Liu Bao - sága začíná

<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 17. 10. 2012 09:59

Liu Bao - sága začíná

Liu Bao - sága začíná

Milé děti, strejda Joda má na světě pouze několik skutečně oblíbených věcí. Za prvé, teplé spodní prádlo. Film Limonádový Joe má set-sakramentskou pravdu a to musí uznat padouch, hrdina a i ten nýmand, co se schovává tamhle v tom sudu. Za druhé, nadvláda Iron Maiden a Judas Priest je nezpochybnitelná. Znáte to rčení, že moji sousedé poslouchají dobrou muziku ať se jim to líbí, nebo ne? Tak teď už ho každopádně znáte. Naštěstí strejda Joda drží volume na uzdě, takže toto rčení u něj neplatí. Za třetí, krvavý steak je nejlepší jídlo, hned před tatarským biftekem. A pak za čtvrté a definitivně, Liu Bao je strejdův nejoblíbenější čaj. A teď když víte čím strejdu uplácet, pojďme si něco říci o posledním jmenovaném.

Varování pro alergiky, epileptiky, pragmatiky, sklerotiky a zbytek obyvatel

Kvůli rozsáhlosti problematiky se strejda rozhodl rozdělit článek na dva. V tomto prvním bude představeno Liu Bao jako takové a jeho mladší ročníky. V tom následujícím přijdou na řadu ročníky starší. Zdrojem informací jsou strejdovy zkušenosti, internet a informace po hrstech poskytované panem ing. Petrem Ptáčkem. Vše, co se v následujících řádcích dozvíte, berte ve vlastním zájmu s velkou rezervou. Jedná se o dojmy a poznatky tak subjektivní, že kdyby byly ještě více subjektivní, byly by subjektivnější než ztělesnění subjektivnosti a sobeckosti na světě - kočka. V každém případě - má-li někdo s přijmutím této právně nevymahatelné subjektivity potíže, může svůj zcela subjektivní názor emotivně sdělit zde pod článkem, kde se objektivně pokusíme dobrat kompromisní pravdy. Raději se pusťme do samotného článku :-)

Pevné jako skála

Liu Bao Cha, či chcete-li Liu Pao Cha se překládá jako Čaj šesti pevností. Je jedním z nejznámějších zástupců hei cha, neboli tmavých zrajících čajů. Jméno je odvozeno od místa, kde se tento skvostný čajík začal produkovat. Obec Liubao se nachází zhruba 40 km severně od města Wuzhou v provincii Guangxi v závratné nadmořské výšce 100 m n.m. Čajovníky však rostou na svazích okolních hor ve výškách kolem 1000 m n.m. Díky častým vydatným dešťům a poměrně vysoké průměrné teplotě (21 °C) je zde vysoká vlhkost, což čajovníkům vyhovuje. S večerem však teploty zejména v horách padají značně dolů, čajové rostliny jsou tedy vystaveny velkým rozdílům denních a nočních teplot. Tyto podmínky vedou k pomalejšímu růstu rostlin, zato však jsou rostliny o to houževnatější a bohatší na alkaloidy, polyfenoly, vitamíny a obecně látky, které v čaji vidíme rádi. Historie je bohužel zahalena rouškou tajemna. Jinými slovy, nevíme o ní nic moc, s čestnou výjimkou faktu, že historie bude pravděpodobně starší, než 1500 let. Moderní dějiny tomuto čaji moc nepřály, až v posledních 20 letech zažívá Liu Bao svou malou soukromou renesanci a těší se čím dál většímu zájmu veřejnosti. Oprávněně ;-)

Obecné chuťové vlastnosti

Téměř každý, kdo jej poprvé okusí a má již alespoň elementární zkušenost s pchu-ery, jej okamžitě zařadí k tmavým pchu-erům. Není výjimkou, když si dotyčný myslí, že se jedná o specifický druh shu pchu-eru a zabere chvíli vysvětlování než připustí, že tomu tak opravdu není. Chuťovou dominantou je cosi, co většina popisuje jako arekový ořech. Bohužel, strejda jej nikdy neochutnal, takže se musíte spokojit s velmi vágním popisem. Některá Liu Baa jsou sladká, jiná víc hořká, ale tato ořechová chuť je přítomná ve větší či menší míře všude. U vybraných, zejména starých kousků se projevuje chuť, které čajomilové říkají aroma buddhistického kláštera. Strejda přidává ještě specialitku - borový les. Každopádně Liu Bao je chuťově i vůní takový zvláštní mix svěžesti, sladkosti, lehké dřevitosti a oříšků. Ňamina!

Zraje jak víno

Lépe řečeno, zraje jak ostatní zrající čaje. Jednou větou – čím starší tím lepší! Opravdu, zraje stejně dobře jako ostatní čaje kategorií hei cha, či pchu-er. Odborníci říkají, že nemá cenu pít čaje mladší 20-ti let! Strejda by nebyl takový extrémista, ale musí připustit, že archivní čaje mají své nepopsatelné kouzlo a energii a téměř by dal ruku do ohně za to, že pokaždé, co nějaký archivní okusíte, bude to zážitek. Pocit radosti se směle vyrovná úspěšně vykonané zkoušce, výhře v loterii, zásahu středu terče a tak podobně – zkrátka je to trefa do černého! Jako optimální prostředí pro zrání je doporučována stabilní teplota kolem 20-25°C, tma a vlhkost v rozmezí 50-60%. Čaje, které byly skladované v Hongkongu však zrály za vlhkosti vyšší a to se samozřejmě v chuti projeví. Někomu taková chuť vyhovuje více, někomu méně. Řešením je čaj nechat pár let vysychat, dokud nebude přesně dle Vašich představ.

Zraje jak víno, ale vyrábí se jinak!

Výrobní proces je velice složitý a každý výrobce přesný postup pochopitelně tají. Dá se však rozdělit do sympatického konečného množství kroků – do jedenácti.

Prvním krokem je SKLIZEŇ, kdy se tradičně v ranních hodinách od března do listopadu sklízí tips (vrcholový pupen) s třemi nebo čtyřmi rozvinutými lístky. Čajové lístky se posléze nechají zavadat – nejprve lehce v halách, poté intenzivněji teplým vzduchem. List je po tomto kroku měkký.

FIXACE je krok, který tradičně probíhá na velkých wok pánvích, kam se vejde cirka 2 kg čaje (uvědomme si, milé děti, že se jedná o ohromný objem čaje). Během intenzivního krátkodobého pečení teplotou 160° dojde k razantnímu úbytku vody v listu a zastavení oxidace. Méně kvalitní sorty jsou fixovány strojově pomocí ventilátorů a teploty až 250°C.

NARUŠENÍ LISTU (anglicky crushing) se provádí pomocí válcování. Při tomto kroku dojde k porušení lístků srolováním a ty tak mohou začít oxidovat. Lépe: sloučeniny obsažené v listech mohou reagovat rychleji s atmosférických kyslíkem za vzniku mimo jiné aromat, což je pro nás, čajomily, to hlavní příznivé a podstatné.

Vytříděné čajové lístky jsou poté SMÍCHÁNY DOHROMADY. Lístky jsou nasypány do bambusových košů tak, aby vrstva v každém koši byla vysoká okolo 3 - 5,5 cm. Koše se přikryjí plachtou a nechají v klidu odpočívat po dobu 10-15 hodin při zvýšené teplotě okolo 40 - 50°C. Je důležité, aby teplota nepřesáhla 60°C.

Meziprodukt je dále SUŠEN NAD OHNĚM, tradičně dvakrát po sobě. Je sušen při teplotě 80 - 90° v těch samých bambusových koších jako po smíchání (tedy malá vrstva listů) zavěšených nad ohněm, který je živen borovým dřevem (možná proto je často přítomna ona strejdova oblíbená chuť „borového lesa“). . List se tak vysuší na 60 – 70%. Mezi sušeními se udělá půlhodinová pauza, druhé sušení však proběhne se silnější vrstvou lístků v koších – kolem 6 cm. Celý proces trvá kolem dvou až tří hodin, čaj je po skončení vysušen na 90%. Méně kvalitní sorty jsou opět sušeny uměle v elektrických sušičkách při teplotě okolo 80 – 90°C.

Posléze proběhne TŘÍDĚNÍ podle velikosti listu. Rovnoměrnost listů je důležitá pro další kroky.

PRVNÍ NAPAŘOVÁNÍ se provede pomocí krátkého vystavení listu páře o teplotě 80°C. List se tím opětovně zvlhčí a může začít probíhat fermentace. Poté se list přesune do 40 kg košů, které se uzavřou víkem a přesunou do skladu.

WO DUI je nejdůležitější součástí výrobního procesu. Překlad do češtiny je vlhčení hromádek. Tento proces probíhá za tepla, tmy a vlhka a je způsoben mikroorganizmy. Má dvě fáze. První probíhá při teplotě 40°C a trvá 7 až 10 dní. Během něj má list vlhkost kolem 12%. Po jeho skončení je list opětovně vystaven páře a tím zvlhčen na hodnotu kolem 20%. Druhá fáze má teplotu stejnou jako první fáze, ale trvá delší dobu – 20 až 30 dní. Během ní list působením mikroorganizmů a kyslíku ztmavne. Každý producent má svůj vlastní postup Wo dui, který si žárlivě střeží, protože je to právě tato fáze výroby, která je z největší části zodpovědná za výslednou chuť a vůni.

DRUHÉ NAPAŘOVÁNÍ se provede po skončení Wo dui a to opět pomocí páry o teplotě 80°C. Napařený list se přesune do bambusových košů o hmotnosti 40-50 kg a je ručně, nebo hydraulicky více, či méně stlačen. Koš se poté uzavře víkem.

Předposlední fází je ZRÁNÍ, kdy se koše z předchozího bodu přesunou do chladnějšího vlhkého sklepa s optimálními podmínkami. Trvá 6-7 dní než list vychladne. Během vychládání startuje proces post-produkční fermentace. Sklep se po vychladnutí uzavře a čaj dále zraje v prostředí s vlhkostí okolo 80%. Čaj se takto ponechá zrát minimálně půl roku, kvalitnější čaje delší dobu.

Poslední fáze je nejjednodušší z nich – jakmile je čaj dostatečně vyzrálý, přebalí se do menších distribučních košů, většinou 0,5 – 1 kg.

Balíš? Balim!
Tradičním balením tohoto čajíku je bambusový koš o různých hmotnostech. Dají se však najít i kousky, které byly lisované podobně jako pchu-ery do nejroztodivnějších tvarů – koláče, hnízda, cihly … úplný a pěkný popis má Dzin na svém webu.

Dehonestace, pardon, degustace

Pokud jste článek dočetli až sem, máte u strejdy malé a o to bezvýznamnější plus. Další plusíky přidejte pokud jste okusili některý z následujících čajů. Po přečtení článku si je sečtěte a můžete soutěžit. Podotýkám, že kdo přeskočil některou část článku (ano, byť jen slovo) má automaticky –10 000 plusů a titul třídního lempla. Nyní se pojďme pustit k popisu několika mladších exemplářů, které měl strejda tu čest okusit. Staré kousky si s dovolením necháme na příště, protože článek je už teď dlouhý jako týden před výplatou.

Opět jedno menší varování - nejedná se v žádném případě o řízené degustace, ale spíš jen o pouhopouhé dojmy čajového začátečníka.

2008 Three Cranes Brand 85015 Liu Bao

Mladé Liu Bao od producenta známého také pod jménem Wuzhou Tea Factory. Baleno klasickým způsobem do bambusových košů o hmotnosti 1 kg. Toto Liu Bao po produkci dále dva roky zrálo ve městě Wuzhou.

Proveden jeden oplachovací nálev. Dávkování bylo 2.5 gramu na 100 ml, čas 0,5 minuty a více. O chuti lze obecně povědět tolik, že je lehce sklepovitá, laděná značně do shu pchu-eru, s poměrně hořkým dojezdem. 1. nálev byl opravdu drsnější v chuti, ve druhém se čajík už uklidnil. 3. nálev byl nálevem chuťově nejlepším, ale disponoval zároveň nejvíce hořkou koncovkou. Pro potřeby degustace byl tento nálev nálevem posledním.

2008 Three Cranes Brand 0855 Liu Bao

Čaj byl sklizen roku 2008 v okolí vesnice Liu Bao. Prémiová Te Ji kvalita. Tento relativně mladý čaj zrál 4 roky v Guangxi Wuzhou Tea Factory. V roce 2010 byl přebalen do 1 kg košů a uvolněn k prodeji. Toto Liu Bao získalo zvláštní ocenění na šesté „Gui Cha Cup“ soutěži.

Chuť je divočejšího neuhlazeného charakteru, je intenzivní, ale příjemná. Mix lehce trpkých, sladkých a ovocných tónů. Dochuť netrvá moc dlouho (v porovnání s Liu Baím standardem), ale zato pěkně sládne.

2007 Maosheng 560822 Liu Bao

Další mladé Liu Bao. Toto však používá odlišný způsob zpracování. Čajové listy byly nasbírány v roce 2007, poté zpracovány a nechány 3 roky zrát ve velkých koších. V roce 2009 bylo rozděleno do menších bambusových košů vážících 0,5 kg a dáno do oběhu.

Jemné Liu Bao, po rozjezdu konstantní chuť, dochuť koresponduje s chutí. 1. nálev 0,5 min, slabý nálev, 2. nálev 2 min, silnější, dobrý nálev. Chuťově však jemnější než 2008, ne tolik „sklepní“. Poslední 3. nálev 2 min odpovídá předchozímu.

2006 Ye Sheng Lao Shu Liu Bao

Vysoce kvalitní Liu Bao z divokých čajovníků. Velké lístky. Menší lokální produkce farmářů, která byla balená tradičně do 400g košíků. Čaj byl 4 roky skladován v Cangwu v Guangxi. Poté byl čaj skladován rok v suchém Kunmingu.

Vůně typického Liu Baa, velmi svěží, kafrová, protáhne nosík :) Udělali jsme 4 nálevy. První byl slabší, zato druhý byl velice silný, na patře hořký, ale s velmi sladkou a komplexní koncovkou. Lehce vysuší ústa. 3. nálev byl lepší – koncovka zůstala, ale hořkost se zmírnila. 4. se vyrovnal třetímu. Pak jsme v degustaci přikročili k jinému čajíku, co je možná škoda. Poslední nálevy byly nejlepší.

Můj osobní favorit z těch běžněji dostupných Liu Baí. Komplexní dochuť a silná chuť člověka prostě dostanou. Takové Liu Bao mám rád! :-P

2004 Zhu Tiao Zhuang Liu Bao

Čaj byl sklizen v roce 2004 v okolí vesnice Liu Bao, provincie Guangxi. Čaj byl pěstován plantážním způsobem ve výšce okolo 1000 m n.m, v prostředí hor se zelenými lesy a velkou vlhkostí. Lehce fermentované, zrálo 7 let v bambusových koších v Guangxi.

Chutí připomíná kvalitní shu pchu-ery, jim odpovídá i barvou nálevu a sladkou vůní. Vhodné pro lidi, kteři mají v oblibě shu pchu-ery a chtějí se s Liu Baem seznámit.

2004 Guangxi Liu Bao in Bamboo basket

Kvalitní, lehce fermentované Liu Bao balené do košů po 500g. Menší místní produkce. Sedmileté zrání čaje bylo suché.

Toto Liu Bao je také laděno spíš do shu pchu-eru, není tak ostré. Vůně je sladká, není vůbec sklepní, připomíná silně shu pchu-er. Opláchnuté listy již vůní Liu Bao připomenou. Provedli jsme 3 nálevy. První tmavý nálev byl chutí proti nekompromisnímu Ye Sheng Lao Shu více jemný, pchu-erovitý a sladký. Druhý nálev byl barevně medový, lehce drsnější, lehce trpký, méně sladký. Poslední nálev degustace byl méně trpký, ale i světlejší.

2004 Three Cranes Brand Jin Hua Liu Bao

Liu Bao s květy plísně Aspergilus Cristatus. Nelekejte se, to je znakem velmi kvalitního zrání. Produkt Wuzhou TF, který zrál po dobu sedmi let v suchém skladu v Guanxi. Zrání proběhlo ve velkých 45 kg koších. Prodejní balení tvoří 0.5 kg košík.

Liu Bao nejvyšší kvality, Jin Hua, které se v jistých ohledech podobá ostatním hei cha s ušlechtilou plísní. Taková ta zvláštní teplá ovocná sladkost, říkám tomu „fuitost“, protože takovéto tóny jsou těmto čajům společné a většina těchto čajů má v názvu Fu.

1. nálev 2 minutky – sladká chuť, trochu hořká dochuť. 2. nálev ještě sladší než předchozí, ale bez tak hořké koncovky. Poslední degustovaný nálev byl podle mých poznámek dokonce ještě více sladký, dochuť tentokrát plně korespondovala s chutí. Osobní poznámka: moc zajímavý čajík, doporučuji zkusit! :-P

Všechno dobré, konec dobrý
Odvážný čtenáři, rád bych Vám poděkoval za nemalou časovou investici, kterou jste pro čtení tohoto elaborátu musel učinit. Doufám, že článek byl pro Vás jak přínosný a zábavný, tak hlavně nápomocný v objevování světa Liu Baa, které bych Vám tímto na konci z celého srdce rád doporučil. Vyzkoušejte jej, dejte mu šanci, zaslouží si jí!

Strejda „Ještě jeden šálek“ Joda, známý též jako Michal Zajačík :idea:
Naposledy upravil joda dne 26. 11. 2012 18:38, celkově upraveno 3
<<

lesasyn

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 816

Registrován: 1. 6. 2011 06:13

Bydliště: Choceň

Příspěvek 17. 10. 2012 13:30

Re: Liu Bao - sága začíná

:A) Dobře ty!
Vtipné a zároveň naučné :-)
Liu Bao patří též k mým oblíbencům. Z uvedených exemplářů jsem ochutnal všechny, až na - 2004 Guangxi Liu Bao in Bamboo basket, ten se mi ještě do pařátů nedostal :-) až bude možnost tak ochutnám.
Ještě bych doplnil jeden tip na velmi dobré LB - Three Cranes Brand Guangxi Liubao Tea 2007 (prodejce si vygoogli ;-) , nechci dělat reklamu). Trochu mi v nálevu připomíná irskou whiskey. Při porcování jsou již vidět zlaté spóry - nejvíce uvnitř, na povrchu jen lehce. Velmi zajímavý čaj do archivu ;-)
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 17. 10. 2012 13:32

Re: Liu Bao - sága začíná

Myslím, že budu mít doma vzoreček :-) Až koštnu, doplním :-) Také jsem si uvědomil chybu - zaměnil jsem 2008 0855 s 85015 (popletly se mi poznámky), už je vše spravené a doplněné :)
<<

Jamo

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 449

Registrován: 25. 9. 2012 17:01

Bydliště: Praha(teda nedaleko)/Presov (SR)

Příspěvek 17. 10. 2012 14:43

Re: Liu Bao - sága začíná

je to super z tymto cajom ma nuleve skusenosti ale po precitani myslim, ze to pri najblizsej prilezitosti skusim :teacup:
ak mas nadhernu manzelku ocarujucu milenku ak vlasnis skvele auto ak nemas problem s danovym uradom ak vzdy ked vyjdes von na ulicu svieti na teba jasne slnko a ludia sa na teba usmievaju...
je cas skoncit s narkotikami
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 10. 2012 19:39

Re: Liu Bao - sága začíná

Mě tento čaj také velmi chutná. Hodně práce jsem si dal s přemlouváním dodavatelů čajů aby ho vozili. Sem tam ho někdo doveze, ale nic moc. Asi jsem pil všechny, pár košů mi doma zraje. :-) Už se mi trochu plete jak který chutnal, ale jsou všechny co jsem pil na webu v heicha. Kupodivu jeden z nejlepších jsem koupil na ebay asi pred 5ti lety :-) Mě se na Liu Bao líbí hlavně jejich ochlazující účinek a kolik umí dát energie pro fyzickou práci.
Ještě aby sem také začal někdo vozit nějaký dobrý Liu An :-)
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 17. 10. 2012 20:36

Re: Liu Bao - sága začíná

Také mám rád onu energičnost Liu Baa. Mladý Liu An od Sun Yi Brand je poměrně dostupný (.. bez reklam, takže google ..), také jsem viděl nějaké horší třídy (např Liu An Zhi Wang, opět google), ale je pravda že bych větší pestrost jak u Liu Anu, tak Liu Baa uvítal. On takový pořádně vyzrálý Liu An je vážně pošušňáníčko :) Co je na jednu stranu dobře, na druhou trochu nemilé je, že ceny těchto čajů jdou docela nahoru, protože o ně začíná být větší zájem. Ale v porovnání s pchu-ery jsou stále směšně nízké.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 17. 10. 2012 21:05

Re: Liu Bao - sága začíná

Ono Liu Bao je takový hodne univerzální čaj, ten se snad muže pít uplně kdykoliv. Liu An, na ten mám chuť jen někdy :-)
Mám koš Liu An
http://www.tea-earth.net/tea/black/liubao2005.html
ma 1000g a je naprosto úžasný!
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

Pardus

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 17

Registrován: 8. 4. 2012 10:42

Bydliště: Brno

Příspěvek 29. 10. 2012 15:20

Re: Liu Bao - sága začíná

Super článek, super poučení, díky za něj. :)
Na usmířenou si dáme trochu čaje... :D
<<

tomdo

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 244

Registrován: 27. 7. 2009 11:41

Příspěvek 29. 10. 2012 16:55

Re: Liu Bao - sága začíná

Inspirovali jste mě, taky si nějaké objednám, já jsem měl (a ještě mám) jenom jedno Liu Bao a to mi nechutnalo takovým způsobem, že mě to přestalo zajímat. Liu An je super čaj, i když přijít u něj na adekvátní přípravu je věc.
Nápoj jako nejsladší rosa z nebes.

碁 go
<<

joda

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 1480

Registrován: 13. 8. 2011 14:27

Příspěvek 26. 11. 2012 18:38

Re: Liu Bao - sága začíná

Provedl jsem minoritní úpravu - k porušení listu má při výrobě Liu Baa správně dojít až po fixaci.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 10. 2013 21:38

Re: Liu Bao - sága začíná

K narozeninám jsem dostal 2 různé Liu Bao. 2000 Liu Bao Cha a 2001 Liu Bao Cha 9606. Druhý jmenovaný jsem už 2x ochutnával s dávkováním 6g na 110 ml, ale chutná to jako již dojetý shu, který se nechá několik minut. Prostě jen taková slabá, nevýrazná chuť oříšku. Chtěl bych se zeptat, jestli si to bude problém v čaji, v přípravě nebo spíše ve mne samotném. Že mi to připomíná vylouhovaný shu...Docela mne to odradilo od dalšího prozkoumávání tohoto čaje.
<<

petr.ptacek

Začátečník
Začátečník

Příspěvky: 42

Registrován: 13. 8. 2013 20:23

Příspěvek 29. 10. 2013 22:25

Re: Liu Bao - sága začíná

Můžeš ještě napsat jak teplou vodu jsi použil a jak dlouho louhoval? V tom může být také problém.
Ono obecně u starších čajů je zprvu nutné několik oplachovacích nálevů (třeba i 3 u čajů z 90. a nižších let). Rozhodně bych Liubao nezatracoval hned po první negativní zkušenosti. Je to vcelku zajímavý a různorodý čaj a je příjemné jej zkoumat.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 10. 2013 22:57

Re: Liu Bao - sága začíná

Oplachovací nálev jsem dělal jeden. Vodu 99° a louhování vždy 50+.
<<

Dzin Tea Racer

Uživatelský avatar

Administrátor
Administrátor

Příspěvky: 10385

Registrován: 5. 1. 2008 00:18

Bydliště: Jihočech

Příspěvek 29. 10. 2013 23:22

Re: Liu Bao - sága začíná

Zkus Liu Bao nějaké kvalitní, tohle vypada na špatně skladovaný čaj.
Čaj nespojuje jen kultury, ale lidi a hlavně jejich duše... :roll:
Obrázek
Obrázek
Používám DROPBOX ZDARMA na ukládání fotografií, dokumentů a záloh.
Budete přesměrování na stránku HLEDÁNÍ kde je dole na tlačítko DONATE.
<<

nerow

Uživatelský avatar

Čajomil
Čajomil

Příspěvky: 482

Registrován: 6. 5. 2013 09:30

Příspěvek 29. 10. 2013 23:48

Re: Liu Bao - sága začíná

Též mne to napadlo. Když prodávají puerhy, co větrají na poličkách u pokladny...Nepřišlo mi to zrovna jako seriozní skladování. Byl mi na liubao doporučen obchod slavnecaje, kde mají docela výběr.

Zpět na Srovnávací testy a degustace

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

cron
TOPlist Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
Český překlad – phpBB.cz