www.zalozfirmu.cz

2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 16. 4. 2012 14:31

2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

Vážené dámy, vážení páni, tímto bych Vás rád pozval k čajovému počtení o jednom shu pchu-eru. Shu pchu-eru, který jsem už popíjel vícekrát a s vícero lidmi, a tak se odvažuji konstatovat, že patří mezi mé stálé,oblíbené a dobré přátele. Varování ministerstva zdravotnictví: všechno, co ve článku najdete nese stopové množství vlastního názoru, neumětelství a do nebe volající neznalosti!

Pokud jste oznámili svým blízkým, co hodláte v následující čtvrthodince dělat, na poslední chvíli uzavřeli výhodné životní pojistky a odstranili ze svého okolí všechny předměty, které by se daly použít k sebevraždě, můžeme přistoupit k samotnému článku. Na začátku si ukážeme jak čaj vypadá v suché podobě, jak voní a jak se porcuje. V další části se pokusíme demonstrovat jednonálevovou přípravu, kterou posléze postavíme do kontrastu s přípravou vícenálevovou. Na závěr z čajových lístků vyvěštíme, jak to nakonec s tím rokem 2012 bude.

Suchý stav

Jedná se o klasický svatební koláč, beeng chu, vážících již solidních 357g. Balena je do měkkého papíru s krásným potiskem Uvnitř je přítomen příbalový letáček od výrobce a jeho papírová pečeť zalisovaná do vršku koláče. Maocha byl sklizen roku 2006 ručkami jistě neuvěřitelně obratných a šikovných sběraček. Materiál pochází čistě z pohoří Nannuo, žádný blend. Posléze proběhla řízená fermentace pod pečlivým dohledem mistrů z továrny Gu Ming Xiang Tea Factory a v roce 2007 byl čaj dokončen lisováním. Celá beeng cha je klasicky shu pchu-erovsky velice tmavě hnědá s občasnou přítomností světlejšího barvového tónu a občasným světlým tipsem. Lisování je dle mého odhadu lehčího až středního rázu, kdy je pro lepší zrání okraj lisován slabě a střed silněji. Oddělování patřičného množství z okraje jde velice snadno a příjemně, bez zbytečného porušování listu. Vůně za sucha je nádherná, shu v celé kráse, vévodství sladké, kvalitní kakaové vůně, se stopovým množstvím ořechů. Kouzelné, intenzivní a Pavlovův reflex způsobující.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek



Kapalný stav jednonálevový

Ve skleněné konvi z varného skla a na sklo-keramickém elektrickém sporáku ohřívám poctivě odstátou vodu zbavenou většiny chlóru. Teplo díky sklu a sporáku vnímám nejen pokožkou ale i očima, voda jej absorbuje a já se začínám těšit na zážitky budoucí. Těsně před dosažením varu vypínám sporák, vhazuji cca 10g čaje v podobě oddělených kusů a nechávám list vyluhovat, přibližně sedm až osm minut jsem pro svou konev shledal dostačujícím časem. Po vhození čaje nastává kouzelná fáze, kdy horká voda vypění díky náhlé přítomnosti čaje a zvětšené ploše odparu. Barva tmavne, z vody tančí vodní duchové a já shledávám dílo hotové, přeliji 0.7 litru lektvaru do nahřátého nádobí, které se k němu více hodí. Vůně mokrého listu je příjemná, při hlubokém vdechnutí lehce svěží a sladká, s nádechem dřevin. Jestli pan Pavlov neuspěl za sucha, nyní uspěl na celé čáře. Slévám čaj do šálku a nechávám jej zvolna rozplynout v ústech. V chuti si nejdříve všímám sladkého charakteru, stop oříšků, lehké hořkosti kakaa a dřevin a naprosto žádných stop trpkosti. Nálev je přátelský, hladký, do žaludku klouzající rychlostí bramborové šišky, kterou zručná stařenka nekompromisně vpravila do krku husy. Jakmile je obsah úst v žaludku, dostavuje se poměrně dlouhá příjemně sladší dochuť, zanechává příjemně zavodněná ústa. Člověk však ihned prahne po další dávce dobroty, a tak nemá na vychutnávání dochutě tu pravou náladu, kromě toho dochuť stejně plně koresponduje s chutí nálevu. Jednonálev předvádí očekávaně stejnou chuť ve všech šálcích i během chladnutí. Doporučuji se nebát dávkování, neboť produkt mnou popisované přípravy byl jistě pro staré pijáky příliš slabý, ale já to bral jako takové probuzení a naladění na to pravé - vícenálev.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


Kapalný stav vícenálevový

Voda opět ohřáta ve skle, subjektivně mi tak vyhovuje nejvíce. Přivolávám na pomoc svého oblíbence - 100 ml gaiwan z yixingu s glazováním. Už když do něj vkládám suchý list a provádím lehké opláchnutí, je vidět, že má z čaje stejnou radost jako já. Kdyby gaiwany mohly chrochtat blahem, pravděpodobně by chrochtal. Listu je odhadem 5 gramů, váženo poctivým baj-vočkem. Po oplachu se dostavuje velice intenzivní vůně, charakterem stejná jako v případě jednonálevu, akorát mnohonásobně silnější a s vtším důrazem na kakao. Je to pochopitelné, protože ve svém natěšení jsem u jednonálevu na oplach zapomněl a čichal až k vylouhovanému listu. I tak to však stálo za to! Zalévám horkou vodou z termosky, louhuji první nálev minutku, druhý méně a třetí slévám okamžitě, čtvrtý nechávám déle než při prvním nálevu a pak časy jen (velice) prodlužuji. Připravuji tak 6 nálevů. První a druhý jsou tmavé jak sama černá díra, šestý již bledostí připomíná studenta před zkouškou, po pitce, nebo zároveň po pitce a před zkouškou. Každopádně je to smutný pohled. Ale čtyři nálevy byly více než uspokojivé. První byl hutný, čaji oplach pomohl, a tak se okamžitě rozjel. Kakao, lehké lesní dřeviny, sladkost, oproti jednonálevu výraznější ale stále velmi příjemná ústa tišící chuť i dojezd, stojí každopádně za vychutnání. V druhém nálevu, který jsem časově lehce přehnal, se objevil lehký tón jakési kyselosti a malinko drsnější dozvuk, měl jsem jej slít okamžitě. Třetí už se vrací k prvnímu a já pociťuji, jak mne čaj uklidňuje, třídí myšlenky a dodává novou sílu. Báječně harmonizuje. Doporučuji k nějaké myšlenkově náročné činnosti, povzbudí, ale člověk je přesto schopen naplno přemýšlet. Čtvrtý nálev se stále, byť s pomocí delšího louhovacího času, drží chuťového a zážitkového standardu prvního nálevu. Pátý nálev již výrazněji slábne a o šestém jsme už mluvili.

Obrázek Obrázek Obrázek

Suma sumárum

Celkově jsem si oba způsoby přípravy čaje velmi užil a vychutnal, oba mají své výhody i nevýhody. Jednonálev, pokud se povede a dobře se odhadne dávkování, tak nabídne příjemný vyrovnaný a uklidňující celek vhodný k popíjení během myšlenkové i jiné činnosti. S vícenálevem si člověk musí více hrát, věnovat mu patřičnou pozornost a hlídat jej a za to se mu čaj odmění odzbrojující chutí a dochutí. Báječně uklidní, naladí a potěší ústa, žaludek i hlavu. Super čaj, kterému bych se nebal dát sympatické čtyři palce nahoru na mé čtyřpalcové stupnici. A jak to tedy bude s tím rokem 2012? Podle lístků to bude rok mokrý a bude mu dominovat hnědá barva. Děkuji za pozornost.


Děkuji IkE Blasterovi za beztabulkovou verzi palců:
  Kód:
  ( ((                ( ((               ( ((                ( ((
   \ =\                \ =\               \ =\                \ =\
  __\_ `-\            __\_ `-\           __\_ `-\            __\_ `-\
(____))(  \----     (____))(  \----    (____))(  \----     (____))(  \----   
(____)) _           (____)) _          (____)) _           (____)) _   
(____))             (____))            (____))             (____))
(____))____/----    (____))____/----   (____))____/----    (____))____/----


Vysvětlivky:

4 palce = super čaj, zážitek, ze kterého se mi zkroutily prsty na nohou i rukou

3 palce = výtečný čaj, chutnal! Zkroucené obě ruce a palec levé nohy.

2 palce = vcelku dobrý čaj, chutnal, ale nijak nenadchl. Zkroucené ruce, nebo nohy.

1 palec = čaj ke kterému mám závažnější výhrady, nechutnal mi. Zkroucený jen jeden palec, zbytek nehybný.

0 palců = ... tohle je čaj? Strnulost všech končetin.
Naposledy upravil joda dne 19. 4. 2012 19:28, celkově upraveno 4
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 16. 4. 2012 14:32

Re: 2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

Původně publikováno na e-čajovně, ale nakonec po dlouhém nočním vnitřním boji a váhání publikuji i sem. Doufám, že Vás článeček pobavil a uvítám kritiku, doporučení i pochvalu. :roll:
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

IkE Blaster

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 253

Registrován: 10. 12. 2009 14:08

Bydliště: Písek

Příspěvek 16. 4. 2012 15:10

Re: 2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

Ta minuta pro první nálev (u vícenálevu) mi subjektivně přijde asi tak 6× delší, než bych považoval za přiměrené :smile: Ale proti gustu :D

Tady máš ty palce, zasloužíte si je - oba:

  Kód:
  ( ((                ( ((               ( ((                ( ((
   \ =\                \ =\               \ =\                \ =\
  __\_ `-\            __\_ `-\           __\_ `-\            __\_ `-\ 
 (____))(  \----     (____))(  \----    (____))(  \----     (____))(  \----   
 (____)) _           (____)) _          (____)) _           (____)) _   
 (____))             (____))            (____))             (____))
 (____))____/----    (____))____/----   (____))____/----    (____))____/----
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 16. 4. 2012 15:36

Re: 2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

Děkuji za palce i pochvalu :) Minuta je odhad, nestopoval jsem to, vzhledem k tomu že chuť byla proti druhému přestřelenému nálevu ok, asi to bylo méně. Byl jsem tak natěšený, že mi čas asi ubíhal pomaleji :)
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9416

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 16. 4. 2012 16:14

Re: 2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

Parádní degustace, proto jsem to presunul do tematu o degustacích. Já bych také první nálev delal asi o půlku ne-li méně, ale proti gustu...

Dávám 6 palců z 5ti :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 699

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Brno/Vysoké Mýto

Příspěvek 16. 4. 2012 17:45

Re: 2007 Gu Ming Xiang "Nannuo Shan" Shu Bing Cha

:-D :-D :-D
Paráda! Až sem z toho dostal chuť na nějaký ten Shu!

Zpět na Srovnávací testy a degustace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz