Stránka 2 z 2
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
23. 1. 2011 17:21
od cajovnicka.ic.cz
Vynikajicí záležitost, mám tu zbytek bílého pueru z konce roku 2009, někdo říká, že jsou nejlepší čerstvé, ale mě přijde komplexnější nyní, ze začátku uchvátí svou houbovo-lišejníkovou lehkou chutí, postupně tmavnoucí, až někde v chuťové podobě pueru/červeného čaje.
http://cajovnicka.ic.cz/2009yongdesilverbud.htmlJe to z YS, koláče byly velice rychle rozebrány, jsou hodně žádané, 9,99 dolarů/250g
řadí se mezi ně i Yue Guang Bai - Bílý měsíční úsvit, který je také dobrý, ale rozhodně ne tak, jako ten koláček v odkazu výše.
http://cajovnicka.ic.cz/mesicniusvit.html
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
23. 1. 2011 17:45
od Dzin Tea Racer
Ano vynikající zálezitost.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
24. 1. 2011 16:10
od Gwynnbleid
ten kolacik z YS mam a mam ho velmi rad, ajked mi troska prekaza ze po oplachnuti listkov skor smrdi ako vonia, ale chut je skvela a vona nalevu tiez. Inak pre mna osobne silne zcajovaci caj :-D
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
28. 7. 2013 13:40
od nerow
Ochutnal jsem v čajovně a domu si i pořídil koláček Yue Guang Bai 2008. Jestli jsem správně pochopil z diskuse, jedná se o Sheng. Ale prodejci ho mají vedený většinou jako bílý lisovaný...Takže nic nezkazím, pokud budu připravovat čaj v konvičce na shengy?
Re:
Napsal:
30. 7. 2014 20:01
od Sakana
Dzin Tea Racer píše:Tak dnes jsem byl v Dobré Čajovnš v Českých Budějovicích a tam mi nabízely koláč kde bylo přímo napsáno White PuEr! ALe cena za asi 200g byla témeř 500kč a to bez ochutnání jsem odmítl... tak snad jindy
To co má DČ je opravdu lisovaný bílí čaj, je to prakticky lisovaná pivoňka... Bai Mu Dan Bing Cha, jestli se nepletu tak zpracování je Bai Mu Dan > napaření > lisování > zrání, tedy klasický sheng akorát místo mao cha je pužitá BMD. Teďka popíjím sedmiletou záležitost jesli se nepletu... jinak jsou v tom chutě jak Bai Mu Dan tak shengových Puerhu
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
30. 7. 2014 20:05
od Dzin Tea Racer
Já vím, je to tak
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 09:40
od Sakana
Tak sem si to aspoň ověřil
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 10:04
od joda
Ale jakmile se zalisuje, zraje jinak a stává se svébytným a zajímavým experimentem. Také je zajímavý zalisovaný bílý Yue Guang Bai. Mladý je bílý, ale čím víc zraje, tím víc má prvků červeného.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 11:59
od Dzin Tea Racer
Což to ano, mam nekolik takových čajů, ale není to bílý puer
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 20:54
od joda
A jak to, že není? Lisované tipsy se počítaly, resp směs s tipsy a tohle je jen méně kvalitní materiál. Yue bych počítal vzhledem ke zrání ještě více
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 21:23
od chawangpu
Yue guang bai je takový zvláštní čaj, ale takto lisovaný a zrající se řadí co sem se tak bavil s prodejci, spíš do heicha. Což i archivní bílé čaje "Lao bai cha" - ty starší - 15 a více let, mají opravdu jiný projev a zránim se posouvají dál.
Bílý puerh jako uplně takový snad ani pořádně neexistuje (popř. co si pod tim představujete ??? ), i když některé čaje vypadají opravdu bíle - Buď selektované tipsy z yue guang bai a nebo tipsy z maocha třeba z Jinggu nebo z Yongde - oboje ale zraje dost podivně a tyto čistě tipsové čaje jsou mi k pití osobně dost nepříjemné.
Pak je ještě bílé ya bao které se lisuje, ale to není ani čaj i když se za něj úspěšně pořád vydává.
Ale lisovaný fujianský shou mei třeba nebo pivoňka, to má tradici a opravdu to chutná pěkně. Yue guang bai zraje také zajímavě, pokud je to list a tips a je zpracován do tmavšího typu - yue guang bai je zelenější a tmavší, zrají jinak a chutnají odpočátku jinak
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
31. 7. 2014 21:45
od Dzin Tea Racer
joda píše:A jak to, že není? Lisované tipsy se počítaly, resp směs s tipsy a tohle je jen méně kvalitní materiál. Yue bych počítal vzhledem ke zrání ještě více
Protože to je z jiného druhu čajovníku a jiným postupem. Na zbytek odpovedel chawangpu.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
1. 8. 2014 21:17
od joda
Díky za info. No jak to po přečtení diskuze chápu, tak bílý puerh v podstatě není, jedná se jen o klasický puerh s větším podílem tipsů. Yue Guang Bai je hei cha. Ok, já chápu hei cha jako v podstatě zrající čaje, včetně pchu-erů. Ostatní zalisované bílé jsou jsou prostě jen zalisované bílé. Do Hei cha bych je sice intuitivně jako zrající zařadil, ale bohužel hei cha = tmavé čaje, tak tam mi to moc nesedí. O dvou typech Yue Guang Bai jsem neměl tušení. Díky chawangpu za moc hezký příspěvek
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
1. 8. 2014 23:23
od Dzin Tea Racer
Ja mam techto caju take nekolik a nejake zraji uplne fantasticky a tim myslim puer z velkoliste odrudy cajovniku.
Akorat je z nich o dost mene nalevu :-(
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
2. 8. 2014 13:39
od chawangpu
Tak nový liuan je také poměrně hodně světlý v nálevu a list je tmavě zelený. Např. to shou mei co mám lisované a je staré tak je opravdu dost tmavé a dost jiné, proste tmavé, Yue guang bai neni uplně můj top čaj abych jej archivoval ale pár 2008 tu mám a uvidim ale taky to prostě tmavně a tmavně - i tips tmavne samozřejmě, tedy suchý list.
Tyhle věci jsou prostě jaksi speciální a nemusí zapadat do kategorií, např. ten yue guan bai speciálně se chová podivně od počátku a nepatří nikam a zároveň do více kategorí skoro.
čistě vybrané tipsy z maocha , to je také taková věc že to neni bílý puer ale prostě sheng s timto úchylnějším postupem.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
2. 8. 2014 13:50
od joda
Takže už ak rozsáhlá skupina hei cha obsahuje i ty lisované bílé? škoda, že jsem zatím kromě Yue Guang Bai žádný neměl ...
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
2. 8. 2014 14:59
od chawangpu
Heicha je taková skupinka podivností
v Česku má kamarád nějaké 2005 malé 150g shou mei ale nejsou levné a nevim jestli má ještě něco na prodej protože jsme si většinu nechali, ale o vzorek by se snad podělil
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
2. 8. 2014 23:35
od Dzin Tea Racer
Ten lisovaný Pai MU Tan mám taky
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 09:38
od chawangpu
je-li to tento
http://www.tea-earth.net/tea/white/shou ... cha08.html tak je to jiný čajík, Ten co jsme získali je bez obalu , přišel jen v zip sáčkách už někdy v roce 2006-2007 a byl už jakoby dvouletý tušim, i cenou byl trochu jinde - dražší ,
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 11:57
od Dzin Tea Racer
Ano, bude to jiný čajík než máš ty. Ale je to zajímavé popíjení.
Pil jsi tohle?
http://www.tea-earth.net/tea/black/daxu ... nya08.htmlTen čaj zraje naprosto uchvatně!
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 14:54
od chawangpu
Měl jsem když byl čajík nový, vzorek. Já opravdu osobně tyto tipsíkové čaje nerad, a to i u bílých si dám raději pai mu tan než jin zhen, či u zelených také radši něco bez chlupů.
Jak to zraje by mě zajímalo protože hodně těchto tipsových puerů jde do "hong cha pu" s ne uplně nejlepšími chutěmi. Rád bych ochutnal jak se čajík posouvá a kam, určitě.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 14:56
od Dzin Tea Racer
Souhlasím, za čerstva to nebylo nic moc, ale pak se to o dost zlepšilo. Až budes v CR, zvu Tě na čaj
Ikdyž trochu OT, ale heicha a hlavne Liu An to je paráda. Ale bohužel tady je situaci jako byla s shengy nebo shu, prvni tu byly levné sorty a nikdo to neumel pripravit... viz. zkusit gyokuro zalít stovkou a 3 min louhovat. Ted je situace o dost lepsí a Liu An je můj šálek kávy
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 16:09
od chawangpu
Děkuji, budu moc rád !
Liuan je čim dál větší problém a pokud je kvalitní tak je poměrně dost drahý. Liuan se v Číně prodává většinou nový, kvalitní jarní sklizně, opravdu ty hodně dobré, jsou dostupné cca po 6 měsících od sklizně. Takový čaj dnes stojí velkoobchodně v nákupu 250 i více korun. Jde o čaj uplně nový a sice pitelný, ale neprodejný. Všichni chtějí staré liuany. Tedy si předtav že někdo musí koupit za takto vysokou cenu takovýto opravdu výběrový liuan a pak jej zaskladnit. Pokud jej vytáhneš po deseti letech, bude pořád ještě relativně mladý, ale kolik by takový čaj stál ? Aby se pokryly náklady na sklad, vůbec inflace a rostoucí ceny v Číně atd...
Liuan je hlavně v této kvalitě nyní velmi vzácný, protože se hůře prodává a cenu zvyšuje narůstající zájem o Qimen hong cha v Číně. Snad se liuanu někdy dostane více pozornosti a propagace.
Čaje z konce 90´s a počátku 2000 jsou často ne uplně dobře skladované z Guangzhou, čaje starší jsou velmi vzácné a dost drahé.
No a pak opravdu staré liuany - minulý měsíc jsem měl to štěstí být přítomen v Kuala Lumpur u dvoudenního procesu prodeje liuanu z roku 1930 , sun yi shun, šlo o 6 košíků, cca necelé 3 kg čaje a prodejní cena byla, tak jak jsou balené, cca 1 3000 000kč (200 000RM).
Čaje byl sice opravdu dobrý, velmi dobře skladovaný, nebylo to žádné HK wet storage, ale v porovnání s mnoha jinými ne tak starými čaji např. z 80´s, byla cena a chuťový zážitek v naprostém nepoměru.
Re: Znáte někdo bily puer?
Napsal:
3. 8. 2014 19:46
od Dzin Tea Racer
Já vím je to pech s Liu An. Já bych koupil i ten nový dobrý a zaskladnil bych si ho
Přitom i zdravotní ucinky toho čaje jsou nedocenitelné.
Prípadne o Liu An a heicha v prislušném threadu