Jak připravujete lisované čaje?

<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 9. 8. 2008 13:21

Jak připravujete lisované čaje?

Někde jsem tu četl cosi málo... ale tohle si zaslouží svoje téma :-)
Hodně lidi zastává názor že cihlu, koláč či tuochu je dobre rozebrat na jednotlivé lístky, také to tak dělmám nejčastejí. Ale rád experimentuji a zkuste nekdy ulomit kus cihly nebo tuochu či koláč a nechat ho jen tak. Je to zajímavé a hlavně uplně jiné než tentýž čaj rozebrany. Nekdo jej dokonce drtí :( to neni dobre, to se doporučuje jen třeba o pravé Gruzii.
Jaké máte vyzkušenosti a co preferujete? :-pq :-)v
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 9. 8. 2008 19:58

Obecne caj porcuji tak, ze mam vzdy vetsi kus a nekolik mensich kousku a listu. Take dosypavam do konvicky vzdy trochu cajoveho prachu. Ma to jednoduche duvody. Pevne lisovane vetsi kusy caje potrebuji cas, aby se rozpadly a zacaly chutnat. Rekla bych, za nalevy s prirozene rozpadlych kousku jsou chutnejsi, caj se precejenom rozebiranim poskozuje. Ale pokud smixuji oboji dostanu nejvetsi pocet plnnohodnotnych a plnych nalevu. V prvnich nalevech se uvolni chut volnych listku, v dalscih postupne slabne a zacina se uvolnovat chut vetsich kusu.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

Doom

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 890

Registrován: 18. 1. 2008 17:47

Bydliště: Holomóc pod Kosiřem

Příspěvek 10. 8. 2008 08:21

oddělím kus a ten pak "rozeberu" na menší kousky. luhování většího kusu mě nějak neoslovilo
<<

miroš

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 426

Registrován: 7. 1. 2008 18:05

Bydliště: Zvonková Jížní Čechy

Příspěvek 10. 8. 2008 21:03

Odlomím normální porci cca 6g a bud´ jí nechám celou v horké vodě a ona se pozvolna rozpouští a jdou s ní bublinky to se mi líbí a čekám než se se rozpadne uplně.Další verze je že vhodím do velice předehřátého Zhongu zase kus čaje a přiklopím, po chvíli do něj dloubnu takovou bambusovou tyčkou (mám jí z Hu Nanu Shiliang) a čaj se rozpadne bez polámání lístku.Poslední verze je že čaj šetrně nalámu na kousky. :)
<<

CreAtive_34

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 1. 2008 21:10

Bydliště: Litvínov, severní čechy

Příspěvek 22. 9. 2008 21:36

Doom píše:oddělím kus a ten pak "rozeberu" na menší kousky. luhování většího kusu mě nějak neoslovilo


používám vlastně podobný způsob, kus oddělím od cihly a pokud je větší rozeberu ho na menší kousky, po 1. nálevu (1. který se pije) dosypu prach co "odpadal" při dělení cihly
Obrázek
V chuti jednoho šálku čaje můžete někdy objevit pravdu o všech nečíselných formách vesmíru.
Kyongbong Sunin
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 29. 9. 2008 21:41

Mam otazocku:
Ako si oddelujete kusocky z lisovanych puerhov? Vcera som skusal jednu tuochu v rukach odlomit, to neslo vobec a s velkym nozikom tiez nie. Pri tehlicke som mal podobny problem, ale ta isla s nozom aspon trochu. Dost ma to stve, lebo ta tuocha co mam teraz je vyborna ale nebavi ma "struhat" ju s nozom
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 9. 2008 21:44

No já tímto :-)

Obrázek
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Lam3r_co.

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 213

Registrován: 19. 1. 2008 15:02

Bydliště: Trnava

Příspěvek 29. 9. 2008 21:53

Bohuzial nic take doma nemam :(
Backpacking po azii ---> http://lamerko.xf.cz
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 9. 2008 22:00

To je nůž na puer, koupiš v lepsich čajovnách, nebo otvírák na dopisy :-) Já používal tupou část robovacího nože nekolik let s úspěchem.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

omaj

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 67

Registrován: 22. 7. 2008 13:11

Příspěvek 30. 9. 2008 00:03

Používám druhy konec nerez čajové lžičky :-)
nikdy jsem se nenarodil, nikdy nezemru, prave ted se rodim, prave ted umiram
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 30. 9. 2008 07:59

Ja pouzivam pomerne tupy jidelni nuz, staci cokoli. Nesmi to byt moc ostre aby to list neprepizlo ale musi to mit hrany a hrot dost ostre na to, aby se to dostalo mezi listky. Cely vtip je v tom, ze se nuz do puerhu zapichne a pak se jakoby "paci" aby se listky lehce uvolnily, ne nadmernou sliou.
Niú bù yǐ shu bù néng àn niú tóu dī
Krávu přivedete k vodě, ale nedonutíte ji pít.
<<

zuzanakrizova

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 95

Registrován: 8. 1. 2008 12:32

Bydliště: Třebíč

Příspěvek 29. 8. 2009 16:48

Ze vseho nejraděj mam, když si delam caj ve sklenene termosce,odloupnu prislusny mnozstvi a rozdelim jeste tak na pul maximalně na tretiny vic ne,zustanou mi tak 3 kousky. Ty pak v termosce zaliju...mam z toho vyložene potešení když vidím jak se kousky pomale rozpadají a caj se louhuje :) rozdělavat caj uplne na co nejmensi by me ani nebavilo mam z toho takhle vetsi poteseni :)
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 13. 10. 2009 17:22

posledne davam luhovat cely kusok, nerozoberam ho. necham na spodku zhongu tak 2mm vriacej vody, do toho ten kusok vlozim a pockam kym tu vodu nasaje. potom zalievam normalne. netreba tolko cakat pri prvom naleve, ked sa to spravi takto
<<

omaj

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 67

Registrován: 22. 7. 2008 13:11

Příspěvek 17. 10. 2009 12:24

nikdy jsem se nenarodil, nikdy nezemru, prave ted se rodim, prave ted umiram
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 10. 2009 13:08

To už jsme tu dokonce postovali jako video, já bych mel strach že než to vypiji tak mi to začne plesnivet, tá pára to je dobre na okamžite rozpadnutí asi...
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 17. 10. 2009 19:01

podla mna ak to dobre ususis, tak neni problem. ja mam tehlicku takeho lacnejsie sheng pu erhu, alebo obetujem jednu mini tuo cha a snad to skusim. petrzalsky byt v zime je na to ideal- minimalna vlhkost
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 10. 2009 19:34

Me připadne škoda rozdelavat 250g čaje najednou a udelat z neho sypaný, čaje maji svůj tvar kvuli zrání a taklhle nožíkem odloupnu kolik potrebuji a dám znova zrát. :-) Zkus a uvidíš.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 17. 10. 2009 20:55

tak to je 100g tehla, ale je hoodne pevne lisovana, tak ako aj tak tuo cha co si mi odporucil, ale z tou nejdem robit nic
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 10. 2009 21:04

Rozhodne pokud chces aby Ti puer zrál tak ho nech zrát, a rozdelavat ho jen tak pokusne mi prijde škoda. :-) Neco jineho je když budes mit čajovnu kde se to do tydne vypije tak je to asi pohodlne :-) Ale když prijdes na to jak se to lisuje tak i ty nejrvdrsi snadno uloupnes.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Zappik

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 402

Registrován: 29. 7. 2008 20:24

Příspěvek 18. 10. 2009 11:54

To teda nevim. Ja si koupil sheng v bambusu a ten je tak pevne slisovanej, ze se nerozpadne ani po nekolika nalevech...
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10388

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 18. 10. 2009 12:39

No počkej a ty ho nerozděláš nožíkem? Nemusis na jednotlivé listy částečně, podivej na web jak to chystám do konvičky. A když je velmi pevne lisovaný tak udelám 2 oplachovací nálevy a on dycky pod vodou 99°C povolí. :-) Copak to je za kamenný čajík? Dej nám fotečku.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.

Zpět na Černé, zrající & PuEr - Hei Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků

TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz