Stránka 1 z 1

Domácí pečení - roastování oolongů.

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 16:42
od Dzin Tea Racer
V tomto vláknu si můžeme sdělovat své poznatky a zkušenosti s pečením vlastních čajů. :-)
Čaj tím získá " tmavé " a vznešenější chute...
Ideální je mít domácí roaster :-)
Třeba časem. :-)

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 18:09
od maxi-m.a.o.
Tak roaster bych vyzkousel rad.
Jinak"vznesenejsi" neni uplne stastny pojem :D zalezi jak se povede :smile:

Jinak, nejake zkusenosti:

Fenix (Gui Hua Xiang) na 15-20 minut pri 130-135 stupnich. Celkem v pohode, neprepalil se, "prazenost" pomerne citit, kvetinove tony zustaly.

Fenix (stejny) asi pri 100 stupnich na 10 minut, jen velmi nepatrne naznaky pecenosti.

Huang Jin Gui - asi 5-10 minut pri 250 stupnich - agresivni prazene tony, tmava barva nalevu. Pit se dal, ale nebyl jsem moc spokojeny. Mel nejakou pachut', ktera se pri domacim prazeni projevuje kdyz to clovek prezene...

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 20:47
od Dzin Tea Racer
maxi-m.a.o. píše:Tak roaster bych vyzkousel rad.
Jinak"vznesenejsi" neni uplne stastny pojem :D zalezi jak se povede :smile:


Tak o nepovedenych radeji nepsat. :-)

Já osobně teda mám radeji nižsi teploty a delsí časy. Už jsem to dlouho nezkousel, neni material. :-)

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 21:28
od maxi-m.a.o.
No, s tim naprosto souhlasim. Take se mi zatim nejvic osvedcily nizsi teploty a delsi casy.

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 21:41
od Stan
Ať máte o čem přemýšlet. :-)

http://stan1.rajce.idnes.cz/Cina/#DSC_0138.jpg

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 22:48
od Dzin Tea Racer
Stane, domácí říkám :D

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2010 23:01
od Gwynnbleid
ja som skusal roastovat len na panvici a konkretne Huan Guan Yin Competition. petnast minut za casteho obracania, na teplotu som si daval pozor, panvicu som rozohrial a potom uz len kratkodobo nechaval na minimalnom ohni. Tymto "pecenim" som dosiahol presne co som chcel- minimalizovanie zelenych tonov, ktore mi tam vadili a pridala sa lahka pecenost- asi ako ak ste pili Aged Tree TGY semi baked

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 00:26
od maxi-m.a.o.
Na panvi jsem delal myslim Si Ji Chun, ktery byl uz hodne stary. Vlastne prvni muj pokus o prazeni, ale potom jsem to jeste pekl. Skoncilo to v podstate jako Huang Jin Guj, co jsem pekl prudce v troube. Tak mi prislo, ze panev je tak trochu loterie, ale asi jde o zkusenost...

A jeste jsem jednou delal prazeny Sheng, nejdriv jsem ho naparil (byl to kousek placky), potom prazeni a peceni. Zjimave to bylo, ale nic extra ve vysledku.

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 15:20
od Stan
Mám k tý almaře ještě nafocený a popsaný celý postup. Včetně teplot. :-)

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 15:27
od maxi-m.a.o.
Sem s nim :-)

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 16:08
od Dzin Tea Racer
Stále to tu není :D

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 22:08
od Stan
No a nebude. Pokud chcete tak privátně. Nic nechci zamlčovat.
Chci se vyhnout diskusím.....např.....takhle to v literatuře nepopisují......na webu jsem četl, že to je jinak.......můj dobrý kamarád znalec ,říkal že se to dělá takhle.......a ne takhle.........................
Předkládám to, co jsem viděl, zaznamenal a popsal.
Nemám zájem o žádné třenice.

PříspěvekNapsal: 5. 3. 2010 23:53
od maxi-m.a.o.
Trenice by asi nebyly. Chapeme, ze jsi jen nestranny pozorovatel, navic vsichni vime, ze Cina je obrovska a ruznoroda zeme. Z jedne takove pochazim, vic ze mozne je VSECHNO, a na vsechny zpusoby, a nikdo neni takovy znalec aby o vsem vedel. Ala na druhou stranu Te celkem chapu...

PříspěvekNapsal: 6. 3. 2010 08:52
od Stan
Díky moc Maxi. Tohle přesně jsem měl na mysli. Neberte to, prosím, osobně. Rád se o jakékoli informace podělím. Pouze si už jistou dobu vybírám s kým. :-)

Re: Domácí pečení - roastování oolongů.

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2019 19:30
od nerow
Peču si oolongy na zbytkovém teple z kamínek na dřevěné uhlí v košíku od Liu Anu. Už jsem si takto udělal úplně všechny světlé oolongy co mám doma a paráda. To sálavé teplo z dřevěného uhlí tomu prostě dá úžasný charakter. Takto to může vypadat.

Druhou možností, co využívám je pečení suchým vzduchem, který prostupuje skrze košík Liu Anu z amerik.