Stránka 1 z 1

Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 13. 10. 2009 17:03
od Gwynnbleid
http://www.tuochatea.com/cooked_pu_erh_tea_cake.htm

chcel by som si objednat tak 3-4 kolaciky :) vedeli by ste mi daco odporucit? chcem sa orientovat hlavne na tie mladsie pu erhy, kedze pri archivnych ide cena rapidne hore

PříspěvekNapsal: 13. 10. 2009 17:07
od Dzin Tea Racer
Tak hlavně chceš vybírat asi z teto stránky, já osobně bych radeji koupil v čechách. Upravuji Ti název threadu...
Jinak nám taky napis jakou preferuješ chut. A cenu jakou obetujes.

PříspěvekNapsal: 13. 10. 2009 17:19
od Gwynnbleid
tak nevadia mi ani vyraznejsie zemite tony, ale viac mi pri pu eroch chuti daco viac hladke, skor s cokoladovymi tonmi. tak ceny na tuo-cha mi pridu ako velmi velmi priaznive. neviem ako to je v ČR. pokial by to malo byt z tej tuocha, tak tam vpodstate skoro kazdy kolac stoji tak okolo 15 EUR

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 16:41
od Pyroh
Gwynnbleid: Už to je docela dávno - ale přesto - jak to dopadlo?

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2012 20:11
od Gwynnbleid
Pyroh píše:Gwynnbleid: Už to je docela dávno - ale přesto - jak to dopadlo?


Nakoniec sme vtedy kupovali z Yunnansourcing, ale moja skusenost- treba nakupovat az ked ma clovek skusenosti... Kupil som par veci na slepo a nieje to ziaden pruser, ale ani ziadna slava (vtedy mi tie veci dost chutili :-D ) Som vcelku rad, ze som nakoniec nenakupoval dak vo vacsom... Kebyze mam casostroj, tak v tom obdobi asi masivne nakupujem Long Feng Labely, ktore u nas vychadzali cca 16e kolac a su to myslim asi naj shengy co sa tyka pomeru cena/vykon co som pil.

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2012 20:44
od Pyroh
Gwynnbleid: Jo, na Yunnansourcingu jsou toho mraky, samozřejmě není všechno pecka. Ale když člověk trochu ví, taky se tam najdou výtečné kousky (a člověk si aspoň udělá přehled o jednotlivých oblastech). Minimálně Scottova vlastní produkce je zajímavá (i když taky mě určitě nezaujalo všechno). Njn, Longfeng labely byly tehdy dost super.

Na druhou stranu, uvidí se, jak Labely pozrají - ve větším množství mám jenom Blue Label, před rokem vypadal super, teď zase dobře, ale nic extra, pořád se to mění :) Před pár lety jsem v rámci prochutnávání oblastí udělal docela dobrou zkušenost, že některé čaje, které byly zamlada skvělé, se zhoršily a naopak některé, které nebyly nic extra (resp. měly "vady") už po třech letech jsou podstatně lepší - je docela zajímavé odhadovat, která chuť se změní/zlepší/zhorší a jak. Btw. kdybys měl zájem o Blue Label, můžu nějaký poskytnout, nijak na něm nelpím - trochu jak říkáš s těmi čaji tehdy - tehdy mi to přišlo super, ale už jsem se zase taky posunul.

Jinak, asi je sám znáš dobře, ale mám dobrou zkušenost s Essence of tea - nedávno jsem objednával a bezva.

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 21. 1. 2012 22:12
od Gwynnbleid
Tak zaujimava ponuka :-) Mozno by som aj bral. Napis pripadne branislav.boda@gmail.com Najviac ma posledne prekvapil purple 2009- presne to iste som si vsimol ako ty co si pisal na e-cajovni. Pred cca rokom ma az tak nebral (oproti cerstvemu sa zhorsil chutovo) ale ked som ho chutnal pred tyzdnom tak som bol uplne mimo. Nadherna vona po malinovych listoch.

Tak ja primárne nakupujem shengy z LF a Pu-erh.sk . Zatial som maximalne spokojny, ak mas tipy na dake konkretne veci z roznych obchodov tak budem rad :-)
Essence of tea samozrejme poznam :-) posledne sme odtial brali vzorky pre pu-erh klub co u nas robime, moc dobre caje, ale za tie vynimocn si clovek priplati... Vraj stoji za to aj ta jeho produkcia vlastna- aj dost fajn ceny na to ma.

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 22. 1. 2012 11:44
od Dzin Tea Racer
2 Pyroh: Ta nestabilita chutí u shengů je někdy pozoruhodná. Také si říkám, po 3 letech zrání parádní čaj a 4. rok si říkám " co to sakra je? " a pak se to usazuje opět jinak. :-) Ty puery z LF edice jsou velmi dobré. Žadný zatím nevybočuje zvlášť špatným směrem. Nejradeji mám svatebni edici a Yiwu koláčky. Mám toho pár kilo a pevně veřím že to bude jednou skvost, jinak jsem prodělal kalhoty. :-)
Esence of Tea, znám také, díky Gwy... ( přišerný nick ) :-))) mám doma asi 7 vzorků, nějaké asi 3 jsou již na webu. Je to výborné, ale ne nejlepší. Kvalita versus cena odpovídá, ale celý koláč bych si tam asi nekoupil.

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 22. 1. 2012 17:33
od tomdo
Právě na to jsem se chtěl kdysi zeptat. Třeba víno také nestárne tak, že čím starší, tím lepší, ale prostě jednou dojde do optimálního věku, po němž už kvalita jenom klesá. U čaje se to tedy zdá složitější, ale v zásadě obdobné. Dokážete odhadnout, kam se čaj bude vyvíjet? Nebo dokážou to jeho prodejci? Dá se třeba změnou způsobu (podmínek) zrání změnit výsledek už započatého zrání? Existují nějaká objektivní kritéria, či se prostě dělá, jak se cítí?

Re: Pomoc pri vybere shu pu erhu z TuochaTea.com

PříspěvekNapsal: 22. 1. 2012 18:35
od Pyroh
tomdo: Jo, u vína je to podobné, třeba u Bordeaux je vyloženě popsané, že po cca 5 letech se krátkodobě zhorší a pak se zase začne zlepšovat. U čaje mi přijde, že to je celkově nedeterminističtější, záleží víc na podmínkách zrání, slisování atakdále.

Myslím, že odhadnout, kam se čaj bude vyvíjet se dá slušně. První aproximace je vzít si něco jako "vektor chutí" (různé chuti a míru jejich přítomnosti) třeba rok po vyrobení, pak tři roky a ty vektory odečíst (jinými slovy, podívat se, co přibylo a co ubylo). No a pak "protažením" tohohle vývoje dál lze získat představu, kam to bude zrát. Ale je to opravdu jen hrubé přiblížení... Spíš když člověk párkrát napije stabilnější recepturu pár let po sobě, nebo celkově nějaký čaj s časem prochutnává, dostane to do krve. To je vůbec v čaji celkem časté - člověk třeba pozná oblast/rok výroby (zhruba)/skladování, ale blbě se to předává...

Změnou podmínek určitě je možné změnit výsledek započatého zrání. Co jsem teď pil docela často byly čaje, které se "nakoply" pár lety vlhčího zrání a pak se přesunuly do sucha. Já zase svoje čaje třeba po roce dal do vlhčího místa než co byly první rok, a ohromně jim to pomohlo.

Objektivní kritéria... čeho? Vkus se různí. Třeba čaje skladované tzv. "Hong Kong storage" osobně fakt nedávám (moc vlhké), ale jsou lidi, co je vysloveně žerou.