Stránka 1 z 1

Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2014 20:45
od emba
Zdravím vás!
Měl bych dotaz. Jak se dá poznat gushu puer? Podle lístů, chuti?

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2014 21:11
od Stan
Podle ceny! :-)

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2014 21:16
od emba
A co když je to padělek? Jak poznám pravý gushu?

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2014 21:32
od Stan
Promiň. To byl jen pokus o vtip.
Já to nepoznám. Měl jsem příležitost ít skutečný (myšlno ověřený) GuShu jen jednou.
Krásný, silný, a ačkoli nejsem žádný "čakrista", energeticky doslova nabitý čaj.

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 7. 2. 2014 22:12
od Dzin Tea Racer
Podle lístků sotva :-)
Musíš podle chuti a možná i zkušeností. Gu Shu ma takový lehce natrpklý, prijemny a naprosto specifický tón, který se velmi rychle mění ve sladnoucí. Těžko to vysvetlit. :-) Jak ho jednou ochutnáš už budeš mít jasno. Pravý gu shu poznáš i dle ceny pochpitelně. Energií nabitý je též. :-)

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2014 00:14
od chawangpu
Gushu se pozná jen velmi těžko. Je totiž několik dalších levelů od gushu k terasovitým mladým čajovníkům, jež se za gushu často mohou vydávat.

Západní zákazník má jednu výhodu - má možnost nakupovat od nečíňanů jež produkují poctivé čaje v malém množství a pokud napíší že je to gushu, tak to tak u 99 procent je pravda. Nutno upřímně přiznat, že jsou místa, kde místní obyvatele nedonutíte žádnou silou, aby při sběru trhali jen opravdu staré stromy...

Obecně se gushu opravdu poznat nedá, jedině znalostí konkrétní vesnice a napití hromady vzorků přímo v místě. Je spousta míst, kde divoce rostoucí mladé čajovníky chutnají a vypadají jako jinde mnohasetleté stromy, mnoho míst má v jedné zahradě x mutací malo, středně a velkolistých čajovníků a podobně.

Jinak bude vypadat gushu z první sklizně, jinak z druhé jarní a jinak z podzimní sklizně, listy nejsou stejné, jsou jinak pevném jinak vdálené od sebe atd atd.

Např. loni mne překvapilo v jedné vesnici v Mengsong , jak minimální rozdíl byl v divoce rostoucích mladých stromech a opravdu starých stromech, aromatika a celkově vlastnosti byly dost podobné a hlavně mátlo to, že charakteristika místa byla hořkost a svíravost , což často bývá u mladých stromků, ale toto byla jiná svíravost, i když taktéž ne uplně zábavná... ale gushu to opravdu byl.

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 29. 5. 2014 15:21
od Davčcha
Nezáleží chuť hlavně na tom, že se gu shu sklízí v zásadě jednou ročně? Takže čaj dokáže nabrat sílu? A nedělají se tam žádné intenzifikační zásahy, které pozmění obsah resp, poměr extrahovatelných látek?

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 29. 5. 2014 20:57
od Dzin Tea Racer
U gushu hraje hlavní roli stáří stromu.

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 29. 5. 2014 22:17
od Davčcha
No, řekl bych, že kdyby ho odrbávali se stejnou intenzitou jako terasové keře, tak by si charakter chuti asi neuchoval.

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2014 10:29
od joda
Asi ano co do intenzity, možná té "energie", ale neřekl bych, že to bude platit i o chuti z hlediska jejich tónů :-)

Re: Gu Shu Puer

PříspěvekNapsal: 1. 6. 2014 21:20
od Vojtěch Mistr