Stránka 1 z 1

2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin - Archivace

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 19:43
od Mykotoxin
Všechny zdravím a opět mám ozátku :).

Chutnal jsem vzorek tohoto čajíku a musím říci, že mě zaujal (zachutnal). V daném e-shopu mají ovšem napsáno, že čaj je Stárnoucí oolong a z toho jsem jaksi zmatený. Až doteď jsem si myslel, že stárnoucí jsou pouze některé černé a Pu-ery. Proto bych rád poprosil o vyjasnění pojmu Stárnoucí oolong.

Popřípadě, kdybych si ho pořídil ve větším množství jak jej skladovat aby mu bylo fajn (neztrácel na chuti atd.).

Děkuji...

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 20:11
od joda
Stárnoucí oolongy jsou ty většinou silněji tepelně upravené, tedy už z výroby nějakým způsobem připravené na zrání, nejlepším příkladem může být právě tradiční silně pečená Tie Guan Yin, také jsem viděl zrát Dan Congy, taiwanské Dong Dingy a další čaje. Často se po určité době opět trochu přepékají a tím trochu oživí. Skladovat lze ve větším množství v temném prostředí se stabilní teplotou a vlhkostí a hlavně bez zápachu.

Ono pečení v čaji zanechá ovocné stopy a ohnivost, ohnivost se časem vytrácí a ovocné stopy a další chutě časem ještě více vystupují. Mám tyto čaje rád.

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 20:28
od Mykotoxin
Děkuji za vysvětlení. Čajík určitě ve větším množství zakoupím (opravdu byl mňam) obzvláště, když je tu ta možnost, že nebude ztrácet na chuti. Takže když si tento čajík pořídím a přijde mi domů v originálním vakuovém balení po 50g a těchto balení si dejme tomu pořídím více. Tak mám balení, které nebudu zrovna pít neotvírat a nechat v originálním balení jen skladovat v temnu a mimo ostatní pachy? A jak nejefektivněji uchovávat to balení které zrovna otevřu?

Nu a nakonec jen pro zajímavost. Jak píšeš/te ono to občasné přepékání se dá dělati i doma v domácích podmínkách a ještě k tomu to bude pro čajík dobré?

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 20:41
od joda
To přepékání se dělá většinou po letech, doma se udělat dá, ale riziko že se při něm čaj zmrší je poměrně enormní :-) Je rozdíl mezi skladováním například otevřeného balení než se dopije a dlouhodobým zráním - na dlouhodobé zrání to chce vždy velké množství čaje dohromady, dobré skladovavcí podmínky a samozřejmě za přístupu vzduchu. Na krátkodobé skladování je to víceméně fuk, stačí obyčejná dóza, nebo i pytlík ...

//edit: ještě podotknu, že moc zkušeností s dlouhodobým skladováním nemám, většinou se tyto čajíky u mne moc dlouho neohřály :-)

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 20:49
od Mykotoxin
Na to přepékání jsem se ptal převážně ze zajímavosti, zkouše to nebudu :-) .

Nu takže kdybych chtěl i nějaké to množství nechat dlouhodobě zrát tak jakým tedy způsobem a jaké pak to je přibližně to minimální (velké) množství? Oolongy se nechávají zrát tedy stejným způsobem jako Pu-ery tak jak je to napsáno zde na foru či jiným způsobem?

Děkuji za trpělivost s mými dotazy :-)

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 21:08
od joda
Podmínky na skladování bych viděl podobné, ano, možná bych u nich preferoval raději suché prostředí. Zrát se nechá dát odhadem od 200g, ale to spíš tahám z paty :-) Až si to přečte admin, určitě Ti k tomu také řekne své, neb má narozdíl ode mne zkušenosti :-|

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 22:52
od Dzin Tea Racer
Kdepak, oolongy zrají malinko jinak.
Je dobré koupit nejakou dózu z porcelánu ( ne yixing ten k tomu není dobrý )
naplnit ji uplne plnou a hermeticky uzavrit. Dát do stabilní teploty. Vlhkost se tam dostat nemůže. Je dobre zalít víčko voskem a dat tam provázek, pak se to dobre otevře ;-)
Přepražuje se to až po letech. Nemusí to být vůbec nutné přepražovat.

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 23:27
od joda
Zalití voskem bych spíš viděl na dlouhodobé uchování, ale pokud jej chci nechat zrát, tedy chuťově měnit, například zbavit trochu té ohnivosti u některých, tak to chce nechat pár let přístup vzduchu, nebo ne? Jen se ptám, také pro své budoucí účely :-)

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 23:46
od Dzin Tea Racer
Nechat zrát a nechat vyprchat oheň, jsou diametrálně odlišné procesy. To bych nezaměnoval, ohledně zrání jsem odpověděl.

Re: 2008 Traditional Anxi Lao Cha Tie Guan Yin

PříspěvekNapsal: 13. 11. 2012 23:59
od Mykotoxin
Tož moc vám děkuji za odpovědi alespoň jsem zas o něco chytřejší. Ze dvě porcelánové dozy doma mám takže to alespoň s jednou vyzkouším (vosk, špagátek a nechet uležet ze prál let :D )

Archivácia

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2012 10:25
od Čajový Kameň
Dobrý deň,

v oolongoch sa zatiaľ moc nevyznám, ale chcel by som sa spýtať, že ako je to s ich archiváciou. Aké druhy oolongov sú vhodné na archivovanie, a ktoré nie? Ako ich skladovať?
Ďakujem :)

Re: Archivácia

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2012 12:04
od joda
Ahoj,
stačí se kouknout do fóra, hned ve druhém příspěvku pod Tvým se něco podobného řešilo, i když je pravda, že název příspěvku je matoucí :-)

viewtopic.php?f=4&t=873

K archivaci osobně vnímám jako nejvhodnější pečenější čaje - tradiční Tie Guan Yin, Wu Yi, Dan Congy, viděl jsem však i archivní taiwanské jako Bao Zhong, Dong Ding a dokonce i Ali shan.

Naopak jako méně vhodné považuji takové ty lehoučké Čínské jako moderní zelená kytičková Tie Guan Yin, Mao Xie či Ben Shan. I když předpokládám, že se najdou výjimky.

Zkušený však také nejsem, takže počkáme ještě na další reakce :-?

Re: Archivácia

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2012 12:33
od Čajový Kameň
Ďakujem, to vlákno som si z pochopiteľných dôvodov nevšimol :)

Re: Archivácia

PříspěvekNapsal: 2. 12. 2012 20:11
od wigwam
Ahoj, neviem ako v Číne, ale na Taiwane je archivácia oolongov pomerne obľúbený šport. Videl som archivovať iba tradičné (pečené) oolongy, ale možno sa dajú aj tie nepečené, neviem... Taiwanci skladujú oolongy v keramických dózach (vraj tá dóza musí trochu dýchať, ale nie príliš málo alebo príliš veľa :)). Videl som dózy neglazované, ktoré by mali teda dýchať celým povrchom a dózy glazované (tie potom stoja na nožičkách a majú neglazované dno -- môžu dýchať dnom). Každá dóza sa pravdepodobne hodí na iný čaj, zrejme čím pečenejší čaj, tým vzdušnejšia dóza. Raz za pár rokov sa čaj z dózy vyberie a dopečie. Väčšinou sa jedná o väčšie dózy, na množstvá čaju rádovo v kg.

Asi by sa dali získať aj podrobnejšie informácie o TW postupoch, otázka ale je, či by to vôbec v našich klimatických podmienkach fungovalo rovnako. Pán Jiří Melzer (tea-experience.cz) robí sem-tam v ČR ochutnávky oolongov a myslím že toho vie dosť aj o archivácií. On tvrdí, zjednodušene povedané, že vhodný čaj je možné archivovať s dobrým výsledkom aj vo vakuovom sáčku (v akých sa TW oolongy predávajú). Chcel by som to niekedy vyskúšať, ale neviem či nájdem dosť trpezlivosti :)