Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Jaký způsob máte na přípravu před samotným nálevem?

Zalití horkou vodou a okamžité slití
11
65%
Napaření v horké konvičce
3
18%
žádný
2
12%
Jiný a uvedte v thredu jaký!
1
6%
 
Celkem hlasů : 17
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 7. 1. 2008 21:14

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? :x
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Monishka

Uživatelský avatar

Pokročilý Čajomil
Pokročilý Čajomil

Příspěvky: 1371

Registrován: 10. 1. 2008 13:56

Bydliště: Praha

Příspěvek 10. 1. 2008 14:10

Gong Fu Cha, neboli vice moznosti najednou. Nejprve napareni, potom zaliti (ktere nemusi byt zase tak kratke), prvni nalev se vyleva - to pro fermentovane caje. Zelene a bile caje pripravuji ve zhongu a ty pouze lehce naparuji.
<<

Parfeman

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 43

Registrován: 21. 1. 2011 13:35

Příspěvek 6. 7. 2011 11:27

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Ahoj, mám doma jen 3 druhy pu-erhů - jeden mini bambus pu erh, druhý si teď nevzpomenu , ale má tvar hnízda, je to tmavý pu-erh a váží tak 50g, a třetí je sypaný zelený pu-erh (bližší specifikaci bohužel neznám, ani proto nevím, jak jej správně připravovat), ale postupuju tak, že do konvičky (gajvan a jiné nádobí nemám), kterou předem vyhřeju horkou vodou, kterou poté přeliju do skleněného hrnečku, vložím odvážené množství čaje, zaklopím a protřepu aby se čaj propařil párou, pak na čaj naliju předem použitou vodu na vyhřátí konvičky, tak 2x rychle zakroužím konvičkou a vyliju oplachový nálev. Další postup je podle druhu pu-erhu, nejčastěji horká voda a slévání. Přiznám se, že těmto čajům jsem dosud nevěnoval tolik času, ale až se k nim zase dostanu, budu postupovat tak jak jsem popsal. Stejně jako u pu-erhů, postupuju i u ostatních čajů (zelených, bílých i černých) - pokaždé předehřeju konvičku, vsypu čaj, protřepu/napařím, přivoním, naliju dostatek vody na oplach, který během několika mála vteřin vylévám a pak pokračuju dál. Vy jste zkušenější, dělám to tak dobře? Hodí se oplachový nultý nálev pro všechny druhy čajů?
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 6. 7. 2011 20:52

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Oplachovacím nálevem nic nezkazis, ja až na vyjimky jej delam vsude.
Pripravuj to dobre, hodne zaleží na kvalite vodu, v tom se neboj experimentovat.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

FarKy

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 730

Registrován: 3. 4. 2013 22:01

Bydliště: Liptovský Mikuláš

Příspěvek 30. 3. 2015 20:45

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

Sypane shu (San Cha) len naparujem. Sypane shengy (Mao Cha) naparujem a aj oplachujem.

Vsetky lisovane shu/sheng naparujem a aj oplachujem. U silno lisovanych shu volim po napareni 2 kratke oplachy alebo 1 dlhy :)

Zpět na Černé, zrající & PuEr - Hei Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz