Nová miska a Huang Shan Mao Feng
Nedávno som sa stretol s Danielom Kurekom, majiteľom http://www.nomad.sk, ktorý práve doviezol novú keramiku od českých keramikov- Jiřího Ducheka a Petra Nováka. Nemohol som odolať a hneď ako sa vrátil z Čiech som ho zavolal do čajovne kde pracujem, začajovali sme a ukázal mi nejaké kúsky čo doniesol. Samozrejme som si musel zopár kúpiť . Domov som si odniesol dve menšie misky od Petra Nováka (o tých neskôr) a jednu väčšiu misku od Jiřího Ducheka. Ako inak lepšie otestovať misky ako pri čaji?
Pripravil som si jednoduchý "plac" na ranné čajovanie, len kúsok od môjho domu (bolo dosť zamračené, takže dnu sa fotiť nedalo). Čaj som zvolil Huang Shan Mao Feng- nie príliš drahý, ale veľmi príjemný "zeleňáč" z Long Fengu, ktorý som si zakúpil v Bratislavkej Čajovni na Zámockej.
Čajová miska od Ducheka je o trochu väčšia než zvyknem používať, ale príliš sa mi páči na to, aby som si nezvykol na jej o trochu väčší objem. Miska je vyrobená z drsnejšej hliny, glazovaná nádhernou bielou krakelovanou glazúrou a dekorovaná jednoduchými a elegantnými ťahmi štetca s tmavo-modrou kobaltovou farbou. Miska bola vypálená v peci na drevo a na glazúre sú zapečené kúsky popola. Jedna z vecí, ktoré mám rád na takejto keramike je, že používaním sa stáva krajšou a krajšou.
Osobne som viac na Pu Erhy a tmavšie oolongy, ale tento čaj ma veľmi oslovil. Pochádza z provincie Anhui, z privátnej záhrady a lístky pochádzajú z polodivokých čajovníkov. Suché lístky majú zľahka dymovú arómu, ktorá ale po vložení do predhriateho gaiwanu zmizne a lístky začnú vydávať sladkú, sviežu florálnu arómu. Chuť čaju je sladučká a uhľadená. Dozvuk je kvetinový, s jemným náznakom ovocia (marhule/broskyne) a mandlí. Vodu som použil cca. 80-90°C - teplejšia voda tomuto čaju veľmi svedčí, vpohode zvládne aj stovku.
Nová miska veľmi prispela k príjemnému čajovaniu. Vcelku ma to prebudilo a dostalo zo spavej melancholickej nálady. Práve na také príležitosti mám rád zelené čaje, ktoré osviežia myseľ, ale nezčajujú ma tak ako poriadny Sheng. Na záver ešte jedna fotka novej misky
Pripravil som si jednoduchý "plac" na ranné čajovanie, len kúsok od môjho domu (bolo dosť zamračené, takže dnu sa fotiť nedalo). Čaj som zvolil Huang Shan Mao Feng- nie príliš drahý, ale veľmi príjemný "zeleňáč" z Long Fengu, ktorý som si zakúpil v Bratislavkej Čajovni na Zámockej.
Čajová miska od Ducheka je o trochu väčšia než zvyknem používať, ale príliš sa mi páči na to, aby som si nezvykol na jej o trochu väčší objem. Miska je vyrobená z drsnejšej hliny, glazovaná nádhernou bielou krakelovanou glazúrou a dekorovaná jednoduchými a elegantnými ťahmi štetca s tmavo-modrou kobaltovou farbou. Miska bola vypálená v peci na drevo a na glazúre sú zapečené kúsky popola. Jedna z vecí, ktoré mám rád na takejto keramike je, že používaním sa stáva krajšou a krajšou.
Osobne som viac na Pu Erhy a tmavšie oolongy, ale tento čaj ma veľmi oslovil. Pochádza z provincie Anhui, z privátnej záhrady a lístky pochádzajú z polodivokých čajovníkov. Suché lístky majú zľahka dymovú arómu, ktorá ale po vložení do predhriateho gaiwanu zmizne a lístky začnú vydávať sladkú, sviežu florálnu arómu. Chuť čaju je sladučká a uhľadená. Dozvuk je kvetinový, s jemným náznakom ovocia (marhule/broskyne) a mandlí. Vodu som použil cca. 80-90°C - teplejšia voda tomuto čaju veľmi svedčí, vpohode zvládne aj stovku.
Nová miska veľmi prispela k príjemnému čajovaniu. Vcelku ma to prebudilo a dostalo zo spavej melancholickej nálady. Práve na také príležitosti mám rád zelené čaje, ktoré osviežia myseľ, ale nezčajujú ma tak ako poriadny Sheng. Na záver ešte jedna fotka novej misky