Stránka 1 z 2

Kde mají dobrou tradiční TGY?

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2010 12:58
od Pooh
Tak nadpis asi hovoří za vše :-) Jen prosím piště ty s opravdu tradičním pečením, nikoliv zelené, které taky mohou být velmi kvalitní, ale prodejce je leckdy označuje za tradiční.

Pokud by to byla reklama, klidně napište SZ.

Děkuju :-)

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2010 13:00
od Pooh
Ještě jsem zapomněl upřesnit - spíše kde ji mají na prodej. V čajovně si ji rovněž vychutnám rád, ale především bych měl zájem tento čaj popíjet doma :-)

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2010 13:31
od Dzin Tea Racer
Tradični TGY má pan Prachař na LongFeng.cz, včera jsem ji zrovna pil. Jinde jsem ji ani zatím nevidel.

PříspěvekNapsal: 24. 1. 2010 14:56
od Pooh
Děkuju pěkně, při příštím nákupu to povedu v patrnosti na svém seznamu :-)

PříspěvekNapsal: 28. 1. 2010 20:23
od Gwynnbleid
Ja som teraz kupil tradicnu, tri roky archivovanu TGY z Tealandu a je velmi dobra :)

PříspěvekNapsal: 28. 1. 2010 20:56
od Dzin Tea Racer
To je asi ona, berou z LongFengu, hod mi link, poznam ji.

PříspěvekNapsal: 29. 1. 2010 14:47
od Gwynnbleid
este to nema nafotene, ale vola sa to TGY Traditional, je to archivny z roku 2006, silne peceny a stoji 5-6 eur za 50g

PříspěvekNapsal: 29. 1. 2010 23:08
od Dzin Tea Racer
Je to tahle?
Link

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 14:36
od Gwynnbleid
bude to asi ono :) exkluzivny cajik, velmi rozmyslam ze si nakupim do zasoby. v zabruske by to malo vydrzat hodne dlho nie?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 18:15
od Dzin Tea Racer
Ano mám ho také v zásobě, ale nejlepsi je ho dat do Yixingu, proste ho dej do dozy z yixingu a bude se jen lepsit. :-)

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 18:27
od Pooh
Moment :-) Tak tohle mě zajímá blíže. Dóza z Yixingu je tedy vhodná na tradiční TGY? Četl jsem že například Shui Hsien a jiné útesové "pečené" Yancha se do Yixingové dózy nehodí, protože ztratí postupně chuť a aroma. Doporučovali dózy z porcelánu (vakuově zajištěné).

Jak je to s TGY? :-) Jen dát do Yixingu a nestarat se? Jednou za čas by se ale měla znovu péct, je to tak?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 18:32
od Dzin Tea Racer
Tak názorů je více. Hlavne jde o to mít toho čaje více 100g na archivaci je málo, ano lze dat a zakonzerovat a pripadne prepražit. Já je mám v Yixingu, oni potrebují dychat. A mam z nich radost, nejlepší je vlastní zkusenost. Zkus a uvidíš.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 18:36
od Pooh
Tak zkusím jedině rád :-) Po dóze na nějakého svého favorita se už rozhlížím nějakou dobu a myslím že tohle by byla dobrá volba. Když už s tím má někdo takovouhle zkušenost, nebránil bych se. Upřímně řečeno mi to k těmto tradičním čajům sedí, ten Yixing, ale trochu mě zmátlo to co jsem četl, psali to lidé kteří čaji dost rozumí..Ale ano, jak říkáš, názorů je více a není nad vlastní zkušenost.

Ještě se chci zeptat, když budu mít dózu menší, tak postačí i méně čaje? Odvíjí se to "potřebné minimální množství" od velikosti? Jaká velikost je na tyto čaje ideální?

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 18:57
od Dzin Tea Racer
No ideální je proste mit plnou dozu. Ale třeba když jsem mel TGY 2005 traditional, tak teprve v Yixingu se rozvinula ta krasná chut archivních oolongů ( Lao Yan Cha ). Ale pokud jej chces skladovat na vice let tak se to dela tak že se kolem vička keramicke dozy dá provazek a ten zaleješ voskem. Ale pokud skladujes na pití, tak v Yixingu. :-)

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 20:10
od Pooh
Děkuju za rady :-) Zatím si myslím neodolám a delší skladování bych si zatím moc nedával..možná časem, i když ironie je že čím dřív člověk začne.. :smile: No jo :-)

A co útesové čaje z Wu Yi? Nechci zakládat nové téma, tak jen ve stručnosti - hodí se také do dózy z Yixingu? Já že mám tyto čaje velmi rád.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 20:16
od Dzin Tea Racer
Prakticky všechny čaje se hodi do dozy z Yixingu, puery oba shu i sheng, Yan Cha, ale i Liu An, Liu Bao, zkrátka cokoliv. Yixing je vec co k čajům patrí. :-)

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 20:49
od Stan
:-)
Ještě než to začnete číst, upozorňuji, že nechci rýpat! Jde mi jen o trochu jiný úhel pohledu.
Souhlasím s Dzinem, že čaji to prostě v Yixingu sluší. Patří k sobě. To nechci ani v nejmenším zpochybňovat. Možný "problém" vidím někde trošičku jinde. Ačkoli jsem měl v rukou mnoho takových dóz ( a jak je v Číně časté, mnohé se jen Yixingově tvářili), bohužel, jejich obecným problémem těsnost. Některé originály dokonce postrádají jakékoli těsnění vůbec, ty jsou určeny na Puerh, který potřebuje dýchat a na jihu Číny se takto zrání dokonce záměrně urychluje.
A navíc, jestli mikroklima těchto dóz ( nepochybně velmi specifické) prospívá všem čajům, to bych si netroufal tvrdit. Ačkoli mám dózy z Yixingu také, na skladování čaje je většinou neužívám. Berte to, prosím, jako můj naprosto subjektivní názor. :-)

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 20:55
od Dzin Tea Racer
To je pravda viděl jsem hodně dóz co kolem Yixinské hlíny ani neletěli :D Každopádně poctivá doza ma tesné víčko, já mam dozy co mají i 2 víčka :-) Velmi prospívá v techto dozach klima Liu Pao a Liu An spoku s shengy. Po 3 letech pokusech již vidim vysledky.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 21:14
od Stan
Jo, o tom vůbec nepochybuji. U těchhle čajů to je ta správná volba. :-)
Pokud si mohu dovolit takový malý "jihomoravský" příměr v Yixingu při skladování probíhá něco na způsob mikrooxidace, stejně jako u dubových sudů při zrání červených vín. Technologický krok dosud uměle nenapodobitelný (ikdyž pokusů je mnoho). A dubové dřevo to umí různou měrou, takže nejde jen o pošetilý snobizmus, když si výrobce kupuje sudy výhradně z francouzského dubu!! A jsou vína, pro které tahle technologie dobrá není.

PříspěvekNapsal: 30. 1. 2010 21:17
od Dzin Tea Racer
To je pravda, každé chce svoje. :-) Nejlepsí je to zkusit a vysledek je mira uspešnosti.

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2010 00:24
od Pooh
Zajímavé :-) Právě že Pchu-erhy jsem chtěl do těch dóz nejvíc a myslel si, že to je hloupost, protože potřebují určité klima, teplotu, vlhkost, .... Tak asi si udělám radost a koupím něco na shengy :D

A mohou v jedné dóze být starší i mladší? A kam ji tak umístit v bytě?

A myslím, že otevřená kritika jen v tomhle prospěje.. bez ní bychom pili z květináčů kompostované listy s označením "stoletý Pchu-erh :-) " ..myslím, že v dnešním čajovém světě platí hodně "dvakrát měř.." :-) O to víc potěší prodejci, kteří se vyznají a berou to z opačného konce..nebo začátku :-)

PříspěvekNapsal: 31. 1. 2010 01:11
od Dzin Tea Racer
Tak mohou byt a je to dobre že jsou spolu mladé i stare shengy, ale radeji v puerothece s vlhkostí, ale zraji i v yixingu ...

PříspěvekNapsal: 3. 2. 2010 00:13
od Pooh
Puerhotéka bude, ale časem :-) Prozatím to vidím na ty dózy..pro začátek jedna Shu a jedna Sheng :D
Už se nemůžu dočkat, až odklopím víčko a bude se linout vůně.. :-)

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2010 18:07
od maxi-m.a.o.
Zdravim vsechny! Long time no see, jak se rika :)

Jen bych se tu chtel podelit o vlastni zkusenosti se skladovanim.
Pu Erhy uz neresim, vse to tu jiz zaznelo - yixingske dozy, puerhoteka, vlhkost... S tim vsim naprosto souhlasim.

Spis k Yan Cha bych neco dodal. Psal o tom na svem blogu Stephane Erler: (http://teamasters.blogspot.com/2010/01/ ... asted.html)
Zkousel to sice s prazenym Bao Zhongem, ale vyjadruje se tam i k utesovym cajum. Dle nej, je nejlepsi skladovat je vzduchotesne v porcelanu. Yixing pri delsim skladovani redukuje jejich vuni.
S timto nazorem se naprosto ztotoznuji. Mel jsem tu moznost sledovat jak se chut' techto caju meni casem v yixingskych dozach. Nejdriv jsem to pozoroval behem prace v Teanetu, ale hlavne potom v Neotea. Pokud jsou tyto caje skladovany v puvodnim baleni a do dozy prijdou "pred prodejem", jen jim to prospeje, rozvoni se, atd. Ale pokud jsou skladovany v yixingske doze vic jak pul roku zacinaji postupne ztracet vuni a chut'.

Kdo byl v Neotea urcite si pamatuje obrovskou sbirku yixingskych doz Jiriho. Vcetne velmi kvalitnich doz s dvojitym vickem atd. Na zakazniky to pusobi mimoradne dobre. Ale na jine caje nez Hei Cha, pri delsim skladovani bohuzel ne. I u Yan Cha po roce jsem pozoroval ztratu vuni a chuti. V pripade jinych caju (bohuzel byly v nich i bile a zelene caje) to byla naprosta katastrofa. Doma to mam podobne, vzduchotesny porcelan pri delsim skladovani zachova ty caje lepe. Do yixingu je davam (pokud mam tu moznost) nekolik dnu pred pouzitim.

V podstate to Dzin jiz napsal o delsim skladovani wu-longu. Ale chci dodat, ze vztahl bych tento postup i na utesove wu-longy. A ze pod delsim skladovani z vlastnich zkusenosti bych chapal cas presahujici pul roku.

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2010 18:19
od Dzin Tea Racer
Ahoj maxi, máš chvilku pauzu od učení? :D
No jeste tu je jeden fakt ktery by se dal zohlednit. Pražené a preprazované Lao Yan Cha a Yan Cha, mají často v sobe tak velky " oheň " že vydychání v Yixigu je pro ne naprosto ideální. Jde také o to jak rychle to dotyčný vypije. Mě moc nevydrží :D Neco dávam do tmaveho skla se zabrousenym uzáverem, ale stejne to vše vypiji...