9. 2. 2014 00:14 od chawangpu
Gushu se pozná jen velmi těžko. Je totiž několik dalších levelů od gushu k terasovitým mladým čajovníkům, jež se za gushu často mohou vydávat.
Západní zákazník má jednu výhodu - má možnost nakupovat od nečíňanů jež produkují poctivé čaje v malém množství a pokud napíší že je to gushu, tak to tak u 99 procent je pravda. Nutno upřímně přiznat, že jsou místa, kde místní obyvatele nedonutíte žádnou silou, aby při sběru trhali jen opravdu staré stromy...
Obecně se gushu opravdu poznat nedá, jedině znalostí konkrétní vesnice a napití hromady vzorků přímo v místě. Je spousta míst, kde divoce rostoucí mladé čajovníky chutnají a vypadají jako jinde mnohasetleté stromy, mnoho míst má v jedné zahradě x mutací malo, středně a velkolistých čajovníků a podobně.
Jinak bude vypadat gushu z první sklizně, jinak z druhé jarní a jinak z podzimní sklizně, listy nejsou stejné, jsou jinak pevném jinak vdálené od sebe atd atd.
Např. loni mne překvapilo v jedné vesnici v Mengsong , jak minimální rozdíl byl v divoce rostoucích mladých stromech a opravdu starých stromech, aromatika a celkově vlastnosti byly dost podobné a hlavně mátlo to, že charakteristika místa byla hořkost a svíravost , což často bývá u mladých stromků, ale toto byla jiná svíravost, i když taktéž ne uplně zábavná... ale gushu to opravdu byl.