Rize

<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 12. 2. 2011 13:16

Rize

Právě jsem se vrátil z Turecka, kde pořád všude všichni pijí rize, červený čaj. Samozřejmě jsem si půl kila přivezl... :-) Kouknul jsem do místního katalogu na přípravu a zdá se mi dost smrtící. Turci ho dělají v samovaru, designově čistším, než je ten ruský, ale funkčně asi stejném. Ve spodní části se praží a pak vaří samotný čaj, nesmírně silný, který se potom ředí vodou z horní části, načež se důkladně osladí. Samovar nemám, takže otázka: jak děláte rize? Napadlo mě vzít hrnec a uvařit hodně silný nálev a přelít do menší termosky a pak ředit normálně vodou z konvice. Co vy?
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 12. 2. 2011 14:53

Re: Rize

ked robim rize, tak to neriedim, spravim tolko co vypijem :-) vacsinou to robim tak, ze na liter vody dam tak 15-20g caju, ten pred zaliatim oprazim v hrnci (opatrne, nespalit ho, budes vediet ze to je hotove ked ti bude cela izba krasne vonat od caju :-) ) a potom zaliat. presny cas ti nepoviem, zvyknem to nechat len tak, ale minimalne tych 5-10minut treba a potom samozrejme silno osladit :-)
<<

dazda

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 6

Registrován: 5. 2. 2011 14:54

Bydliště: Čergov

Příspěvek 3. 3. 2011 20:15

Re: Rize

ja /my/ robim takto - 5 - 7 g do hrnca (pouzivame nerezovu dzezvu), na miernom ohni prazit - neustale drzat, natriasat, kym to zacne citit aj druhy clovek v miestnosti.) odstavit, dosypat cca 5 - 8 polievkovych lyzic cukru (podla chuti), zaliat 0, 5 l vriacej vody, dobre premiesat, nechat luhovat 5 min, zliat.
<<

Assam

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 334

Registrován: 4. 9. 2009 16:52

Bydliště: až tam...

Příspěvek 10. 3. 2011 10:15

Re: Rize

Gwynnbleid píše:ked robim rize, tak to neriedim, spravim tolko co vypijem :-) vacsinou to robim tak, ze na liter vody dam tak 15-20g caju, ten pred zaliatim oprazim v hrnci (opatrne, nespalit ho, budes vediet ze to je hotove ked ti bude cela izba krasne vonat od caju :-) ) a potom zaliat. presny cas ti nepoviem, zvyknem to nechat len tak, ale minimalne tych 5-10minut treba a potom samozrejme silno osladit :-)

ja ho zas vždy urobím moc slabý, asi s inšpirujem tvojím receptom :-)
Čaj zo mňa uvolňuje nápady, ktoré driemu v hlbinách mojej duše.
.Lev Nikolajevič Tolstoj
http://kolemdouci.tumblr.com/ čo noc či deň či Slnko či tma dala ..
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 10. 3. 2011 13:00

Re: Rize

Dnes to vyzkouším. Mám angínu a na jemné čaje to prostě není. Rize bude fajn. Jinak díky za zkušenosti!
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

Gwynnbleid

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 403

Registrován: 29. 7. 2009 15:00

Bydliště: Bratislava, Slovensko

Příspěvek 10. 3. 2011 14:14

Re: Rize

Tak potom povedzte ako vám môj recept chutil :-) len POZOR! to nieje pre jedného :-D ja keď som to pil tak vždy tak min 2-3ja sme boli, inak je to dosť tripy
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 11. 3. 2011 14:09

Re: Rize

Recept vynikající! Jako zpátky v Turecku. Díky! Jinak já jsem to vypil víceméně sám... bez větších následků.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

Aldowin

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 5

Registrován: 13. 9. 2015 10:34

Příspěvek 18. 4. 2016 10:45

Re: Rize

inak je to dosť tripy ;;-)

Zpět na Červené - Hong Cha

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz