Stránka 1 z 1

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2008 21:13
od Dzin Tea Racer
Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? :x

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 17:49
od Zappik
Chtel bych se zeptat, kdyz ten caj naparujete tak ho pak jeste oplachujete nevim treba kvuli prachu

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 18:23
od Monishka
Zappik píše:Chtel bych se zeptat, kdyz ten caj naparujete tak ho pak jeste oplachujete nevim treba kvuli prachu


Kvuli necistotam urcite take ale i proto, ze prvni nelev stejne nechutna dobre, caj se tak probudi a druhy nalev uz chutna o mnoho lepe. Zkus udelat caj bez promyvaciho nalevu a s nim a ucitis ten rozdil. Nejen ze je to prakticky jiny nalev (po promyvacim je prvni nalev rakticky druhym), ale dobre provedene probuzeni caje, tzn nahrati a proplachnuti se projevi ve vsech nalevech.

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 21:32
od Dzin Tea Racer
Také to je symbolika, že první nálev se obětuje čajovému, mistru, guru, :-) čaj se tím probudí a je připraven na nálev, první oplachovací nálev je krátký, rychlý :-)

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 21:52
od Zappik
dobre, ja jen nevedel jestli se se dela oboje nebo ne a v jakym poradi :)

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 21:54
od Dzin Tea Racer
Já většinou oboje, napařím konvičku, zhong... a pak nasypu tea, pak oplachovaci nálev. Jsou čaje kde oplachovací nálev není třeba, nebo ho nedelam, třeba maccha :-), japonci obecne až na hojichu, apod.

PříspěvekNapsal: 10. 12. 2009 17:26
od Assam
vačšinou si spravím oplachový nálev klasicky,naliať vodu a hneď zliať...hlavne kvôli rozplývajúcej sa vôni čaju kolo zhongu alebo konvičky... 88;-)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 20:53
od aaaa
ja tiez najprv naparim zhong -> nasypem caj -> potom urobim rychli oplach cajovych listkov a 1. nalev, len sa mozem opytat, ze teplota vody na oplachovaci nalev ma byt 100°C? alebo 60 - 80°C pre zeleny, 95°C pre cierny, ... lebo ja oplach robim napr. pre zeleny 60 - 80°C...

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 13. 2. 2013 22:47
od joda
Oplachovat teplotou dle čaje, tzn chladnější vodou pro zelené apod ...

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2013 00:33
od aaaa
dakujem, takze som robil spravne :)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 20:20
od aaaa
ja len este by ma zaujimalo, ze co s cajmi u ktorych mas tearacer napisane ze nalevov pripravime 1 alebo 2... ked urobim oplach cajovych listkov u caju, ktory znesie iba jeden nalev, tak potom ten druhy nalevpo oplachu uz nezrobim vsak? resp. uz nebude mat chut... Zaratavas do toho popisu nalevov u svojich cajov aj oplachovaci nalev? alebo ratas prvy nalev ten po oplachu?

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 20:36
od Pavel S.
tak oplach dělám u každého čaje, je to hlavně kvůli očištění čaje, černý a pu ehr 100C ostatní 85C nedávám plnou konvičku tak asi 1/3 konvičky

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 21:09
od joda
Jsme v tématu o červených čajích. Obecně vzato oplachovat např. japonce je trestuhodné. DJ osobně také neoplachuji, ale chápu že bleskový oplach chladnější vodou aby lístky pouze vstřebaly trochu vláhy může být přínosný. Obecně oplachuji pro pozvolné probuzení čajíku či aby se zbavil nečistot.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 26. 3. 2013 21:31
od Pavel S.
určitě bleskový oplach, hlavně kůli těm nečistotám, jeden nikdy neví kde čaj ležel a tak

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 11. 10. 2014 17:59
od FarKy
DJ FF - neoplachujem, neskusal som experimentovat
DJ SF - este som nepil :D
ale ostatne cervene oplachujem... - yunnan, qimen/keemun, lapsang...

Vela som expreimentoval s oplachom a naparenim u cervenych (mimo DJ) a casom som ostal u oplachu. Bez oplachu sa mi zdali tie caje prilis horke aj pri nizsej teplote a luhovani. Ta horkost prebijala ostatne chute. Oplach tie caje krasne zjemni a doda im tu vznesenu horkost, ktora je ako keby na pozadi. Takto mi chutia najviac :)

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2014 07:43
od Stan
Zcela subjektivně si myslím, že ten oplach neslouží k odstranění nečistot. Možná to odplaví nějaký "dust", ale jinak mám účinek spíše za značně pochybný. Ale celé to slouží k oživení, probuzení, nebo řekněme k nastartování čaje. Proto více než oplach mám rád "napaření" materiálu v konvičce rozehřáté teplou vodou. A takhle to dělám u všech, antož japonce nepiju.