Stránka 1 z 3

Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 24. 2. 2008 16:07
od Dzin Tea Racer
Nová sekce v oddílu připrava, jedná se o nákup, skladování a zrání čajů!
Odkaz je zde!

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2010 15:26
od Pavel>X<
Dala by se na regulaci vlhkosti použít sádra? prý má takovou vlastnost že vysokou vlhkost nasává a když je vlhkost malá tak se sádra vysušuje čímž se v okolí vlhkost zvyšuje...dííky

PříspěvekNapsal: 23. 2. 2010 15:38
od Dzin Tea Racer
Tak to nevím, záleží v jaké relativní vzdušné vlhkosti ta sádra a jak funguje. Zatím jsem o tom nevidel nikde ani zmínku. :-)

PříspěvekNapsal: 20. 3. 2010 23:43
od Pavel>X<
No mám ještě nějakej dotaz co se zrání týče. Potřeboval bych pomoct s výběrem místa na zrání.
1. Půda ve skříni - vlhkost téměř stabilní ale nebude ani 70% spíš míň. Teplota pozvolna kolísá v rozsahu asi 10 stupnu prípadně njak odizolovat?
2. sklep - vlhkost asi kolem 70% možná víc teplota relativně nízká bez kolísání.
3. pokoj teplota kolem 20 st. vlhkost cca 55% teplotní výkyvy jsou větší protže ve vedlejší místnosti jsou kamna a občas se vic větrá(vyřešila by to krabice??).
4. špajzka - teplota pod 20st vlhkost nižší cca 55% oboje stabilní možné pachy sušeného ovoce. Ale nic moc aromatickýho.
dííky za radu :D

PříspěvekNapsal: 21. 3. 2010 00:09
od Dzin Tea Racer
Vlhkost kolem 60-65% je ideálni pri pokojove teplote. Kolistat v kratkodobých intervalech by to nemelo. Řesí se to zvlhčovačem - nádoba s vodou. Nějaká skrinka, nebo krabice jen s čajem. Absence jakýhkoliv pachů a ve sklepe i plisne, na to bacha...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2011 21:29
od Gwynnbleid
Takze po roku a pol pribezneho pitia mojich shengov som dospel k nazoru ze aj za tak kratku dobu a v tunajsich podmienkach sa vie cajik pekne posuvat k lepsiemu :-) Najlepsie sa zatial dari LF Blue label 2009, ktory sa mi zdal z LF labelov najdrsnejsi a casom sa zacina pekne zjemnovat! A ako pozeram na nete ceny, tak dry storage zvykne byt ovela viac ceneny. Co vy na to?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 10:58
od Jamo
mam par otazok ohladom uskladnenia PuEru
1) co uskladnenie v Yixingovej doze? ak ano aka hlina je nato vhodnejsia a aka naopak uplne nevhodna (ak taka je)
2) momentalne mam provizorne uskladneny puer v kartonovej krabici na policke v spalni, domaci uz topi a pocitovo mi pride(z ohladom na suchy vzduch v dalsich miestnostiach), ze sa jedna o najvhodnejsie miesto, hned vedla krabice je cajova miska s vodou a to vsetko je ale len na polici :-? , co by sa takto provizorne dalo este zlepsit?
3) otazka sa uz netyka ani tak uskladnenia ako zachrany, kamarati mi doniesli seng a pride mi, ze je napachnuty vonnymi tycinkami (priznam sa, ze je to moj prvy sheng :-? ) da sa to nejak aspon trosku zachranit?

Re:

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 11:34
od peer
Pavel>X< píše:Dala by se na regulaci vlhkosti použít sádra? prý má takovou vlastnost že vysokou vlhkost nasává a když je vlhkost malá tak se sádra vysušuje čímž se v okolí vlhkost zvyšuje...dííky

Nudite se? Poridte si medvidka myvala! Anebo tea humidor.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 14:03
od Stan
...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 15:23
od Stan
...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 16:37
od joda
Ještě bych poukázal na možnost skladovat jej (i když spíše skladovat, než opravdu zrát) v kartonových krabicích, kratší článek o tom je ZDE.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 9. 10. 2012 20:45
od Dzin Tea Racer
No, já bych to nebral tak odborně ani tak na lehkou váhu.
V domacích podmínkách, je možné nechat zrát sheng puer. A to hned několika způsoby.
Suche podmínky, jen tak v krabici mimo pachy a kolísaní teplot, dokonce v mikrotenových sáčcích. Chutnal jsem tak par čajů, mimo jiny skvost od Fo Cha Ju, už nevím rok, ale asi 1998. Dále ve vlkhych podminkách ( nebezpečí plísní ) a nebo co nejbliže 60% vlhkosti.
Nedávno jsem delal degustaci s panem Prachařem se stejným čajem, CO zrál asi 5 let u mě kolem 60% a u neho kde má sušší skladovaní. Byli jsme velmi mile prekvapeni, obojí je uchvatné, každý máme jine chute, ale ty čaje se diametrálně lišily, presto byly výtečné.
Doporučuji kovovou skřínku, natrenou z vyroby netoxickým lakem, nejlepe akrylátem. Vetra se má prirozene, pripadne občas odvetrat, nemít kolísaní ani teplot, ani vlhkosti. Postači vlhkomer, primerena miska s vodou, keramzitem, nejakou hobou, zkratka co máte pri ruce.
A co velmi doporučuji, zkusit stejný čaj zrat v suchych podmínkách. Garantuji, že vás to začne zajimat, jelikož už po roce uvidite co vse se dá se stejným čajíkem dělat.
Já osobne bych čaj do humidoru necpal, aspon ne sheng puer. Ale každého věc.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 03:55
od Pyroh
Dzin: Problém s moc suchým skladováním (<<60%, rozhodně <40%) není v tom, co ti ten čaj udělá za pár let, to je ok, ale v tom, co ti udělá za 10-15 let - ty čaje jsou pak často poměrně hnusné, nakyslé, ztrácí komplexnost a bohatost atakdále. Rozhodně jsem neměl z 90tých let dobrý takhle suše skladovaný čaj, všechny nebyly nic moc, nebo nepříjemné. A to se bavíme třeba i o 7542, nejde jenom o nějaké šmejdy - ty čaje měly navíc určité chyby přímo společné a ty chyby neměl žádný trochu normálně zrající puerh, z čehož soudím, že to bylo moc velkým suchem.

Jinak ten článek Chan Kam Ponga má i další části, např: http://www.cloudsteacollection.com/html ... 017_e.html (v "by category" dole jsou další). Taky píše vlhkost 70-80%, což mi funguje nejlíp (byť samozřejmě taky mám data jen z pár let). Nicméně i 60% mi přijde v pohodě, myslím, že to je co se normálně myslí pod "dry storage" (třeba Qing Bing - http://www.essenceoftea.co.uk/tea/puerh ... -bing.html) měl tuším 60 a je parádní. Ale v 50% by z toho byla nejspíš už Hanácká kyselka.

K zrání - já mám kartonové krabice (ne uzavřené, čajům větrám) a je to myslím dobré.

Jinak - co je nejdůležitější je podle mého kritické množství - mít daný prostor čajem přiměřeně zaplněný (~celkem nacpaný), aby si čaj vytvořil mikroklima a "nevyčpíval" do vzduchu. Tj. mít tři-čtyři koláče nefunguje, šest tongů nejspíš jo. No a hodí se mít ty čaje aspoň rámcově pohromadě vedle žánru a charakteru - různé Yiwu čaje se dobře snesou, ale kdysi jsem udělal chybu, že jsem dal nějaký Jingmai koláček mezi Yiwu a ani pro jeden z těch čajů to nebylo dobré. Další výhoda tongů (ať už bambusových, nebo papírových, nebo látkových) je, že dělají další vrstvu izolace mezi čaji.

P.S. Ten Fu cha ju 98 je dost trikový čaj - tam podle mého nemá cenu až tolik řešit zrání v klasickém smyslu, protože jednak obsahuje čajové kvítky, druhak ty lístky byly předem upravené - tj. není to jako si vzít standardní puerh, uskladnit ho jako oni a čekat, že za 15 let bude nějak výrazně blízký tomu Fuchaju.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 07:27
od Dzin Tea Racer
Nó prave, o skladovani puerů, panuje mnoho mýtů a pover. Já pil mnoho čaju skladovanim pod 60% a ani jeden nemel v chuti to co rikas. Tim nechci rici že to tak nemusí byt. Ale skladovani ve vysoke vlkhosti = plísen, pozdeji nebo drive.
Já skladuji čaje dele než 15 let pri vlkhosti lehce pres 60%, jsem velmi spokojen, zkousel jsem vice i mene vlkhosti.
Fo Cha Ju bych se musel podivat, jeslti myslime ten samý čaj, ale z Tveho popisu je to jiste jiny.
Každy si to musi vychytat, velky pozor je treba dat na vlhkomer, vyzkousel jsem jich nekolik, i cejchované a stejne znacky mely rozdíly treba 15%. Takže neverit jednomu.
Pochopitelne zalezi na charakteru a zpracování čaje. Pil jsem pár čajů co byly skladované ve vlhkych podminkach a byly od oficialnich dovozců s deklaraci puvodu. Mnoho z nich bylo zaruchlych a vlkhych, opravdu se to nedalo pít. Po rozlomeni byla v nich letita plisen, a to bylo jen vlhke prostredí, žádné vylozene vet storage, kterých je plny web.
Každy at si to zkusí. Rozhodne skladovani nekde ve vitrine spolu s vonnymi tycinkami a vetraním, není dobré.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 08:41
od Jamo
inac pu er co skladujem je asi skor shu a sheng je ten co potrebuje zachranit :( a krabica z tym shu je len na policke (nenasiel som skrynky, vyslovene bez zapachu a ten caj ozaj nechcem risknut :( )

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 08:59
od Pyroh
Dzin: No, je otázka, jestli jsi měl tak suché čaje, které by byly tak staré. Ono opravdu zpočátku (třeba 7 let) to není nic hrozného - většina čajů ještě v 2002-3 celkem v pohodě. Ale když se pak člověk blíží k 90tému roku, jde to s těmi čaji docela z kopce. I na "kunming storage", která není konstantně jenom suchá docela dost lidí nadává, že to je hrozně suché. Ale těžko říct, tam už to záleží, pár věcí skladovaných tam bylo super a pár zase nic moc, nevidím tam jasný trend.

Ale souhlas, 60% je myslím jeden z ideálů.

A taky souhlas, že moc vlhka škodí (ještě teda samozřejmě závisí na teplotě, ty dvě věci nejde dost dobře oddělit - ovlivňuje to, kolik reálně bude vody ve vzduchu). A letitá plíseň rozhodně nezní dobře.
Asi je to i v míře napití - já zpočátku wet storage fakt nedával a teďka už to jde, protože když chci napít co nejvíc čajů z 80tých a 90tých let, tak se tomu prostě nevyhnu - i když rozhodně neříkám, že to preferuju před sušším, nebo normálním skladováním. Plíseň v čaji, pokud to není aspergillium crystatus, opravdu nemusím :) Hlavně mi ale u některých vlhkých čajů vadí, že se tím rychleji ztrácí původní charakter čaje - což někdy až tak nevadí, ale u dnešních dobrých koláčů by to byla škoda.

Docela zajímavé jsou některé čaje z thechineseteashopu, které třeba do 2002 byly v Hongkongu a pak šly víc do sucha - to mi zase docela chutná. A hlavně je to dost levné.

No a vitrína a vonné tyčinky už jsou úplná poprava čaje, to je jasné...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 11:53
od Pyroh
P.S. Pokud vím, tak v mikroteňácích zrály od Fuchaju právě 98 Jingmai s kvítky a 2002 Ailao cihličky. Ten první čaj je hodně dobrý, ten druhý mi nepřišel nic moc extra (mj. mi právě přišel přesušený), ale to je myšleno na poměry Fuchaju - jinak je ceně celkem odpovídající, řekl bych.

Taky výhoda sucha je, že příliš suché skladování se dá typicky "napravit" přesunem do většího vlhka (i když po těch 15 letech už nevím nevím), zatímco když se čaj převlhčí, tak to to víc poškodí. Ale jak míním výše, není důvod se vyžívat v extrémech, zlatá střední cesta cca 60-80 je docela dostupná varianta a přijde mi o dost lepší než 50%, nebo 90% (s obojím mám (ne dlouhodobé, uznávám) zkušenosti, kus mých čajů zrál dva roky v 50% a bylo to celkem fuj, resp. vyvíjely se, ale o dost hůř než teď v 70-75%; a v ložnici můžu mít až 90%, když moc nevětrám, a to experimentálnímu čaji taky nedělalo dvakrát dobře - resp. to používám na revitalizaci věcí, co byly dlouho v Kunmingu apod., ale pak to přesouvám do normálu).

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 16:14
od Dzin Tea Racer
Jde o tento čajík
http://www.tea-earth.net/tea/black/aila ... u1998.html
No, je to o osobních preferencích, ochutnával jsem mnoho čajů, když jsem se zajímal o skladování. A vet storage mi proste nechutnal a tu plísen jsem citíl. Ono, se to zpočátku tvari že to rychleji stárne, ale pak to není dobre. Ale to si každy vyzkousí sám.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 16:36
od joda
Na odlehčení: Fu čaje poslední dobou dosti vyhledávám, když je to ta správná fu tedy :D

Jinak by mne také zajímala odpověď na otázku, která tak nějak zapadla - jak napravit něčím načichlý čaj?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 16:45
od Dzin Tea Racer
Snad jen dobrým větráním. Asi záleží čím a jak moc je načíchlý.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 10. 10. 2012 16:55
od joda
Předpokládejme ten nejtěžší kalibr - vonné tyčinky :-) Mám totiž doma takovýto jeden koláček shu pchu eru a zatím ho opravdu jen "větrám".

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 11. 10. 2012 08:58
od Jamo
ja som natom podobne ako joda mam sheng rovnako postihnuty :( a rovnako len vetram

a co skladovanie yixingy? konkretne shu pu er v yixing doze ta otazka mi zapadla tiez

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 11. 10. 2012 22:33
od Dzin Tea Racer
Já je tam skladuji jen kratkodobě, když je vyndam z " dozravárny " než je vypiji :-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 17:41
od Jamo
a nejake skusenosti z zhodobym skladovanim? yixing dycha takze by to malo byt ok z vetranim (snad)
ide mi o to, ze tu tehlu mame so zenou s predvsazatim, ze ju budeme pit vzdy na vyrocie svadby :-,,) ale nerad by som boli aby sme mali uz teraz po prvom polroku nivovu prichut :-?
ja inac mam pu er na pitie len v povodnom papiery ten v sacku (mikrotenovy samozrejme) a v krabici s ostatnymi cajmi
bude to moje prve dlhodobe skladovanie prote mam tolko blbych otazok (hladam citam, kde to ide ale zacinam mat trosku gulas, sice si utvaram nazor ale vzdy sa hodi spetna vazba)
konecna otazka (mozno za nic nerucim :) )mozem tym Yixingom nieco pokazit?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 17:48
od Dzin Tea Racer
Yixing je dobry pro jiný druh čajů, dlouhodobě skladovat puer v yixingu je trochu nesmysl. Radeji porcelanovou dozu. Yixing neni na puer. :-)
Klidne ho tam muzes mit pár mesiců, ale roky ne. Nic tím ten čaj nezíska, řekl bych naopak. Ale vyzkoušej to a dej nám sem pak nějakou tu zkušenost.