Stránka 1 z 1

Test sheng puerů Jin Cha 1998, 2002, 2005.

PříspěvekNapsal: 6. 12. 2008 18:30
od Dzin Tea Racer
Srovnávací test zelených sheng puerů Jincha 1998, 2002, 2005 Tibetská Houba.

Čaje jsou z továrny Xiaguan TF. Rok výroby a pravost je deklarována.

Testeři: Dzin Tea Racer a maxi-m.a.o.
Test prováděn v čajovně Neotea " U starého mistra " Praha. 1.12.2008
Testováno v degustačních šálcích, 4g louhováno 98°C vodou po dobu 4 minuty.

Takže dle fotografií je zřejmé asi vše, takže popíši hlavně rozdíly, chutě a výsledek :-)

Takže připravený čajík a nádobí a jdeme na testík :-)

Obrázek

U čajů je vidět dle barvy lístků jejich stáří, ale přesto posuďte sami dle foto.
Vůně suchého listu je květinová, sladká u archivní 1998 Jincha s tmavými vůněmi s typickým zrajícím aromatem. Na Jincha 1998 je patrný zlatý květ Jin Hua. Opravdu zajímavé pozorovat jednotlivé niance vůní jednotlivých ročníků je opravdový zážitek.

Obrázek Obrázek Obrázek

Nálevy jsou hotové, takže jdem ochutnávat.
Jincha 2005, vynikající, prakticky bez trpkosti a hořkosti, sladké a květové chuťě se snoubí s zelinkatou vlnkou na patře, opravdu vydařený čajík. Dozvuk je sládnoucí u tohoto čaje je již po 3 letech zrání, patrný skok v kvalitě a hlavně jeho svěžest mě překvapila. Čirý nálev.

Jincha 2002, lehce nahořklá a natrpklá, později květinově sládnoucí ale i nahořklá. Myslím že při lepším skladovaním se ji navráti svěžest a sladké chutě. Dozvuk je slabší a nahořklý. Nálev je trochu kalný.

Jincha 1998, sládká, ušlechtile nahořklá, ale zároveň květinová chuť. Moc dobrý čaj, žádná hořkost ani trpkost. Dozvuk je ušlechtilý a nahořklý. Výborný čaj. Čirý nálev.

Obrázek Obrázek Obrázek

Vzhled vylouhovaného listu je patrný z fotografíí, jen se zmíním o vůni, 05 voní kvetinově, sladce a intenzívně, 02 to samé akorát ne tak výrazně, 98 je fantastická, škoda že neni taková voňavka :-)

Obrázek Obrázek Obrázek

Pro pokus jsme ještě provedli druhy nálev stejnými podmínkami, jicha 98 pak snesla ještě mnoho nálevů jak je u archívních kusů zvykem :-) Druhý nálev potvrdil to co hlavní degustační, hlavně nám šlo o vzhled listů co opět uvidíte na fotografiích.

Obrázek Obrázek Obrázek

Nakonec vylouhovaný list Jincha 1998, zajímavé jak je veliký a velmi pevný až kožovitý.

Obrázek

Závěr: Podařený testík, nešlo o to určit vítěze, ale podívat se jak list zraje, jak se uhlazují a mění chutě. Opravdu zajímavé, myslím že se test povedl a snad se tu vyjádří i maxi-m.a.o.

PříspěvekNapsal: 6. 12. 2008 19:25
od maxi-m.a.o.
Test se opravdu povedl, a hlavne potvrdil v praxi toto:

Sheng Pu Erhy jsou schopne dozravat i na uzemi CR, ovsem pokud jim vytvorite spravne podminky. Nejvic je to videt na rozdilech Jin Cha z roku 2005 a 2002. Jen tri roky spravneho zrani a nejmladsi Jin Cha vypada (i chutna) mnohem lepe nez v podstate stejna Jin Cha z roku 2002, ktera ale byla uskladnena v prilis suchych podminkach...

Takze vyplati se vytvorit doma Pu Erhum spravne podminky. Jen tak to nebudou vyhozene penize a cas ;)

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2008 18:47
od miroš
Opravdu nádhera,Dzin dodal krásný komentář. (popravdě řečeno závidím že jsem tam nebyl)

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2008 19:02
od Doom
to je panečku počteníčko... jen tak dál, pánové. moc líbí.

PříspěvekNapsal: 7. 12. 2008 19:42
od Dzin Tea Racer
Děkujeme pánové :_):
Jinak pan majitel Neotea, navrhl že bychom tam mohli uskutečnit i setkání čajařů, docela zajímavá myšlenka....

PříspěvekNapsal: 15. 12. 2008 19:06
od visual
Dzin Tea Racer píše:Děkujeme pánové :_):
Jinak pan majitel Neotea, navrhl že bychom tam mohli uskutečnit i setkání čajařů, docela zajímavá myšlenka....


Jsem 100% pro!