Stránka 1 z 1

Jak třídit Wulong???

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2009 11:53
od Dzin Tea Racer
Jelikož na webu jsou polozelené čaje tříděné dle roku sklizně, ale už je jich tam tak mnoho že to začíná být nepřehledné, obracím se na vás všechny o radu či názor, jak ty to čaje dělit.
Často se to dělí dle oblasti na:

Wu Yi - Shui Hsien, Rou Gui, apod..
Dan Cong - Mi Lan, Ba Xian...
Anxi - Tie Guan Yin....
Ostatní
Archivní..

Co si o tom myslíte? Pochopitelně uvítám každý názor nebo radu. Rád bych přinášel seriózní informace a jsem ochoten diskutovat :-)

Tak se prosím vyjádřete, děkuji.

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2009 14:23
od jaffar
Chcel som navhrnúť ako jednu z možností aj podľa toho, nakoľko sú fermentované, aka svetlé a tmavé alebo čo ja viem. Ale ako tak na to pozerám, je ich tam toľko, že jediná rozumná možnosť je asi to tvoje riešenie

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2009 16:03
od Zappik
souhlasim s delenim dle oblasti i kdyz ja oolong moc nepiju :-?

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2009 16:32
od miroš
Já si myslím že tohle dělení bohatě stačí určitě.Není třeba to třídít nějak složitěji pak by to mohlo být ještě nepřehlednější. :)

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2009 16:54
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Chcel som navhrnúť ako jednu z možností aj podľa toho, nakoľko sú fermentované, aka svetlé a tmavé alebo čo ja viem. Ale ako tak na to pozerám, je ich tam toľko, že jediná rozumná možnosť je asi to tvoje riešenie


Ano také jsem to videl na tmavé a světlé ale nevim no... možná to i nechám jak to je...

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 11:13
od Doom
tvůj návrh je jednoduchý, elegantní...

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 13:18
od maxi-m.a.o.
Tridit dle fermentace je podle me nesmysl. Je to jednoznacna taiwanizace a bude s tim i problem. Urcit stupen' fermentace se da jen odhadem, neni na to zadna laborator. A urcovat podle oka a chuti nejde. Zdanlive tmave listky jsou potom v nalevu svetlejsi, caje prochazeji nejen fermentaci, oxidaci, ale take pecenim a treba i roastovanim. Dle toho potom maji jine chute. Nektere caje by se potom vubec nedali zaradit (napr. ve sve podsate "nedofermentovany" Dong Fang Mei Ren).

Spavna cinska tradicni klasifikace je:

1) Sever Fujianu (tzv. Minbei): - patri sem Wu Yi Yan Cha (utesove caje z pohori Wu Yi) - Da Hong Pao, Rou Gui, Tie Lohan, Shui Jin Gui, Shui Xian, Bai Ji Guan a nektere dalsi.

2) Jih Fujianu (tzv. Minnan): - patri sem hlavne Tie Guan Yin a jeji mladsi braska Huang Jin Gui. A to nejen z oblasti Anxi (ta je jen kolebkou a mistem nejlepsich caju). Ale taky Mao Xie a Ben Shan oolong.

3) Guangdong, Feng Huang - pohori Fenixe: - patri sem Fenixove caje. Jak originalni stromovy Dan Cong (Tan Chung) tak i moderni kerovy Fenix.

4) Taiwan (dle Cinanu jen dalsi Cinska provincie :D): - Patri sem hlavne tzv. Taiwanska koruna (Dung Ding atd), potom caje druhe generace 80. let (jako Si Ji Chun napr.) a dva zvlastni caje - Wen Shan Bao Zhong a Dong Fang Mei Ren.

- Pokud se vyrabi napodobenina caje, jako napr. cinsky "Bai Hao oolong" (kopie taiwanskeho Dong Fang) tak se musi zaradit do skupiny Cinske. Kazdy caj ma hlavne vlastnosti dle oblasti. Kdyz ho pijete tak proste poznate ze chutna spis jako cinsky bily ale vicefermentovany caj, takze jasne vite ze je s Fujianu. Ono to pomaha i v pripade jinych padelku. Napr. Jina ma v prodejne levnejsi Bai hao Yin Zhen, ktery prodavajako bily caj, ale kdyz se ho zeptate na rovinu prizne, ze neni bily a je z Yunnanu. A je to HODNE citit v te chuti. Chutove je proste spis "ovocny" nez "bily"...

- Pokud se jedna o Lao-stary oolong, tak ty se vzdy z neceho vyrabeji. A musi byt zarazeny do skupiny ze ktere pochazi. taiwan do taiwanskych, cinske do cinskych. A pokud se jedna o kupaz - smes, tak se musi zaradit do skupiny smejdu. Toto jednoznacne neni dobry jev...

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 13:28
od maxi-m.a.o.
Jeste pridam... Existuje skupina (a hodne velka) oolongu a caju vubec, ktere vznikaji v posledni dobe jako "novovyrobky" v laboratorich. Zaradit je nekam temer neni mozne. To jsou caje aromatizovane, mrazene instantni caje, nebo anaerobni oolongy z Japonska (s chuti cervenych caju), ktere ted' dobyvaji Taiwan. Pokud narazite na takoveho "cajoveho Golema" tak radej utecte. Me znami odbornici z Ciny tomu rikaji "cajove opice". A odbornici z Ruska v tom spatruji "satanismus v caji".

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 15:56
od Dzin Tea Racer
No uvidime popřemýšlím, ale tak klasifikaci dle oblasti už sem navrhoval, Wu Yi, Anxi, atd...
Myslim že by to bylo přesnější a pak další kategorii jako archivní a ostatní.. uvítám další navrhy. :-)

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 16:35
od maxi-m.a.o.
Podle me nema cenu vynalezat neco noveho tam kde to existuje uz cela stoleti. V Cechach je tradice piva a kazdy z nas muze o tom neco vykladat v zahranici. V Cine je tradice caje a maji na to pevne trideni, vymyslet lepsi zpusoby se da, ale nemyslim, ze to bude zdarily pokus. Klasifikaci caju se venuju uz dlouhou dobu, jeste u Jina jsme se rozhodovali jak to podame. V Neotea se pracuje velmi profesionalne na cele encyklopedii caje, a porad se presvedcujeme, ze nic noveho v teto oblasti nezavedeme. Trideni dle odstinu a fermentaci u caju je jako trideni dle barev u hliny, povede jen ke zmatkum.
Takze muj navrh vlastne neni navrh a neni muj. Jen rikam jak by to spravne dle tradicniho nazirani melo byt.

Jinak zjisteni oblasti puvodu a odrudy listku je klicove u kazdeho caje. Toto prvni vec na kterou se vzdy u caje ptam - "misto" a "druh". Dle toho si domyslim zbytek, s tim jaci jsou moderni cinsti obchodnici nejde vubec neco rict o caji dle tech nazvu co jim davaji... Asi tak v polovine pripadu ty caje nejsou spravne pojmenovane a hlavne prelozene. A kdyz vim odkud je a znam listek tak vim presne o co se jedna.

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 17:06
od Dzin Tea Racer
No v tom se shodnem, právě proto jsem navrhoval třídit dle původu, ale ono to ne vždycky je u čaje znát, nebo spíše je známo, pokud vím tak v teanetu na webu to maji jen jako oolongy :-) a dokonce smíchané taiwan a čínu dohromady....
Hlavně já chci zachovat tradiční dělení, takže uvidíme ještě co a jak.

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 17:29
od maxi-m.a.o.
V Teanetu je to kvuli tomu, ze Jin chtel na strankach usetrit. Info od Jina mas vetsinou kvalitni, ale ta snaha usetrit to hodne casto kazi... Takze 5000,- za stranky, ktere ani moc dobre nefunguji, a nesli tam udelat nejake podkategorie. Tenkrat to byl boj vubec nejake aspon' trosku fungujici stranky udelat ;)
Je to ale pravda, ze pokud chybi info o puvodu tak je to tezsi. Ale pokud se vyznas v caji a mas hodne vyzkouseno, tak si myslim, ze to poznas bez problemu (aspon' priblizny puvod) sam. ja pokud ochutnam "bai hao" tak urcite poznam zda je pravy nebo cinsky, ale ovsem jstli je ze Xin Zhu nebo Miaoli tak to uz nereknu (vsak je to taky jen 100km od sebe snad...). Ale rozlisit ve velkem ty 4 skupiny jde hodne snadno. Jediny problem muze byt jen s lao oolongy (ale i tak to jde) nebo s caji zvlastnimi (hlavne novovyrobky jako gaba oolongy atd).

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 17:38
od Dzin Tea Racer
maxi-m.a.o. píše:V Teanetu je to kvuli tomu, ze Jin chtel na strankach usetrit. Info od Jina mas vetsinou kvalitni, ale ta snaha usetrit to hodne casto kazi... Takze 5000,- za stranky, ktere ani moc dobre nefunguji, a nesli tam udelat nejake podkategorie. Tenkrat to byl boj vubec nejake aspon' trosku fungujici stranky udelat ;)
Je to ale pravda, ze pokud chybi info o puvodu tak je to tezsi. Ale pokud se vyznas v caji a mas hodne vyzkouseno, tak si myslim, ze to poznas bez problemu (aspon' priblizny puvod) sam. ja pokud ochutnam "bai hao" tak urcite poznam zda je pravy nebo cinsky, ale ovsem jstli je ze Xin Zhu nebo Miaoli tak to uz nereknu (vsak je to taky jen 100km od sebe snad...). Ale rozlisit ve velkem ty 4 skupiny jde hodne snadno. Jediny problem muze byt jen s lao oolongy (ale i tak to jde) nebo s caji zvlastnimi (hlavne novovyrobky jako gaba oolongy atd).


No právě o penezich to nekdy je no :-)
Každopádně si myslim že to dáme nejak kvalitně dohromady!
Můžu tam udelat kategorii nezařazene a společně ty čaje pak můžeme určit.
Každopádně dělit na svetle a tmave je zavadející, treba Mao Xie ( ochmyřený krab ) jsem videl jak v světlé tak tmavé podobně. O velmi známem oolongu z Anxi Tie Kuan Yin ani nemluve, novodobá kytičková varianta ve srvonání s tradiční tmavou varinatou jsou jsou toho důkazem.
Zkusím to až bude čas lépe rozdelit, snad to zmáknem.
Zatím bych to viděl tak že dle oblastí, a roku.
Lao Oolongy bych asi dal zvlášť, ovoněné také. Novodobé nevím, GABA je treba super ale to co jsi popisoval ty pokusy prznení čaje snad ani uvádet nebudu....

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2009 19:27
od maxi-m.a.o.
jj, presne tak. Pokud jde urcit tak dle oblasti, s "lao" skupinou muze byt obcas problem, ale pokud budou zvlast' tak tim se to vlastne dokonale vyresi. Jinak tady ty moznosti prazeni (ztmavovani) caje jsou rozsahle. Jin napr. svou nejlevnejsi Tie Guan Yin dava jeste na 25% opect (nevim zda to dela porad, pred lety ano). tak dle barvy by se potom mel radit kam? Do bezovych? ;) Mas pravdu, takovych ukazek je milion...

PříspěvekNapsal: 6. 3. 2009 21:51
od Dzin Tea Racer
Tak rozděleno :-)

PříspěvekNapsal: 7. 3. 2009 15:44
od miroš
No zdá se to být přehledné a praktická mapka k tomu,myslím že problém je vyřešen.Povedlo se :)