Stránka 1 z 1

Zkusili jste si ovonět čaj sami?

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2008 14:47
od Dzin Tea Racer
Tak by mě zajímalo jestli jste to už někdo zkoušel a jak Vám to dopadlo..
Já si ovonuji někdy zelené čaje, oolongy a červené.
Hlavně jak to dělali kdysi v Číně 8)
Zkoušel jsem květy citrusů co mi doma rostou, hlavně Citrus Madurensis Kalamondin Kagzi je to kumqat, v Číně si jej pěstuji jako bonsai a na vánoce zdobí ozdobami jako mi stromek. Je remontantní, to znamená že kvete a plodí několikrát do roka, ne jen na jaře. Ale i jiné citrusy jsou vhodné.
Taky jsem zkoušel koření, jako skořice, hřebíček....
A co vy?

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2008 14:58
od jaffar
Začal som nad tým rozmýšľať, ale problém je v tom, že neviem čo ovoňať :)
Mám tu celkom slušne rozrastený jazmín, takže s tým by problém nebol no... :-D

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2008 15:01
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Začal som nad tým rozmýšľať, ale problém je v tom, že neviem čo ovoňať :)
Mám tu celkom slušne rozrastený jazmín, takže s tým by problém nebol no... :-D


Zkus a uvidiš...

PříspěvekNapsal: 20. 1. 2008 16:18
od miroš
já sem o tom přemejšlel ale nechce se mi do toho já bych to zase nějak zmotal :.)

PříspěvekNapsal: 14. 2. 2008 13:01
od jaffar
Už aby kvitol jasmín, skúsil som to so sušeným a... no hnus velebnosti :--)

PříspěvekNapsal: 15. 2. 2008 00:58
od Dzin Tea Racer
jaffar píše:Už aby kvitol jasmín, skúsil som to so sušeným a... no hnus velebnosti :--)

To asi jo, ale výborná je Murraya Exotika :)

PříspěvekNapsal: 16. 2. 2008 14:55
od Lam3r_co.
Ked bude trosku teplejsie, si pojdem pre damianu, skusim ovonat caj s tym. Mohlo by to byt zaujimave :) Samotne stonky vonaju.

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2008 21:06
od Lam3r_co.
Takže, tento týždeň si pôjdem pre nejaké rastlinky (dúfam že to nieje reklama - plantae.sk). Turnera Diffusa voní veľmi prenikavo, takže by nebolo odveci skúsiť ovoňať nejaké čajové lístky. Problém je ale ten, že vôbec netuším ako na to. Nejaký návod by pomohol.
Niekde som čítal, že prvý jasmínový čaj vznikol náhodou, keď niekto zabudol vrecko s čajom na jasmínovom kríku. Toto by som radšej neskúšal, bolo by dosť zlé, keby ten čaj nasal "arómu" izby :D Takže jedine asi zmiešať dokopy a nechať nech sa ovoňajú sami. Ale potom - nechať ovoniavadlo v čaji, alebo ho vybrať? A hlavne - aký čaj by bol najvhodnejší? (tak aby ma to nezruinovalo a skvelo "nasával" vône)

Keby sa mi náhodou niečo podarilo, tak sa pokúsim rozposlať vzorky :D

PříspěvekNapsal: 10. 8. 2008 21:09
od Dzin Tea Racer
Tak ono se to dělá tak že se čaj suši spolu s kvitky jasmínu a pak se vybírají, nekde se daji květy pod tyto čaje. Ale lze to taky pod domácku hodit přímo do čaje třeba květ citrusu :-)

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2009 14:08
od tomdo
Tak mě napadá, co třeba levandule? Krásně voní, skoro už mi odkvetla, co myslíte?

PříspěvekNapsal: 20. 8. 2009 14:13
od Dzin Tea Racer
Zkus to, pokud rostlina neni vysloveně jedovatá tak proč ne :-)

PříspěvekNapsal: 11. 2. 2010 20:14
od Pepinoo
:D Durman.. Heh.. Ale teraz vazne.. jeden ujo tuto z dediny je horat tak v lete si nazbiera po lesoch bylinky a sam si robi caj... ten caj bol vynikajuci..

PříspěvekNapsal: 8. 4. 2010 16:23
od Pavel>X<
Ahoj asi začne brzo kvíst broskev tak sem si vysnil že si ovoním nějakej mladej assam jak na to??mám květy usušit a přidat je do čaje jako směs a nebo je zalolívat čerstvý?? 88;-) poraďte někdo prosíím.

PříspěvekNapsal: 8. 4. 2010 18:44
od tomdo
Tuším, že se čas suší spolu s květy, aspoň u jasmínu. Když dáš rovnou čerstvé, nebudou moc výrazné. Já jsem zkoušel tu usušenou levanduli a šlo to; ta je ale hodně výrazná.

Re: Zkusili jste si ovonět čaj sami?

PříspěvekNapsal: 6. 7. 2011 21:10
od Freshlemon
Podělím se s vámi o mou zkušnost :)
před cca dvěma týdny jsem ke Xi Ping TGY přihodil malé množství lipových květů (čerstvě oškubaných z větvičky) a dnes jsem si čaj poprvé připravil. Od pokusu jsem si nic valného nesliboval (i čaj už byl dost starý, nepříliš dobrý), ale když už jsem k těm květům přišel, proč to nezkusit...

Hned když jsem do krabičky vnořil lopatku mě zaujalo, jak čaj od květů zvlhnul - při vybírání květů z čaje šlo zřetelně poznat, že je čaj měkčí.
Ale teď už k samotnému čaji - spařené lístky po prvním a druhém nálevu velmi silně voněly lípou a čaj sám chutnal spíše jako lipový, než oolong. Prakticky jsem si ověřil, proč se klade tak obrovský důraz na skladování čaje a jeho ochranu před okolními pachy.
V dalších nálevech ale lipová chuť ustupovala do pozadí a velmi hezky se prolnula s květinovými tóny, typickými pro tento oolong.
Co mě ale překvapilo nejmileji byla výborná a silná květinová dochuť, která získala těžší sladký tón a byla o dost výraznější, než obvykle.

Suma sumárum, pokus se docela vydařil. Příště už jen udělám delší oplachovací nálev, a bude to oukej :)