam nad dvoma variantami: Buďto niečo "škaredé", čaj potom odložím niekde, kde ho nebude vidieť a spomeniem si naň za 5 rokov, alebo niečo pekné, ako napr. dózy od Petra Nováka, a vystaviť ich aj ako tematickú dekoráciu.

Spomínané dózy od Petra Nováka, ktoré som našiel na darjeeling.cz, sú pre moje účely príliš malé a je to aj dosť veľká investícia. Poradíte prosím nejaké alternatívy?

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 17:43
od Dzin Tea Racer
Já používam mizusashi z Japonska, vynikající. viz. galerie.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 21:01
od Stan
Tomu rád věřím. Jsou i moc hezké. :-)
Nicméně aniž bych chtěl ty japonské hrnce nějak snižovat (trvalo mi chvilku, než jsem je našel, ale dal jsem si tu práci), řekl bych, že to ten primární problém moc neřeší. Tipnu si, že jsou ukrutně drahé, jako ostatně mnoho japonských artefaktů.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 22:02
od Dzin Tea Racer
Proč to problém neřeší? V čem bys to chtel skladovat? Je to porcelánová doza, která je sterilní, inertní, nepropouští vlhkost (po zavoskování) ani svetlo.
Skladuji v tom oolongy už hezkých pár let. :-) Pochopitelne jsou levnejsi, ale ne tak elegantní a praktická řešení.

Jak to vůbec vypadá Stane s těmi oolongy na potešení pro vnuky? Nejak to utichlo... :(

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 23:01
od wigwam
Díky za tip, pekné riešenie v prípade skladovania na viditeľnom mieste. Podobné som videl vyrábať na Taiwane, tak sa možno pozriem tým smerom, čiste z dôvodu, že k Taiwanu mám na rozdiel od Japonska nejaký citový vzťah.

Nemá ešte niekto nápad na nejakú "punkovejšiu" variantu?

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 23. 3. 2015 23:32
od Dzin Tea Racer
Oni to Japonci okoukali hádej kde :-)
Mám pár podobných doz i z Číny, jen to je blbe k sehnání :(

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 07:53
od nerow
Tomáši trochu "punkovější" varianta. Takhle nějak si to představuji, že by mohl vypadat obývák. :D

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 08:10
od Stan
Omlouvám se. Špatně jsem se vyjádřil. :-)
Tipuji, že ty japonské nádoby budou dražší, než když si je nechám podle návrhu vyrobit na zakázku od nějakého keramika ve studiu. A to bude, mimochodem, pekelně drahé! To jsem si už zjišťoval. Proti jejich funkčnosti nemám sebemenších námitek. Vzhled, to je individuální, ale myslím že jsou krásné. Ale ta cena bude pro mnoho lidí mimo. Takhle jsem pochopil i wigwamovu poptávku.
2 wigwam: Thaiwan je silně poznamenán japonskou kulturou se vším všudy, následek dlouholeté anexe. Takže mnoho odtud je vlastně japonských.
2 Dzin: Jo trochu usnulo. Pokusím se to rozfoukat. Pořád mi připadá, že to má smysl! :-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 13:37
od Dzin Tea Racer
2 Stan: Kolik by vyšla dóza u nás? Já dlouho hledal a myslím že kvalitní čaj si zaslouži i estetické věci, ikdyž by zrál i ve sklenici od okurek omotané alobalem....

Ano, Taiwan je směska mezi svojí, čínskou a japonskou kulturou. Někdy mi leze mráz po zádech když vidím japonskoou dečku, činské šálky, tetsubin a zalevá se do yixingu a v tom puer :-) Ne že to nejde, nebo že bych to nekdy nepraktikoval, ale myslím že každé chce své... (mimochodem tetsubin je také vynález z Číny, tam byl poprvé doložen). Bohužel asi nedosahoval takových kvalit, proto jsem videl za život možná dva nebo 3 kusy :(

U toho skladovaní je také důležitý objem nádob, což se tady už řešilo také.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 16:58
od wigwam
Mne sa na Taiwane práve páči tá zmiešaná kultúra. Často som sa stretol s tým že sa pije oolong, pripravuje sa metódou Gongfu s veľkou starostlivosťou, ale estetika je skôr taká japonská, s dôrazom na jednoduchosť...

Každopádne díki za rady. Nakoniec sa asi predsalen obrátim na nejakého keramika v ČR/SR ... Dovoz by bol aj tak rizikový, bol by som dosť neštastný keby sa mi po ceste nádoby za niekoľko tisíc rozflákali, navyše súčasný kurz CNY a TWD rozhodne nahráva tunajšej výrobe. Máte už niekto s nejakými konkrétnymi keramikmi skúsenosti?

Nakoniec asi rozdelím čaj k archivovaniu na dve časti a jednu uložím v klasickom aluminiovom zip pytli, druhú v nejakej dóze. Pán Melzer, jeden z ľudí ktorých považujem v oblasti oolongu za autoritu, tvrdí, že dosiahol u TW oolongov lepšie výsledky vo vakuových pytlíkoch, než v dózach.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 17:21
od Dzin Tea Racer
Vakuum je vzduchoprázdno, mam tomu rozumět, že ten pytlik pak odsavačkou vysaješ?
Vakuování je perfektní na skladování potravin, ale nemyslím si že v tom bude čaj nejak dobře zrát. Jde tam o to, aby prirozene oxidoval a k tomu je za potřebí přece také vzduch ne?

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 17:44
od wigwam
No, u mňa vakuovanie aj tak neprichádza do úvahy, pretože teraz riešim voľnolistové skalné oolongy. Oolongy lisované do "perličiek", ako TGY alebo taiwanské vysokohorské čaje sa normálne vakuujú, je to bežná Taiwanská a juho-Fujianská prax. Množstvo vzduchu v priamom kontakte s čajom sa zníži, ale nikdy sa nedá vysať všetok vzduch.

A mám pocit, že práve prístup vzduchu je u archivovania oolongov veľmi dôležitá premenná. Jeden nadšenec mi vysvetľoval, že na nejaké oolongy má dózy glazované. Na iné má dózy, ktoré sú glazované po obvode ale dno je neglazované a dóza stojí na malých nožičkách. Tvrdil, že aj takýto malý rozdiel prístupu vzduchu má z dlhodobého pohľadu vplyv na výsledok. Toto už je ťažká alchýmia ktorá asi vyžaduje kopec skúseností, ale niekde treba začať. Takže za mňa to bude ALU pytel VS. glazovaná keramická dóza :)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 18:14
od Dzin Tea Racer
Ano, pro zachovaní čerstvosti a původniho charakteru vůne i chute se vakuuje.
Ale pri archivaci, kde se čaj vyvíjí se nevakuuje :-) Je to typ od typu, ale vetsinou se prave naplní uplne plná doza a zavoskuje aby to mohlo zrát.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 19:17
od Stan
2 Dzin: 0,6l cca 1000,- Kč, to máš tak na 300 g rolovaného woolongu, u ostatních max 200 g, spíš míň. jinak souhlas. Čaj si zaslouží dobrý nádobí! :-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 24. 3. 2015 19:23
od Dzin Tea Racer
Tak to se ty japonské originály vyplatí jak cenou tak kvalitou. :-) Hlavne se tam více vejde.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 25. 3. 2015 10:47
od Stan
2 nerow: na tom obrázku jsou povětšinou nádoby na Pu Ehr. Na woolongy jsou ty zhruba uprostřed, na polici

2 wigwam: ono to smísení kultur může být ve finále pěkný maglajz, ale jak se říká: "proti gustu...." :-) , jinak ta mikrooxidace je opravdu věda. Dost často jsem se setkal s doporučením jednostranně glazovaných nádob a také striktního odmítnutí Yixingu, jako materiálu na archivaci čaje. Důvod si troufám vidět právě v míře "prodyšnosti". Ale máš pravdu, je to alchymie

2 Dzin: kdysi jsem se opájel představou, že si nechám "na míru", podle vlastního návrhu vyrobit set dóz. Tvar, barva, glazura, pěkně ve třech velikostech.......zkrátka tak jak to považuji za ideální. Jedním dechem "bláhová idea"! Na to totiž potřebuješ řemeslníka a ne umělce. A aniž bych se chtěl někoho ze světa keramiky dotknout a předem se omlouvám těm co to mají jinak, někdy mi připadá, že těch umělců máme většinu!

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 25. 3. 2015 14:22
od Dzin Tea Racer
Ano, není to lehké. Čaje co jsou již vyzrálé bych se v yixingu nebál nechat. (také je tam mám). Je jasne že už prakticky nezrají. Ale jak jsem rikal, radeji koupím neco historického a osvedčeného než do toho míchat jeste české řemelsníky/umělce a jejich hlíny a postupy. :-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2016 00:23
od Shebastian13
Zdravim čajomilové .. Jsem na tomto foru nový, ale čaji jsem už již několik let věrný :D Po těch několika letech jsem se rozhodl, že chci přijít na chuť Pu-Erhům, které mi nějak nešmakovaly (možná to bylo špatným skladováním).. Přečetl jsem si pár článků o skladování, a zkusil jsem si doma postavit amatérskou krabici na skladování Pu-Erhů. Vzal jsem kartonovou krabici od bot, vylepil jsem jí igelitem, dovnitř pro kontrolu jsem umístil vlhkoměr, a navlhčený kapesník.. Dva dny jsem měl vlhkost na 83%, a den po dni se ztrácelo cca po 4 procentech, až se to vyrovnalo s pokojovou vlhkostí. Musím skoro každý den pokapat ten papírový kapesník umístěný v rohu krabice pár kapkami vody, abych udržoval požadovanou vlkost.. A už mě to přestalo po 14 dnech bavit.
Poradil by mi někdo, jak to vylepšit, nebo ukázal návod, jak sestrojit takovej malej přenosnej sklad na Puerhy ? Díky :)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2016 01:44
od joda
To se řešilo, ale nedořešilo. Projektu se říkalo "pumidor" a funguje na principu humidoru pro doutníky...

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2016 11:43
od Dzin Tea Racer
To tu je, sice přenosné je horsi než stálé. Ale ty malé prenosné mam na webu tea earth
http://www.tea-earth.net/skladovani.html
Pochopitelne je obtizné zajistit odpovídající vlhkost a teplotu pokud to chces nekam prenáset. Ale prirodní material, ne lepenkovou krabici, ne igelit. Neco inertního nebo drevo. Vlhkomer a zvhlhčovaní. Máš to tam i popsané. Ale časem pokud Te to bude zajímat jiste dojdeš k tomu, že to udělaš ve větším a bude to snažší.