Stránka 1 z 1

Váš recept na PuEr s máslem a solí?????

PříspěvekNapsal: 11. 1. 2008 18:33
od Dzin Tea Racer
Tak jelikož se nám malinko zvrhla diskuse v okolním tématu tak proč nezaložit jen o tomhle :)
Takže Vaše recepty???
Práve piju a můj recept :)
čajová lžička PuEr "lisovaný"
čajová lžička másla " jaččí máslo zrovna neměli" :D
špetka soli
5 minut vařit a pít pokud možno venku kde je pod 0°C, chutná to uplně jinak než v místnosti.....
a vy?

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2008 02:37
od Doom
chrtí puerák
do vyhřáté termosky puerovky šupnout puerák dle libosti, mlíko s vodou 50/50, přivést k varu, vařící směsí zalít, soli přiměřeně (každá solí jinak, ale víc jak polovinu malé lžičky bych určitě nedával, děláme čaj a ne polívku) a kousek másla - dvě lžičky.
strčíme do batohu a necháme pěkně luhovat, co to dá. při teplotách pod -10°C je to výborný nakopávák, protože v mléce se vyluhuje víc stimulujících látek než v obyčejné vodě.

tenhle puerák si rád vozím nejen na zimní XC švihy po nízkém jeseníku, ale i na zimní horské tůry

na teploty kolem nuly moc vhodný není, kolem nuly pro zahřátí lépe funguje klasický puer

PříspěvekNapsal: 19. 1. 2008 11:55
od Dzin Tea Racer
Co se týká té soli je nejlepší je horská, treba Alpaská Sůl! Je to hodně znát...

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 12:02
od Dzin Tea Racer
2 Doom: Jak to řešíš s termoskou? Já mám jednu extra jen na PuEr to máslo se mi nedaří vymýt, máš nějaký fígl? :twisted:

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2008 07:49
od Doom
tohle bude trochu delší. jestli z toho pak dzin udělá nějakej článek na web nebo jestli to nechá tak, to nechám na něm :-)

Pu-ehr podle Dooma.
Když mě Dzin z tea-earth požádal o článek na téma pu-ehr a jeho příprava, trochu mě zamrazilo. Co já vím vlastně o pu-ehru? Skoro nic. Ale o to málo, co vím, se teď s vámi podělím. Nicméně, buďte shovívaví :-).
Trocha omáčky na začátek neuškodí :-). Takže, pojďme na to.
K pu-ehru mám zvláštní vztah. Beru ho nejen jako výborný čaj, ale i jako skvělého parťáka v době nemoci a podzimu/zimy. Pu-ehr je totiž i přírodní lék, stimulant imunitního systému a čaj, který v zimním období krásně zahřeje a nastartuje tělo.
V zimě pro mě pu-ehr hraje velice důležitou roli. Termoska s ním nemůže chybět v batohu na žádném výletě, ať už jde o pěší výšlap do hor nebo XC vyjížďku po zimní krajině.
Všimli jste si někdy, že chuť pu-ehru se s klesající teplotou vyvíjí? Čím je větší mráz, tím chutná silněji. Zprvu jsem si myslel, že je to subjektivní vjem, ale kamarádi mi to potvrdili.
Tolik omáčka, pojďme k mým způsobům přípravy.
Jako první se zaměřím na mou oblíbenou směs k léčení počátečního nachlazení. Říká se jí čaj Živý-mrtvý a nebo záhrobák:
Skládá se z pu-ehru a malého dílku červeného čaje Lapsang Souchong. Podle chuti měním poměr obou čajů ve směsi až na 25% Lapsangu.
Účinky: Pu-ehr ve směsi působí jako stimulant obranyschopnosti těla a mírné přírodní antibiotikum, Lapsang díky relativně vysokému obsahu kofeinu zmírní únavu provázející nachlazení, čili nakopne.
Příprava: jednoduchá – smíchejte oba čaje dle libosti, nasypte směs do vyhřáté misky nebo konvičky a 2 minutky nechejte louhovat. Záliv je pouze jeden, Lapsang víc zálivů nedá – další zálivy nejsou chuťově nic moc.
Lapsangu stačí opravdu trochu, jeho výrazná chuť dost ovlivní výsledný vjem ze směsi.
Doomův chrtí Pu-erh:
Z téhle přípravy se asi čajaři chytnou za hlavu a označí mě za prase :-). Nicméně pro zimní vyjížďky je ideální.
Co je potřeba? V první řadě termoska zvaná puerovka. Pu-erh je totiž výrazně aromatická záležitost, která svou specifickou chuť zanechá skoro všude. Takže si nachystejte nějakou starší termosku, kterou můžete zničit.
Máte? Tak si termosku pěkně vypláchněte, nasypejte dovnitř čaj dle chuti a požadované síly výluhu. Poté čaj v termosce zalejte horkou vodou a termosku zavřete. To je vše.
Pu-erh se v průběhu výletu pěkně louhuje a nálev pěkně sílí. To přijde vhod v průběhu akce, kdy stále silnější nálev pěkně zahřívá, jak postupně promrzáte :-)
Pu-ehr je v zimě oblíben mezi mými kamarády a když někam vyjíždíme, pokaždé se ptají, jestli mám termosku :-).
Doomův chrtí Pu-erh – tibetská příprava.
V Tibetu si v chladných dnech puerák vylepšují mlékem, solí a jačím tukem. Tato příprava ještě zesiluje zahřívací účinek čaje.
Jačí tuk u nás běžně neseženete, takže ho nahradíme máslem.
Příprava: opět v termosce puerovce. Podle chuti si připravte směs mléka (polotučného nebo plnotučného, odtučněné nemá potřebné vlastnosti) až do poměru 1:1. Čím více mléka, tím je zahřívací účinek silnější. Směs mléka a vody uveďte do varu (pozor, ať vám neuteče) a horkou ji osolte. Solte podle chuti, ale pamatujte, že nevaříte polívku – směs by neměla být moc slaná. Půl čajové lžičky by mělo být maximum.
Do termosky potom opět nasypte čaj dle chuti, zalejte vodou s mlíkem, přidejte čajovou lžičku másla a zavřete termosku. S máslem to nepřehánějte, ať nemáte výsledek moc mastný. Méně je někdy více.
Tibetská příprava má dost silný povzbuzující účinek, takže se hodí hlavně na zimní horské túry.
Nezapomeňte, že máslo zamastí termosku, takže po návratu ji pořádně vypláchněte.
Obě termoskové přípravy mají jedno společné – Pu-erh při nich vydá to nejlepší a druhý záliv už nedá.

***
ten dotaz na termosku s máslem jsem nějak zazdil - po dojetí domů pořádně vypláchnu horkou vodou a dál to neřeším. další puer je trochu máslový a druhý už je naprosto v pořádku.

PříspěvekNapsal: 29. 9. 2008 10:42
od Dzin Tea Racer
No vynikající, já to dělám velmi podobně, na běžky, výlety v zimě, hod nám sem ještě pár fotek :-)
Přemýšlím jestli z toho neudelat samostané vlákno pokud k tomu budou fotky. Kdyžtak po sz se nějak dohodneme :-)

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 16:10
od Dena
Děkuji vám velice za podnětné tipy z vaší čajové praxe- zcela jistě stojí za vyzkoušení a případné reference :D .

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 19:10
od omaj
Mooc prima recepty, opravdu, ale nepadlo mne, protože jsem nekde cetl, že po určitem delším čase se z pu-eru začínají vyluhovávat škodlivé látky, tak kdyz bude se puer louhovat v té termosce, jestli se nevylouhují pravě tý škodlivé látky????
Jo a ještě, v Tibetu jsem myslel ze mají na to právě ten jejich tibetsky (který dokáží vařit na ohni cely den) a ne puer, ja si do termosky dělám právě jen tibetský čaj.

PříspěvekNapsal: 1. 10. 2008 21:38
od Dzin Tea Racer
Každopádně fakt je ten že tibetský čaj se nedá prelouhovat a ani po hodinách louhovaní a vařeni nemá toxiny. Ale u shu pueru je fakt ten že tam by ty toxiny případné mělo neultralizovat to mléko, možná i máslo a sůl. Jinak lze toto i u tradičního sheng pueru....

Re: Váš recept na PuEr s máslem a solí?????

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2009 11:45
od Balajko
Dzin Tea Racer píše:Tak jelikož se nám malinko zvrhla diskuse v okolním tématu tak proč nezaložit jen o tomhle :)
Takže Vaše recepty???
Práve piju a můj recept :)
čajová lžička PuEr "lisovaný"
čajová lžička másla " jaččí máslo zrovna neměli" :D
špetka soli
5 minut vařit a pít pokud možno venku kde je pod 0°C, chutná to uplně jinak než v místnosti.....
a vy?


zo zaujmu som si ho prave uvaril, je velmi dobry...sice vonku nie je 0 stupnov :eek:

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2009 11:49
od Dzin Tea Racer
Ano nekdy prijde k chuti když je človeku zima :-)

Re:

PříspěvekNapsal: 24. 5. 2013 10:14
od nerow
Doom píše:Tak si termosku pěkně vypláchněte, nasypejte dovnitř čaj dle chuti a požadované síly výluhu. Poté čaj v termosce zalejte horkou vodou a termosku zavřete. To je vše.


Pořídil jsem si PU-ERH 2006 STARÁ KOŇSKÁ STEZKA a rád bch se zeptal, jesli je možné tento pu-erh připravit citovanou metodou. A jak psal někdo níže o těch škodlivých látkách při dlouhém louhování..tak jestli se to týká i tohoto čaje.

Babička by jsi totiž ráda dělala tento čaj do 1l termosky do práce. Tak se chci zeptat, jestli se čaj může nechat celý den louhovat v termosce, nebo jestli je potřeba např. po 8 minutách slít...

Re: Váš recept na PuEr s máslem a solí?????

PříspěvekNapsal: 24. 5. 2013 11:45
od Stan
Kdykoli jsem se pídil po nějakém konkrétním popisu jaké že toxické látky se při dlouhodobém louhování uvolňují, ničeho jsem se nedobral. Pouze že to někdo někde četl, nebo ještě lépe, že to někdo slyšel od někoho, kdo to někde četl.
Docela by mě ten zdroj zajímal, osobně to totiž považuji za jednu z čajových pohádek.

Re: Váš recept na PuEr s máslem a solí?????

PříspěvekNapsal: 24. 5. 2013 12:04
od Dzin Tea Racer
Ano, můžes ho tam pripravit, ale dost pochybuji že z neho tu specifickou chut másla a čaje dostanes. Já mam takovou termosku a mohu ji používat jen na tohle.

Re: Váš recept na PuEr s máslem a solí?????

PříspěvekNapsal: 9. 2. 2014 13:13
od Crawler
Dnes som (konečne!) vyskúšal tibetskú prípravu Pu erhu. Mal som nočnú brigádu, takže som po príchode domov potreboval niečo na nakopnutie - síce len pol litra, no fungoval spoľahlivo :-)