www.zalozfirmu.cz

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Jaký způsob máte na přípravu před samotným nálevem?

Zalití horkou vodou a okamžité slití
7
41%
Napaření v horké konvičce
9
53%
Jiný a uvedte v thredu jaký!
0
Žádná hlasování
žádný
1
6%
 
Celkem hlasů : 17
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 1. 2008 21:13

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? :x
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Zappik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 402

Registrován: 29. 7. 2008 20:24

Příspěvek 1. 10. 2008 17:49

Chtel bych se zeptat, kdyz ten caj naparujete tak ho pak jeste oplachujete nevim treba kvuli prachu
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 1. 10. 2008 18:23

Zappik píše:Chtel bych se zeptat, kdyz ten caj naparujete tak ho pak jeste oplachujete nevim treba kvuli prachu


Kvuli necistotam urcite take ale i proto, ze prvni nelev stejne nechutna dobre, caj se tak probudi a druhy nalev uz chutna o mnoho lepe. Zkus udelat caj bez promyvaciho nalevu a s nim a ucitis ten rozdil. Nejen ze je to prakticky jiny nalev (po promyvacim je prvni nalev rakticky druhym), ale dobre provedene probuzeni caje, tzn nahrati a proplachnuti se projevi ve vsech nalevech.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2008 21:32

Také to je symbolika, že první nálev se obětuje čajovému, mistru, guru, :-) čaj se tím probudí a je připraven na nálev, první oplachovací nálev je krátký, rychlý :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Zappik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 402

Registrován: 29. 7. 2008 20:24

Příspěvek 1. 10. 2008 21:52

dobre, ja jen nevedel jestli se se dela oboje nebo ne a v jakym poradi :)
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 9419

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 1. 10. 2008 21:54

Já většinou oboje, napařím konvičku, zhong... a pak nasypu tea, pak oplachovaci nálev. Jsou čaje kde oplachovací nálev není třeba, nebo ho nedelam, třeba maccha :-), japonci obecne až na hojichu, apod.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Assam

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 334

Registrován: 4. 9. 2009 16:52

Bydliště: až tam...

Příspěvek 10. 12. 2009 17:26

vačšinou si spravím oplachový nálev klasicky,naliať vodu a hneď zliať...hlavne kvôli rozplývajúcej sa vôni čaju kolo zhongu alebo konvičky... 88;-)
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 13. 2. 2013 20:53

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

ja tiez najprv naparim zhong -> nasypem caj -> potom urobim rychli oplach cajovych listkov a 1. nalev, len sa mozem opytat, ze teplota vody na oplachovaci nalev ma byt 100°C? alebo 60 - 80°C pre zeleny, 95°C pre cierny, ... lebo ja oplach robim napr. pre zeleny 60 - 80°C...
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 13. 2. 2013 22:47

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Oplachovat teplotou dle čaje, tzn chladnější vodou pro zelené apod ...
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 14. 2. 2013 00:33

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

dakujem, takze som robil spravne :)
<<

aaaa

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 70

Registrován: 19. 1. 2013 16:05

Bydliště: Prešov

Příspěvek 26. 3. 2013 20:20

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

ja len este by ma zaujimalo, ze co s cajmi u ktorych mas tearacer napisane ze nalevov pripravime 1 alebo 2... ked urobim oplach cajovych listkov u caju, ktory znesie iba jeden nalev, tak potom ten druhy nalevpo oplachu uz nezrobim vsak? resp. uz nebude mat chut... Zaratavas do toho popisu nalevov u svojich cajov aj oplachovaci nalev? alebo ratas prvy nalev ten po oplachu?
<<

Pavel S.

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 37

Registrován: 25. 3. 2013 22:28

Bydliště: Západ

Příspěvek 26. 3. 2013 20:36

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

tak oplach dělám u každého čaje, je to hlavně kvůli očištění čaje, černý a pu ehr 100C ostatní 85C nedávám plnou konvičku tak asi 1/3 konvičky
Žijte dlouho a blaze.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1455

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Bydliště: Benák city

Příspěvek 26. 3. 2013 21:09

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Jsme v tématu o červených čajích. Obecně vzato oplachovat např. japonce je trestuhodné. DJ osobně také neoplachuji, ale chápu že bleskový oplach chladnější vodou aby lístky pouze vstřebaly trochu vláhy může být přínosný. Obecně oplachuji pro pozvolné probuzení čajíku či aby se zbavil nečistot.
Můj blog: "BéPéčko" čili Bezpečný Prostor | Michal Zajačík
<<

Pavel S.

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 37

Registrován: 25. 3. 2013 22:28

Bydliště: Západ

Příspěvek 26. 3. 2013 21:31

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

určitě bleskový oplach, hlavně kůli těm nečistotám, jeden nikdy neví kde čaj ležel a tak
Žijte dlouho a blaze.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 709

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Prešov

Příspěvek 11. 10. 2014 17:59

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

DJ FF - neoplachujem, neskusal som experimentovat
DJ SF - este som nepil :D
ale ostatne cervene oplachujem... - yunnan, qimen/keemun, lapsang...

Vela som expreimentoval s oplachom a naparenim u cervenych (mimo DJ) a casom som ostal u oplachu. Bez oplachu sa mi zdali tie caje prilis horke aj pri nizsej teplote a luhovani. Ta horkost prebijala ostatne chute. Oplach tie caje krasne zjemni a doda im tu vznesenu horkost, ktora je ako keby na pozadi. Takto mi chutia najviac :)
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 708

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 12. 10. 2014 07:43

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Zcela subjektivně si myslím, že ten oplach neslouží k odstranění nečistot. Možná to odplaví nějaký "dust", ale jinak mám účinek spíše za značně pochybný. Ale celé to slouží k oživení, probuzení, nebo řekněme k nastartování čaje. Proto více než oplach mám rád "napaření" materiálu v konvičce rozehřáté teplou vodou. A takhle to dělám u všech, antož japonce nepiju.

Zpět na Červené - Hong Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz