Stránka 1 z 2

Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2013 12:53
od Jamo
Tak som nedavno rozmyslal, ze by si moje pu erhy zasluzili lepsi domov nez maju teraz a tak sa trosku pohravam z myslienkou im postavit pekny domcek :-)
Tuto temu som zalozil s umyslom prebrat s vami pripadne detaily a hned prvy, co ma napada je problematika materialu.
Klasicke humidory pre cigary vyuzivaju cedrove drevo, ktore udajne dobre uchovava vlhkost ale udajne prepoziciava cigaram aj urcitu aromu, co by bolo pre caj skor neziaduce, nehovoriac o tom, ze skade by som take drevo asi zohnal :D. Otazka do plena teda znie aky material, osobne sa mi vidi aj tak najvhodnejsie drevo ale otazka je ake?

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 2. 2013 17:46
od Stan
Jednoduše žádné.
Dlouhodobě se zabývám optimalizací uskladnění a vychází mi nejlépe klasická domácí vinotéka a zvlhčení pomocí etylenglykolových zvlhčovačů.
VELKÁ OMLUVA! Jedná se o Propylenglykol!

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 28. 2. 2013 12:53
od Jamo
Stan a jak riesis teplotu? zatial, co pozeram tak maju rozsah 8-18st C, co je pre mikroorganizmi celkom chaldno

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 28. 2. 2013 15:31
od Stan
Sorry. Povedlo se mi to vymazat, tak se pokusím o rekonstrukci příspěvku.
Pravděpodobně bude stačit okolní teplota, předpokládám umístění v interiéru. Jistě by šlo zasáhmnout i do chladícího agregátu, resp. použít temostat a topný kabel. Doporočuji poradit se s odborníkem a svěřit realizaci profesionálovi. Jde o bezpečnost.
Je to jistě poněkud větší investice, ale pokud někdo chce skladovat, resp. archivovat desítky a stovky koláčů a cihel, jistě se vyplatí příliš neexperimentovat.
Tohle je varianta, která splňuje hygienické požadavky a to za vysoké relativní vhklosti. A je to hned. :-)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 28. 2. 2013 20:30
od dayofvictory
Zajímavé myšlenky. Mě spíše zaujal jiný přístup - nechávám samovolný průběh bez přílišných zásahů - onehdy jsem četl studii, kde totožný čaj nechaný ve skladu ve srovnání s jeho částí testovanou v místnosti, kde veškeré proměnné kontrolovaly a udržovaly rozličné přístroje, byl lepší. Však víte co se říká, nejhorší sedlák má největší brambory...

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 1. 3. 2013 11:29
od Stan
Ale jo. To je klidne možný. Ačkoliv moc bych na to nespoléhal. ;-)
Stejně tak je zbytečná celá ta moje "cirkusáda", pokud má někdo doma tři koláče. To nepovažuji za žádnou archivaci. Budu li chtít pravidelně nakupovat zajímavé vzorky(a archivovat), utratím ročně řádově desítky tisíc. A materiál bude rychle přibývat. To už je skutečně otázka profesionálního uskladnění. U obchodníků je to to samé. Někdo může namítat, zda se nejedná o jistou formu obsese a bude mít do jisté míry pravdu. Na druhou stranu, u vína tahle "strategie" nikoho nepohoršuje. Kdo má sklípek a v něm patnáct set lahví, je pašák. :-)
Pokud se někdy rozhodnu, že se skutečně pustím do PhuEru jak si zaslouží, abych ho skutečně pochopil, půjdu touhle cestou. Zatím to není potřeba. Mám doma množství řekněme běžné spotřeby.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 1. 3. 2013 12:34
od Jamo
no kedze mam dieta na ceste asi cirkusadu vynecham :-)
rozhodne by som ale rad casom navysil pocet svojich pu erhov a bolo by asi fajn mat nane aspon meknu skrynku :-? (inac sa to teraz neodvazim nazvat :-) )

stan co ta viedlo k pouzitiu etylenglykoloveho zvlhcovaca? v com su plusy a minusy pls

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 1. 3. 2013 12:59
od Stan
Dobrý dotaz.
Ty zvlhčovače zabraňují růstu plísní a bakterií. Jsou samozřejmě zcela nezávadné a určené pro potravinářské účely. To co se z nich uvolňuje, je pochopitelně sterilní voda ve formě vodních par při relativně nízké teplotě. Je to elegantní a dá se dobře regulovat.
Jakákoli voda, včetně destilované podléhá dříve či později degradaci a hrozí kontaminace plísní atd. Ikdyž i to je pochopitelně lepší, než voda z rybníka. :-)
Se dřevem je povětšinou potíž. Nelze ho zcela desinfikovat, mnoho druhů vylučuje po léta různé aromatické látky, třísloviny, pryskyřice a bůh ví jaké bioaktivní látky. Někde je to žádoucí, např. cedrové truhly na oblečení (hubí to moly), někde to nevadí (humidory na doutníky) a někde je to k nepoužití.
Věř mi. Dvacet let kouřím dýmku a doutníky. Se zvlhčováním mám zkušeností dost.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 1. 3. 2013 20:03
od Dzin Tea Racer
Stane, máš to velmi dobře vyřešené. Mám doma také pár doutníků, kouřím 3x za rok s motorkáři :-) Musím fakt již konečně zajet za Tebou :-)
Ty zvlhčovače, jak to funguje? Tam dolévas vodu a ono si to nejak filtruje?

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 1. 3. 2013 20:19
od Stan
Jde o krystalickou látku, která se zvlhčením mění na gel. Ta je umístěna v perforované schránce, či sáčku. Pravidelně se doplňuje zvlhčovací kapalina na bázi propylenglykolu. Pokud by gel vyschl, změní se zpět na krystaly. Vše je pochopitelně naprosto sterilní a nemá přímý kontakt s uskladněným materiálem. Propylenglykolovou tekutinu lze samozřejmě nalít i na sterilní houbičku, tampon apod.
Jo, ta návštěva. Tak letos! Definitivní termín! :-)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 2. 3. 2013 01:37
od dayofvictory
Stan píše:Ale jo. To je klidne možný. Ačkoliv moc bych na to nespoléhal. ;-)
Stejně tak je zbytečná celá ta moje "cirkusáda", pokud má někdo doma tři koláče...


Máte pravdu, psal jsem to z pohledu člověka (a i mého), který má tak 10 koláčů. Je pochopitelné, že pro takovéto "množství" nemá cenu provádět nějaké nákladné experimenty. Pokud by měl člověk doma 100 koláčů a zrání by bylo jeho koníčkem, tak pak, i vzhledem ke celkové ceně oněch koláčů, se jistě již nějaká investice do "vhodnějšícj podmínek" vyplatí. Stejně si ale myslím, že i v tomto případě by se nemělo nic přehánět a procesu zrání by se měla ponechat určitá volnost jeho průběhu, tzn. neudržovat třebas vlhkost úzkostlivě na 71% ale respektovat sezóní vlivy na tuto proměnou. Asi by to bylo na delší diskuzi a nejsem si jist, zda z toho, co jsem napsal bude všem 100 % jasné, co jsem myslel.

Mimochodem díky za tip na ony zvlhčovače, něco jsi o nich nastuduji.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 2. 3. 2013 10:57
od Dzin Tea Racer
Stane, já myslim že neni úplně nejlepší mít naprosto konstantní podmínky pro puerhy . lepší mnohokrát než suchý vzduch a domácí skladování ,o tom žádná! ty výkyvy vlhkosti a teplot dělají své ne? v rámci mezí ...

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 2. 3. 2013 11:50
od Stan
S tím souhlasím (s oběma). :-)
Jak vlhkost tak teplota se dá vcelku jednoduše regulovat. Takže lze téměř přesně nasimulovat jakékoli podmnky pro zrání. A ty jsou v praxi značně kolísavé. Hlavní plus těch skříní je prostředí chráněné co možná nejvíce před mikrobiologickou kontaminací. Oddělený prostor bez chemických residuí, např. pachů, vhodný pro potravinářské účely. A to do plusů nepočítám estetickou stránku, čas a náklady na obvazy, náplasti a desinfekci potřebné při jakémkoli mém kutilství. ;-)
Jak už jsem psal, budu li hledat "profi" řešení, je taková vinotéční skříň s drobnou úpravou moje jasná volba.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 2. 3. 2013 14:20
od Dzin Tea Racer
V tom případě souhlas :-) Jeste pochopitelne jde také o to aby to šlo zařadit do interieru z hlediska esetičnosti. Ale pak neni problem to dat na pudu, do sklepa, kamkoliv, když se to dá takhle snadno regulovat!

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 4. 3. 2013 09:30
od Jamo
Stan este otazka ohladne tutingu na vacsie regulovanie teploty kolko to tak vychadza, takato uprava?
Teplota je dost dolezita, ked v praci hodim e.coli na 29 rastie tak 2-3 krat pomalsie, kedze optimum je 37, jasne bude zalezat od flory a fauny na kolaci ale pri 20tich stupnoch to bude o dost pomalsie, ci nie?

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 16:12
od Stan
Omlouvám se za pozdní reakci. Nějak jsem ten příspěvek přehlédl.
Přesnou cenu si netroufám určit, ale bude to v řádech stokorun. (tj.desetieurovek)
Teplota růst mikroflory samozřejmě významně ovlivňuje. Pokud jde o bakterie, s výjimkou těch studenomilných (voda), snižování teploty zpomaluje množení a růst. U plísní si tím nejsem tak úplně jist. Ale mělo by to jít lehce zjistit.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 16:36
od Jamo
to nic, projekt je zatial pozastaveny na neurcito, kvoli financiam (aspon 3tisic na skynu plus tuning, je teraz dost, ked cakame prirastok do rodiny)

plesne su tiez rovnako zavysle od teploty len optimum moze byt posunute, urcite by som nedrzal kolace pri prilis vysokej teplote, len mi pride ta izbova o dost nizsia v porovnanim z juhom ciny

uz sa pytam hlavne zo zvedavosti ako v praktickeho vyuzitia, pre mna je to zaujimava problematika :-)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 17:00
od Stan
No to pro mě taky. :-) Hezké vzpomínky...atd.
Ta cena není v Euro, že ne?
A k přírůstku gratuluju! :-))

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 17:17
od Jamo
dakujem :-)
inac pracujem v CR takze Kc samozrejme

zajtra ak sa v robote budem nudit skusim trosku pogooglit podrobnejsie klimu napr v hong kongu aj ked je to prd platne ak su moje zdroje informacii spravne tragicne zrenie je pod zemou v niecom ako pivnice, kde kolace z casu na cas menia pozicie a podobne, takze je otazne, ci mi ten maly klimatologicky prieskum na nieco bude :-)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 17:28
od Stan
No, nevím. Žádné podzemní zrání jsem neviděl. Jen nadzemní sklady, případně i volné uskladnění Shu PhuEru v otevřených zásobnicích přímo na ulici. Mluvím o HongKongu a Guanzhou (Kanton).
Klimatologické grafy najdeš nejlépe na Wiki. Hodně zdaru.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 27. 3. 2013 17:44
od Jamo
jj klimu som nasiel, v lete cez 80% vlkosti to musi byt sparno riadne, ked tak skusim pohladat aj ten clanok, pojednavalo to o tradicnom skladovani, verim tomu, ze sklady budu predsa len ekonomickejsia a o cosi modernejsia forma :-)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 4. 4. 2013 15:20
od Jamo
nahodim double post:
nasiel som ten clanok z tymi pivnicami :-), bolo to v The Leaf, issue 4, nazov: Puerh Storage, Aged and Aging Tea–Part II by Aaron Fisher odkaz
po znovu precitani ma to priviedlo este na dalsi myslienku, co tak simulovat urcite fluktuacie v ramci rocneho obdobia aby si caj v nasimulovanej zime povedzme oddychol a podobne

este si skusim pozriet presnejsie floru a faunu na kolacoch ak bude cas a vypisem sem ich optima pre pestovanie (ak to bude na ncbi 88;-) )

btw stan: asi pojdem v dohladnej dobe (do pol roka) do tej domacej vinarne, jak efektivne oddelit shu a shengy aby sa nebili, co sa aromy tyka? mna napadlo do krabice ale nechytiju potom plesen?

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 28. 5. 2013 08:38
od Jamo
trosku to tu ozivim
narazil som na jeden clanok, kde sa snazili vyselektovat linie mikroorganizmov, ktore maju kladny vlyv na senzoricke vnimanie (na poziadanie mozem preposlat) v podstate im vysli prislusnici rodov Actinoplanes a Streptomyces, takze sup s tym na google a zistil som si teplotne optima rastu tychto dropcekov co je oko 25°C, co je nahodou priemerna rocna teplota pody v Hong Kongu, takze je mozne, ze povodne skladovanie bolo po sklepoch :x
je to len pre zaujimavost ;-)
navyse ten projekt dostal zelenu od mojej zenusky :D , takze by som to mohol do konca roka mat poriesene :A)

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 14. 1. 2014 10:26
od Jamo
Prosim pozor projek pumidor je ofialne v pohybe kupil som nefungcny vinny sklipek, vcera dosiel je to male na 12 flias, co je pre mna viac nez dost priestoru, este to vycistit octom spravit provirny vyparnik a potom postupne dorobim ohrev a spravim lepsie zlhcovanie samozrejme s kontrolou teploty a vlhkosti.

Re: Projekt humidor/pumidor

PříspěvekNapsal: 14. 1. 2014 20:18
od Čajový Kameň
Hoď nejaké fotky ak môžeš.... diky