Stránka 1 z 1

Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 26. 7. 2011 16:03
od Gwynnbleid
Minule som sa snazil dopatrat daco viac aj z cinskych nazvov a narazil som na problem- Shai Qing. Dost casto sa z tym pojmom operuje a nasiel som dost matuce informacie. V preklade by to malo byt doslova "slnenie zelenej". Jeden zdroj vsak uvadza shai qing ako prvy krok pri spracovani- zavadnutie listkov na slnku (teda este pred Sha Qing- zastavenim oxidacie pecenim). Nasleduje rolovanie a susenie na slnku- to som tam videl oznacene ako Shai Gan (sun drying). Ine zdroje zas uvadzaju Shai Qing práve ako ten posledný krok a to susenie na slnku. Viete niekto ako to teda je prosim?

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 18. 10. 2011 23:35
od chawangpu
Dobrý den,
Sha qing je takzvané "zabití zeleně" ang. kill-green , 杀青 , a jedná se o první krok ve zpracování /nejen/ materiálu pro výrobu puerhu po sklizení a lehkém odpočinutí čajových lístků. Provádí se tradičně v rozpáleném woku a tento krok je velmi důležitý a je nutná zkušenost čaj. producenta, aby toto uměl dobře. Např. v tomto roce se obnovila výroba maocha v některých místech oblasti Lincang ale velká část těchto nových produkcí a staronových čajových produkcí trpí spáleným listem, nebo nadměrným výskytem popílku v materiálu, což je dost nežádnoucí. Ve větších produkcích wok a práci jednoho člověka jež zvládne pouze několik kilo denně je nahrazeno jakýmsi kovovým bubnem, jež je otáčen motorem a pod tímto se topí ohněm. Takto se zpracovává lebnější materiál.
Kdežto Vámi dotazované shai qing , sušení na slunci, sun dried , 晒青- je poslední krok tradičně zpracované maocha. V letních sklizních obecně považovaných za nejhorší či v případech, že se např. otrhá a náhle se na více dnů ochladí a prší, je nutné materiál usušit pomocí jakési sušičky kdy se pod platy s čajem topí. To se nazývá "hong qing". Takový materiál je pak poměrně nakouřený a samotný nepříliš žádoucí.
To jsou pouze mé skromné poznámky a prosím o doplnění či opravu není-li to tak. Přípdadné fotografie toho bubnu , woku či jiných kroků při výrobě Vám pro ilustraci zašlu máte-li zájem, ale myslím že toho je na internetu celkem dost.
Honza Brož

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 19. 10. 2011 10:17
od Gwynnbleid
Dobrý deň,
Ďakujem pekne za odpoveď. Problém bol to, že som sa s termínom Shai qing stretol pri dvoch rozličných veciach :-) zisťoval som z rôznych zdrojov a tak v tom mám konečne jasno.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 19:30
od FarKy
Pomozte prosim, mama chce chudnut s puerom, so "sackovym" puerom. Ja jej hovorim, ze jej objednam nejaky lacny sypany puer... Z ktoreho pueru viac schudne, so sypaneho alebo sackoveho? Osobne si myslim, ze sackovy nebude mat ziadny vplyv... co si myslite? A este nechce sypany kvoli tomu, ze je narocny na pripravu do prace. Puer sa zalieva 95 - 100° vodou vsak? Cize keby nasypala do hrnceka, zaliala, 1 - 2 minuty by luhovala a precedila cez sitko, myslite, ze by bol pitny? A kedze vydrzi viac nalevov mohla by to robit cely den ne?

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 19:35
od Dzin Tea Racer
Není sáčkový čaj, jako sáčkový čaj. :-) Záleží co je uvnitř. Pokud chces odpoved na čaj a ne na hubnutí, což je velmi diskutabilní. Tak si myslim že nejaka dobrá mini puer hnízda by ji asi stačila. Také vydrží více nálevů a je to takové přenosnější. Ano, tmavý puer teplota u varu.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 19:40
od FarKy
Tak aky sackovy je kvalitny v hypermarketoch? Co sa tyka chudnutia, aj ked neschudne, tak jej ten caj nijak neuskodi a urcite aj pomoze v mnohych inych zdravotnych problemoch - cievy, ... Moja mama je velky "hypermarketak", t. j. vsetko kupuje co najlacnejsie, takze kupim asi tento http://www.teatrade.sk/caje/pu-erh-a-li ... u-erh.html co si o nom myslite?

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 20:01
od Dzin Tea Racer
Vysvětli mámě, ze v hyper super se kupují všechny ostatní věci, jen ne čaje a objednej ji kvalitní shu.
Nemám přehled o slovenkých shopech, ale je tu hodne bratrů slováků, jistě poradí. :-)

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 20:03
od FarKy
Dobre, dakujem :)

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 23:07
od sam39
Já bych řekl, kup mamce cihličku nebo sypaný shu a k tomu pytlíky. Bude to nenáročná hrnečková příprava.
A nebo
http://www.chawangshop.com/index.php/pu-erh-tea/ripe-shu-puerh/2009-ripe-puerh-tea-paste-cha-gao-25g.html
http://forum.tea-earth.net/viewtopic.php?f=6&t=839
Ještě jsem neměl možnost odzkoušet, ale vzpomněl jsem si, že jsem ho viděl a zde přítomní ho již ochutnali, takže mohou ohodnotit.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 27. 10. 2013 23:08
od chawangpu
Tedy asi bych hlavne Tve mamce doporucil aby se orientovala na jine smery hubnuti, puerh ma uplne opacny efekt.
Hubnout lze hlavne dostatkem pohybu a vyvazenou stravou.
Puerh je caj na traveni a hlavne po nem docela dost dobre vytravi, tedy efekt je takovy, ze pijak puerhu pokud nema nejaky skevly metabolismus, tak mnohem vice sni a take vice tloustne. Rozhodne je myslenka puerhu jako caje na hubnuti mnohem vice reklamnim trikem, nez pravdou.
Pokud na tom presto trva, doporucuji koupit treba v DM drogerii ci pres internet cajove sacky a nejaky fajn sypany shu puer, a ma co chtela v mnohem lepsi kvalite a asi i za mene penez (prepocteno na gramy )

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 28. 10. 2013 12:29
od Čajový Kameň
Presne tak, ja mám tiež ten istý pocit, že s pu-erhom sa chudnúť naozaj nedá... Vždy keď sa dobre najem dám si ho "aby mi vytrávilo" a po chvíli môžem isť znovu jesť :) Dokonca puerhy doslova vyžadujú to aby som predtým najedol.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2013 09:56
od Jamo
nj Farky mame vysvetli, co je to marketing
pu erh a schudnutie je dalsia blbost predajcov, ano bolo dokazane, ze pu erh moze (podotykam a prizvukujem moze) napomahat odburavniu choresterolu, tym napomahat k chudnutiu, ALE (naozaj velke ALE) vsetko je v teoretickej rovine, nic nieje potvrdene, takze zazracny cajicek na schudnutie sa proste nekona
mame povedz, nech neblbne a pije to, co jej chuti a hlavne jej prizvukuj, ze kazdy predajca, co jej bude tvrdit, ze ma nieco pit denne a ze to je liek na to a ano vpodstate klame az sa mu z huby prasi
caj pravdepodobne ma kladne ucinky na telo (okrem toho, ze je prijemne ho popijat :-) ) ale v podstate nic nieje potvrdene, obchodnici sa chtili novinarskych kacic a v celom kolotoci bludov a polopravd sa zaraba na ludoch ako je tvoja mama
proste ziadne akoze cajove kury a podobne nezmisli :-o

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2013 10:26
od Dzin Tea Racer
On puer štěpí tuky v potravinách a napomáhá jejich trávení. Ne že by nejak štepil tuky co máme v těle pod kůží. Takže je vynikající po tučném jídle, to ano. :-)

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 29. 10. 2013 17:10
od FarKy
Aha dobre dakujem za info :)

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 30. 10. 2013 08:31
od Jamo
btw mam 99kil a shu pijem takmer denne (takmer vzdy v praci po obede na travenie) po dobu cca 2 roky, schudnut som neschudol ale zaujimalo by ma aky mam choresterol :-)

inac podobne je to takmer zo vsetkym, co obchodnici tvrdia v spojeni caj a liecenie v lepsom pripade to je odskusane na mysiach alebo len in vitro

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2014 00:40
od dayofvictory
Jsem na hraně tématu, ale načítám něco o zpracovávání phu-eru a potřeboval bych pomoci.

Nedokázal by jste někdo zjistit, co za phu-ery byly v roce 2009 prý strašně známé a vynikající čaje pojmenované:
1) Ta-Hon-In (v roce 2009 prý již 25 let starý čaj)
2) Ta-Huang-In (v roce 2009 prý již 15 let starý čaj)

a prý byly dodány obchodem Changhai Tea Shop, Taichung, Taiwan.

Ať se snažím sebevíc, nejsem schopen o těchto čajích nic zjistit, a to základní věci typu zdali to byl sheng nebo shu.

Snad někdo v phu-erech zběhlejší a zkušenější poradí.

Díky!
L.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2014 08:56
od Dzin Tea Racer

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2014 10:00
od dayofvictory
Ano, tyto studie jsou jediné dokumenty, které s těmito názvy operují, což neodpovídá tomu, jak slavné by ty čaje měly být.
Žádné odkazy na čajovny, čajové obchody, blogy...
Snad autoři názvy zkomolili.
Možná (jak už to v případě vědeckých studií o čaji bývá) autoři vůbec nerozumněli čaji jako takovému a zakoupili v místním obchodě první čaje, které jim byly nabídnuty - možnáskutečně nějaký vynikající a jen místně známý čaj a nebo taky možná jen průměrný čaj s honosným jménem.
Obávám se, že více asi nezjistíme.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 15. 6. 2014 10:03
od Dzin Tea Racer
Ano, to si také myslím že to jsou zkomolené názvy. Nemáš obrázky tech čajů? Chutnal jsi je? (kdyby ano, víš zdali to je shu nebo sheng, ale ptám se pro jistotu).

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 16. 6. 2014 23:38
od dayofvictory
Bohužel foto nemám, jen ty názvy. A to zda je to sheng nebo shu potřebuji právě zjistit. Mám ale pocit, že je to marná snaha :-)

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2014 11:12
od chawangpu
1) Ta-Hon-In (v roce 2009 prý již 25 let starý čaj) Da Hong Jin - v kantonštině Ta Hon In, Big Red Mark ,tedy CNNP koláč s velkým červeným Cha uprostřed
2) Ta-Huang-In (v roce 2009 prý již 15 let starý čaj) to samé, ale Hunag , big yellow mark.

Re: Otazka o zpracovani

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2014 11:58
od Davčcha
Po čajích lze hubnout, bo jednak zlepšují náladu, jednak kofein umožňuje lépe spalovat tuky. Takže člověk má chuť na cvičení, vydrží cvičit více a trochu víc spálí. Nicméně, ten klíčový problém je, že musí cvičit. :-.) Jinak jak kofein, tak hořčiny v čaji podporují sekreci žaludečních šťáv, a tedy i trávení. Mohli bychom se bavit o tom, že polyfenoly zhoršují stravitelnost a vstřebatelnost některých složek potravy, ale dost se obávám, že cukrů a tuků se to nedotkne. Já jsem díky čaji shodil asi pět kilo, ale především proto, že jsem si nestřídmým pitím uhnal zánět jícnu a několik týdnů jsem prakticky nemohl jíst a pak jsem ještě několik měsíců bral léky na snížení kyselosti žaludku. Tuhle formu nicméně nikomu nedopoučuji. :-?