Stránka 1 z 1

Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 14:08
od Pat-Pej
Přátelé odhoďte své yixingové nádobí, spalte čajová moře a vysypte své zásoby čaje do popelnic.
Páni vědci za nás zjistily, který čaj za to stojí! Odedneška už jen ten z TESCA!!! :mrgreen:
Balím to tady a jdu s hrnečkem škemrat o nějaký ten 10x přelouhovaný černý čaj PICKWICK.
http://www.brnovinky.cz/gurman-brno/caj-v-sacku-nekdy-lepsi-nez-sypany-vedci-vfu-brno-zkoumali-i-kofein
Možná jste to už četli, ale myslím si, že to stojí za zveřejnění. Na internetu je více versí, tak si třeba sežeňte jiné, ale myslím si, že zajímavé závery najdete všude... :idea:

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 15:07
od Dzin Tea Racer
Tak hlavne koukám že ti lide co posuzovali čaje nemají ani elementárni znalosti o pojmech, postupu vyroby či začlenení čajů, tim je celý vyzkum hoden tak akorat k pousmání :-)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 15:36
od Pat-Pej
Nejsi jediný kdo si to myslí, viz diskuse na e-čajovně. Každopádně je to skutečně trochu veselé, ale taky tak trochu k pláči :)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 16:27
od CreAtive_34
Je smutné, že takovýhle test dělají lidé, kteří nejspíše ani neví, jak čaj připravit...

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 16:43
od Dzin Tea Racer
Ale takhle to je ze vším. Za uplne vším stoji jen a pouze komerce!!! Pijte mléko je zdrave... ( každy kdo ma trochu znalosti ví že vápnik z mleka lidské tělo nedokáže vyuzit a pasterizaci se znici naprosto vše žive ) když date mleko z krabice teleti tak zhyne do pár dnů!!! Když mléko tak od krávy, ale je jasné ze tisice lidi bude bez prace, ty co ho tkzv. upravují.... Mužeme jit dále pivo, jídlo atd....
Mne to neprekvapuje, ale mrzí mne to tak jako vás všechny.

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 19:16
od Boramyr
Pánové, nechápu, proč tu vyskakujete jako čertík z krabičky, když se vlastně nic neděje?

S čím nesouhlasíte? Titulek říká : "Čaj v sáčku někdy lepší než sypaný" To je určitě pravda, protože NĚKTERÉ sáčky jsou určitě lepší než NĚKTERÉ sypané. Není důvod aby tomu tak nebylo.

Že většina pytlíkáčů není plněna odpadem z výroby? To je jasné, jinak by 90% červené produkce musel být odpad. Většina světa máčí pytlíky po milionech... kvalit i cen je celá škála. Ne všechno je lídl za bůra.

Že skladování ve skle či kovu příliš nevadí, kdežto přístup vzduchu ano? Zádné překvapení, stačí se zamyslet.

Že se obsah kofeinu různí napříč druhy i značkami? To je normální.

Za úvodní blábol o tom, že se čajomilové děsí prachu a koncové plky o fermentaci poděkujte autorovi článku. Uvědomte si, že novinář není odborník na nic a podle toho to taky vypadá. Původní studie je zřejmě zkrátka chemická analýza a posuzuje se soubor vybraných látek. Kolik kde čeho je. Nepochybně zajímavé, ovšem ukazatel "kvality" z toho udělal jako obvykle až pisálek. Z těch chemiků pitomce nedělejte, ti do závěru určitě nenapsali, že podle tabulek je nejlepší citrónovej pickwick.

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 20:23
od Pat-Pej
Tak tedy přidám odkaz přímo na tiskovou zprávu pánů vědců, aby bylo jasno, že ne všechny nesmysly splácali dohromady novináři.
http://www.vfu.cz/media-verejnost/informace-pro-media/TZ/2011-01-25_caj.html
Jinak jak četík z krabičky snad nevyskakuji :D ale takové zprávy občas prostě "potěší".
Přidám ještě odkaz na stejný problém na e-čajovně, kde se také rozjela diskuse na toto téma
http://www.e-cajovna.net/vyzkum-caju-pytlikove-caje-nejsou-hor-i-nez-sypane
Každopádně pijte svůj čaj s chutí (i ten pytlíkový :arrow: )

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 20:28
od CreAtive_34
Tak ono ani tak nejde o to, jak je to napsané, za určitých podmínek bych tomu i věřil (viz oxalis etc.) Mě šlo spíš o to, že jsem se nikde nedočetl, jestli třeba v té laboratoři porovnávali čaj nějaké low-endové sorty, nebo dodavatele, nebo nějaký "normální" čaj a jak ho připravovali - jestli to nebylo něco jako "tak, tady máme zelený čaj, tak ho nasypeme do kádinky plné vařící vody a vedle prdneme pigi zelený, co to udělá." :-)
Jinak rozhodně jsem nechtěl být "čertíkem z krabičky". Čaj bych asi pil dál, ať už by tam stálo napsáno cokoliv. :-)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 20:43
od Dzin Tea Racer
2 Boramyr: Nikdo nevyskakuje, diskutuje se tu naprosto v klidu. Jen asi každeho zarazí že " seriozní " vyzkum neumi ano pojmenovat zakladni veci a plete si tak podstatné procesy jako fermentace a oxidace. Jak jsem psal, vubec mne to neprekvapuje...

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 22:47
od Boramyr
Vidím, že tu obvyklou fermentaci vyprodukovali už na VFU. Teď je otázka, jestli za to můžou chemici, nebo oddělení pro vnější vztahy. Nakonec je to celkem jedno. Škoda, že nikde není žádný odkaz přímo na tu studii. Ta by byla určitě zajímavější a konkrétnější, než předžvýkaný výběr pro veřejnost.

Mimochodem je zajímavé zeptat se strýčka googla na fráze :

"oxidovaný čaj" vs. "fermentovaný čaj" : 970 vs. 1230
"oxidized tea" vs. "fermented tea" : 24200 vs. 249000

Čeští názvoslovní bojovníci jsou ve světovém měřítku zřejmě úspěšnější, ale stále nic moc :-)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 2. 2011 23:08
od Dzin Tea Racer
No to už je jedno, ale pokud nekdo chce neco publikovat a pokladat za jakou si " studii " nemel by si tak zásadní věci plést.
Ale shodli jsme se na tom že plků je na světe mnoho. :-)
Já bych z toho statistiky nedelal. Takových výzkumů už bylo, žádny seriozní s odkazem na zdroj a podrobnejsí vysledky, verohodne vzorky zatím nikdo neukázal. :-)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 21. 2. 2011 12:23
od Assam
... pozrtite sa na človeka ktorý máča každý ďeň sáčok tesco čierneho čaju 10 - 15 minút v šálku až mu tam vznikne pekná sklenené vrstvička na hladine.
v svojej rýchlosti života mu ten prelúhovaný "čaj" aurát rozdráždi žalúdok... a niajako nepomôže ani na srdci ni v hlave.
... a pozrime sa na vačšinu čajomilcov a bylinkomilcou ktorí si dajú záležať na príprave čaju a obrade okolo toho.. spomalia, zastavia. meditujú..
svet sypaného čaju a svet čajovní neponúka len chutný čaj ale i životnú cestu...zdravie a iný pohľad na život.
. a to páni vedci nevedia pochopiť tak ako to nevedia pochopiť ľudia znevažujúci sypaný čaj.

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 21. 2. 2011 12:52
od Dzin Tea Racer
2 Assam: Amen :-)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 16. 4. 2012 22:12
od rami.cz
Vzpomente si vsichni, jak ste zacinali :D Tak to nekterym neberte za zle, ze nechaji luhovat pytlik cerneho caje od jemci pul hodiny :D

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 17. 4. 2012 18:14
od Pardus
Ano, dokud mi ho nenabízí, je vše v pořádku. :D

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 17. 4. 2012 19:39
od Pat-Pej
Jási dávám ovocnej, beru to jako teplou limonádu a dá se :-D

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 17. 4. 2012 19:50
od Inhereth66
Mna by len zaujimalo ako autor posudil vedeckost studie. Ak nevysla v casopise ani nic tak je to len taranie do vetra a nie vedecka studia...
A ze je to plne hluposti je samozrejme ak chcu nieco seriozne zistit musia analyzovat caj aky sa pije od coho tato studia ma asi na mile daleko...

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 17. 4. 2012 19:52
od joda
Tak ovocný je možná horký nápoj, ale rozhodně ne čaj :) když samozřejmě opomenu zelené s broskví apod, to už čaje jsou, ale spíš směsky :-)

K tématu - Takovéhle pa-studie nemají cenu. Bohužel studií o čaji obecně je jako šafránu, takže se exaktně neví, co a jak čaj ovlivňuje. Co se ví se traduje orálně a pociťuje "na vlastní koži" :)

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 17. 4. 2012 21:25
od Pat-Pej
To Joda: Souhlas, že to čaj neni, ale když mi někdo nabídne pytlík, tak si poručím ovocný :P

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 10. 7. 2013 23:42
od FarKy
Keby vzali nejaky extra drahy sackovy 2 eurovy Mistral caj a sypany caj z Tesca v doze alebo Bio gunpowder skladovany v papierovom sacku z hypernovy :D tak si myslim, ze v tomto pripade by bol ten sackovy kvalitnejsi. Ale urcite sa neda povedat, ze sackove caje su kvalitnejsie ako sypane. Tento vyskum my skor pripada ako reklama na sackove caje. Inac vyrabaju sa sackove caje skutocne tak ako vravite, ze sa to jednoducho zmetie ten odpad zo stola? Lebo v tomto pripade si to neviem predstavit ako by to strojovo vyrabali. Alebo sa sackove caje vyrabaju normalne ako vsetky ostatne s tym rozdielom, ze ich narezu na male kusocky?

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 11. 7. 2013 08:11
od Jamo
metoda CTC v tom lepsom pripade v tom horsom sa bojim pomysliet :-D

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 11. 7. 2013 08:45
od Razor
Nie je caj ako caj. Su aj lepsie, ale aj velmi zle sackove caje. To iste plati aj o sypanych cajoch. Nemozme predsa cakat od 2€/100g caju Sencha, ze to bude prava japonska Sencha. Tie cinske vyblednute nahrady, vedia velmi pekne obalamutit ludi. To vsak amater na prvy pohlad nezisti ci ide o japonsku, alebo cinsku Senchu. Taktiez pri sackovych cajoch vo vacsine pripadov predava obal a "prichut" videl som uz vseliake zazraky - napr. prichut melona atd... Vacsina sackovych cajov je len akýsi cajový prach, alebo jemná drvina s príchutami, ktorá predstavuje zbytky pri spracovani kvalitnejsich listovych cajov. Listové caje sa vyrábajú úplne odlišným sposobom ako krabicové sáckové. Listové cínske vo vacsine prípadov rucne, v japonsku zas vyuzívajú stroje ci uz na zber, ale aj pri spracovaní cajov napr. Sencha, výroba je plne automatizovaná. Kvalitné Gyokuro sa zbiera rucne, ale ako kde. Pri cinskych cajoch je to opak, zbieraju rucne a rucne aj spracovavaju, preto ked vidis napr. kvalitný Pi lo chun za 10€/50g netreba sa cudovat. A ver mi, to co investujes do kvality sa ti 10 nasobne vrati. Tu vsak treba davat pozor na cerstvost caju :-)

Pre caje do sáckov sa vacsinou vyuziva metoda CTC (drvenie-trhanie-rolovanie) praktikovaná najcastejsie v Indii, kde sa spracuva cierny caj, ale viac info ti poskytnút neviem akym sposobom sa robia zmesky do nasich sackovych cajov.

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 20. 9. 2013 22:43
od FarKy
Ano ja viem, ale neviem si to zivo predstavit. Chcel som skor vediet, ze to normalne sypu prach zo stolov a davaju do vreca a potom rozdeluju do sackov. Alebo priamo daju cele listy do stroja, ktory ich spracuje metodou CTC? V tomto pripade by tvrdenie, ze ide o odpad z cajovej vyroby nebolo pravdive. Lebo ako odpad si predstavujem sypani cajoveho prachu a ciastociek zo stolov do vreca a nie spracovavanie celych listov CTC-ceckom.

Re: Vědecká studie čaje

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2013 13:30
od wigwam
No napriklad pri vyrobe Oriental Beauty na Taiwane sa caj na konci vyroby prezenie sitom, aby sa do vysledneho produktu nedostali male ulomky. Tieto ulomky, ktore prepadnu sitom sa casto balia do sackov, aby sa nemuseli vyhodit, takze je to vlastne odpad. Mal som moznost ochutnat takyto sackovy caj, ktory vyrobila farma produkujuca spickovu Oriental Beauty. A mozem potvrdit, ze chut bola podstatne lepsia, nez u mnohych sypanych Oriental Beauty, ktore sa u nas predavaju :)