Stránka 1 z 1

Liu An, testík 2 vzorků těchto zrajících čajů.

PříspěvekNapsal: 16. 1. 2009 17:48
od Dzin Tea Racer
Test Liu An, Sun Yi Shun, 2004 & Jia Cang Liu An / Speciální dobrý Luk On.

Čaje Liu An nebo někdy nazývány dle okresu ve kterém se dělaji Luk On, jsou v podstatě nejstarší čaje. Jako základ je zelený čaj, který stejně jako třeba sheng puer zraje. Nekdy za přitomnosti bylin, apod. Tady také platí čím starší tím lepší. U sheng puery je rozdíl hlavně v použití jiného kultivaru čajovníku. Čaj takto zpracovaný a uskladnění dál pak přirozeně dozrává. Někdo jej řadí mezi zelené čaje, nekdo mezi černé, každopádně je to zrající čaj a jej stejně jako puer, a Liu Pao řadím k černým - zrajícím.

Obrázek Obrázek

Kdo se chce dovědět o čajích více a vidět více fotek, at klikne na níže uvedené odkazy!

Liu An, Sun Yi Shun, 2004

Jia Cang Liu An / Speciální dobrý Luk On

Testeři: Dzin Tea Racer, Miroš.
Testováno: V Zhongu 2 minuty, teplota vody 95°C a množství 3,5g.

Tak jdeme na test, oplachovací nálev je samozřejmostí, jsem zvědav jak dopadnou vzorky. :-)

Obrázek

Nálev: První nálev a hned velmi patrné rozdíly, u Jia Cang je nálev o dost tmavší, spíše jak u shu puerů. Vůně je spíše do červených čajů. Kdežto u Sun Yi Shun je nálev světlejší, vůně jemnější, spíše květinová bylinková.

Obrázek

Chuť: Tak u Jia Cang je nálev opravdu do Hong Cha nebo spíše do Darjeelingů SF, u Sun Yi Shun spíše po sheng puerech a bylinkách. Mě chutná více teda Sun Yi Shun, takový klasický Liu An, u Jia Cang je možná způsobeno tím že mohl být wet storare což je skladován za vlhčích podmínek, nekdy se toto dělá aby se urychlilo zrání.
Celkem provedeny 3 nálevy, chutě jen pomalu slábly, ale 4 nálev byl již vodnatý, ten sme ani nepili.

List: Vidíme jasné rozdíly i na vylouhovaných listech. Vše je patrno z fotografie.

Obrázek

Shrnutí: Kdybych se měl rozhodovat mezi jedním z těchto kandidátů tak rozhodne Sun Yi Shun, moc dobrý Liu An, klasická chuť, delsí dozvuk a opravdu pohladil žaludek. Tyto " staré čaje " mám moc rád pro jejich specifikum, vůně a chuti která je jako u puerů a Liu Pao neopakovatelná. Ochutnejte a uvidíte.