Stránka 1 z 1

Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý

PříspěvekNapsal: 16. 3. 2008 16:18
od Dzin Tea Racer
Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý " Pu Erh?

U mě je to jak kdy, ráno a dopoledne Sheng, a odpoledne Shu :) Jinak Shu hlavně v zime, napodzim nebo všeobecně v chladu...

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2009 08:23
od visual
opět nechci zakládat nový topic, tak to vecpu sem...kam se to i hodí.

nedávno jsem zjistil, že sheng pchu-ery skoro nepiju a vlastně mi vůbec ani nechtnají, možná i něco horšího :smile:
má někdo podobné zkušenosti? tuší někdo v čem se vzal můj odpor s Sheng Pchu-eru?

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2009 08:37
od Doom
mě chutná obé. na posezení v teple v čajovně mám raději zelený, na ven si beru černý, ať už v termosce do zimy nebo klasicky sypaný na normální přípravu

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2009 09:11
od Monishka
Me take chutna oboji. Nekdy vice piji sheng jindy shu. Ale narozdil od spatneho shu se spatny sheng vubec neda pit. Takze je mozne, ze co jsi pil sheng nebyl dobry. Jakmile je sheng spatny je mi ihned nevolno. Ale dobry cajik... hmmm, kdyz se povede tak je to zazitek.

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2009 12:44
od miroš
Tak mě poslední dobou chutnají spíš Sheng ale zase na večer je dobrý Shu to je těžké rozhodnutí jak kdy jak kde podle nálady... :)

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2009 22:06
od Ajka
sheng i shu mám ráda...akorát v čajovně si dám raději sheng..

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2009 23:22
od CreAtive_34
Tak na takové to "domácí popíjení" radši sheng, když si chci pochutnat, nebo se zahřát tak shu... ;-)

PříspěvekNapsal: 28. 2. 2009 10:39
od Zappik
Oboji je dobre, ale ja mam radsi shu...proste me uchvatila vune zeminy :-)

PříspěvekNapsal: 29. 8. 2009 16:41
od zuzanakrizova
visual píše:opět nechci zakládat nový topic, tak to vecpu sem...kam se to i hodí.

nedávno jsem zjistil, že sheng pchu-ery skoro nepiju a vlastně mi vůbec ani nechtnají, možná i něco horšího :smile:
má někdo podobné zkušenosti? tuší někdo v čem se vzal můj odpor s Sheng Pchu-eru?


Ne vyloženě,že by mi nechutnal,ale že bych ho pila nejak často se nedá říct. Měla jsem jednou sheng v cajovne a at to bylo tím že jsem ho mela na lačno nebo tim ze byl nalev silnejsi,bylo mi po nem docela šoufl,žaludek mi jen tancoval. Od te doby k nemu nijak netihnu,neříkam ale že si ho nedam,slabší nalev nebo nejakou kvalitnejsi sortu :). Tezko rict to ze ti nechutna muze byt spojeno i s necim takovym nebo ti jen proste neprirostl k srdci :)

PříspěvekNapsal: 31. 8. 2009 12:13
od Monishka
zuzanakrizova píše:
visual píše:opět nechci zakládat nový topic, tak to vecpu sem...kam se to i hodí.

nedávno jsem zjistil, že sheng pchu-ery skoro nepiju a vlastně mi vůbec ani nechtnají, možná i něco horšího :smile:
má někdo podobné zkušenosti? tuší někdo v čem se vzal můj odpor s Sheng Pchu-eru?


Ne vyloženě,že by mi nechutnal,ale že bych ho pila nejak často se nedá říct. Měla jsem jednou sheng v cajovne a at to bylo tím že jsem ho mela na lačno nebo tim ze byl nalev silnejsi,bylo mi po nem docela šoufl,žaludek mi jen tancoval. Od te doby k nemu nijak netihnu,neříkam ale že si ho nedam,slabší nalev nebo nejakou kvalitnejsi sortu :). Tezko rict to ze ti nechutna muze byt spojeno i s necim takovym nebo ti jen proste neprirostl k srdci :)


Prelouhovany nebo nekvalitni sheng mi tohle dela taky. Je mi soufl temer okamzite. Ale jinak doclea hodne piju shengy momentalne asi vic nez shu a mam je rada. Ale jak rikam, ne kazdy, musi byt kvalitni a dobre pripraveny.

PříspěvekNapsal: 31. 8. 2009 13:46
od visual
Takže abych to uvedl na pravou míru, negativní zážitek bych zapříčiněn špatným čajem.... Tedy člověk se nesmí nechat odradit.
Hlavně u mě osobně při přípravě sheng pu erhu extrémně rozhoduje množství čaje, přidáním 2g při stejné době louhování a čaj už mi přijde extrémně silný až nepitelný(tím myslím třeba 6g X 8g do yixingu-120ml)

PříspěvekNapsal: 31. 8. 2009 22:48
od Gwynnbleid
visual píše:Takže abych to uvedl na pravou míru, negativní zážitek bych zapříčiněn špatným čajem.... Tedy člověk se nesmí nechat odradit.
Hlavně u mě osobně při přípravě sheng pu erhu extrémně rozhoduje množství čaje, přidáním 2g při stejné době louhování a čaj už mi přijde extrémně silný až nepitelný(tím myslím třeba 6g X 8g do yixingu-120ml)


tak to hej a hlavne sheng treba luhovat hodne kratko. tak 20sekund na prvy nalev. druhy dam 15 a potom postupne pridavam zvolna

PříspěvekNapsal: 1. 9. 2009 09:42
od Monishka
Gwynnbleid píše:
visual píše:Takže abych to uvedl na pravou míru, negativní zážitek bych zapříčiněn špatným čajem.... Tedy člověk se nesmí nechat odradit.
Hlavně u mě osobně při přípravě sheng pu erhu extrémně rozhoduje množství čaje, přidáním 2g při stejné době louhování a čaj už mi přijde extrémně silný až nepitelný(tím myslím třeba 6g X 8g do yixingu-120ml)


tak to hej a hlavne sheng treba luhovat hodne kratko. tak 20sekund na prvy nalev. druhy dam 15 a potom postupne pridavam zvolna


To je taky individualni caj od caje. Vetsinou krate ale mam i shengy ktere snesou hrubsi zachazeni a jsou dobre.

PříspěvekNapsal: 1. 9. 2009 11:50
od Gwynnbleid
Monishka píše:To je taky individualni caj od caje. Vetsinou krate ale mam i shengy ktere snesou hrubsi zachazeni a jsou dobre.


to je pravda. co mam ja sheng, tak da sa luhovat aj dlhsie, skor je potom viac dymovy ako horky, ale vacsina ostatnych co som mal bolo totalne horkych ked sa to prepisklo

Re: Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2014 12:25
od Davčcha
Abych nezakládal nový topic... Jaké rozdíly vidíte v chutích sheng a shu? A shengem myslím, skutečný uleželý pu-erh, to je tak 15+ let.

Re: Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2014 14:36
od Dzin Tea Racer
Diametrálně odlišné :-) At už jde i shu starý nebo starší.
Je tam vsechno jiné až na pár podobných věcí, ale nelze to řici konkretne, jelikož starý puer z YiWu chutná zcela jinak než z Lao Ban Zhang a pod.

Re: Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2014 20:32
od Davčcha
No, mě zase až zase tak kruciálně rozdílné nepříjdou, a otázka je, esli jsou tak odlišné, aby to oprávnilo ty ceny, za které se staré shengy prodávají.

Re: Máte raději Sheng " zelený " nebo Shu " tmavý

PříspěvekNapsal: 21. 11. 2014 20:40
od Dzin Tea Racer
Jak jsem psal už na webu, on to byl pokus mezi roky 1970 - 1975 udelat "rychly stary sheng", ale nepodarilo se a tak vznikl nový puer. Kdyby se podarilo shu by nebyl :-) Bylo by jen hodně "starého shengu". Musím řici že vet storage nekdy špatný shu pripomíná, ale jinak je to uplně jiná dimenze...