Stránka 1 z 1

Rize

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2011 13:16
od tomdo
Právě jsem se vrátil z Turecka, kde pořád všude všichni pijí rize, červený čaj. Samozřejmě jsem si půl kila přivezl... :-) Kouknul jsem do místního katalogu na přípravu a zdá se mi dost smrtící. Turci ho dělají v samovaru, designově čistším, než je ten ruský, ale funkčně asi stejném. Ve spodní části se praží a pak vaří samotný čaj, nesmírně silný, který se potom ředí vodou z horní části, načež se důkladně osladí. Samovar nemám, takže otázka: jak děláte rize? Napadlo mě vzít hrnec a uvařit hodně silný nálev a přelít do menší termosky a pak ředit normálně vodou z konvice. Co vy?

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 12. 2. 2011 14:53
od Gwynnbleid
ked robim rize, tak to neriedim, spravim tolko co vypijem :-) vacsinou to robim tak, ze na liter vody dam tak 15-20g caju, ten pred zaliatim oprazim v hrnci (opatrne, nespalit ho, budes vediet ze to je hotove ked ti bude cela izba krasne vonat od caju :-) ) a potom zaliat. presny cas ti nepoviem, zvyknem to nechat len tak, ale minimalne tych 5-10minut treba a potom samozrejme silno osladit :-)

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 3. 3. 2011 20:15
od dazda
ja /my/ robim takto - 5 - 7 g do hrnca (pouzivame nerezovu dzezvu), na miernom ohni prazit - neustale drzat, natriasat, kym to zacne citit aj druhy clovek v miestnosti.) odstavit, dosypat cca 5 - 8 polievkovych lyzic cukru (podla chuti), zaliat 0, 5 l vriacej vody, dobre premiesat, nechat luhovat 5 min, zliat.

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 10. 3. 2011 10:15
od Assam
Gwynnbleid píše:ked robim rize, tak to neriedim, spravim tolko co vypijem :-) vacsinou to robim tak, ze na liter vody dam tak 15-20g caju, ten pred zaliatim oprazim v hrnci (opatrne, nespalit ho, budes vediet ze to je hotove ked ti bude cela izba krasne vonat od caju :-) ) a potom zaliat. presny cas ti nepoviem, zvyknem to nechat len tak, ale minimalne tych 5-10minut treba a potom samozrejme silno osladit :-)

ja ho zas vždy urobím moc slabý, asi s inšpirujem tvojím receptom :-)

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 10. 3. 2011 13:00
od tomdo
Dnes to vyzkouším. Mám angínu a na jemné čaje to prostě není. Rize bude fajn. Jinak díky za zkušenosti!

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 10. 3. 2011 14:14
od Gwynnbleid
Tak potom povedzte ako vám môj recept chutil :-) len POZOR! to nieje pre jedného :-D ja keď som to pil tak vždy tak min 2-3ja sme boli, inak je to dosť tripy

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 11. 3. 2011 14:09
od tomdo
Recept vynikající! Jako zpátky v Turecku. Díky! Jinak já jsem to vypil víceméně sám... bez větších následků.

Re: Rize

PříspěvekNapsal: 18. 4. 2016 10:45
od Aldowin
inak je to dosť tripy ;;-)