2012 Sencha Uji Genji Monogatari

<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 22. 9. 2012 14:24

2012 Sencha Uji Genji Monogatari

2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Díky velikému úspěchu předešlého článku a několika nabídkám k sepsání scénáře k novým řadám telenovel, zejména ukrajinské produkce, jsem podlehl stihomamu padesátiletých pracujících žen a rozhodl se na jejich četné žádosti rozšířit portfolio o produkci pro ženy šedesátileté. Ideálním materiálem se ukázalo být letošní Kinder Bueno, pardon, chci říct ukázala být letošní Sencha Genji Monogatari, produkovaná v japonském Uji. Umyjme tedy naše zaprášená kyusu a shiboridashi, navštivme naše rodiče a ponořme se u mámy do naší oblíbené chuti umami.

Obrázek

Fotografie balení
Obrázek
Obrázek

Umami

Umami je vedle běžných chutí, které jsme schopni vnímat (hořko, slano, sladko, kyselo) relativně nově objevenou a popsanou pátou chutí. Umami je slovo odvozené od japonského originálu umai, který se do češtiny překládá jako chutný, delikátní.

Chemické složení je na první pohled zběsilé – náš chuťový receptor detekuje kyselinu glutamovou, respektive její soli (glutamáty). Toho si před cca deseti lety všimli výrobci potravin a začali chemickou cestou vyrobené sloučeniny přidávat do jídel s cílem nahradit chemií kvalitu surovin. Mezi veřejností kolují názory a zkazky o souvislosti mezi glutamáty a rakovinným bujením. Opravdu validním výzkumem se to však prokázat nepodařilo. Jsou však známy případy reakcí lidí na požití určitého množství a obecně WHO nedoporučuje konzumaci dětem a kojícím matkám. Osobně mám názor takový, že WHO nemá k dispozici dostatečná dlouhodobá data (a nejspíše je ani z principu věci mít nebude) a není tudíž schopna provést průkaznou studii. Osobně se chemicky vyrobeným glutamátům vyhýbám, přírodních obsažených přirozeně v různých složkách potravy se nebojím.

Glutamáty jsou tedy přírodně se vyskytující látky, obsažené zejména v japonských čajích a jsou zodpovědné za jejich delikátní chuť. Přírodní jsou po stránce účinků v naprostém pořádku, navíc jsou tam v malých koncentracích. Nebojme se tedy popíjet tyto zelené skvosty.

Suché jehličí a příprava

Sencha znamená nasekaný čaj. Čajové lístky jsou při výrobě nasekány na kusy vytvarované do tvaru tenkých jehliček. Nasekání prozradí, že čaj je náročnější na způsob přípravy. Snadno se přelouhuje a výsledkem je místo žádané chuti valčík hořkosti s trpkostí. Teplota vody hraje roli více než významnou. Metoda přípravy, ke které jsem časem dospěl je pro mnohé jistě známá. První nálev louhuji bez oplachu dle barvy klidně 30-50 vteřin, v nepřímé úměře ke zvolené teplotě vody. Druhý nálev je potřeba slít velmi rychle, takřka okamžitě, či chcete-li, tak cca 5-10 vteřin. Další nálevy již opět časy protahuji, většinou odhaduji dle barvy. Vyhovují mi malé teploty okolo 60-70°C. Kvalitní Sencha je pro čajomila něco jako Lego pro devítileté dítě. Máte k dispozici prvotřídní komponenty a je jen na vás, co s nimi uděláte. Může z toho být luxusní vesmírná loď stejně snadno, jako cihlová zeď, kde pár (případně všechny) cihly chybí. Vesmírná loď z Lega, jak je jejím dobrým zvykem, se snadno opět změní v tříšť. V reálu za vydatné pomoci gravitace a hybnosti tělesa, u Senchy prostřednictvím vysoké teploty a zapomenutí při louhování.

Suchý list je vpravdě jehličkový, ale proti kvalitnějším sortám, které jsem zatím měl tu čest popíjet mi přijde víc lámaný. Barva je tmavě zelená, naznačuje, že čaj byl možná pár dní před sklizní lehce zastíněn aby nabral hodně chlorofylu.
Obrázek

Tuto Senchu jsem připravoval při cca 65°C a časech 30/5/10/20/45 s. Časy berte jako orientační, počítal jsem vteřiny pouze v duchu. U pozdějších časů jsem se orientoval především pomocí barvy. Dávkoval jsem cca 3.5g na 80ml shiboridashi.

Obrázek

Zelená je Sencha, Sencha to je čaj

Prodejce čaje bohužel nebyl schopen poskytnout nějaké ucelené informace, kultivar je neznámý, stejně tak sklizeň, či jestli byla stíněna. Dovoluji si však odhadovat, že se jedná o ichibanchu, která nejspíše byla chvíli stíněna.

Se Senchou Genji Monogatari z Uji jsem dlouho bojoval. První přípravy mi přišel čaj fádní, nudný a chuťově plochý jak hrudník vietnamské závodnice, či naopak drsný jak šmirglpapír a hořký jak pocit cyklisty na tour de France, který upadl 20 metrů před cílem. Postupem času jsem našel tu správnou teplotu a časy a dostal z ní chutě, které mám u Senchy rád. Celkové vyznění mi ale i po vychytání přípravy sedlo méně, než u takových pecek jako letošní Sencha Tsuyuhikari, ze které umami přímo chlístá po hrstech. Chuť je nasládlá, travnatá, lehce rybinná, umami je spíše méně a závisí jak se povede příprava. Olejovitá hladkost a smetanovost závisí na teplotě vody, u tohoto čajíku preferuji dostat z něj lehké trpké tóny a zbavit ho nudy. Barva nálevů se vyvíjí od zelené (první nálev) přes zeleno-žlutou, žluto-zelenou až ke žluté (poslední). První nálev je na pohled opravdu atraktivní. Na fotografiích u článku je barva do žluta, ale to je dané světelnými podmínkami a fotoaparátem.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Na závěr uzávěr

Vychytat přípravu a máme tu chutnou Senchu pro takové normální, nikterak slavnostní popití. Tak by se dal tento čaj charakterizovat pomocí pár slov. Takto jej odbýt by se však vzápětí ukázalo jako chyba. Když se na tento čaj člověk soustředí, nalezne v něm co u Senchy hledá. Jako každá Sencha, je i tato velice variabilní a není problém čaj v chuti dostat pomocí teploty a času tam, kam čajomil chce. Je jasné, že na trhu v současnosti naleznete velmi kvalitní konkurenty, ale sháníte-li k nim alternativu na takové to odpolední popíjení, dejte jí šanci, možná vás po čase překvapí, tak jako mě. Dva palečky ze čtyř s poznámkou, že se mi povedlo i pár třípalcových příprav.

  Kód:
  ( ((                ( ((
   \ =\                \ =\
  __\_ `-\            __\_ `-\
(____))(  \----     (____))(  \----
(____)) _           (____)) _
(____))             (____))
(____))____/----    (____))____/----


Vysvětlivky:

4 palce = super čaj, zážitek, ze kterého se mi zkroutily prsty na nohou i rukou

3 palce = výtečný čaj, chutnal! Zkroucené obě ruce a palec levé nohy.

2 palce = vcelku dobrý čaj, chutnal, ale nijak nenadchl. Zkroucené ruce, nebo nohy.

1 palec = čaj ke kterému mám závažnější výhrady, nechutnal mi. Zkroucený jen jeden palec, zbytek nehybný.

0 palců = ... tohle je čaj? Strnulost všech končetin.
Naposledy upravil joda dne 23. 9. 2012 10:22, celkově upraveno 2
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 22. 9. 2012 15:33

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Moc pěkná recenze a fotky!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 22. 9. 2012 18:36

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Pěkně napsáno. Skvělé fotky. K těm chutím. Naštěstí jsem nedávno absolvoval v Brně u Benkiho, v jeho čajovně Probuzený slon, degustaci japonských čajů, takže přesně vím, o čem je řeč. :D
A jedna připomínka. Zatím jsem nezaznamenal publikovanou ( a podloženou) souvislost mezi solemi kyseliny glutamové a poškození zdraví rakovinným bujením.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 22. 9. 2012 19:52

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Děkuji za pochvalu :-|

WHO pokud vím skutečně nic takového při svých studií neprokázala. Nemyslím však, že měli k dispozici dobrá dlouhodobá statistická data. Nějaké starší papery se najdou zde:
http://www.feingold.org/Research/msg.html
Souhlasím, že když si to po sobě s odstupem čtu, formulace ve článku je zavádějící. Přeformulováno. Nicméně WHO nedoporučuje glutamáty dětem a kojícím matkám. Také jsem četl o případech reakcí na větší dávku těchto umělých sloučenin. Obecně se dá opět aplikovat všeho s mírou, popřípadě přijímat pouze přírodní formy a bude to ok :-)
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 22. 9. 2012 20:34

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

V tom jsme jistě za jedno, mistře Jodo! :-)
"Glutamáty" jsou poněkud problematickou oblastí.
Toxicita nebyla (pokud je mi známo) dostatečně dobře objasněna. Existence tzv. "syndromu čínské restaurace", což je nevolnost po požití pokrmu s vyšším obsahem těchto látek, zatím nemá věrohodnou dokumentaci. Btw. výrobci potravin poukazují s oblibou na obsah solí kyseliny glutamové v mateřském mléce.
U japonských čajů mě fascinuje zejména jejich marketing. A to je kapitola sama pro sebe.
Naposledy upravil Stan dne 22. 9. 2012 21:27, celkově upraveno 1
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 22. 9. 2012 20:47

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Jaký marketing?
<<

Stan

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 901

Registrován: 1. 12. 2009 18:07

Příspěvek 23. 9. 2012 09:54

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Tak nejprve bych rád uvedl, že toto vše myslím v dobrém, než to někoho zdvihne ze židle.
S tím marketingem jsem to myslel asi takhle. Měl jsem na mysli marketing jako soubor nástrojů a procesů, které usnadňují prodej.
No a v tomto ohledu je fascinující, že to může fungovat, aniž by to bylo vidět. Že to přiměje zákazníka vydat povětšinou značnou částku za nevzhledné, polámané čajové lístky, bez přesnější lokalizace, chuti nálevu tak prapodivné, že je potřeba pro ni vytvořit zvláštní kategorii. :-)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 23. 9. 2012 10:16

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

:smile: hodně dobrý příspěvek. Já tento čajík kupoval na čajomírfestu za nižší cenu, než za jakou je prodáván dnes. S prodejcem jsem se střetl tváří v tvář a pohovořil s ním o tomto čajíku.

Každý kdo to ochutnal, tak mu buď ta chuť kombinující travičku, u mámy a občas rybinku sedla a pak si je schopen koupit i polámané jehličí (u lepších sort nepolámané, resp. ne v takovém množství), komu to nesedlo tak se pravděpodobně už k nim nevrátí, nebo až po dlouhé době.

Jinak jeden známý, který japonské čaje miluje, mi říkal, že je má tak rád proto, protože mu přijde, že když si najde svůj oblíbený čajík od konkrétního člověka (např. pan Niši), pak se rok od roku liší minimálně a že Čína je na něj moc velká loterie :-) Že údajně u japonců záleží spíš na člověku, než na rozmarech počasí.
<<

ska-paty1026

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 10

Registrován: 4. 1. 2011 17:05

Příspěvek 24. 9. 2012 18:27

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

skusal si na rovnaky objem viac gramov caju?
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 24. 9. 2012 19:11

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Ahoj, samozřejmě, zkoušel. Výsledkem byl dosti hořký a drsný nálev, i při nízkých teplotách. Uváděná gramáž se mi jevila jako moje nalezené optimum. Článek byl sepsán až po zkonzumování celého 50g balení, abych si zkusil víc příprav. Také proběhlo pár příprav kde jsem si vedle sebe postavil Senchu tuto, Hakuraze a Tsuyuhikari abych si je pěkně porovnal :-)

Jinak neberte ty palce na konec jako nějaké hodnocení, jsou myšleny spíš pro pobavení a když už, tak jako stupnice nadšení, kterou ve mne ten který čaj vyvolal.
<<

Pardus

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 4. 2012 10:42

Bydliště: Brno

Příspěvek 14. 10. 2012 10:47

Re: 2012 Sencha Uji Genji Monogatari

Moc hezké, dost věcí jsem nevěděl. Takže díky. :)
Na usmířenou si dáme trochu čaje... :D

Zpět na Srovnávací testy a degustace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz