Stránka 2 z 3

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 18:53
od Jamo
ok ale z tymto to zkusat nebudem :)
inac caj ukaladam do prachovnic, viem ako ich zohnat trosku lacnjsie ako obycajnejsi smrtelnik, kedze som laboratorna krysa a poznam dodavatelske firmy :cry:
inac nejaky tip kde taku dozu kupit byval na malom meste takze moc moznosti nemam
inac k porcelanu mam to pecatit voskom ci radsej nie? :-?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 19:04
od Dzin Tea Racer
Kdepak, nepečetit, to se dělá s čaji napr. co chces nechat zrát, tchaiwanci. Dej to do krabice napr, plastové ( netoxické ) nebo železné, nebo lakované drevo nečím netoxickým. To je nejlepší způsob. Čím více čaje, tím lépe. Přímo umerný prostor čaji.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 19:24
od Jamo
nj je to len 250g gramov (1 tehla), ako som pisal zatial to je v kartone (pretoze moje doterajsie pokusy zohnat nejaku fajn dozu zlyhali :( )
ale vnukol si mi napad z tou kovovou dozou mam jednu fajn staru (tj komunisticku po nejaky oplatkach), len dufam, ze nebude pachnut :???: (skladoval som tam naklu :-? ale kedysi davno)
dik za napad som myslel, ze kov a caj by nemali ist vobec k sebe ani pri skladovani (jasne, ze si to odizolujem este dalsim papierom, z uz dopitych kolacov zn. nejaky by sa nasiel)

este raz diky za rady

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 10. 2012 22:09
od Dzin Tea Racer
Vymyj ji octovou vodou, ikdyby nesmrděla a budeš mít klid... dbej na to aby se to v ní nezapařilo. Idealni je tam dat neco co dokaze uvolnovat i absorbovat vlhkost. Filtrační papír, keramzit atd..

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 17. 10. 2012 11:51
od Jamo
doza uz funguje aj z filtracnym papierom
inac nasiel som zaujimavy clanok k nasej teme http://www.thechineseteashop.com/how-to-store-pu-erh-tea.html

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 17:20
od FarKy
Uz dlho sa chcem opytat na jednu vec. Prečo nie su na trhu 50+ alebo 100+ rocne shengy??? Stracaju shengy po 50 rokoch zretia chut? Alebo by bolo velmi drahe predavat 200 rocne shengy? Ako by chutili? Mali ste uz taky?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 19:32
od dayofvictory
Protože neexistují? Revoluce, obzvláště ty kulturní, mají jak světlé, tak stinné stránky...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 19:55
od FarKy
Myslis tym, ze sa znicili pocas revolucii? Ale ved predsa museli ostat niekde "zabudnute" puery nie?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 20:00
od nerow
Jednou jsem viděl v jednom dokumentu sheng 100+,tvar meloun. Tuším, že je brán jako významný kulturní předmět..

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 20:11
od petr.ptacek
Též jsem jej viděl v jednom dokumentu (asi tentýž) a tuším, že byl součástí muzea a předtím patřil císaři, tedy byl darem pro císaře. Tuším také, že říkali, že by jej už nepili. Prý by jim už nechutil :D.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 22. 9. 2014 20:21
od Dzin Tea Racer
Neco málo jsem pil.
http://www.tea-earth.net/tea/black/chun ... 1950s.html
http://www.tea-earth.net/tea/black/huan ... 1960s.html
Jsou to fantastické čaje, jiste jsou a má je dost lidí. Ale proč by je prodáváli? To je rodinný poklad, to se asi penezi nedá tak snadno zaplatit. :-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2014 06:36
od nerow
"Golden Melon Royal Tea", na začátku videa je pak ještě možná o malinko starší celý tong jiného shengu v hodnotě 70 mil. Kč :-)

petr.ptacek: co jsem teď zběžně na video koukal, tak právě řikali, že je rozhodně pitelný :D

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2014 18:20
od petr.ptacek
Toto video jsem neviděl. Bylo to jiné, ale myslím, že jde o tentýž čaj a možná jsem si to špatně zapamatoval ;-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 23. 9. 2014 18:21
od Dzin Tea Racer
Pokud máte někdo odkaz, tak ho sem dejte at se mrkneme ne? :-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 18. 12. 2014 11:07
od FarKy
Mam jednu teoriu... teoriu cajoveho klimaxu (paradne slovo :D )

Ak vezmeme zranie shu, shengu a tmavych mam pocit, ze sa po 10+ rokoch zrenia posuvaju smerom ku tomu istemu "staremu" caju. Predpokladam, ze ak by sme tieto caje ochutnali po 50 - 70 rokoch zrenia, tak by sa chutovo lisili len minimalne a po 100+ rokoch by chutili vsetkych rovnako, ako ten " stary caj". Co si o tom myslite? Priblizuju sa vsetky caje zranim k tomu istemu staremu caju, aby dosiahli akysi cajovy klimax?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 18. 12. 2014 11:15
od joda
No.. ne :-D Třeba shu se dle toho co jsem pil rozhodně posouvá jinam, než sheng, o hei cha s ušlechtilou plísní ani nemluvě. A oolongy jsou také uplně jiná story.

Některé charakteristiky ale jako společné pozoruji. Třeba takovou tu kafrovou/mentolově svěží dochuť. No a když to vezmeme absolutně, počkáme až z toho všeho bude hlína, tak pak to všechno bude chutnat stejně. Tedy jako hlína :-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 5. 9. 2016 13:57
od massilia
Máte někdo dlouhodobější zkušenosti s domácím zráním shengů? Zajímalo by mne, zda je vhlkost cca 65 procent, která kolísá plus minus o dva tři stupně, dostatečná i na dlouhodobé zrání. Mám spoustu mladých čajů, které doufám, že mi uzrají, stejně tak i středně zralé, které ke kýženému stavu ještě nějaký ten rok potřebují. Jinak teplota je pokojová cca od 20 do 25 stupňů. A ta vlhkost - už se mi ji moc nedaří zvyšovat, třeba na 70 procent, což by možná bylo ještě lepší. Budu rád za každou zkušenost...

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 5. 9. 2016 16:21
od Dzin Tea Racer
Máš ideální podmínky, naopak já bych nad 65 % už nešel, hrozí rozmnožení nežádoucích plísní.
Jde o to, aby to moc nekolísalo, občas vyvetrej.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 5. 9. 2016 17:51
od lesasyn
Nó, mám podobný podmínky a rozhodně si nemůžu stěžovat, ba naopak.
Archív mám cca 6 let a čaje co tam jsou, krásně zrajou. Je to spíš takové to sušší zrání, ale v našich podmínkách t asi jinak nejde - bez zvlhčovače, časovače, klimatizace... :D
Jen pro představu přikládám graf průměrné vlhkosti z posledních dvou let.
Z grafu je pěkně vidět, jak vlhkost klesá na konci zimy a v létě stoupá... Teplota je na tom dost podobně ;-)
Obrázek
PS: Jestli se najde podobný "blázen" s grafem, nechť se pochlubí :-)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 5. 9. 2016 18:58
od massilia
To jste mě potěšili s tou vlhkostí - dobrá zpráva. Dlouho mi trvalo, než jsem našel vhodný prostor, ale nakonec čaje skončily ve dvou velkých šuplících ve starožitné skříni po pradědečkovi mé ženy. Větrám pravidelně, kromě toho nechávám takovou mírnou škvírku, ať to dýchá... s tím, že vlhkost zůstává stabilní i při té mikroventilaci. Předtím jsem je měl asi rok a půl ve velké krabici a vlhkost jen lehce nad 50 procent. V šuplíkách je mám asi tři čtvrtě roku, takže zatím ještě moc rozdíly nevidím, každopádně hned po přemístění čaje rychle ožily a krásně se rozvoněly. Ale těším se třeba za rok, za dva, až ten posun opravdu poznám... Nebo za deset let :)

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2019 15:00
od tifik
Má smysl uložit levný shu puerh, bude z něj časem něco? Čaj má výraznou zatuchlou vůni, je to až nepříjemné, promítá se i do chuti. Úplně postrádá tu sladkost a jemnoust vyzrálých dobrých puerhů.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2019 15:20
od Stan
Platí jedno základní pravidlo:
"Pokud uložíš k archivaci špatný čaj, po létech zrání získáš starý špatný čaj!"

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 11. 6. 2019 21:49
od Dzin Tea Racer
Pokud to je opravdu špatný čaj, tak jak psal Stan. Pokud to je čaj, kde se dá predikovat nějaké zrání a uhlazování chutí a vůní... tak to je neco jiného. Co to je presne za čaj?

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2019 10:27
od tifik
PU ERH STD, viz Manutea.

Re: Zrání čajů Pu Erh a podobných.

PříspěvekNapsal: 12. 6. 2019 10:32
od Dzin Tea Racer
To je nejaký noname...zkus něco aspon standartního.