Tak-že, na začátku mé Puerh cesty se mi podařilo narazit v Plzni na čajovnu U Pekla a tam nejdříve ochutnat Sheng (připravený na moji žádost do konvičky. Na přípravu GONG FU CHA jsem si hnedka poprvé netroufal, protože tuto přípravu jsem do té doby použil pouze pro čaje zelené a oolongy (gaiwan)).
Při další návštěvě už se mě ujal vynikající barista (nebo jak se vlastně říká obsluze v čajovně?), do přípravy mne zasvětil a ještě přidal hromadu čajových postřehů, které sypal z rukávu.
To jsem ochutnal Shu z překrásného porcelánu a začal tušit, že moje cesta bude spíše pokračovat směrem k tmavé variantě.
Později jsem si v plzeňském kamenném obchodě zakoupil 100g hnízdečko nějakého NO NAME tmavého Puerhu. Domů jsem s ním skoro utíkal. Připravil do gaiwanku a zjistil následující:
1. Gaiwan mi na čaje Puerh nepřijde moc praktický (a nebo to s ním prostě ještě pořádně neumím). Jde o to, že čaj jsem zaléval horkou vodou (ne jako zelené čaje ... cca. 80°C) a ten gaiwan je pak horký, že ho skoro neudržím v ruce. Bohužel, nic vhodnějšího na přípravu zatím nevlastním, pomohl jsem si tedy utěrkou
2. Čaj mi nechutnal tolik, jako ten Shu v čajovně. Mám pocit, že cítím tu zemitou chuť, ale ta zastírá veškeré ostatní chuťové tóny. Berte to ale s rezervou - začínám a to že se pletu, je dost možné.
Dnes jsem se vrátil zase z čajovny a ochutnal jiný tmavý Puerh. Tentokráte jsem se utvrdil v:
1. Shu mi chutná
2. Opravdu si myslím, že v té čajovně jsem se dostal ke kvalitnějším kouskům, než byl pak můj nákup domů. (Říkal jsem si, zda to nemůže být atmosférou čajovny, vodou, atd... ale myslím že ne).
Z mého pohledu se v případě Puerhů jedná o naprosto jiný zážitek, než z čaje zeleného, černého (červeného) a oolongu. Přídou mi jiné VE VŠEM. Přesto nebylo mé první setkání šokem, protože před prvním ochutnáním jsem si toho načetl tolik, že (jestli je to možné) jsem si tu chuť asi dokázal představit. Prostě po prvním napití jsem si řekl "hmmm .... tak tohle je ta "zemitá" chuť ... to by šlo!"
Myslím, že můj experiment PUERH není ani zdaleka u konce ....