Stránka 1 z 1

Liu Pao 1970 a 2007

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2009 13:11
od Dzin Tea Racer
Liu Pao 1970 a 2007 Wuzhou Tea Factory.

Tak čaj Liu Pao je v podstatě fermentovaný oolong, dále pak zpracovaný jako černý čaj plně fermentovaný což je po čínsku Hei Cha, je to můj oblíbený čaj, v čajovnách i v obchodech je málo vidět. Je to škoda jelikož jeho účinky na zdraví a jeho jedinečná a neopakovatelná chuť imponuje prakticky každému pijáku čajů.

Kdo se chce dovědět o čajích více a vidět více fotek, ať klikne na níže uvedené odkazy!

Liu Pao, Wuzhou 2007 / Čaj Šesti Pevností

Obrázek

Liu Pao, Wuzhou, 1970 / Čaj Šesti Pevností

Obrázek

Testeři: Dzin Tea Racer, ZuzanaKrizova
Testováno: V Zhongu a konvičce 5s, teplota vody 95°C a množství 5g.

Tak jdeme na test, oplachovací nálev je samozřejmostí, jsem zvědav jak dopadnou vzorky.

Obrázek


Nálev:
Už z nálevu jsou vidět patrné rozdíly, starší Liu Pao má i průzračnější nálev a dalo by se říci hustší a olejovější.

Obrázek

Chuť: V chuti je opravdu rozdíl 37let udělá asi svoje no. :-) Liu Pao mladší je výborné, ale není tam ta uhlazenost chutí a výrazná chuť po arakovém oříšku tam není v takové míře. Je tam cítit více dřevitosti a drsnější tón. Nálevy vydrží tak 2 velmi dobré a 3 tí už je slabší. Staré Liu Bao jsem pil celý den. :-) Chuť je opravdu uhlazená, každou chvíli objevujeme jiná spektra, jestli se k takovéhle lahůdce někdy dostanete rozhodne si na to udelejte celý den čas!

Obrázek

Obrázek

List: List je velmi podobný, ale na starém už je krásně rozvinuty Jin Hua, zlatý květ. Vše podstatné je vidět na fotkách.



Shrnutí: Tak zub času je tady znát opravdu až příliš moc, už po roce zrání i mladší Liu Pao dostává tu správnou chuť. Zkuste si někdy tento čaj ochutnat hned, zapsat si poznámky a pak po letech skladování....

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2009 18:30
od Zappik
hm zajimavy...Liu Pao jsem jeste nemel abych pravdu rekl
Dzine ty sis koupil celych 100g? je to docela dost 4000,-

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2009 19:32
od Dzin Tea Racer
Tak ho zkus, je to opravdu vyborný čaj... a v parném létě nebo zimě když je přetopený byt tak je to velmi osvěžující čajík!
Kdepak jen 5g jsem měl. :-) Jinak to druhé je také vyníkající, to jsem koupil celý košík 500g :-)

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2009 23:32
od maxi-m.a.o.
No, v Cine se Liu Bao (Lubao) 六堡 zarazuje jednoznacne mezi Hei Cha.
Ja vam prozradim takovou vec, ze technologie Shu Pu Erhu vubec neni vynalez Kunmingskych vedatoru. Stoprocentne ji odvodili od tradicniho starobyleho Wo Dui z Guangxi. Takze tato technologie ma svuj puvod u Liu Bao. A jeste driv v Hunnanu.

Mimochodem, Liu An se rovnez vetsinou zarazuje do Hei Cha, i kdyz jsou tu urcite pre (hlavne jako vzdycky mezi ostrovem a pevninou) ;)

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2009 23:39
od Dzin Tea Racer
maxi-m.a.o. píše:No, v Cine se Liu Bao (Lubao) 六堡 zarazuje jednoznacne mezi Hei Cha.
Ja vam prozradim takovou vec, ze technologie Shu Pu Erhu vubec neni vynalez Kunmingskych vedatoru. Stoprocentne ji odvodili od tradicniho starobyleho Wo Dui z Guangxi. Takze tato technologie ma svuj puvod u Liu Bao. A jeste driv v Hunnanu.

Mimochodem, Liu An se rovnez vetsinou zarazuje do Hei Cha, i kdyz jsou tu urcite pre (hlavne jako vzdycky mezi ostrovem a pevninou) ;)


Já ho mám přece jako Hei Cha ;-) a dycky jsem měl .... :-)

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 00:37
od maxi-m.a.o.
A jakto ze mas nahore napsany "v podstate fermentovany oolong"?
To, ze na strankach mas v Hei Cha to vim, ale ten "oolong" me trosku zneklidnil :)

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 08:59
od Dzin Tea Racer
maxi-m.a.o. píše:A jakto ze mas nahore napsany "v podstate fermentovany oolong"?
To, ze na strankach mas v Hei Cha to vim, ale ten "oolong" me trosku zneklidnil :)


Protože to tak je. :-)
Liu Bao se prece tak vyrábí, je to oolong který je pak plně fermentován, na rozdíl od Liu An který je zelený čaj a pak plně fermentován, stejně jako puer, ale tam je to jiný kultivar než u Liu An...
Asi jak jsem to napsal tak to je matoucí, jen jsem chtel uvest rozdíl.
Líp to tam formuluji. :-)

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 21:42
od maxi-m.a.o.
Dzine to je ale pak trochu nesmysl a protirec ;)
Pokud je caj oolong tak nemuze byt hei cha, stejna jako napr. Mercedes neni BMW. Mas proste sest druhu caje a kazdy nekam patri, obcas jsou pre kam a co spada. Ale nemuze zadny caj spadat do dvou skupin...
Pokud je to oolong tak je to oolong, pokud zraje tak je to lao oolong. Nejslozitejsi je to s Peng Fengem, Sheng Pu Erhem a Darjeelingem, protoze ve sve podstate jsou to nedofermentovane caje. Ale i tak jsou nekam zarazene. Navic od roku 2006, pokud se nepletu, Cinani pomoci narizeni deinovali co je Pu Erh a a co je hei cha obecne. A tim taky odstranili pre kolem Sheng Pu Erhu zda je to Hei Cha nebo Lu Cha.

Veta "oolong a pak plne fermentovan" nejen ze je nepresna, ale nedava smysl. Oolong je proste oolong, zaprve je to vzdy urcity druh listku (ktery v Guangxi proste neroste), zadruhe je to urcity proces oxidace a fermentace. A pokud ohledne listku jeste muzou byt vyjimky tak ohledne procesu nejsou mozne...

Jakmile caj projde procesem Wo Dui nebo Shai Qing tak uz je to Hei Cha.

Plne fermenovan caj taky byt nemuze, jen oxidovan (coz je Hong Cha). Muze jen projit procesem kratsi ci delsi fermentace (nebo nekolikanasobne), s naslednym pribrzdenim nebo fiksaci. Porad se divim, kdo pocita tady ty procenta fermentace a stupen... Kde se to proste vzalo... To uz neni ani taiwansky ale evropsky vyplod...

Liu An je take Hei Cha. Zeleny caj je caj bez fermentace, pokud ho fermentujes tak uz neni zeleny, ale neco jineho.

Proste jde o proces a pokud nepopises presne proces tak to vzdy bude matouci. nejde popisovat caj byl zeleny (nebo oolong) a stal se z nej Hei Cha. Ze dreva kov neudelas. Existuje jen urcita surovina, ktera po presnem postupu se stane cajem. A bude to bud' oolong nebo Hei Cha. Ale nemuze to byt v "podstate fermentovany oolong", jelikoz kazdy oolong je v podstate fermentovany...

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 21:50
od Dzin Tea Racer
Ty jsi to pochopil, asi tak jak by mě ani nenapadlo, že by to někdo mohl pochopit. :-)
Absolutně žádná protiřeč, je to Heicha, ale předtím to byl oolong, pochopitelně že ze zeleného čaje to vychází, jeste jsem nevidel sklizet oolong.
Ale jednoduše, rozdíl mezi puerem a Liu An oproti Liu Bao je ten že Liu Bao je pred posledním procesem oolong a Liu An a sheng puer zelený čaj.
Nikde nepíšu že je to oolong a zároveň Heicha. Tady jde přece o výrobní proces.
Už podruhé píšu že to je Heicha! :-)
Ale čaj se zpracuje jako oolong a pak se z neho dělá teprve Heicha.
Liu An ne, to je zelený a pak Heicha, stejně jako sheng Puer.
Oxidace a fermentace je věčný problém. Fermetace u sheng pueru pochopitelně probíhá postupně, přirozeně a časem, jako u Liu An...
Tak jako tak tohle není diskuse o Heicha a Oolongu ale o degustaci...

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 22:04
od maxi-m.a.o.
Tak to uz je temer filozoficky pristup. Takto jsem jeste nikoho nevidel ze by chapal caj, coz neni vubec na skodu mimochodem...

Ted' uz to vidim - ty beres caj ve vsech jeho fazich. Celou cestu ze stromu az do krabicky. Neco na tom je, ale zapominas na jednu podstatnou vec. Na fiksaci. Liu Bao nefiksuji jako oolong, kdyby to udelali tak oolongem zustane. Ano, ty kroky zpracovani pripominaji nejvic postup zpracovani oolongu, ale bez fiksace. Takze ten caj se tak maximalne priblizi oolongu, ale neni oolongem ani v jedne fazi sve vyroby. A pribrzdenim procesu na konci se stava Hei Cha.

Takze muzes to brat tak ze nejdriv to visi na strome a je to "jakoby zeleny", potom to zpracovavaji a je to "jakoby oolong". Podstatne to priblizi proces vyroby ctenari. Ale technicky vzato surovina se nestava ani jednim z techto caju a stava se rovnou Hei Cha.

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 22:08
od Dzin Tea Racer
Tak na chvilku to je oolong, ale je to diskutabilní jelikož jsem se teď díval do 3 knih a všude je to malinko jinak popsáno. Ale myslim že si teď rozumime. Hooodně jednoduše popsáno to je tak že čaj je před procesem co z nej udelá heicha neco mezi oolongem a heicha... ono to je znát i v chuti. Ale jak píšeme oba, pochopitelně to je Heicha. :-)

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 22:15
od maxi-m.a.o.
Napada me ze by to v jistou kratkou chvili mohlo byt neco jako Peng Feng, pribrzdi se u nej fermentace, ale neni to fiksace. Jako dalo by se to pokladat za oolong (byt' i velmi zvlastni), ale odbornici z pevniny by s nami urcite nesouhlasili :) Taiwanci mozna ano...
Takze asi nejpresnej to popisuje ten posledni pojem "neco mezi oolongem a hei cha".

PříspěvekNapsal: 17. 3. 2009 22:20
od Dzin Tea Racer
Ono záleží z jakého pohledu se na to člověk dívá, no.

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 01:48
od Spide
Pánové nechte už akademických debat :-) Já tu výrobu Liu Paa taky vždycky chápal že do určité fáze je stejná jako výroba oolongu, ale myslím že na čaji není to nejdůležitější mít všechno pěkně rozškatulkované a dělat z toho zbytečnou vědu (i když to věda je) :-)

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 02:35
od Dzin Tea Racer
Spide píše:Pánové nechte už akademických debat :-) Já tu výrobu Liu Paa taky vždycky chápal že do určité fáze je stejná jako výroba oolongu, ale myslím že na čaji není to nejdůležitější mít všechno pěkně rozškatulkované a dělat z toho zbytečnou vědu (i když to věda je) :-)


No jo, ale nás to prostě baví pitvat...
Každopádně Liu Pao je aspon u nás nedoceněný čaj, málo čajoven ho vubec má. :-(

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 10:42
od Monishka
No obecne Hei Cha u nas najit v cajovnach je temer nemozne. A obecne jsou to tak vyborne caje. Tohle Liu Pao jsem pila ted v patek, myslim ze podruhe uz. Ale tak mi prislo k chuti jak nikdy, po stresujicim tydnu neni nic lepsiho. Opravdu skvosny, vyvazeny a lahodny caj. A jak rikam, excelentni uvolnovac stresu.

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 12:39
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:No obecne Hei Cha u nas najit v cajovnach je temer nemozne. A obecne jsou to tak vyborne caje. Tohle Liu Pao jsem pila ted v patek, myslim ze podruhe uz. Ale tak mi prislo k chuti jak nikdy, po stresujicim tydnu neni nic lepsiho. Opravdu skvosny, vyvazeny a lahodny caj. A jak rikam, excelentni uvolnovac stresu.


A člověk aby ho hledal jako jehlu v kupce sena a pokud najde tak to stojí mraky peněz :-( Objednal jsem si z číny pul kila a je vynikající stejně jako cena... tady by se človek nedoplatil :(

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 13:09
od Spide
Dzin Tea Racer píše:
Spide píše:Pánové nechte už akademických debat :-) Já tu výrobu Liu Paa taky vždycky chápal že do určité fáze je stejná jako výroba oolongu, ale myslím že na čaji není to nejdůležitější mít všechno pěkně rozškatulkované a dělat z toho zbytečnou vědu (i když to věda je) :-)


No jo, ale nás to prostě baví pitvat...
Každopádně Liu Pao je aspon u nás nedoceněný čaj, málo čajoven ho vubec má. :-(


Jasný, chápu :) Můžu se zeptat odkud je to třicetileté?

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 13:38
od Dzin Tea Racer
2 Spide: Z teanetu.

PříspěvekNapsal: 29. 3. 2009 16:08
od Spide
Jo tak o nem uz jsem taky premejslel...ale prece jenom 200 za 5 gramu je na studenta trochu dost :?