Stránka 1 z 1

Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 7. 1. 2008 21:14
od Dzin Tea Racer
Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu? Doporučuje se prakticky u všech čajů ale hlavně u zelených a oolongu...
Oplach klasicky a 1. bleskovy nálev "nalit vodu a ihned slít" nebo napaření ve vyhřáté kovičce či zhongu, žadný... nebo jiný? :x

PříspěvekNapsal: 10. 1. 2008 14:10
od Monishka
Gong Fu Cha, neboli vice moznosti najednou. Nejprve napareni, potom zaliti (ktere nemusi byt zase tak kratke), prvni nalev se vyleva - to pro fermentovane caje. Zelene a bile caje pripravuji ve zhongu a ty pouze lehce naparuji.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2011 11:27
od Parfeman
Ahoj, mám doma jen 3 druhy pu-erhů - jeden mini bambus pu erh, druhý si teď nevzpomenu , ale má tvar hnízda, je to tmavý pu-erh a váží tak 50g, a třetí je sypaný zelený pu-erh (bližší specifikaci bohužel neznám, ani proto nevím, jak jej správně připravovat), ale postupuju tak, že do konvičky (gajvan a jiné nádobí nemám), kterou předem vyhřeju horkou vodou, kterou poté přeliju do skleněného hrnečku, vložím odvážené množství čaje, zaklopím a protřepu aby se čaj propařil párou, pak na čaj naliju předem použitou vodu na vyhřátí konvičky, tak 2x rychle zakroužím konvičkou a vyliju oplachový nálev. Další postup je podle druhu pu-erhu, nejčastěji horká voda a slévání. Přiznám se, že těmto čajům jsem dosud nevěnoval tolik času, ale až se k nim zase dostanu, budu postupovat tak jak jsem popsal. Stejně jako u pu-erhů, postupuju i u ostatních čajů (zelených, bílých i černých) - pokaždé předehřeju konvičku, vsypu čaj, protřepu/napařím, přivoním, naliju dostatek vody na oplach, který během několika mála vteřin vylévám a pak pokračuju dál. Vy jste zkušenější, dělám to tak dobře? Hodí se oplachový nultý nálev pro všechny druhy čajů?

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2011 20:52
od Dzin Tea Racer
Oplachovacím nálevem nic nezkazis, ja až na vyjimky jej delam vsude.
Pripravuj to dobre, hodne zaleží na kvalite vodu, v tom se neboj experimentovat.

Re: Jaký způsob máte na přípravu prvního nálevu?

PříspěvekNapsal: 30. 3. 2015 20:45
od FarKy
Sypane shu (San Cha) len naparujem. Sypane shengy (Mao Cha) naparujem a aj oplachujem.

Vsetky lisovane shu/sheng naparujem a aj oplachujem. U silno lisovanych shu volim po napareni 2 kratke oplachy alebo 1 dlhy :)