Nejlepsi bude ho ochutnat to Ti da za tisic slov. Ale doporucuji si svuj prvni Pu Erh v zivote dobre vybrat, protoze nekvalitni caje chutnaji hnusne.
Caje se deli podle zpracovani, z cehoz zjednodusene vyplyva ze Pu Erh se od ostatnich caju lisi zpracovanim
. Samozrejme i materiale a dalsi radou faktoru napriklad tim kde se pestuje (pouze v Yunnanu), zdejsi cajomilove to urcite radi upresni.
Vetsinou se o nem mluvi tak torchu mimo ostatni caje protoze je hodne specificky chuti, vuni a vubec vsim. nedovedu Ti ale rict presne jak chutna protoze z meho pohledu i kazdy Pu Erh chutna trochu jinak, tim nemyslim pouze rozdily mezi shu a sheng Pu Erhy.
Obecne se da rict, ze vetsina sheng Pu Erhu chutna lehce po kvetinach nebo zralem ovoci, nekdy trochu kourovite - casto je to znamkou spatneho zpracovani, u takovych to nechutna moc dobre, ale u kvalitnich caju to byva velmi lahodne. Byvaji citlive na prelouhovani.
Shu Pu Erhy byvaji casto popisovany "sklepnim" aroma, casto chutnaji zemite, drevite, oriskove a lehce nahorkle nebo sladce, nebo dokonce oboji zaroven.
Takze doporucuji nejaky koupit a ochutnat, to bude nejlepsi. Zakladni a stale chutne sorty Pu Erhu nejsou nijak extremne drahe, ve skutecnosti Pu Erh vychazi ze vsech caju mozna obecne nejlevneji.