Fialový Pu-Erh - ochutnali jste nějaký?
Napsal: 5. 8. 2012 12:31
Zdravím všechny nadšené milovníky Pu-Erhů.
Tak jsem byl včera v čajovně a padl mi do oka fialový Pu-Erh, což pro mě byla úplná novinka se kterou jsem se ještě nesetkal a tak jsem neodolal a musel jsem ochutnat... Musím říct, že mě tento čaj hodně překvapil a to v pozitivním slova smyslu. Není to jen nějaká slovní hříčka, ale ten čaj je opravdu vyrobený z fialových čajových lístků, které se na čajovnících tvoří jen za určitých specifických podmínek (viz. níže). Byl to pro mě úžasný čajový zážitek. Čaj je zpracovaný jako sheng pu-erh, ale lístky v suché podobě mají takovou tmavší barvu a pak po jednotlivých nálevech lístky zezelenají. Barva nálevu je narozdíl od typické sheng-puerhové žluté v tomto případě více do červena. A chuť výrazná, bohatá a opravdu pestrá. Nevím, jak bych ji slovy popsal. Každopádně jsem se při popíjení tohoto čaje nádherně uvolnil a dostal se do takové meditativní, inspirativní a klidné nálady. No prostě paráda, pokud někde objevíte fialový pu-erh tak tedy vřele doporučuji vyzkoušet.
Jinak konkrétně to byl tento: 2005 Ximeng Zi Ya Cha Raw
Ještě jsem našel nějaké podrobnější info na webu http://www.cajovnascivias.cz/component/ ... -ina-20116:
Tak jsem byl včera v čajovně a padl mi do oka fialový Pu-Erh, což pro mě byla úplná novinka se kterou jsem se ještě nesetkal a tak jsem neodolal a musel jsem ochutnat... Musím říct, že mě tento čaj hodně překvapil a to v pozitivním slova smyslu. Není to jen nějaká slovní hříčka, ale ten čaj je opravdu vyrobený z fialových čajových lístků, které se na čajovnících tvoří jen za určitých specifických podmínek (viz. níže). Byl to pro mě úžasný čajový zážitek. Čaj je zpracovaný jako sheng pu-erh, ale lístky v suché podobě mají takovou tmavší barvu a pak po jednotlivých nálevech lístky zezelenají. Barva nálevu je narozdíl od typické sheng-puerhové žluté v tomto případě více do červena. A chuť výrazná, bohatá a opravdu pestrá. Nevím, jak bych ji slovy popsal. Každopádně jsem se při popíjení tohoto čaje nádherně uvolnil a dostal se do takové meditativní, inspirativní a klidné nálady. No prostě paráda, pokud někde objevíte fialový pu-erh tak tedy vřele doporučuji vyzkoušet.
Jinak konkrétně to byl tento: 2005 Ximeng Zi Ya Cha Raw
Ještě jsem našel nějaké podrobnější info na webu http://www.cajovnascivias.cz/component/ ... -ina-20116:
Tento fialový pu-erh (Zi Ya,紫芽) se skládá pouze z fialových listů velkolisté variety yunnanského čajovníku. Mao cha pochází z okresu Ximeng, který leží v jihozápadním Yunnanu, kde ve zdejších horách žije zejména etnická skupina Wa. Tomuto čaji se také říká tříbarevný čaj – čerstvě sklizené lístky jsou fialové, zatímco zpracované a již suché listy jsou tmavé a lesklé. Vedle toho vylouhované lístky jsou spíše zelené a hnědé. Nálev je jasně červený a vůně čaje je zcela unikátní. List je zpracovávaný jako sheng pu-erh.
O fialovém pu-erhu:
Ve vyšších polohách provincie Yunnan dopadá na čajové plantáže až osmkrát více UV záření oproti nižším nadmořským výškám. Po období dešťů, kdy déšť smyje většinu prachu, který brání rostliny, dopadá toto záření až na samotnou zem. Čajovník se brání tím, že v listech produkuje anthocyaniny, které dokážou část záření odrazit dopadající na lístky. Fialové čajové lístky zabírají odhadem 1 – 2 % všech čajových keřů / stromů a vyskytují se různé intenzity fialového zabarvení. V průběhu dějin byly právě fialové listy považovány za standard pro kvalitu samotného čaje. Již samotný mistr Lu Yu se zmiňuje ve svém díle Klasická kniha o čaji: „Nafialovělé lístky z čajových stromků na svazích obrácených k jihu a přistíněných lesem jsou lepší než lístky čistě zelené.“