Feng Huang - Fénixové čaje

<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 3. 1. 2015 17:38

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Pokud vím, tak od Shengmu bere třeba Daruma v Praze na Karlově náměstí. Balení od pohledu jako 2012, ale napsal bych panu Vaňhovi a on ti rád řekne.
<<

Skaretzky

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 28

Registrován: 3. 1. 2015 11:31

Příspěvek 3. 1. 2015 23:40

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Díky, poptám se.
<<

wigwam

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 35

Registrován: 2. 6. 2012 04:17

Příspěvek 31. 3. 2015 22:24

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Ahojte, momentalne sa snazim dat dohromady uceleny clanok o Dancongoch. Zatial mam kapitolu o historii, tak ju sem davam, budem rad za akekolvek pripomienky.

Okolí Fénixové hory je od nepaměti obýváno lidmi Še, jedním z čínských etnik. Staré přísloví praví: „Kde žijí lidé Še, tam se také pěstuje oolong“. Není známo, kdy a za jakých okolností vznikl první částečně fermentovaný čaj. Není ani známo odkud se vzal název oolong. Existuje pouze množství klasických čínských legend a potom několik střízlivějších teorií - jedna z nich tvrdí, že právě Fénixová hora byla místem, kde oolong poprvé spatřil světlo světa. Ať už je to pravda nebo ne, jisté je, že výroba čaje v této oblasti má nesmírně dlouhou tradici – předpokládá se zhruba 1000 let. Za vlády dynastie Jižní Sung ve 13. století si obyvatelé hory všimli divoké sorty čajovníku, u kterého jsou konečky mladých výhonků světle načervenalé, nazvali proto tento druh 红茵茶 [chung‑jin čcha], „Červený polštářek“. Vyzkoušeli z něj udělat čaj a zjistili, že je lepší než do tehdy používané sorty. Chung-jin čcha se také ukázal být velmi životaschopný, rostl i v nejvyšších polohách Fénixové hory, dobře odolával mrazu i suchu, chorobám i hmyzu. Začal se tedy pěstovat a později se velmi rozšířil.

Legenda praví, že když Sungský císař Čao-ping prchal před armádami Mongolů, vydal se také k Fénixové hoře. Cestou nahoru dostal žízeň a místní lid ho pohostil čajem Chung-jin. Císař jej pochválil a shledal výtečným. Na základě této legendy se čaj přezdívá také 宋种 [sung‑čung], „Sungská odrůda“.

Po objevení Chung‑jin čcha obyvatelé Fénixové hory začali tuto sortu čajovníku pěstovat, rozmnožovat a šlechtit a tak vznikla jeho „zdomácnělá verze“, čajovník s názvem 水仙 [šuej‑sien], neboli „Vodní víla“. Zdá se, že tento čaj nemá nic společného s Vodní vílou z provincie Fu‑ťien, název se zde začal používat až v 20. století. Původní jméno tohoto vyšlechtěného kultivaru je 鸟嘴 [niao‑cuej], „Ptačí zobáček“, patrně kvůli tvaru lístků. „Ptačí zobáček“ tomuto čaji říkali místní po několik staletí a i dnes je možné potkat tento tradiční název.

Název tan‑cchung se objevil taktéž relativně pozdě a původně označoval čaj sklizený ze samostatných stromů kultivaru šuej‑sien, které měli výjimečné kvality, zejména chuťově se nějak lišily od průměru. První písemná památka na tento název je prý tabule z čajové tržnice z roku 1955. Čaj tan-cchung si zjevně získal velice dobrou pověst, a proto, podobně jako tolik věcí v Číne, prodělal jakousi „významovou devalvaci“. Jinými slovy: název, který byl v minulosti vyhrazen pouze pro naprosto výjimečné čaje, se dnes stal univerzálním označením oolongu z Fénixové hory.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 4. 5. 2015 12:35

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 730

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Liptovský Mikuláš

Příspěvek 3. 1. 2017 10:39

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Tu je ešte niečo: https://www.youtube.com/watch?v=jXYFbWHHRXs

Neviete prosím ako znížiť horkosť u týchto čajov? Je to pre nich typické alebo ich zle pripravujem?

Používam 5-6g/100ml, aquaphor alebo voda z prameňa, 90-100°C, lúhovanie: naparenie, oplach, 20, 15, 30, 50... v zhongu.
Skúšal som znížiť teplotu, množstvo a aj čas, ale stále je v prvých 2-3nálevoch horkosť, ktorá prekrýva chuť.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 3. 1. 2017 10:50

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

No jestli jsi zkousel laborovat s teplotou, davkovanim a louhovacim casem, tak ti zbyva jen jedno - laborovat s vodou :) Z mych zkusenosti DC caje horknou az pri pozdejsich nalevech. Zvazil bych i kvalitu caje.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 730

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Liptovský Mikuláš

Příspěvek 3. 1. 2017 10:56

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Diky. Mal som viacero Dan Congov, kvalitných a všetky sú pre mňa horké :D Hlavne 1. a 2. nálev. Voda aj čaj je určite v poriadku. Skúsim sa ešte pohrať s množstvo a časom.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 3. 1. 2017 11:10

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Tu vodu bych nezatracoval - zkus s filtraci / bez filtrace, z konvice, z litinky, z kaminek :) Me nejlepe vychazeji na vode z kaminek a konvici z cervene hliny :) Mnozstvi caje dej spis mensi az male.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 3. 1. 2017 16:43

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

Zkus více čaje a kratší nálevy. Vodu zkus paradoxně tvrdší, musíš si s tím pohrát.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Davčcha

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 491

Registrován: 30. 12. 2013 22:03

Příspěvek 7. 1. 2017 23:00

Re: Feng Huang - Fénixové čaje

FarKy píše:
Neviete prosím ako znížiť horkosť u týchto čajov? Je to pre nich typické alebo ich zle pripravujem?



Nu, musíš použít postup chao zhou gong fu cha. Ten je přímo určen na horší oolongy. Tzn. malou konvičku/gaivan, a tím myslím fakt malou, 60 ml cca. A narvat ji z 80 % čajem (poměr list:voda 1:15 - 1 g na 15 ml cca). A pak postupovat systémem touch and go. Tedy oplach, a dál zalejt-vylejt. Jak chuť nálevu slábne, lze i trochu přidávat času. Ale je to voňavá fena, takže to nejzajímavější dostaneš ven tak v prvních cca třech nálevech a pak už moc nemá smysl se s tím trápit. Tady jsem to shrnul: https://prekvapenycajem.wordpress.com/c ... -pripravy/
Předchozí

Zpět na Polozelené - Wu Long, Yan Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz