Příspěvek 30. 11. 2012 22:52

Liu Bao – dokončení aneb čajoví důchodci na scénu!

Liu Bao – dokončení aneb čajoví důchodci na scénu!

Vážení přátelé, dovolte mi, abych Vás přivítal u čtení dalšího článku o Liu Bao, úžasném čajíku, který mi mnohokráte rozjasnil mysl a pomohl mému tělu. První článek naleznete zde. V úvodu tohoto článečku lehce zmíníme zdravotní účinky čaje, protože ne nadarmo se říká: ve zdravém těle zdravý duch. Ve druhé části se budeme věnovat popisu archivních kousků, které jsem do této chvíle měl tu čest popíjet. A že to bez výjimky byl pokaždé zážitek! Dost bylo řečí, pojďme na to!

Zdravotní účinky

Jak je u čaje obecně obvyklé, v Číně byl v dávných dobách vnímán především jako lék, než jako prostý nápoj. Liu Bao je proto dle tradiční čínské medicíny svým složením a z části i díky svému výrobnímu procesu vhodné k léčbě různých zdravotních komplikací. Zde bych rád zmínil, že nic z toho, co se právě chystáte přečíst, není nikterak ověřeno. Proto máte-li zdravotní problémy, obraťte se na Dr. House. Chci říct na doktora. Jakéhokoli. A doplňujte tekutiny, papejte i ovoce a zeleninu. A sem tam nějaký jogurt a sýr. Zkrátka - řiďte se intuicí, aplikujte pravidlo všeho s mírou a sledujte, co Vám říká Vaše tělo samotné.

Liu Bao je údajně ideální pro lidi s vysokým krevním tlakem, který pomáhá snižovat. Dále pomůže lidem s vysokým cholesterolem a diabetikům. Pozitivně působí i proti dně, kdy napomáhá vstřebávání kyseliny močové. Samotný čaj obsahuje pro tělo vítaný koktejl aminokyselin, vitamínů a stopových prvků. Výrazně pomáhá štěpit tuky z potravy, detoxikuje, působí proti zánětům. Je ideální po tučném obědě či na pomoc trávícímu systému. Užívání dále posiluje mozek, či chcete-li ducha a pomáhá odstraňovat fyzickou i psychickou únavu. Pro duchovní práci jsem pro svou osobu ještě nenašel lepšího společníka. Rád bych také poukázal na jeho ochlazující účinky, tento čajík je opravdu výborný do letních veder a v zimě do suchých přetopených bytů. Zkrátka – tento čajík je takový malý milý univerzál. Horst Fuchs doporučuje! Objednávejte ještě teď a budete mít objednáno … ehm .. ještě teď.

Čajoví důchodci

Jak víme již z prvního článku, Liu Bao patří mezi zrající čaje. Proto je jasné, že platí pravidlo čím starší, tím lepší. S ohledem na skladovací podmínky, samozřejmě :) Žel bohu se na trhu archivní kousky shánějí velice těžko a když už jsou někde v nabídce, jedná se bez výjimky o velice drahou záležitost. Proto jsem velice rád, že jsem mohl ochutnat alespoň těchto několik málo kousků:

1990's Duoteli Liu Bao

Tento čajík jsem měl tu čest popíjet při více příležitostech. Duoteli TF, ač by tomu název možná napovídal, nejsou žádní Italové. Jedná se o značku produkující prémiovou kvalitu určenou převážně k vývozu. Skladováno v suchém skladu v Malajsii. Dle mých poznámek jsme udělali celkem 7 nálevů.

Ze začátku slabá vůně, po oplachu dřevitá, sladšího charakteru. Vůni odpovídal první nálev – jemný, sladký, světlý, lehce oříškový, jako jsou ostatně všechna Liu Baa. Dochuť byla také jemná a sládnoucí. Druhý nálev byl nejhutnější, sladký, s delší dochutí. Poté čajík světlal až k finálnímu nálevu, který byl již slabý, téměř bez koncovky.

Celkově byl tento čajík jemnějšího charakteru, ale poskytl dostatek dobrých nálevů. Celkově bych ho popsal jako takové příjemně přímočaré Liu Bao :)

1980′s Three Cranes Liubao Xiao Bing Cha

Toto Liu Bao pochází z 80. let 20. stol. Bylo prodáváno lisované do malého koláčku. Jedná se o první čaj svého druhu produkovaný Guangxi Wuzhou TF (Brand Three Cranes).

U tohoto čaje jsme provedli pouze 1 oplachovací nálev. Čaj snesl 10 nálevů. Zpařený list krásně sladce voněl. Dále byly přítomny typické vůně lískových oříšků.

Už první nálev byl velice tmavý – temně rudo-hnědý. Chuť byla neskutečně sladká, rozhodně nejsladší Liu Bao co jsem pil. Velmi dlouhá dochuť. Kromě sladkosti šlo v chuti rozpoznat čokoládu, ony lískové oříšky a po polknutí na patře lehké svěží tóny. Chuť v dalších nálevech byla konzistentní, po 6. nálevu čaj slábnul. Výborný kousek!

1980's Twin Rui Liu Bao Cha

Jak je patrné už z názvu, i toto Liu Bao pochází z 80. let 20. století. Vyrobeno bylo malajským producentem Leong Swee Sang Tea (Twin Rui Brand). Čaj je lehce fermentován a skladován byl po většinu doby v Malajsii.

Provedeny byly 2 oplachovací nálevy. Vzhledem ke stáří čaje se tu ve vůni spařeného listu vyskytují lehké mentolové či kafrové tóny. Toto Liu Bao už ze začátku působí řízným dojmem. Celkem jsme zvládli udělat 7 velkých nálevů, což je poměrně velké množství.

V prvním nálevu jsem kromě tónů typických pro Liu Bao cítil lesní med, ale celkově se jednalo o slabší nálev. Druhý nálev velice ztmavnul, byl výrazný, ale přesto hladký, byl výborný. Další nálev byl snad ještě tmavší, ale opět - byl jemný a hladký, chuťově excelentní. Po vypití malinko vysušil ústa. Další nálev byl již chudší a obecně dále nálevy postupně slábly, ale stále se jednalo o super pití.

1980's Vive Teji Liu Bao Cha

Další archivní Liu Bao z 80. let. Pochází opět z Malajsie, od producenta Vive Brand. Tento čaj byl vyprodukován v Teji, tedy v exkluzivní kvalitě. Skladován byl suchým způsobem.

Na začátku jsme provedli 2 oplachovací nálevy a čajík nám poté dovolil jej opět ještě 7x zalít.

Toto Liu Bao již od začátku dělalo tmavé nálevy, které byly opět jako v předchozím případě překvapivě jemné. První nálev měl hezký sladký dojezd. Druhý nálev dokonce ještě více ztmavnul, vystoupily jisté nakyslé tóny, ale nebylo jich moc. Trpkost se s třetím nálevem vytratila. Chuť byla ve všech nálevech stále krásná, ořechová a jemná. Od 5. nálevu docházelo ke slábnutí čaje.

1970's CNNP Liu Bao

Toto Liu Bao bylo vyrobeno státním podnikem CNNP – China National Native Produce. Baleno v papírových krabičkách po 250g. Uloženo bylo v suchých skladech. Nejedná se v žádném případě o špičkovou kvalitu kvalitu tehdejší doby, to vůbec ne, ale léta zrání (víc než 30) se na chuti kladně podepsala. Vůně dřevěná a zemitá. Povedlo se čaj dostat až na pokraj jeho sil – cca 8 nálevů.

První nálev byl tmavý a chutí hořký, ale koncovka byla výborná – pěkně sládla. Druhý nálev méně hořký, nesvíravý, parádně klouzal do žaludku. Přemýšleli jsme, že ten první nálev měl být ještě oplachovacím. Nejlepším nálevem se mi jevil nálev číslo 4, byl špičkový, jemný, sladký a hladký a hlavně s pekelně dlouhou dochutí. Pak už čaj pomalinku slábnul …

A šmitec

Vážení čtenáři, pokud jste dočetli až sem a máte také přelouskaný i první článek, máte můj upřímný obdiv a právo na zářez či odznáček. Pokud jsem Vás naladil a popostrčil k tomu, abyste si nějaké to Liu Bao sami sehnali a vyzkoušeli, pak mé články splnily svůj účel. Pokud jste smutní, že už nemáte co číst, mohu se i v budoucnu pokusit pár dalších řádků vyprodukovat. Pěkné čajování a mějte se fanfárově!
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík