Stránka 1 z 1

Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2014 14:40
od Davčcha
Teď jsem si koupil několik tzv. tradičně skladovaných vzorků z white2tea, a nějak se s nima moc dobře nevyrovnávám. Na chuť dobrý, ale na zažívání takové nepohodlné. Prostě mi tohle nesedí. Jaké s nimi máte zkušenosti?

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2014 14:52
od Dzin Tea Racer
Mám stejné jako ty, navíc ani v chuti se mi to nezdá a o vůni ani nemluvím. Nastestí se to dá časem vyvetrat....

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2014 20:34
od Davčcha
No, já ze stejného důvodu nepiju shu, byť mi tedy chutnal. Ono, obojí je to taková zajímavá chuť, ale ...

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 26. 10. 2014 20:50
od Dzin Tea Racer
Ona není plisen jako plisne, už jsme se o tom bavili i jinde. Mnoho lidi proto nejí nivu a hermelín a když náhodou ochutnají maji priznaky otravy, ikdyž to je sugesce...
V čajích to je tak rozmanité, že si človek může vybrat naštestí :-)

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 10:37
od Davčcha
No, jenže na sýrech jsou selektované a cíleně očkované plísně, u kterých se ví, že nejsou problematické.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 11:00
od Dzin Tea Racer
Troufnu si říci že na čajích jsou také velmi dlouho a tradičně pěstované, neli delší dobu...
Ale to nebyla pointa.. pointa byla, že pokud človek k tomu pristupuje tak že to je skodlive, tak ho bricho bude bolet nezavisle na tom co vypije.

Jsou druhy čajů kde je plisen zámerne očkovaná a nejen puery. To bys musel udelat rozbor čaje v suchem stavu v laboratori. Jelikož vlhky čaj (krom tibetáku) plesniví uplně každý, takže tam se to neda vysledovat....

Jsem rád že jsi to téma nakousnul, moc by me to zajimalo, ale asi není v našich možnostech to zjistit.

Pochopitelně plísen co tam nepatří = velký problém a nikdy nepít!

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 13:34
od Davčcha
Na pu-erhy to v zásadě nikdo neočkuje. Co tam nalítá, to tam je. Krom toho, efekt noceba nemusí automaticky fungovat.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2014 14:14
od Dzin Tea Racer
Ale očkuje, jsou puery i shengy co si to vylozene objednávají zákazníci. Kdysi je prodaval dobrycaj.cz

U standartních produkcí ne, to je jasné, díky buzeraci EU, kdo by to sem vozil... :-)

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2014 20:48
od Davčcha
Naprosí většina produkce se usuší, nalisuje a co tam je, to tam je. Zlatej květ se sice očkuje, ale to je něco jiného.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2014 22:27
od Dzin Tea Racer
Přirozené plísně jsou nedílnou součástí světa kolem nás. Pokud se tam dají uměle tak to je pochopitelně na přání zákazníka.

No jasně, ale jak dáš čaj navlhčený na kultivaci, tak ti tam vylezou plísne, ktere by v suchu nevylezly nikdy. A ten čaj vlhký bude dávno v odpadu. Pijes nálev který je ok. Takže hledat plisně v čaji, který dáš na kultivaci nemá vůbec smysl. Pokud tam není cizí plíseň co to napadla za sucha tak to je ok.

Jin Hua se očkuje do heicha typu Hunnan, ne do sheng pueru. Pod pojmem Zlatý květ (Jin Hua) je více druhů plísní.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 4. 11. 2014 12:27
od dayofvictory
Dzin Tea Racer píše:No jasně, ale jak dáš čaj navlhčený na kultivaci, tak ti tam vylezou plísne, ktere by v suchu nevylezly nikdy. Takže hledat plisně v čaji, který dáš na kultivaci nemá vůbec smysl.


Vynikající postřeh. Pokud bychom se chtěli ubírat tímto směrem, tak můžeme navlhčit jablko, počkat až na něm vyrostou plísně a tvrdit, že je škodlivé.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 5. 11. 2014 23:05
od Davčcha
No, tak to není úplně pravda. Je velký rozdíl, esli se tam vzbudí nějaká osamělá spora, nebo esli se tam vyvalí infekce, která tam už masivně byla před tím, jen byla třeba okartáčovaná.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2014 15:29
od mitch
Davčcha píše:Teď jsem si koupil několik tzv. tradičně skladovaných vzorků z white2tea, a nějak se s nima moc dobře nevyrovnávám. Na chuť dobrý, ale na zažívání takové nepohodlné. Prostě mi tohle nesedí. Jaké s nimi máte zkušenosti?

Ahoj, jaké čaje? Taky teď popíjím vzorky zralejších a vlhčích shengů z White2Tea a právě že mě docela baví. Tedy až doteď jsem vlhce skladované čaje nevyhledával, protože mě tam vadila ona nepříjemná zatuchlost. Z W2T mě zaujaly 2001 Changtai Red a 2000 CNNP 7532, oba jsou vlhčeji a ona "vlhká vůně" je cítit jen v suchém stavu, po oplachovacím nálevu je poměrně čistý. Sušší aklimatizace na nějaký čas by ovšem neuškodila :))

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2014 21:25
od massilia
Taky právě zkouším čaje z White2Tea a začal jsem právě těmi vlhčeji skladovanými. 2000 CNNP 7532 byl podle vůně i chuti hodně "vlhký", ta chuť mi kvůli tomu vlhkému skladování přišla hodně jednolitá, málo vrstevnatá. Ještě jsem pil 2001 Menghai Red Mark, podle vůně taky hodně vlhce skladované, ale v nálevu už bylo cítit daleko bohatší spektrum chutí. Poněku mladší 2006 Yunhai Nannuo sice taky vlhce voněl, ale na chuti už to tolik poznat nebylo... velmi příjemný čajík z Nannuo, přišel jsem v poslední době této oblasti na chuť. Ještě mám tak deset vzorků z White2Tea na ochutnání, doufám, že tam bude i sušší skladování, přece jen chuťově jsou ty suše skladované čaje zajímavější.

Re: Tradičně (vlhčeji) skladovaný pu-erh - zkušenosti

PříspěvekNapsal: 6. 11. 2014 23:54
od Davčcha
Právě taky white2tea, toto konkrétně: http://prekvapenycajem.wordpress.com/ca ... white2tea/

Ale nějak se nemůžu k těm vlhčím dokopat.