Tak když se nikdo neobětoval, tak jsem se musel obětovat sám
a nakoupil jsem většinu čerstvých čajů ze shengmu.cz. Zatím jsem ochutnal dva čajíky:
1) Tie Guan Yin 2013 - standardní bohyně dobré kvality, ale ničím výrazným mě neuchvátila, není o čem psát.
2) An Ji Bai Cha 2013
První zkušenost s tímto čajem - a velice pozitivní. Po rozdělání pytlíku rozhodně nebudete na pochybách o čerstvosti tohoto čaje. Vůně je naprosto úžasná a s mojí slovní zásobou nepopsatelná. Divím se, že ještě parfumerářský průmysl tohle neobjevil, aspoň při posledním nedobrovolném výletě za parfémém s mojí drahou ženou tam nic takového nebylo a to jsem toho odrtpěl hodně...
Po přičichnutí k čaji jsem začal slintat jako Pavlovův pejsek a rozhlížet se po konvici s vodou.
Příprava ve skle 150 ml - 6 g čaje, voda 80°C, první nálev asi 15 sec, vydržel asi 5 nálevů. A ani chuťově čajík nezklamal. Chuť je jemná, ale zároveň plná, krémová, nasládlá a obalující vnitřek úst a zůstavájící tam dlouhou dobu, se stopou "kořeněnosti" trochu podobné jako u Dračí studny. Aftertaste jde výrazně do sladka a na dlouhou dobu (30 min+). Lístky nejdříve plavou na hladině a u dalších nálevů postupně padají na dno, takže pokud bych chtěl připravovat čaj na efekt, tak by luhování dobře vypadalo v úzké dlouhé sklenici. Lístky po zalití vodou opravdu změní barvu ze zelené do bílozelené. Každý kousek je tvořen tipsem a jedním lístkem. Barva nálevu je zvláštní - světlounce zelinkavá, přímo z něj sálá svěžest, která vás po napití i přesto překvapí. Móóóc dobrý čajík, vhodný spíše na chvíle klidu (odpoledne, na večer), ráno dávám přednost výraznějším zeleným čajům, jako Dračí studna nebo zeléné nakopáváky z Yunnanu.
Tak, ještě zbývá 5 čajů, převážně zelených, ještě že předávkování kofeinem není (většinou) smrtelné
Update 1:
3) Tai Ping Hou Kui 2013
Opět první zkušenost s tímto čajem. Tentokrát už ódy pět nebudu. Lístky perfektně rovné, s viditelným vzorkem, který zůstal asi po strojovém lisování. Jak jsem se dočetl tady na stránkách, tak vyšší třídy jsou zpracovávané ručně, což není tento případ. Vúně suchého i zalitého listu je mdlá a nevýrazná. Příprava podobná jako u předchozího čaje. Nálev má zeleno-oranžovou barvu. Chuť není špatná, sveží, přímočará, ostřeji vegetální, ale to je vše. Ať jsem experimentoval s časem luhování, nic jiného jsem neobjevil, snad kromě očekávané svíravosti po mírném přeluhování. Aftertaste příjemný, ale po 5 minutách zmizel zcela. Kdo nepotřebuje komplexní chuť, ale stačí mu svěží jarní čajík k TV, tak může být štastný. Já jsem čekal od top 10 čínského čaje víc, ale to bych si asi musel připlatit. P.S.: Kdoje z okolí Brna, mám na prodej 44 gramů
Update 2:
4) Long Jing Mei Jia Wu 2013
Dračí studna výborné kvality. Připraveno podobně jako minulé čaje prolíváním. Naposledy jsem měl tenhle čaj někdy před rokem, ale na tuhle chuť se nezapomíná. Výrazná silná, kořeněná (oříšková?) chuť, která se první 3 nálevy krásně rovíjí. Pátý nálev mi připoměl An ji Bai Cha, ale pořád chuťově výraznější. Aftertaste skvělý, sladký, elektrizující celý obsah úst (huby). Pro mě zatím chuťově nepřekonaný zelený čaj, který ocení jak zkušení čajomilové, tak i začátečnící (jako já
). Zajímalo by mě jak chutná opravdu pravý Shi Feng z původního kultivaru. Hojo tea údajně prodává takový za 52 Kč/gram, minimum 25g. No to asi není na každodenní popíjení :-/
Update 3:
5) Xin Yang Mao Jian 2013
Ochmýřená špička z Xin Yang je zajímavý čaj. Jisté je, že chutná výrazně jinak než předcházející čaje. První věc, co jsem poznal po prvním nálevu je, že tento čaj je extra citlivý na přeluhování. Druhý a třetí nálev je třeba slívat skoro hned (přestože jsem snížil teplotu na 70°C), což jsem neudělal, takže první dva nálevy byly trpké a svíravé, což je moje chyba. Druhá zajímavost je, že nálev byl podivně zakalený, bylo vidět, že v něm plave hodně malých částeček. Tyhle částečky uvízly i na mojem sítku a byly tak jemné, že sítko při třetím nálevu ucpaly. Že by to bylo tím tipsovým chmýřím?? Každopádně chuť čaje je poměrně zvláštní, jestli Dračí studna jde do sladka, tak tenhle čaj jde spíš do kysela nebo poeticky do citrusových tónů. A já jsem spíš na sladké
Ale ještě chci dát tomuhle čaji druhou šanci a zkusit to přístě bez přeluhování.
Update 4:
6) Huang Shan Mao Feng 2013
Ochmýřený vrcholek ze žlutých hor. Zajímavý čajík. Vůně čaje je neobvyklá, spíš taková puerhovitá, intenzivní, připomíná mi klobásy vytažené z udírny, taková uzená vůně
Chuť také na zelený čaj neobvyklá, plná protikladů, kyselosladká, něco jako okurky s octem, ale jemná. Aftertaste je nevýrazný, kyselejší, po čase přecházi do sladka. Sice to nebude asi můj oblíbený čaj, ale chuť je minálně komplexní, zajímavá, není to prvoplánový čaj. Jak jsem omylem vyzkoušel, tak se nedá přeluhovat, nulová svíravost. Čaj se mi zdál relativně povzbuzujcí, dodávajíci energii, na noc ho nedoporučuju.