www.zalozfirmu.cz

Vědecká studie čaje

<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 20. 2. 2011 14:08

Vědecká studie čaje

Přátelé odhoďte své yixingové nádobí, spalte čajová moře a vysypte své zásoby čaje do popelnic.
Páni vědci za nás zjistily, který čaj za to stojí! Odedneška už jen ten z TESCA!!! :mrgreen:
Balím to tady a jdu s hrnečkem škemrat o nějaký ten 10x přelouhovaný černý čaj PICKWICK.
http://www.brnovinky.cz/gurman-brno/caj-v-sacku-nekdy-lepsi-nez-sypany-vedci-vfu-brno-zkoumali-i-kofein
Možná jste to už četli, ale myslím si, že to stojí za zveřejnění. Na internetu je více versí, tak si třeba sežeňte jiné, ale myslím si, že zajímavé závery najdete všude... :idea:
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9422

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 2. 2011 15:07

Re: Vědecká studie čaje

Tak hlavne koukám že ti lide co posuzovali čaje nemají ani elementárni znalosti o pojmech, postupu vyroby či začlenení čajů, tim je celý vyzkum hoden tak akorat k pousmání :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 20. 2. 2011 15:36

Re: Vědecká studie čaje

Nejsi jediný kdo si to myslí, viz diskuse na e-čajovně. Každopádně je to skutečně trochu veselé, ale taky tak trochu k pláči :)
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

CreAtive_34

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 1. 2008 21:10

Bydliště: Litvínov, severní čechy

Příspěvek 20. 2. 2011 16:27

Re: Vědecká studie čaje

Je smutné, že takovýhle test dělají lidé, kteří nejspíše ani neví, jak čaj připravit...
Obrázek
V chuti jednoho šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nečíselných formách vesmíru.
Kyongbong Sunin
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9422

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 2. 2011 16:43

Re: Vědecká studie čaje

Ale takhle to je ze vším. Za uplne vším stoji jen a pouze komerce!!! Pijte mléko je zdrave... ( každy kdo ma trochu znalosti ví že vápnik z mleka lidské tělo nedokáže vyuzit a pasterizaci se znici naprosto vše žive ) když date mleko z krabice teleti tak zhyne do pár dnů!!! Když mléko tak od krávy, ale je jasné ze tisice lidi bude bez prace, ty co ho tkzv. upravují.... Mužeme jit dále pivo, jídlo atd....
Mne to neprekvapuje, ale mrzí mne to tak jako vás všechny.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Boramyr

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 2

Registrován: 20. 2. 2011 18:16

Příspěvek 20. 2. 2011 19:16

Re: Vědecká studie čaje

Pánové, nechápu, proč tu vyskakujete jako čertík z krabičky, když se vlastně nic neděje?

S čím nesouhlasíte? Titulek říká : "Čaj v sáčku někdy lepší než sypaný" To je určitě pravda, protože NĚKTERÉ sáčky jsou určitě lepší než NĚKTERÉ sypané. Není důvod aby tomu tak nebylo.

Že většina pytlíkáčů není plněna odpadem z výroby? To je jasné, jinak by 90% červené produkce musel být odpad. Většina světa máčí pytlíky po milionech... kvalit i cen je celá škála. Ne všechno je lídl za bůra.

Že skladování ve skle či kovu příliš nevadí, kdežto přístup vzduchu ano? Zádné překvapení, stačí se zamyslet.

Že se obsah kofeinu různí napříč druhy i značkami? To je normální.

Za úvodní blábol o tom, že se čajomilové děsí prachu a koncové plky o fermentaci poděkujte autorovi článku. Uvědomte si, že novinář není odborník na nic a podle toho to taky vypadá. Původní studie je zřejmě zkrátka chemická analýza a posuzuje se soubor vybraných látek. Kolik kde čeho je. Nepochybně zajímavé, ovšem ukazatel "kvality" z toho udělal jako obvykle až pisálek. Z těch chemiků pitomce nedělejte, ti do závěru určitě nenapsali, že podle tabulek je nejlepší citrónovej pickwick.
<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 20. 2. 2011 20:23

Re: Vědecká studie čaje

Tak tedy přidám odkaz přímo na tiskovou zprávu pánů vědců, aby bylo jasno, že ne všechny nesmysly splácali dohromady novináři.
http://www.vfu.cz/media-verejnost/informace-pro-media/TZ/2011-01-25_caj.html
Jinak jak četík z krabičky snad nevyskakuji :D ale takové zprávy občas prostě "potěší".
Přidám ještě odkaz na stejný problém na e-čajovně, kde se také rozjela diskuse na toto téma
http://www.e-cajovna.net/vyzkum-caju-pytlikove-caje-nejsou-hor-i-nez-sypane
Každopádně pijte svůj čaj s chutí (i ten pytlíkový :arrow: )
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

CreAtive_34

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 1. 2008 21:10

Bydliště: Litvínov, severní čechy

Příspěvek 20. 2. 2011 20:28

Re: Vědecká studie čaje

Tak ono ani tak nejde o to, jak je to napsané, za určitých podmínek bych tomu i věřil (viz oxalis etc.) Mě šlo spíš o to, že jsem se nikde nedočetl, jestli třeba v té laboratoři porovnávali čaj nějaké low-endové sorty, nebo dodavatele, nebo nějaký "normální" čaj a jak ho připravovali - jestli to nebylo něco jako "tak, tady máme zelený čaj, tak ho nasypeme do kádinky plné vařící vody a vedle prdneme pigi zelený, co to udělá." :-)
Jinak rozhodně jsem nechtěl být "čertíkem z krabičky". Čaj bych asi pil dál, ať už by tam stálo napsáno cokoliv. :-)
Obrázek
V chuti jednoho šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nečíselných formách vesmíru.
Kyongbong Sunin
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9422

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 2. 2011 20:43

Re: Vědecká studie čaje

2 Boramyr: Nikdo nevyskakuje, diskutuje se tu naprosto v klidu. Jen asi každeho zarazí že " seriozní " vyzkum neumi ano pojmenovat zakladni veci a plete si tak podstatné procesy jako fermentace a oxidace. Jak jsem psal, vubec mne to neprekvapuje...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Boramyr

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 2

Registrován: 20. 2. 2011 18:16

Příspěvek 20. 2. 2011 22:47

Re: Vědecká studie čaje

Vidím, že tu obvyklou fermentaci vyprodukovali už na VFU. Teď je otázka, jestli za to můžou chemici, nebo oddělení pro vnější vztahy. Nakonec je to celkem jedno. Škoda, že nikde není žádný odkaz přímo na tu studii. Ta by byla určitě zajímavější a konkrétnější, než předžvýkaný výběr pro veřejnost.

Mimochodem je zajímavé zeptat se strýčka googla na fráze :

"oxidovaný čaj" vs. "fermentovaný čaj" : 970 vs. 1230
"oxidized tea" vs. "fermented tea" : 24200 vs. 249000

Čeští názvoslovní bojovníci jsou ve světovém měřítku zřejmě úspěšnější, ale stále nic moc :-)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9422

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 20. 2. 2011 23:08

Re: Vědecká studie čaje

No to už je jedno, ale pokud nekdo chce neco publikovat a pokladat za jakou si " studii " nemel by si tak zásadní věci plést.
Ale shodli jsme se na tom že plků je na světe mnoho. :-)
Já bych z toho statistiky nedelal. Takových výzkumů už bylo, žádny seriozní s odkazem na zdroj a podrobnejsí vysledky, verohodne vzorky zatím nikdo neukázal. :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Assam

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 334

Registrován: 4. 9. 2009 16:52

Bydliště: až tam...

Příspěvek 21. 2. 2011 12:23

Re: Vědecká studie čaje

... pozrtite sa na človeka ktorý máča každý ďeň sáčok tesco čierneho čaju 10 - 15 minút v šálku až mu tam vznikne pekná sklenené vrstvička na hladine.
v svojej rýchlosti života mu ten prelúhovaný "čaj" aurát rozdráždi žalúdok... a niajako nepomôže ani na srdci ni v hlave.
... a pozrime sa na vačšinu čajomilcov a bylinkomilcou ktorí si dajú záležať na príprave čaju a obrade okolo toho.. spomalia, zastavia. meditujú..
svet sypaného čaju a svet čajovní neponúka len chutný čaj ale i životnú cestu...zdravie a iný pohľad na život.
. a to páni vedci nevedia pochopiť tak ako to nevedia pochopiť ľudia znevažujúci sypaný čaj.
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9422

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 21. 2. 2011 12:52

Re: Vědecká studie čaje

2 Assam: Amen :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

rami.cz

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 10

Registrován: 16. 4. 2012 00:04

Bydliště: Breclav

Příspěvek 16. 4. 2012 22:12

Re: Vědecká studie čaje

Vzpomente si vsichni, jak ste zacinali :D Tak to nekterym neberte za zle, ze nechaji luhovat pytlik cerneho caje od jemci pul hodiny :D
<<

Pardus

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 4. 2012 10:42

Bydliště: Brno

Příspěvek 17. 4. 2012 18:14

Re: Vědecká studie čaje

Ano, dokud mi ho nenabízí, je vše v pořádku. :D
Na usmířenou si dáme trochu čaje... :D
<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 17. 4. 2012 19:39

Re: Vědecká studie čaje

Jási dávám ovocnej, beru to jako teplou limonádu a dá se :-D
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

Inhereth66

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 179

Registrován: 22. 3. 2009 17:10

Bydliště: Trnava

Příspěvek 17. 4. 2012 19:50

Re: Vědecká studie čaje

Mna by len zaujimalo ako autor posudil vedeckost studie. Ak nevysla v casopise ani nic tak je to len taranie do vetra a nie vedecka studia...
A ze je to plne hluposti je samozrejme ak chcu nieco seriozne zistit musia analyzovat caj aky sa pije od coho tato studia ma asi na mile daleko...
Nature uses only the longest threads to weave her patterns, so that each small piece of her fabric reveals the organization of the entire tapestry.
R.P.Feynman
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 17. 4. 2012 19:52

Re: Vědecká studie čaje

Tak ovocný je možná horký nápoj, ale rozhodně ne čaj :) když samozřejmě opomenu zelené s broskví apod, to už čaje jsou, ale spíš směsky :-)

K tématu - Takovéhle pa-studie nemají cenu. Bohužel studií o čaji obecně je jako šafránu, takže se exaktně neví, co a jak čaj ovlivňuje. Co se ví se traduje orálně a pociťuje "na vlastní koži" :)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Pat-Pej

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 175

Registrován: 25. 11. 2009 20:01

Příspěvek 17. 4. 2012 21:25

Re: Vědecká studie čaje

To Joda: Souhlas, že to čaj neni, ale když mi někdo nabídne pytlík, tak si poručím ovocný :P
Šálek čaje je jako váš život. Záleží na tom jakou péči mu budete věnovat.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 709

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 10. 7. 2013 23:42

Re: Vědecká studie čaje

Keby vzali nejaky extra drahy sackovy 2 eurovy Mistral caj a sypany caj z Tesca v doze alebo Bio gunpowder skladovany v papierovom sacku z hypernovy :D tak si myslim, ze v tomto pripade by bol ten sackovy kvalitnejsi. Ale urcite sa neda povedat, ze sackove caje su kvalitnejsie ako sypane. Tento vyskum my skor pripada ako reklama na sackove caje. Inac vyrabaju sa sackove caje skutocne tak ako vravite, ze sa to jednoducho zmetie ten odpad zo stola? Lebo v tomto pripade si to neviem predstavit ako by to strojovo vyrabali. Alebo sa sackove caje vyrabaju normalne ako vsetky ostatne s tym rozdielom, ze ich narezu na male kusocky?
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 11. 7. 2013 08:11

Re: Vědecká studie čaje

metoda CTC v tom lepsom pripade v tom horsom sa bojim pomysliet :-D
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Razor

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 94

Registrován: 16. 1. 2012 23:07

Příspěvek 11. 7. 2013 08:45

Re: Vědecká studie čaje

Nie je caj ako caj. Su aj lepsie, ale aj velmi zle sackove caje. To iste plati aj o sypanych cajoch. Nemozme predsa cakat od 2€/100g caju Sencha, ze to bude prava japonska Sencha. Tie cinske vyblednute nahrady, vedia velmi pekne obalamutit ludi. To vsak amater na prvy pohlad nezisti ci ide o japonsku, alebo cinsku Senchu. Taktiez pri sackovych cajoch vo vacsine pripadov predava obal a "prichut" videl som uz vseliake zazraky - napr. prichut melona atd... Vacsina sackovych cajov je len akýsi cajový prach, alebo jemná drvina s príchutami, ktorá predstavuje zbytky pri spracovani kvalitnejsich listovych cajov. Listové caje sa vyrábajú úplne odlišným sposobom ako krabicové sáckové. Listové cínske vo vacsine prípadov rucne, v japonsku zas vyuzívajú stroje ci uz na zber, ale aj pri spracovaní cajov napr. Sencha, výroba je plne automatizovaná. Kvalitné Gyokuro sa zbiera rucne, ale ako kde. Pri cinskych cajoch je to opak, zbieraju rucne a rucne aj spracovavaju, preto ked vidis napr. kvalitný Pi lo chun za 10€/50g netreba sa cudovat. A ver mi, to co investujes do kvality sa ti 10 nasobne vrati. Tu vsak treba davat pozor na cerstvost caju :-)

Pre caje do sáckov sa vacsinou vyuziva metoda CTC (drvenie-trhanie-rolovanie) praktikovaná najcastejsie v Indii, kde sa spracuva cierny caj, ale viac info ti poskytnút neviem akym sposobom sa robia zmesky do nasich sackovych cajov.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 709

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 20. 9. 2013 22:43

Re: Vědecká studie čaje

Ano ja viem, ale neviem si to zivo predstavit. Chcel som skor vediet, ze to normalne sypu prach zo stolov a davaju do vreca a potom rozdeluju do sackov. Alebo priamo daju cele listy do stroja, ktory ich spracuje metodou CTC? V tomto pripade by tvrdenie, ze ide o odpad z cajovej vyroby nebolo pravdive. Lebo ako odpad si predstavujem sypani cajoveho prachu a ciastociek zo stolov do vreca a nie spracovavanie celych listov CTC-ceckom.
<<

wigwam

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 35

Registrován: 2. 6. 2012 04:17

Příspěvek 1. 10. 2013 13:30

Re: Vědecká studie čaje

No napriklad pri vyrobe Oriental Beauty na Taiwane sa caj na konci vyroby prezenie sitom, aby sa do vysledneho produktu nedostali male ulomky. Tieto ulomky, ktore prepadnu sitom sa casto balia do sackov, aby sa nemuseli vyhodit, takze je to vlastne odpad. Mal som moznost ochutnat takyto sackovy caj, ktory vyrobila farma produkujuca spickovu Oriental Beauty. A mozem potvrdit, ze chut bola podstatne lepsia, nez u mnohych sypanych Oriental Beauty, ktore sa u nas predavaju :)

Zpět na Srovnávací testy a degustace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz