Stránka 3 z 8

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:06
od Dzin Tea Racer
Otázka je, jeslti to jsou vůbec puery :-) Hlavne mimo pachy, svetlo, strídani vlhosti a teplot.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:12
od emba
Puerhy to jsou, koupil jsem je na teanetu. Zatím jsou v původním papírovém obalu a mám je v plátěném pytlíku na poličce ve špajzce. Mám je tam tak nechat, nebo je mám dát do nějaké nádoby?

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:16
od Dzin Tea Racer
Kdepak, ne ve spajzu, tam je koreni, pruvan, pachy.....
Pokojova teplota. Doporucil bych papír zabalit, treba ubrousek jen bílý. Dat nekam mimo pachy a stridani teplot. Nádoba neni nutna. Muzes do yixing dozy.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:31
od Jamo
emba píše:Mám dotaz, nakoupil jsem několik levnějších sheng pu-erhů. Nechci je nechat zrát, ale jen skladovat a brzy vypít. Poradíte mi, prosím, v čem je nejlépe uskladnit? Skladování v kartonové krabici se mi neosvědčilo, čaje mi přijdou zatuchlé...

takto na bezne pitie mam v mikrotenovom sacku aby to dychalo ale urcite mikroklima to udrzi neni to ideal ale kedze zrat nebudu splna to tie zaklady, co vyzaduje skladovanie (mam ich na policke, pred svetlo ich chrani povodny papier v izbe kde teploty moc nekolisaju) u mna je akurat sucho po celu dobu , co ma pivadza k otazke pre dzina.
Dzine prosim ta je mozne uz doschnuty pu erh po nejakom case znova nastartovat? Len ma to tak napadlo, keby som si to z tym pitim rozmyslel :D

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:38
od emba
Díky za zprávu. Dám je do mikrotenového sáčku. Yixing dozy by byly asi lepší, ale jsou drahé, že.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 18:58
od Jamo
jj su dost drahe (ale pekne), to si radsej kup konvicku
sacok je socka rozpocet riesenie, ktore nevadi pokial neplanujes, ze tie kolace nejak budu zriet

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 19:19
od joda
Mikroten je naopak vysoce neprodyšný, srazí se na něm při změně teplot vlhkost, čaje můžou časem začít tlít, neřekl bych že je to dobrá volba. Socka řešení spatřuji v tom co psal Dzin, normální bílý ubrousek, pečlivě zabalit a dát do suchého tmavého prostředí bez zápachu, například šuplíku.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 6. 2. 2013 20:02
od Dzin Tea Racer
2 jamo: Zrání puery nezastavíš :-) Pokud je v sušším prostředí, tak zraje pomaleji a zustavají zelinkavé tóny. Ale zraje. Neni problem ho dat do vlhčiho prostredi kde bude zrat dále a rychleji. Pozor ale na teplotni šoky a vlhkostní :-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 10:37
od Jamo
u nas je fakt dost sucho :-) ale skor sa bojim, ze takto presuseny kolac by mal po znovu nastartovani pozmenenu floru a faunu, kazdy mikro-organizmus sa mznozi rozdielne rychlo, mohol by to byt zaujimavy experiment ale z toho co tam mam by sa na zrenie aj tak hodil len jeden, takze skusat to radsej nebudem bola to otazka skor pre zaujimavost ako pre prax
dik za odpoved, btw co si teda myslis o tych sackoch, sem tam to vetram a poctivo pijem

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 13:41
od Dzin Tea Racer
Co to je dost sucho? V puerhotece se to řeši zvlhcovačem. Jinak, jsou továrny co bali puery do folií a ty zraji pak pomalu a v suchu. Ta chut je jiná...

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 13:49
od Jamo
sucho je, ze domaci dost priklada do kotla, teplotu ako tak ustalenu mam, vdaka pravidelnemu vetranie
ak by som byval vo svojom nejaku fajn skrinku by som poriesil ale na tych mojich trapnych 5 pu erhov, co mam na pravidelne popijanie (btw. pri tych fotkach pu erhotek si clovek pride menejcenny :-( hlavne kamenova stena mi vyrazila dych)
miesto na skladovanie mam urcene +- pocitovo, nic nemam premerane :-(

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 14:00
od lesasyn
Právě v tomto se mi osvědčily plechovky (velikostně dle potřeby) např. od sušenek, alkoholu (James.., B..leys, atd). Lehce to dýchá, udrží si to své klima a při tom chrání před rušivými vlivy. Jednou za čas to chce provětrat a okoštovat :D . Stačí nalámat a zabalit do papíru... takhle v plechu skladuji i Hei Cha, protože na plnou skříňku by to nedalo ;-)

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 14:06
od Dzin Tea Racer
Jamo píše:sucho je, ze domaci dost priklada do kotla, teplotu ako tak ustalenu mam, vdaka pravidelnemu vetranie
ak by som byval vo svojom nejaku fajn skrinku by som poriesil ale na tych mojich trapnych 5 pu erhov, co mam na pravidelne popijanie (btw. pri tych fotkach pu erhotek si clovek pride menejcenny :-( hlavne kamenova stena mi vyrazila dych)
miesto na skladovanie mam urcene +- pocitovo, nic nemam premerane :-(



Četl jsi?

http://www.tea-earth.net/skladovani.html

máš tam i malé krabice...

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 14:28
od Jamo
lesasyn v plechovke mam jeden na dlhodobejsie skladovanie

ano dzine cital som a nie len ten, v zasade by to malo byt ulozene dobre (ma to stabilnu teplotu, vlhkost, sem tam to vetram, pachy tam niesu, svetlo na to nesvieti) ale jak nemam skusenosti niesom si isty svojim postupom a z casu na cas som si neisty a zacianm obtazovat tu na fore :-?
asi cim viac citam, tym viac vymyslam blbosti :-?

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 14:34
od Dzin Tea Racer
To je dobře že se ptáš. Od toho forum je :-)
Zkus malou krabicku, plast, plech, drevo co neni tak porézní...

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 14:38
od joda
Já bych řekl že důležité je neměnit ty podmínky nějak zbrkle, až přijedu domů vyfotím jak to skladuji já, také to má velmi daleko k ideálu, ale čaje se z toho pít dají :-) Ze svého okolí znám spoustu krabicových a šuplíkových zastánců a četl jsem už ledacos, takže jsem se rozhodl také řídit se intuicí a naplnit šuplík + dodat zvlhčovač, v mém případě do 1/3 naplněný 100ml gaiwan u kterého jsem rozbil pokličku.

Jinak ty do fólie zatavené pchu-ery s minimem vzduchu se ale chovají jinak než když jen obalíš svůj koláč a kolem něj zůstane spousta vzduchu, potom ty velké teplotní výkyvy způsobí to orosení (extrém viz když něco obalíš do igelitu a dáš a vyndáš z mrazáku). Osobně vidím fólii rád jen pokud chci co nejdéle uchovat čaj takový jaký je, ale fóliový pchu-er jsem ještě nepil.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 15:05
od Jamo
joda prave ku igelitu som cital, ze to nieje ideal kvoli plesniam (nj a potom som videl, balenia ako popisujes), kazdopadne uz som nasiel aj clanok o skladovani v papiery (krabice a vrecia), tak isto som nasiel aj chlapika, co male mnozstva daval pod dusik asi plati sto ludi sto chuti a casom si najst co chuti mne alebo aspon co vyhovuje a co dovolia podmienky

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2013 16:27
od Dzin Tea Racer
Je to hodne sporné a diskutabilní. O střídaní a změnách jsme již psali výše. To je to nejhorší co lze s čaji udelat. Jiste utrpí. Zmeny maji byt nenásilné.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 29. 5. 2014 21:42
od Davčcha
No, ale ona ta vlhkost a teplota dost kolísá jednak během dne, jednak z měsíce na měsíc. Když blahé paměti ty tongy vezli koňovi na hřberu přes půl číny, tak o nějakých stálých podmínkách nemohlo být ani řeči.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 29. 5. 2014 22:33
od Dzin Tea Racer
To hlavně byly trochu jiné čaje :-) a navíc to byly mladé čaje, které se pak nechávají zrát. Navíc byly zabaleny a vše bylo jiné.
Pochopitelně to kolísá ale jinym způsobem v jiné intenzitě. Myslím že tu o tom je popsáno mnoho, nerad bych to opakoval.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 30. 5. 2014 18:27
od Vojtěch Mistr
Moje troška k sáčkům a zipákům :

nemyslím si, že nehrozí, že by se výrazně srážela vlhkost a koláčům tak hrozilo tlení apod. Když mi přijdou puerh čaje z Číny jsou krásně sladké,voňavé, šťavnaté - tyto vlastnosti nadále už spíše ztrácejí.... Fu Cha Ju koláče jsou exemplární důkaz, jak to funguje/nefunguje. Doporučuji tento článek, který byl napsán po opravdovém přezkoumání : http://listeningtoleaves.blogspot.cz/2013/10/new-storage-experiment.html?view=classic
Mám ze svých starých koláčů naopak pocit, že i přes zip sáčky vysychají,dřevnatí, jsou kyselejší a svíravější - nevím čím to je, ale vysychání je jedna z mých domněnek. Takže já jsem spíše sáčkový propagátor :arrow:

Zajímavé články k tématu czech storage:

http://www.marshaln.com/2013/08/tempera ... d-storage/

http://www.marshaln.com/2014/03/the-dan ... -and-cold/

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2014 20:38
od nerow
Od pana Prachaře jsem si pořídil za naprosto úžasnou cenu cca 10kg světlého wulongu 2012 An Xi Ben Shan. Chtěl bych se poradit, jakým způsobem čaj v tak velkém množství uskladnit, aby do budoucna nedegradoval, případně aby zrál. Ale priorita je, aby zůstal po dobu cca 1-2 roky +- stejné kondici. Čaj je teprve na cestě, takže ještě nemám úplně představu, jak velký objem bude 10 kg zaujímat a hlavně v jaké je kondici vůči době, kdy byl čerství...

Psalo se tady, že na wulongy je ideální prodyšná nádoba (yixing). Pořizovat tak velkou uskladňovací nádobu by bylo asi finančně náročně a asi i hůře sehnatelné.

Máte někdo nějaké nápady na rychlé, jednoduché, levné, ale zároveň účinné uskladnění? :-) Napadl mě veliký plastový kbelík...ale přeci jenom to je plast, není to prodyšné..tím jak by ubýval čaj vznikala by vzduchová mezera v nádobě...čím ji vyplnit...Jelikož ideální stav by asi měla být stále plná dóza bez vzduchu...což při postupném odebírání působí vzduch na čaj....

Tuto problematiku jsem zatím neřešil, jelikož krom puerhu, jsem vždy ostatní čaje během krátké doby spotřeboval...

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2014 20:54
od Stan
Yixing v žádném případě.
Pro zrání oolongů je nejvhodnější kvalitní porcelán a dóza zapečetěná voskem (nearomatickým) kvůli přístupu vzduchu. Přičemž platí, že čím více čaje pohromadě, tím lépe.
Pokud by měl čaj zůstat takříkajíc "stát", pak rozdělit, vakuově zabalit a do mrazáku při minus 8°C. Pak ho lze šetrně rozmrazit a dál uskladnit pro zrání, jak je popsáno výše.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2014 22:01
od joda
Psalo se tu právě, že oolongy potřebuješ hermeticky uzavřít, takže Yixing je ta nejhorší volba.

Re: Skladování čajů & zrání čajů.

PříspěvekNapsal: 11. 8. 2014 22:13
od nerow
Děkuji za odpovědi.

Zmínka o porézních dózách od uživatele wigwam.
viewtopic.php?f=4&t=873&p=15268#p15268

V mrazáku mám bohužel málo místa, takže tato možnost odpadá..Porcelánovou dózu na 10 kg nevlastním, i když by to bylo, jak píšete, nejlepší. Dost tedy přemýšlím, jestli hermeticky neuzavřít velkou plastovou dózu + si případně koupit menší porcelánovou a udělat test..jak bude čaj chutnat za několik let z plastu a jak z porcelánu...