Tak se po nemoci vracím zase zpátky k čaji a PC
a nestačím to tady pročítat. Což těší!!
Ke knize pana Valtera, kterou mám velmi rád (ostatně dost ovlivnila můj přístup k čaji), bych dodal jednu, dle mého názoru, podstatnou drobnost.
Je třeba při posuzování vzít v úvahu, kdy byla kniha napsána a kdy vyšla. To co se jí dost často vyčítá, totiž neúplnost informací o něterých čajích a případně informace nesprávné, je prostě fakt. Nicméně, tvrdím, že v době vzniku takové informace prostě nebyly, nebo nebyly v žádoucím rozsahu k dispozici! A to, co při dotazu na netu každý vygooglí za pár sekund, prostě na síti tehdy nebylo. Tak trochu jako vyčítat Mathiolliho herbáři neúplně přesné ilustrace.
Sám jsem se ještě před několika málo lety setkal za svého působení v Číně s rozpačitým pokrčením ramen při dotazu na Sheng PuErh. Oni prostě nevěděli na co se ptám! Znali jen tmavý PuErh.
Schválně zapátrejte v paměti. Kdy jste pili PuErh poprvé, kdy poprvé jste slyšeli o Shengu a kdy jste měli v ruce poprvé kvalitní, zelený koláč ? Tipnu si, že víc než pět let to nebude!
Kniha je svým formátem a zpracováním unikátní. Není to líbivá sbírka barevných fotek, bez obsažných informací, jakých je na pultech víc. Takovou totiž napsat a hlavně nafotit není až takový zázrak. A nemusíte se čaje ani napít.
Co mě vadí na knize pana Valtera víc, je skutečnost, že ještě nedostala mladší sestřičku!