Stránka 1 z 5

Uskladňujete k zrání někdo čaje?

PříspěvekNapsal: 22. 1. 2008 18:03
od Dzin Tea Racer
Uskladňujete k zrání někdo čaje? Jestli ano, kolik a Vaše cenné kousky? V jakém prostředí a jak uskladňujete?
Já mám pár kousků PuEru v cihle 250g, stáří 10 let, jeden koláč 390g a nějaké malé Tuocha...

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 01:22
od Monishka
Zrovna jsem koupila 350g tse beeng cha, hodlam ho uskladnit, portoze se prave sklizely puerhy a tudiz po dva roky poradne nebudou. Nakoupim jeste dalsi puerhy. Zejmena jeden petilety.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 11:29
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Zrovna jsem koupila 350g tse beeng cha, hodlam ho uskladnit, portoze se prave sklizely puerhy a tudiz po dva roky poradne nebudou. Nakoupim jeste dalsi puerhy. Zejmena jeden petilety.


A jaký? Mě ted dorazil Ju You Hui Gan Ripe Beeng Cha, 357g výtečny, hodlám ho hodit na net degustovat a nafotit a vypadá to že koupím ještě jeden na chov :D
Jak skladuješ?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 11:43
od Monishka
Ja jsem zatim koupila bezny Chitsu Ping Cha Pu Erh 350g, nechutnala jsme tento konkretni ale bude chutnat asi jako Beeng Cha Pu erh co mas na strankach, protoze je to v podstate totez, jen je vetsi. Tento chci nechat chvili ulezet na takove to mezidobi, kdyby byl nedostatke puerhu tak ho otevru. Od tohoto necekam nejake zazraky. chci si ho uskladnit v podstate na zkousku.
Ale vcera jsem se s Bambi bavily, ze koupime kazda po jedne cihle 250g Zhuan Cha. Ja osobne mam uz delsi dobu zalusk na take na Yinghao Sheng Pu Erh.

Jak presne je uskladnim zatim nevim. Beeng Cha je v krabicce, takze je castecne chranen pred nezadoucimi vlivy. Zatim je mezi vystaven mezi vsemi mymi plechovkami. Prozatim jsem omezila veskere vonne veci v pokoji, nez vymyslim kam ho schovat, aby byl chrane pred nezadoucimi vlivy. Asi pro nej vyhradim specialni suplik, nic jineho mi v byte nezbude. Jestli mas nejake zkusenosti s uskladnenim tak sem s nimi.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 11:56
od Dzin Tea Racer
Monishka píše:Ja jsem zatim koupila bezny Chitsu Ping Cha Pu Erh 350g,

Kolik stál? To je od vás?
Monishka píše:Jak presne je uskladnim zatim nevim. Beeng Cha je v krabicce, takze je castecne chranen pred nezadoucimi vlivy. Zatim je mezi vystaven mezi vsemi mymi plechovkami. Prozatim jsem omezila veskere vonne veci v pokoji, nez vymyslim kam ho schovat, aby byl chrane pred nezadoucimi vlivy. Asi pro nej vyhradim specialni suplik, nic jineho mi v byte nezbude. Jestli mas nejake zkusenosti s uskladnenim tak sem s nimi.


No tak hlavně jde o to aby byl někde kde nekolísá teplota a vlhkost. Ideální třeba v dřevěné krabičce, hlavně mimo pachy, voňavky .....
Naprosto ideální jsou
humidory na doutníky, nebo aspoň krabičky od doutníků jsou z cedrového dřeva a to je nejlepší na uchování vůně a vlhkosti obsahu, tak to dělám já.
Nebo aspon ten šuplík :-P

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 12:04
od Monishka
No me jde o ty pachy. Teplotu mamv pokoji celkem stabilni kolem 20 stupnu ale rada i mene. 17 treba. Vlhkostt tam neni nastesti. Ale pachy se tam misi. Suplik by nicmene mel fungovat, je spise pod urovni mista kde napriklad zapaluji vonne tycinky a kour stoupa. Jeste bych ho pro jistotu dala radeji do nejake krabicky ale zadnou nemam, tak musim neco sehnat.

Ten Beeng Cha stoji 350kč (neboli koruna za gram :)) ), je to produkce primo pro Jina, jak je videt z toho obalu. Ten Zhuan Cha je za 750 a Yinhao Sheng je za 1400. Ten by ale podle me predevsim stal za uskladneni. Zrale Sheng Pu Erhy jsou vzacnejsi nez tmave.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 12:28
od Dzin Tea Racer
Monishka píše: Zrale Sheng Pu Erhy jsou vzacnejsi nez tmave.


To je pravda, ty jsou velmi ceněny, teď mám doma pár vzácných kousků.
Yun Zhou Yin Hao Hong Si Tuo Cha, ten má v sobe vlisovanou červenou bavlnku na odlišení od běžné produkce, chystám se na něj již brzy.
BTW: Jak pripravujete v čajovně nebo sami Sheng PuEry? Mylim teplota voda a doba louhování?

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 12:57
od Monishka
V podstate jako oolongy. Teplota mozna trochu nizsi. Louhovani bude podobne jako u tmavych puerhu individualni, hlavne podle toho jestli byl lisovany a jak moc. Ale nevim, protoze jsme jich mnoho nepripravovala. To bude vedet Bambi, az se nekdy zas eukaze na netu.

PříspěvekNapsal: 23. 1. 2008 13:03
od Dzin Tea Racer
Já sem s tím hodně experimentoval, ale asi taky tak, jako oolongy...

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2008 12:57
od jaffar
Dzine, kedy bude na pejdži návod? Či si si to rozmyslel a nebudeš to písať? :-D

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2008 23:58
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Dzine, kedy bude na pejdži návod? Či si si to rozmyslel a nebudeš to písať? :-D


Bude, zpracovávám to a fotim, neboj :)

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2008 16:08
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Dzine, kedy bude na pejdži návod? Či si si to rozmyslel a nebudeš to písať? :-D


Už jsem to sepsal, je to tady :)
Nová sekce v oddílu připrava, jedná se o nákup, skladování a zrání čajů!
Odkaz je zde!

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 15:31
od karel.walt
Uskladnuju asi 20kg shu pu erhu a asi 10kg sheng pu. kazdy druh zvlast' v kartonovych krabicich.

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 15:41
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Uskladnuju asi 20kg shu pu erhu a asi 10kg sheng pu. kazdy druh zvlast' v kartonovych krabicich.


Tak se snáma poděl o podrobnosti..
Jako vlhkost, místo, jak se ti daří v zrání?

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 16:23
od karel.walt
Vlhkost nemerim. Snazim se ji udrzovat primerenou, ani sucho ani moc vlhko. Hlavne zadne pachy v pokoji, zadny vykyvy teplot. vetram caj jen obcas - treba jednou do mesice. Shu mam v drevene krabici, sheng zatim v kartonove. Pu erhy od jednotlivych vyrobcu, nebo s podobnym chut'ovym privlastkem mam rozlozene jeste do jednotlivych oddilu nebo krabicek. Nejstarsi caje - pres 15 let, potom kolem 5-8. Vetsina 3-4. takze lepsi podminky pro tu mladez zacnu tvorit az za chvili ;)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 16:34
od Dzin Tea Racer
Já jsem stím hodne experimentoval a sbíral zkušenosti a rady odbroníků a všichni se shodli že teplota by kolísat měla, vetrat by se taky melo a dostatečná vlhkost 60-70% aby vubec zrání probíhalo.
Ale každý má své postupy. A možná i tajemství :-)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 18:14
od karel.walt
Vykyvy teplot (krome prirodniho sezonniho kolisani) caji by jen skodili. Nema cenu ho drzet ve stejene teplote. I kdyz ve vetsine velkych Pu Erhovych skladu kolisani teplot je mensi nez v byte... Jinak nedej Boze ho dat k topeni. Nezapomente taky, ze vetsina Pu Erhu se uskladnuje ne primo v Yunnanu, ale v Beijingu nebo Shanghaji. A vlhkost a teploty tam jsou taky jine nez na jihu. Presto caje dobre dozravaji a chutnaji super. Napr. vyse zmin'ovany majitel Teanetu Jin ma taky sklady v Beijingu. Mam kamose ze severu Ciny, kde je vlhkost mensi nez tu, a ten Pu Erhy hazel vzdy do skrine jen tak, a presto se mu udelali nadherne zlate kvety na tom... I kdyz to uz je spis vyjimka.

Ale merit vlhkost pristrojem, a mit na to nejake schematicke postupy je stejny zlocin jako pripravovat caj se stopkami a teplomerem. Taiwanizace, zabiji to duch caje... nevede to nikam, jen k poklesu kvality, stoupani cen, vytvareni mody. Ale ne k dobrymu caji. Napr jeden z nejvetsich soukromych sberatelu konvicek a caju z Evropy ktereho znam ma uz i 60 let stare Pu erhy, ma doma specialni mistnost na ne, vetra je 4x do roku (kazde rocn obdobi) za usvitu a zapadu. Vzduch zvlhcuje, ale vlhkost zkousi rukou. tak ze na Pu Erh sahne (na obal - papir nebo bambusovy obal, ktery je nejlepsi pro uskladneni) a podle pocitu si rekne jestli je vlhkost dobra nebo ne. A za to ma muj velky obdiv ;)

PříspěvekNapsal: 10. 6. 2008 20:25
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Vlhkost nemerim. Snazim se ji udrzovat primerenou, ani sucho ani moc vlhko. Hlavne zadne pachy v pokoji, zadny vykyvy teplot. vetram caj jen obcas - treba jednou do mesice.


Tady píšeš žádné výkyvy teplot :-) A pak že by měli kolísat...
Ano měli, tak jak to je přirozené v ročních obdobích, co se týká měření vlhkosti je to důležité, aby člověk dostal nějaký cit, pak už možná stačí měřit dle citu. Ale ono to ovlivnuje šíleně moc faktoru, hlavně kde člověk žije, pokud v paneláku je jina vlhkost po celé roční období než v bytovce, roddiném domku nebo činžáku. Hodne pochybuju že se dokáže člověk trefit jen dle pocitů. Já jsem alergik a mam doma zvlhčovač do bytu a vlkost opravdu kolísá dle teploty, jak venku tak uvnitř, tak dle čehokoliv jiného tak rychle že se to měřit až tak dobře nedá. Větrat asi dle pocitů, na to jsou rozporuplné názory i v Číně, i co se týka obracení nebo preložení. Někde nechávají tongy na místě léta někde ne. Měření teploměrem a stopkama je opravdu zvěrstvo :-)
Dneska lidé zkouší cokoliv, Jin uskladnuje čaje i v tom velkém humidoru, kde měří teplotu i vlkhkost na měřácích :-)
Ono udržet vlkhost a teplotu a vůbec celé dobre klima je velmi snadné v místoti vyhražené jen na čaje. ALe když je nekdo skladuje v menším množství, tak je to o to těžší...
Já osobně zastávam nazor že zvlhčovat ano, hlavně v zimních měsících kdy topime, vetrat dle pocitu, a kolísání teplot ano, jelikož to je přirozené.
A hlavně ochutnávat, protože tak to poznáme nejlépe.
Byl jsem svědkem toho když kamarád skladoval puery a chlubil jsem jak jsou staré, ale chutnali tak vubec neuzraly. Proto se přikálním k názoru zjistit jaké mam doma nebo kde jej usklanuji podmínky a pak už si jen vychytám jak moc musim zvlhčovat :-)

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 18:57
od miroš
Musim říct že já taky zvlhčuju a je to znát mám tam 60-70% a teplota 20Cstupnu.Čaje mám uskladněný pár měsíců a jde znát změna hlavně ve vůni.Samozřejmě je pro mě jednoduší udržet 70% vlhkosti když tam mám tři čaje než u Dzina ktrerý tam má čaju hodně moc....Ale zvlhčovat určitě :) i větrat!!Bez toho se čaj nemění jak píše Dzin :) :-P

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 21:48
od karel.walt
Teploty: ano tak jsem to myslel - kolisani jen prirozene. Ale zadne mimoradne vykyvy. Napr. vymrazit pokoj v zime poradne a potom zase zapnout topeni je hotova vrazda caje.

Jinak zvlhcovat ano - je potreba mit zvlhcovac, ale merit vlhkost vzduchu je jedna vec a jina vec je jak to pusobi na ten caj, pri stejne vlhkosi ale pri jine teplote ten caj reaguje jinak. Dale caj ruzne zabaleny na to reaguje jinak. proto je potreba ho zkouset rukou dle pocitu - jestli vysycha, nebo naopak ma vlhky obal... Taky se vyplati ten caj jednou za cas zvazit a zjistit jestli ubral na vaze (vyschl), nebo vazi vic ( nasava prilis vlhkosti).

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2008 21:56
od Dzin Tea Racer
karel.walt píše:Teploty: ano tak jsem to myslel - kolisani jen prirozene. Ale zadne mimoradne vykyvy. Napr. vymrazit pokoj v zime poradne a potom zase zapnout topeni je hotova vrazda caje.

Jinak zvlhcovat ano - je potreba mit zvlhcovac, ale merit vlhkost vzduchu je jedna vec a jina vec je jak to pusobi na ten caj, pri stejne vlhkosi ale pri jine teplote ten caj reaguje jinak. Dale caj ruzne zabaleny na to reaguje jinak. proto je potreba ho zkouset rukou dle pocitu - jestli vysycha, nebo naopak ma vlhky obal... Taky se vyplati ten caj jednou za cas zvazit a zjistit jestli ubral na vaze (vyschl), nebo vazi vic ( nasava prilis vlhkosti).


Ano tak nejak, já čaj hlavne ochutnávám, to mi rekne nejvice... :-)

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 07:57
od miroš
O tom vážení sem ještě neslyšel to musí bejt minimální rozdíl desetiny gramu.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 09:06
od Monishka
miroš píše:O tom vážení sem ještě neslyšel to musí bejt minimální rozdíl desetiny gramu.


Takovy maly rozdil by to asi mel byt ale kdyz bude neco spatne tak ten rozdil podle me bude uz v radu k nekolika gramum. Hlavne pokud nasava vlhkost.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 10:13
od Dzin Tea Racer
Tak tohle převážování čajů už beru jako dokonalou hysterii... jelikož abych si vedl na gramy přesně kolik jaky, koláč, cihla, tuocha, váží a sledoval to a převažoval mi prijde už hodne na hlavu. Daleko jednodušši je pokud mám v blízkosti vlhkoměr tak se nemůžu dostat do takového extrému aby se čaj nacucal vlhkosti... to by drive zplesnivěl nebo se rozpadl.
Ale každý má své postupy.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2008 11:11
od Monishka
Abych byla uprimna, kdyz o tom tak premyslim, tak si budu muset vlhkomer koupit. Protoze ja nevim jaka je referencni vlhkost u nas doma takze sledovani poklesu nebo vzestupu vlhkosti je pouze relativni, s tim ze neznam ani pribliznou hodnotu - a to at mam mlhkomer nebo ne ... ale drive se nam hodne rosila okna, od te doby co mame nova tak bude vlhkost podstatne mensi.