Stránka 1 z 1

Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 23. 10. 2011 11:54
od joda
Zdravím,
narazil jsem na vcelku čtivý článek o pu-erhu od pana Petra Zelíka, majitele Oxalisu.

Cesta za čajem Pu-Erh: Země paradoxů a pracovního nasazení

Co si o něm myslíte? :-)

//Pro Dzina - nevěděl jsem do jaké sekce zařadit, jestli sem, nebo Offtopic, kdyžtak prosím o prominutí a přesunutí do správné sekce.

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 13:35
od Pyroh
Přišlo mi to docela fajn... Osobně moc nesouhlasím s tím, že čaj ze starších stromů je lepší než z nových (dražší i jiný bezpochyby ano).

Co si o něm myslíš ty?

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 17:39
od joda
Já jsem začátečník :-) Opravdu dobře vyzrálý sheng ani shu jsem v podstatě neměl, to nejstarší co jsem zatím pil bylo z roku 2004. Osobně si myslím, že zejména shengu zrání velmi sluší, měl jsem jeden pár let zralý a přímo jsem jej porovnal s necelým rok starým a rozdíl byl velký. Jinak mám trochu obavy že si někdo usmyslí že vyrábět kávu je rentabilnější než čaj a tak od něj postupně upustí. Také mne jako koncového zákazníka příliš nětěší (pravděpodobné) budoucí zdražování, byť si myslím že práce sběrače a obecně práce kolem čaje jsou náročné a tudíž by si větší odměnu zasloužili. Zkrátka uvidíme :-)

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 19:01
od Pyroh
Hmmm, myslím, že výroba puerhu je poměrně dost rentabilní v tom, že
a) S bohatstvím se zvyšuje počet investorů
b) S bohatstvím se zvyšuje počet milovníků dobrého čaje, případně snobů.

První má vliv na to, že puerh je bezvadný z obchodního hlediska - neprodám ho do roka? Nevadí, akorát se mi zúročí. U zeleného čaje je neprodání do roka problém (teda když nejsi Oxalis, žejo :)). Druhé má pak vliv na to, že roste počet lidí, kteří nemají problém dát skoro libovolné peníze za čaj - což taky peníze do puerhového průmyslu přináší.

Zdražování puerhu vidím, upřímně řečeno, dvojí.
Jedno je, že se prostě zdražuje. To je fakt. Na druhou stranu pořád je normální, dobrý puerh levnější, než mnohé jiné typy čajů, o víně třeba ani nemluvě. Další věc je, že člověka nikdo nenutí kupovat nově produkované čaje. V průměru jsou sice stále levnější než čaje třeba z let 2006, ale ten rozdíl není tak velký. Navíc koupit si mladý čaj je docela odvaha - člověk musí tipnout, kam se posune, navíc si musí věřit, že ho dobře uskladní. Neříkám, že to nejde, jen že to je odvaha :) A dovednost (kterou třeba u čajů třeba měsíc starých postrádám - tam prostě nevím, kam se vyvine).

Druhé zdražování je, že se teď (aspoň v euroamerice) prodávají poměrně luxusní puerhy - když se podíváš na to, co nabízí jako vlastní produkce Yunnan Sourcing, Essence of tea, příp. co prodává Hou De jako mladé - docela často to jsou dost luxusní věci. Takže kus "zdražení" vidím prostě v tom, že se prodávají koláče z dražšího materiálu.

Osobně mi přijde mnohem jistější si koupit slušnější puerh z +- 2002-2007 (za 15-40 dolarů) než mladý luxus puerh za obdobnou sumu, jenže z let 2010-11. Proč? Protože ty z 2002-7 budou už usazenější, člověk snáz pozná, kam se vyvíjejí, typicky budou mnohem příjemnější a pitelnější.

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 20:04
od joda
Děkuji za zajímavou reakci. Největší obavy u mne vyvolala zpráva o příklonu k pěstování kávy. Jinak já to zdražování myslel jako čaje celkově, všechny druhy, kdy roste cena pracovní síly a tudíž se zvedá cena čajů všech sort. Gu-shu pchu-er jsem nepil nikdy, tak nemohu posoudit, jak je na tom čaj ze starých stromů :) Jinak že je pchu-er (z hlediska času) rentabilnější než jiné druhy čajů to asi i ano, ale nevidím do toho, obchodník nejsem, argument že časem se zlepšuje a zdražuje je logický. V Čr také vyvstává otázka, je-li vůbec zrání v našich podmínkách bez umělé technické výpomoci vůbec možné, co jsem četl po netu, tak to lidé zkoušejí, ale i vzhledem k tomu že to je dlouhodobá záležitost, tak jsem žádné relevantní výsledky nepostřehl.

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 18. 1. 2012 20:28
od Pyroh
Jo, to s kávou chápu. Ale jak říkám, myslím, že ohrožení čaje snad zatím moc nehrozí.

Já myslím, že zrání v ČR je možné i bez technické výpomoci, hodně asi závisí na konkrétním místě, možnosti držet teplotu a tak. Asi to nejde všude a nepodaří se to vždy...

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2012 18:30
od Dzin Tea Racer
Ano, je to zcela možné, jak psal Pyroh výše. Mnoho čajů nepotrebuje vhlčí klima aby zralo, naopak sušší je lepší, čaj zraje pomaleji ale " lépe ". Jestli se to tak dá říci. Já po letech výsledky vidím, ale může to byt velmi subjektivní.

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 15:50
od joda
Právě zvažuji jak se skladováním naložím, uměle zvlhčovat se mi moc nechce, ale rozebírat víc už by bylo trochu OT ...

Re: Článek - Cesta za čajem Pu-Erh

PříspěvekNapsal: 27. 1. 2012 16:42
od Dzin Tea Racer
No ono není uplne nutne zvlhcovat, ikdyž mit tam misku s vatou nebo keramzitem a občas dolít vodu je maličkost :-)