Stránka 1 z 2

Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 12:49
od Kazisvet
Ahojte. Dne som sa rozhodol že si miesto svojho obvyklého zeleného čaju kúpim aj nejaký čierny. Rozhodol som sa pre tieto:

Golden Nepal - FTGFOP1 first flush
Ceylon OP - Dimbula Uduwela
Assam Achabam - TGFOP1

A mal by som na Vás tri otázky.

1. Čo prosím znamenajú tie rôzne písmená v názve? [ FTGFOP1], všimol som si ich aj pri inych čiernych čajoch a neviem čo znamenajú.

2. Príprava čierneho čaju je taká, že sa vážne zaleje vriacou vodou a luhuje sa podľa potreby?

3. Je teda možné zaliať čierny čaj, viackrát podobne ako zelený čaj?

Ďakujem Vám velmi pekne za odpovede.

// Edit: Dzin Tea Racer: Přejmenováno a přesunuto :-)

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:21
od Dzin Tea Racer
Zdravím,
tak předně: Ty čaje co popisujes nejsou černé, ale červené! Takže to presunu do příslušne sekce.
1. Je to deklarace listu
2. V podstatě ano, ale zkus co uvadí vyrobce je to pro každý čaj jiné.
3. Ano nějaký ano. :-)

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:24
od Kazisvet
Červené?! ako je to možné? Kupoval som tieto čaje v Oxalise, a tam je uvedené že "pravý sypaný čierny čaj". Aký v tom je teda rozdiel?

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:31
od Dzin Tea Racer
Jsou to čaje označovány jako Hong Cha to znamená červene čaje v prekladu. To je zásadní omyl ktery se bude dlouho napravovat, proste tady to obchodnici pojmemovali špatně. Podívej se na náš web tam je vše snad srozumitelně popsáno. Ono se toho píše hodně, nesmíš všemu veřit. Myslím že všechny odpovědi najdeš na stránkách, určitě i jednotlivé čaje s popisem a připravou. Jinak doporučuji nakupovat kvalitní čaje, a tam co píšeš je to s kvalitou velmi kolísavé. Už ani nemluvím o zásadní chybě kde Hong Cha je považován za černý čaj...

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:34
od Kazisvet
No smola je že ja nemam možnosť si vyberať predajcu čajov. U nas na okolí je iba Oxalis. A teda neviem ako inak by som si vedel zabezpečiť, kvalitný čaj. Ok idem si poriadne popozerať tieto stránky a hádam sa dozviem aky je zásadný rozdiel medzi čiernym a červeným čajom.

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:45
od Dzin Tea Racer
Máš možnos po internetu prece, já takto kupuji čaje nejvíce :-)
Podivej se na web do sekce sorty :-) tam jsem to popsal jaký je rzodíl mezi fermentaci a oxidací, problem je v tom že v čínštine je pro tyto 2 procesy stejný název tak se to malinko plete...

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 15:58
od Kazisvet
A inak dá sa povedať, že červený a čierny čaj majú podobné priaznivé učinky na organizmus? Viem, že zelený a čierny čaj sú si podobné čo sa týka obsiahnutých látok, ale neviem ako je to s červenými čajmi.

PříspěvekNapsal: 23. 4. 2009 16:02
od Dzin Tea Racer
Jiné učinky ale i podobne, každy je uplne jiny čaj takže je mam pochopitlne popsány jednotlive.
Jiná technologie, jiny kultivar i specifika = rovná se jiné učinky i jiná chut...

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:41
od Gwynnbleid
Kazisvet píše:A inak dá sa povedať, že červený a čierny čaj majú podobné priaznivé učinky na organizmus? Viem, že zelený a čierny čaj sú si podobné čo sa týka obsiahnutých látok, ale neviem ako je to s červenými čajmi.


no cerveny caj je vlastne to co si vacsina ludi predstavuje pod ciernym cajom. to je cinske delenie. inak napriklad oolongy sa v tomto deleni oznacuju aj ako modro-zelene

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:44
od Kazisvet
Asi ja radšej ostanem pekne pri zelených čajoch :)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:49
od Gwynnbleid
Kazisvet píše:Asi ja radšej ostanem pekne pri zelených čajoch :)


to by bola skoda :) vyskusaj si niaky cerstvy Darjeling First flush a zistis ze aj v ciernych cajoch sa skryva veeela dobreho

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:53
od Dzin Tea Racer
To je chyba se takle omezovat. :-)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:55
od Kazisvet
Áno, ale možno to hovorím iba preto, že teraz v týchto letných dňoch by som si asi taký "ťažký" čaj veľmi nevychutnal. :)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 16:59
od Dzin Tea Racer
No dobre ale takové Liu Pao je delané prave pro tohle období, je dělano vyložene aby osvežilo, méně oxidové oolongy také, sheng puer a navečer neni nic lepsiho než Vodni víla :-)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 17:02
od Kazisvet
Verím tomu že každý čaj si nájde svojho fanúšika. Ja osobne som prednedávnom doma začal pestovať Medovku lekársku a Mätu priepornú a už niekoľko dní si užívam ich príjemnú a osviežujúcu chuť :)

PříspěvekNapsal: 5. 8. 2009 17:07
od Dzin Tea Racer
Souhlasím, ale nezavrhoval bych neco co jsem neochutnal, mohl by jsi pak litovat, ikdyž i já zelené piji ve větší míře. :-)

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 2. 6. 2013 22:59
od FarKy
Mna by zaujimalo, ze ci treba na cervene caje prevarit vodu? ked nie, tak kedy viem kde je ta hranica, ked mam zastavit rychlovarnu konvicu aby sa voda nedostala do varu? kolko a ake velke musia byt bublinky?

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 2. 6. 2013 23:04
od Dzin Tea Racer
Prakticky na nic se neprevaruje voda :-)
Odpozoruj kdy se voda vaří, ty bubliny mohou vypadat jinak pokaždé. Takže to musis odpozorovat u Tvé konvice. Pokud se bude chvilinku varit, tak u červeného čaje nevadi. Pripadne zainvestuj pár desetikorun do teploměru.

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 2. 6. 2013 23:13
od FarKy
Dakujem za extra rychlu odpoved :) nie dakujem, mozno casom, odhad mi zatial vzdy vysiel :)

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 3. 6. 2013 20:31
od FarKy
Tak dnes som skusil neprevarit vodu a je to naozaj ROZDIEL, samozrejme k lepsiemu :) Cez prevarenu som mal z toho caju taky mdly pocit, ako keby nieco branilo uvolneniu tej chuti, ale pri neprevarenej vode ta chut vynikla uzasne. Uz sa neviem ockat ked si nacerpam vodu z kohutika na nasej chate v horach, kde mame makku vodu, ze aky to bude rozdiel pri zelenom caji :) a este viete ze som zaciatocnik... pred par dnami som prvykrat ochutnal Darjeeling Risheehat 2013 BIO - dal som cca 4g do 150ml a luhoval som vodou o teplote myslim okolo 90°C (nalial som 150ml vody z termosky do nahriateho zlievatka a pockal 1 minutu potom zalieval) a luhoval som cca 2 minuty, ale zdal sa mi ten caj, hlavne 1 nalev, trocha viac horky, chcem sa spytat ze ci to tak ma byt??? lebo neviem ako ma chutit DJ, kedze som ho prvykrat ochutnal len pred par dnami. Takze mal chutit ten 1 nalev naozaj horkejsie alebo som zalieval vysokou teplotou vody??? aebo som dlho luhoval??? dakujem :)

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 3. 6. 2013 20:44
od joda
Zkus experimentovat, trocha hořkosti je normální. Zkus teploty cca od 80° a kratší versus delší louhování. U FF právě většinou volím trochu chladnější vodu.

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 3. 6. 2013 20:46
od Dzin Tea Racer
Ano u FF dělám také chladnější vodu a vyhovuje mi to též. Připravuji to témř na gong fu cha. Jen chladnější vodu a pak teplejší na dalsí zálevy.

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 4. 6. 2013 21:59
od FarKy
Keby som chcel urobit DJ na Gong Fu ? da sa to? ze by som dal 8g na 1,5 dl a vobec vseobecne, ako zistim luhovacie casy na gong fu, aby som to nepreluhoval?? 5s, 25s, 45s... alebo 5s, 10s, 15s...?

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 4. 6. 2013 22:33
od Dzin Tea Racer
jj asi tak, pripadne dalsi nalev nechas treba dele, já bcyh prvni dal 20s a pak druhy 10s a pak pridaval... vodu tak 80°C, mozná mene, dle typu čaje..

Re: Pomoc s červeným čajom

PříspěvekNapsal: 5. 6. 2013 09:41
od FarKy
A este prosimvas co znamena to oznacenie pri cajoch? napr: Lot DJ 13/2013 alebo Lot DJ 06/13 ???