Stránka 1 z 1

Kde, jak a s kým degustovat i čaj ochutnávat...

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 12:51
od visual
K tomuto tématu mě vedl zásadní problém...
Po několika letech "soužití" s čajem jsem ochutnal a popil dost, ale zjišťuji, že mám zásadní (asi spíš duševní) mezeru, která spočívá v tom, že si dokážu připravit čaj tak aby mi chutnal, ale nikdy mi nepřipravoval čaj někdo, kdo tomu aspoň "trochu rozumí". V Číně jsem se dostal jednou k degustaci a jinak už nikdy.

Proto tedy otázka na kohokoliv.... účastnili jste se nějakých větších degustací případně byli jste účastníky ochutnávek čajů? - tím nemyslím, že se sejdou 2 lidi a srovnávají 2 čaje....
A poslední věc, jak si nechat připravit čaj někým takovým "kdo tomu rozumí".
Doufám, že bude moje myšlenka pochopena.

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 13:39
od tomdo
Osobně myslím, že připravit čaj někomu jinému vyžaduje obrovskou zkušenost. Je to znakem mistrovství. Degustace jsem se neúčastnil, ale na druhou stranu. Existuje opravdu správná příprava čaje? Podívej se do historie, jak se měnila a měnila. Jistě tu jsou zásady, ale nejsou složité a není jich tolik. Připravit sobě skvělý čaj není těžké, ale málokdo ho dokáže udělat druhému. Člověk, který to umí, to zvládne bez nějakých tvých přímluv. Zná ten čaj, ví jak ho nejlépe připravit a tak to udělá.

Protože: "Čaj je jenom toto: Nejprve ohřej vodu. Pak udělej čaj. Nakonec jej způsobně vypij. Víc znát nepotřebuješ."

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 14:55
od Dzin Tea Racer
No tohle si myslím je velmi diskutabilní téma, kdysi jeden vzdělaný učenec z Číny po debatě s jiným z Japonska vedli spor o čaji.
Japonec: Máme čajový obřad, to není jednoduché, musí být vše na svém místě, duševně to prožíváme, jsou na to dlouhá školení, pak to ořadně vypijeme, ale tím to nekončí, náčiní se musi obřadně umýt, čaj pak dlouze vychutnávat, a povidal asi ještě dlouho...
Číňan: Velmi dlouho přemýšlel a pak řekl " My pijeme čaj protože nám chutná a bez okolků "
:-)
Nevím jestli v tom každý vidíte co chtěli pánové říct...
Každopádně mě už připravovalo čaj hodně lidí, od Číňanů, přes Japonce, po Rusa :-) a myslím že to není důležité, každopádně by vám měl chutnat a měli by jste experimentovat. :-)

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 15:01
od visual
Tak jsem nebzl pochopen.
Resp. mluvite o tom co me nezajima....
Zajima me kde si nechat od nekoho pripravit caj pripadne kde se clovek muze neceho takoveho ucastnit.

O tom jak a co pripravit a jaky zpusob je lepsi.....o to mi vubec nebezi, mohlo by se tu napsat 100 stran a bylo by to jen povidani, nazory, myslenky, pocity.

Chtel bych to vzit vic fakticky..... i vcetne toho kdo vam kdy caj pripravoval a jaky z toho byl dojem.

Me byl caj pripraven pouze 1 navic jeste nahodou a na pozvani.
Jak je napsano v Pu erh sekci jednalo se o CNNP Red Lable kolem r 1960+-
tedy pro me zivotni zazitek....a chtel bych vic takovych.(asi proto uz od pocatku laska k Pu erhu)

PříspěvekNapsal: 24. 8. 2009 15:08
od Dzin Tea Racer
Myslím že jsem Tě pochopil a odpověděl ale nepochopen jsem byl já.
Každopádně jeslti si chceš nechat " odborně připravit čaj " tak navštiv jakoukoliv čajovnu :-) Ikdyž to " odborně " bude velmi relativní.
Ono neplatí že zrovna přímo Číňan Ti připraví ten nej. čaj. Nevím jak si představuješ to tvoje " kde ". Ale v každých lepších čajovnách jsou čas od času degustace, myslím že to je velmi přínosné.

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2009 15:10
od Balajko
Dzin Tea Racer píše:No tohle si myslím je velmi diskutabilní téma, kdysi jeden vzdělaný učenec z Číny po debatě s jiným z Japonska vedli spor o čaji.
Japonec: Máme čajový obřad, to není jednoduché, musí být vše na svém místě, duševně to prožíváme, jsou na to dlouhá školení, pak to ořadně vypijeme, ale tím to nekončí, náčiní se musi obřadně umýt, čaj pak dlouze vychutnávat, a povidal asi ještě dlouho...
Číňan: Velmi dlouho přemýšlel a pak řekl " My pijeme čaj protože nám chutná a bez okolků "
:-)
Nevím jestli v tom každý vidíte co chtěli pánové říct...
Každopádně mě už připravovalo čaj hodně lidí, od Číňanů, přes Japonce, po Rusa :-) a myslím že to není důležité, každopádně by vám měl chutnat a měli by jste experimentovat. :-)


pekne povedane :-)

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2009 10:42
od Doom
Dzin Tea Racer píše:Číňan: Velmi dlouho přemýšlel a pak řekl " My pijeme čaj protože nám chutná a bez okolků "

amen

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2009 12:00
od tomdo
Doom píše:
Dzin Tea Racer píše:Číňan: Velmi dlouho přemýšlel a pak řekl " My pijeme čaj protože nám chutná a bez okolků "

amen


Přesně tak. Ale nějaká úroveň je zase třeba.

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2009 13:09
od Doom
to zcela jistě ano. ale věřím, že každý z nás čajmenů má čaj v úctě, čili nějaká úroveň chování je samozřejmá

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2009 18:36
od Dzin Tea Racer
Čaj je po vodě druhý nejrozšířenější nápoj na této planetě, a presto ho piji z úctou, ale to neznamná že pred každym šálkem se musim převléknout a delat dlouhý obřad. :-)

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2009 21:26
od tomdo
Dzin Tea Racer píše:Čaj je po vodě druhý nejrozšířenější nápoj na této planetě, a presto ho piji z úctou, ale to neznamná že pred každym šálkem se musim převléknout a delat dlouhý obřad. :-)

To jsem ani neměl na mysli. Ale jde o to, že by se člověk měl uklidnit, nespěchat, v klidu vše připravit. Čert vem obřady. Ale čaj si nepředstavuji tak, že někdo v rychlovarce ohřeje vodu a v hrnečku zalije pytlík. To není čaj.

PříspěvekNapsal: 31. 10. 2009 21:33
od Dzin Tea Racer
On to bohužel je čaj i takto pripravený a myslim každy z nas tam asi začínal, ale aspon pak vidíš ten rozdíl. :-)

testy a testry

PříspěvekNapsal: 20. 12. 2009 20:32
od Milan
Ahoj Dzine! moc nechodim na internet resp. neprispivam do diskuzi, ale myslim ze pri ochutnavani je asi nejdulezitejsi aby si si sam pro sebe vypracoval nejakou metodiku. Tj. pro komparaci stejne cajove nacini, presne vahy, teplomer, stopky atd...

Taky bych rekl ze cilene degustacni nebo soutezni ochutnavani je neco jineho nez pripravit si dobry caj - pri tom byvaji podminky od pohodoveho vychutnani klidne i opacne - stres, malo casu, nevhodne podminky, spatna voda - to ma do milouckeho popijeni bez myslenek daleko...


Jinak ja ochutnavam casto a myslim ze i hodne zajimave veci a da se rici ze v dost standardizovanych podminkach. Pokud budes mit cestu pres Smichov muzem neco dat a pokecat nejen o caji. Jestli te to zajima prosim o SZ nevim kdy se tu zase zjevim.

Milan
(fireblade 900rr) ;-)

PS: jeste ze se tu daji upravovat zpravy teprve ted po odeslani jsem si vsiml ze autor samozrejme neni Dzin :-? nicmene vse ostatni plati a mazat to uz nebudu kdyz uz jsem podal takovy chatovaci vykon :-)

PříspěvekNapsal: 20. 12. 2009 22:17
od Dzin Tea Racer
Zdarek, máš pravdu každé degustování je jiné. V Praze jsem byl v pátek, škoda že jsi nenapsal drive, ale času bylo velmi málo. :-)

PříspěvekNapsal: 28. 3. 2010 00:30
od Pepinoo
tomdo píše: Ale jde o to, že by se člověk měl uklidnit, nespěchat, v klidu vše připravit. Čert vem obřady. Ale čaj si nepředstavuji tak, že někdo v rychlovarce ohřeje vodu a v hrnečku zalije pytlík. To není čaj.

Pekne povedané. Visual ten istý problém mám aj ja, len sa tým už nezaoberám, čaj sa má pripravovať tak ako ti chutí (Nemyslel som tým dochucovanie cukrom :D ) Niekedy ti ani v čajovňách nemusia prirpaviť čaj najlepšie.. Povedz si že ten čaj robíš dobre a budeš ho robiť dobre..